سیستم جدید در سیستم های اطلاعاتی
( سیستم جدید در سیستم های اطلاعاتی ) در ادامه مباحث گذشته باید اضافه کنیم:
فاز چهارم: توسعه
در فاز ۴ از SDLC تمامی اسناد طراحی شده در فاز قبلی به اجرا گذاشته میشود. در این فاز شما از طراحی فیزیکی به اجرای فیزیکی میرسید. متخصصان فناوری اطلاعات نیز در این فاز مسئول انجام اکثر فعالیتهای توسعهای هستند. در ادامه دو فعالیت اصلی این فاز آورده شده است.
۱- ایجاد معماری فنی: پیش از ایجاد سیستم جدید ابتدا سکوی اجرایی سیستم ساخته میشود. در این مرحله شما نیازمندیهای تعیین شده در فاز طراحی را خریداری و جایگذاری میکنید.
۲- ایجاد پایگاه داده و برنامه ها: پس از ایجاد معماری فنی نوبت به ایجاد پایگاه داده و نوشتن برنامه های مورد نیاز سیستم جدید است. این وظایف معمولا توسط متخصصین فناوری اطلاعات انجام میپذیرد و ممکن است ماهها و یا حتی سالها به طول انجامