ته نقش دیجیتال چه خدمتی انجام میدهد؟
( ته نقش دیجیتال چه خدمتی انجام میدهد؟ ) ته نقش های دیجیتال ، اصلاحاتی در یک فایل رسانه هستند که اطلاعات فایل مربوطه را رمزگذاری میکنند. این اطلاعات معمولا شامل شناسایی مالکیت کپی رایت هستند اما بسیاری دیگر از اقسام اطلاعات همچون هویت پدیدآورنده اثر، شناسایی خریدار، سابقه انتقال کپی رایت و حتی زنجیره توزبع رسانه ها مثل تصاویر، موسیقی یا پخش ویدئو را نیز میتوان در آن گنجاند. ته نقش دیجیتال ، نام خود را از تصاویر پس زمینهای گرفته است که به طور سنتی بر روی لوازم التحریر، اسکناس و اسناد چاپی افزوده میشود تا هویت تولید کننده شناسایی شده یا دیگران را از جعل نمودن اثر، باز دارد. ته نقش دیجیتال ، معمولا بر خلاف هم نامهای سنتی خود، از کاربران، مخفی است. راهبرد اصلی، افزودن اطلاعات دیجیتال به تصویر یا فایل های صوتی است به صورتی که نتوان آنها را به سادگی، تغییر داد و از طرفی اثری بر روی ظاهر یا عمکرد خود رسانه بر جای نگذارد بعد از آن هم از سخت افزار یا نرم افزار دارای کاربرد خاص برای تغییر ساختار اطلاعات مخفی استفاده میشود ته نقش اصلی به سادگی در برنامه های ویرایش کننده تصویر مثل Photoshop وجود دارد. Photoshop میتواند ته نقش های دیجیتالی را خوانده یا آنها را به تصاویر، اضافه کند. پدیدآورندگان نیز میتوانند تصاویر فایل های صوتی و تصویری و همچنین استاد با فرمت PDF را با استفاده از آرایههای رو به رشد دارای مصارف تجاری و خانگی، منقوش به ته نقش دیجیتال کنند.
ته نقش دیجیتال اغلب برای قوت بخشیدن به کپی رایت مورد استفاده قرار میگیرد. مطابق با پیمان ته نقش دیجیتال ، ته نقش ها هم اکنون روی “میلیاردها محصول صوتی ویدئویی، تصویری و اشیا و صدها میلیون برنامه که در آنها امکان گنجاندن ته نقش وجود دارد” یافت میشود. ته نقش های دیجیتال را میتوان از طریق کپی های نامحدود محافظت نمود و حتی با تغییر قالب آنالوگ به دیجیتال ، آنها را ادامه داد همچنین میتوان آنها را از طریق روشهایی که نسبت به حفظ اطلاعات بخشهایی از نسخه اورجینال اقدام میکنند، توزیع (‘wallpapered”) نمود تا به این وسیله امکان شناسایی اصل جزییات یا بخشهای حذف شده تصویر یا صوت فراهم گردد. از وبگردها میتوان برای جستجوی استفاده غیر قانونی از تصاویر و دیگر رسانه ها در اینترنت بهره برداری کرد. سپس این اطلاعات را میتوان در مراحل قانونی مورد استفاده قرار داد تا در آمد از دست رفته را جبران کرد و دیگران را از ارتکاب به تخلفهای بیشتر بر حذر داشت. هدف ته نقش دیجیتال در اینجا مشابه موارد استفاده کنترل های کپی دستیابی DRM است اما ته نقش، معمولا با عملکرد رسانه ها سازگاری نداشته. نرم افزار مشکوکی را در دستگاه کاربر معرفی میکند یا کاربردهای مرتبط با رسانه مربوطه را محدود میکند. البته ته نفش، به تنهایی قادر نیست به طور مستقیم از مصارف غیر مجاز جلوگیری کند. در پکیج جامع دیجیتال مارکتینگ تخصصی نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع بازاریابی عناصر چند رسانه ای، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
اما علاوه بر نقش آن در دفاع از کپی رایت سنتی، ته نقش دیجیتال همچنین میتواند به شکلی گستردهتر به عنوان مؤلفهای از DRM عمل نماید که در آن مدیریت کپی رایت میتواند به مدل های جدید برای استفاده از رسانه های دیجیتال منتهی شود. کلید این کاربرد گستردهتر ته نقش در استفاده از اطلاعات گنجانده شده است تا اقدامات دیگر را نیز به کار اندازد. به عنوان مثال، خواندن ته نقش ممکن است موجب بهنگامسازی بانک اطلاعاتی شود که کاربرد رسانه ها را ردیابی نموده یا فعالسازی پیوند به محتوا یا خدمات مربوطه را آغاز کند. این “نسل دوم” از DRM هنوز به طور کامل توسعه پیدا نکرده است و مؤلفههای آن به طور نسبی و روی برنامه های مستقلی به کار گرفته شده است که به تعدادی از آنها اشاره شده است.
عمکلردهای کلی این مؤلفهها به قرار زیر است:
- * شرح حقوق، معتبرسازی و ثبت سوابق – سیستمی که به طور ایده ال و استاندارد، دارای توانایی رد و بدل کردن اطلاعات و زبانی باز بوده تا حقوق مربوط به یک آیتم رسانه فرضی را تشریح نماید. همچنین باید روشی برای معتبرسازی ادعای کپی رایت وجود داشته باشد (به عنوان مثال، با دستیابی به بانکهای اطلاعاتی که در آنها حقوق کپی رایت به طور متمرکز درج شده است و بهنگامرسانی آن نیز حفظ شود. اطلاعات رمزگذاری شده از طریق ته نقش های دیجیتال همچنین میتواند به مرتفع سازی مشکل “کپی رایت های بدون صاحب” و آثار محافظت شده که هویت مالکان آنها نامشخص است مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که ته نقش میتواند ویژگی دائمی رسانه ها باشد لذا تبدیلها و ویرایش های بعدی منجر به از دست رفتن هویت دارنده کپی رایت نمیشود و از آنجایی که ته نقش را میتوان در سرتاسر فرایند تبدیل از دیجیتال به آنالوگ و از آنالوگ به دیجیتال، محافظت نمود لذا راهحلی برای مشکل “حفره آنالوگ” ارائه میدهد حفره آنالوگ عبارت است از آسیبپذیری در برابر کپی و سرقت که به واسطه تصاویر و فایل های صوتی دیجیتالی ایجاد میشود و باید به فرمت آنالوگی تبدیل شود که برای افراد، قابل تشخیص باشد. سپس این سیگنالهای محافظت نشده را میتوان برای ساخت یک فایل دیجیتالی جدیدی که عاری از کنترل های کپی دستیابی اورجینال باشد به صورت نمونه تهیه کرد اما فایل های دارای ته نقش های دیجیتال ، هویت مالک ذیحق کپی رایت را حفظ خواهد نمود.
- * دستیابی به رسانه – سیستمی که از امکان شناسایی و دستیابی به رسانه موجود مربوطه پشتیبانی میکند. ممکن است تصور شود که سیستم مذکور نوعی “مخزن مجازی” است که رسانه های موجود برای استفاده دیگران از طریق آن و در کامپیوتر هایی که به طور گسترده پراکنده شدهاند، میتوانند از طریق رویههای استاندارد شده و مرتبط به یکدیگر در دسترس قرار گیرند.
- * تبادل – وسیله پرداخت مبادله به منظور حقوق خاص و برای استفاده از آیتمهای رسانه ها زمانی که تبادل، از طریق سیستم دستیابی مورد شناسایی قرار گیرد. مثلا یک عکس میتواند با فهرستی از دارندگان حقوق، حقوق موجود برای خرید و شاید اطلاعات مربوط به تعداد اقلام دارای مجوز بهرهبرداری مرتبط باشد، حقوق مختلف (به عنوان مثال برای نمایش یا کار اشتقاقی) و شرایط مختلف استفاده (سود، عدم سود، وضوح پایین، وضوح بالا و غیره) ممکن است با ساختار قیمت گذاری متغیری مرتبط باشد. پس کاربران میتوانند ایده های خود را یافته و پرداختها را به طور خودکار به دارندگان حقوق (همچنین افراد دیگر همچون تأمین کنندگان خدمات صدور مجوز) انجام دهند. همچنین دست – اندرکاران امور ته نقش دیجیتال نیز توجه دارند که ته نقش ها میتوانند نقش پیوندهایی به محتوای مربوطه را ایفا نمایند و به این ترتیب به قابلیت و ارزش مؤلفه رسانه ها بیفزایند.
- * پیاده سازی / نظارت بر مورد استفاده حقوق – سیستمی است برای حصول اطمینان از این که حقوق خریداری شده، انتقال پیدا میکنند و نحوه استفاده از آنها با شرایط خرید، مطابقت دارد. مثلا ممکن است رسانه، رمزگذاری شده یا در لفافه قرار گیرد تا امکان سرویسدهی را تنها در شرایط پخش روی نرم افزار ثبت شده، فراهم آورد و محدودیتی برای تعداد دفعات استفاده از آن وجود داشته باشد. ممکن است به منظور حصول اطمینان از تطابق آن با حقوق خاص انتقال یافته، موارد استفاده نیز کنترل شود.
- * ردیابی – وسیله تعیین و ثبت شرایط واقعی کاربرد برای اهدافی همچون تأمین اطلاعات راهبردی برای دیگران، به عنوان مثال، شبکه بخش تلویزیون ممکن است اطلاعاتی را در مورد کاربرد واقعی تغذیه زیر مجموعهها فراهم آورد تا استراتژی های بازاریابی را بهتر برنامه ریزی نماید.
مزایای DRM نسل دوم
نسل اول DRM بر استفاده از فناوری دیجیتال تمرکز دارد تا از موارد تخطی کپی رایت جلوگیری به عمل آورد. این نسل با محدود کردن همان قابلیتهایی که انقلاب دیجیتالی را تعریف میکند، در جستجوی محافظت از حقوق و شیوههای سنتی است: سهولت کپی، ویرایش، ترکیب مجدد، ارتباط و انتقال رسانه ها از هر نوع این راهبرد ممانعتی و محافظتی به احتمال قوی شکست خواهد خورد. راهبرد مذکور تلاش دارد از یه کارگیری کامل مهمترین تحول در نشر و به طور کلی در ارتباطات پیشدستی کند. تحول دیجیتال انتقال حقوق به اولین نسل از DRM را تهدید میکند: قفلشکنها در سرتاسر جهان به حملات خود علیه محافظهای الکترونیکی ادامه خواهند داد و مادربزرگها در همه جا به افزودن کلیپهای موسیقی مورد علاقه خود به نمایشهای اسلایدی نوههای خود ادامه داده و همه آنها را به وب انتقال خواهد داد این حقایق از تخطیهای مرتبط با کپی رایت به ویژه سرقت آثار خلاقانه از دیگران به جهت سودرسانی به همدستان خود، اغماض نمیکنند. اما لزوم به کارگیری شیوهای متفاوت در کپی رایت در عصر رسانه های دیجیتال را عنوان میکنند.
نسل دوم DRM حرکت در مسیر دیگری را پیشنهاد میکند؛ روشی که ممکن است فناوری مدیریت حقوق دیجیتال را فراتر از تأکید بر جلوگیری و محافظت و به چیزی نزدیکتر به توجه و ارتقا حرکت دهد. به عنوان مثال آزمایشات انجام شده با مدل های انتشار موسیقی، همان نتایج متعجب کننده را ارائه داده است Magnatunes، ناشر موسیقی الکترونیک است و آثار هنرمندان مستقل را توزیع میکند. هنرمندان، ۵۰% قیمت فروش را دریافت میکنند. آلبومها دارای قیمت پیشنهادی و قیمت حداقل هستند. خریدار تصمیم میگیرد کدام یک را تهیه کند. مؤسس جان باکمن در مصاحبه با یواسای تودی، اعلام کرد که میانگین مبلغ پرداختی از قیمت حداقل و قیمت پیشنهادی فراتر رفته است. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
باکمن نتیجهگیری میکند که مصرف کنندگان وقتی متوجه میشدند که هنرمندان به طور چشمگیری از این فروش بهرهمند میشوند مایل بودند برای موسیقی مورد علاقه خود، بیشتر پول بدهند. اما باکمن از این شیوه جدید برای توزیع بیشتر موسیقی استفاده نمود. Magnatunes توزیع موسیقی خود را تا شمار معدودی از دوستان محدود نمود و اجازه داد royalty – free از بعضی از موسیقیها برای کارت پستالهای غیر تجاری استفاده کند و لینکهایی را برای خرید سریع گواهی نامهها برای اهداف دیگر، در نظر گرفت.
تجربه دیگری که در آن از روشهای جدید توزیع موسیقی استفاده شد، شبکه های همتا به همتا (P2P ) بود که در بسیاری از اقدامات اجرایی توسط صنعت موسیقی به کار گرفته شد. سرویس توزیع موسوم به Weed مشتریان را به دانلود موسیقی خود و انتقال آن به دیگران تشویق نمود. در این مدل، مالکان کپی رایت، آثار خود را به یک تأمین کننده محتوای مستفل (ICP) تسلیم نمودند که او مالکیت کپی رایت را تأیید و سپس اقلام را با استفاده از رمزگذاری DRM اختصاصی Weed بستهبندی مینمود. مشتریان، فایل مربوطه را دانلود کرده و فقط میتوانستند آن را سه بار پخش کنند در تلاش برای بخش موسیقی برای بار چهارم بود که حق انتخاب خرید فایل مربوطه در اختیار خریدار قرار میگرفت. آنهایی که خرید میکردند میتوانستند فایل را روی تعداد محدودی از کامپیوتر ها کپی نموده و همچنین روی لوح فشرده، رایت کننده عامل مهم آن است که آنها میتوانند فایل مربوطه را با هر کس دیگر به اشتراک بگذارند. افرادی که فایل را دریافت کنند میتوانند آن را برای سه بار بخش کنند و بعد از آن است که میتوانند فایل را خریداری کنند. با انجام هر خرید، ۵۰% به دارنده کپی رایت پرداخت میشد. اما هر خریدار قبلی نیز درصدی از بهای خرید را دریافت میکرد. با این کار، انگیزه مادی برای به اشتراک گذاشتن موسیقی با افرادی که مایل به خرید آن هستند، فراهم میشد.
Weed در سال ۲۰۰۸، این کار را پس از مدت تقریبا چهار سال به حالت تعلیق درآورده مسئولین شرکت وجود عدم تطابق با نسخههای جدید سیستم عامل Vista Windows و Windows Media Player را اعلام کردند. آنها عنوان کردند که اگر بتوانند با استفاده از فرصتهای رسانه ای بازتر آنها را در تمامی پلتفرمهای کامپیوتر همچون کامپیوتر های شخصی، مکینتاش، لوازم پرتابل و تلفنهای همراه قابل بخش نمایند احتمال از سرگیری این سرویس وجود خواهد داشت. به این ترتیب تجریه Weed هم مدل های نوآورانهای را نشان داد که میتوانستند توسط DRM پشتیبانی شوند و هم اهمیت استانداردها و قابلیت عملکرد چند محیطی با استقرار موفق این مدل های جدید را به نمایش گذارد.
تولید موفق سیستم های نسل دوم DRM مستلزم مخاطب قرار دادن این قبیل استانداردها برای دستیابی به رسانه ای است که در آن DRM فعال شده است. بدون شک لازم است بر بسیاری از چالش های دیگر، چه فنی و چه قانونی فایق آمد. امروزه غالبا برقراری امنیت در مجوزهای کپی رایت برای استفاده از رسانه های موجود در برنامه های چند رسانه ای بسیار دشوار و گرانقیمت است. در بسیاری از موارد، ملک یا مالکان کپی رایت به آسانی شناسایی نمیشوند. هنگامی که چندین مالک کپی رایت وجود داشته باشند، بررسی مبلغ هر پارتی، وقتگیر بوده و گران تمام میشود. اغلب، دارندگان کپی رایت، پرداختهای زیادی را بابت مصارف معمول از رسانه های خود طلب میکنند. تمدیدهای اخیر در دورهای که آثار تحت قانون کپی رایت قرار میگیرند و دیگر تغییرات موجود در قانون کپی رایت به میزان زیادی، دسترسی به رسانه ها را محدود کردهاند. در سال ۱۹۷۳ مدت زمان میانگین برای محافظت توسط کپی رایت، ۵/۳۲ سال بود. پس از آن بود که وارد حوزه عمومی شد و در اختیار پدیدآورندگان دیگر قرار داشت. امروزه میانگین زمان حفاظت از کپی رایت، تقریبا ۱۵ سال است و اکنون بافتن راههای اثر بخش و اقتصادی برای استفاده از رسانه کپی شده از هر زمان دیگر در گذشته، با اهمیتتر است. سیستمی برای مدیریت حقوق به رسانه ای که مالکان آنها را سریعا شناسایی میکند، بانک اطلاعاتی با قابلیت جستجو از محتوای موجود، مجوز قابل انعطاف و حق انتخاب ارائه گواهینامه پرداخت خودکار و ایمن به دارندگان کپی رایت و ابزارهای نظارت خودکار و رهگیری کاربرد رسانه احتمالا به نفع پدیدآورندگان، دارندگان کپی رایت و نوآورانی است که مدل ها و روشهای جدیدی برای تبادل محتوای خلاقانه ایجاد میکنند.
دو سازمان غیرانتفاعی که در این مسیر حرکت کردند، CC Creative Commons و Open Source Initiative OSI هستند. Creative Commons که در سال ۲۰۰۱ تأسیس شده به اشتراکگذاری کارهای خلاقانه را از طریق یک برنامه اعطای گواهینامه کپی رایت تحت وب سهلالاستفاده ترویج کرد. شش نوع گواهینامه اصلی با سطوح متغیری از دستورالعملها وجود دارد. مالکان کپی رایت، اصطلاحات استفاده خاصی را انتخاب میکنند که برای کار خود ترجیح میدهند تمامی گواهینامههایCreative Commons مستلزم قدردانی کاربران از مؤلف اصلی هستند. گواهینامهای که کمترین محدودیت را دارد، به کاربران اجازه کپی و توزیع کارها را برای اهداف تجاری و غیر تجاری و همچنین ایجاد و توزیع کارهای اقتباسی را میدهد گواهینامهای که بیشترین محدودیت را دارد، به کاربران تنها اجازه توزیع مجدد کارشان را به دیگران میدهد، مادامی که بدون تغییر بماند.
یکی از مهمترین فعالیتها به عنوان یک پیکره استاندارد، حفظ محسنات تعریف منبع باز در جامعه است. علامت گواهینامه تأیید شده و برنامه OSI پیوندی از اعتماد را به وجود میآورد که توسعه دهندگان کاربران، سازمان ها و دولتها میتوانند همکاری منبع باز را سازماندهی کند.
محصولات تحت گواهینامه OSI رایگان هستند و این مسئله هر گونه کنترل انحصاری را از بین میبرد به علاوه، محصولات تحت گواهینامه OSI دستیابی به کد برنامه (با کد منبع) را فراهم میسازند، بنابراین اصلاح برنامه برای سایرین امکانپذیر میشود. بالاخره، یک گواهینامه OSI باید به دیگران اجازه ایجاد کارهای اقتباسی را بدهد، یعنی، نرم افزار دیگری بر طبق کد اصلی این محصولات جدید به نوبت، باید سوژهای برای توزیع مجدد رایگان باشند. گواهینامههای OSI اساسا متفاوت از شیوه رایج تجاری هستند که معمولا گواهینامهای را برای استفاده فقط افراد فراهم میکند و بدون هیچ حقی برای اصلاح یا توزیع مجدد نرم افزار در مقایسه، دانلود و استفاده از برنامه های کاربردی چند رسانه ای منبع باز از قبیل Audacity ,Gimp و Blender رایگان است ارتقاهای این نرم افزار ، از طریق برنامه نویسان دوست تولید و به صورت رایگان، دوباره توزیع میشوند. توسعه نرم افزار مستحکم و به اشتراک گذاری آن با جامعه گستردهای از کاریران، به عهده جامعه برنامه نویسان OSI گذاشته میشود. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
این دو برنامه، یکی برای پشتیبانی از استفاده مجدد رسانه دیجیتال و دیگری برای ترویج توسعه انجمنی و استفاده از برنامه های توزیع شده مجدد رایگان، برخی از چالشهای مالکیت دیجیتال را در جامعهای شبکه ای که بیتها در آن سریع و رایگان سیر میکنند، برطرف می کند. در روح DRM نسل دوم، اعطای گواهینامه Creative Commons و برنامه های Open Source Initiative مدل های جدیدی برای انتشار به اشتراکگذاری و ترویج محتوای دیجتال ارائه میشود، در حالی که در همان موقع به تألیف خلاقانه احترام گذاشته میشود.
با در نظر گرفتن مشخصه رسانه دیجیتال و تواناییهای کامپیوتر ها، توسعه مدیریت حقوق دیجیتال تقریبا اجتنابناپذیر است، همگام بودن با تغییرات موجود در تعاریف، مصارف و محافظت از رسانه کپی رایت برای سازندگان چند رسانه ای در آینده، به صورت دغدغه مهمی باقی خواهد ماند طرق مختلفی که سازندگان با استفاده از آنها به تعامل در موضوعات کپی رایت میپردازند نیز نشان دهنده مؤلفههای کلیدی مسئولیتهای مرتبط با حرفه است. به عنوان مثال اصل خود مربوط به کد ACEM / IEEE نشانگر لزوم مطلع بودن از تغییرات موجود در قانون و رویههای کپی رایت است. اصل همکاران یعنی منصف بودن و پشتیبانی از همکاران بر اهمیت تعریف شفاف موضوع مالکیت نتیجه کار در جریان پروژه اشاره میکند. اصل “محصول” و “مدیریت” هر دو به لزوم جستجو و مستندسازی مناسب مجوزهای کپی رایت اشاره میکنند. سرانجام آن که تعهدات پدیدآورندگان در قبال حرقه و عموم مردم بر مسئولیت حرفهای دلالت دارد تا آگاهی از موضوعات کپی رایت اثرگذار بر رویه ساخت چند رسانه ای و همچنین تأثیرگذاری در گستره جامعه را افزایش دهد. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.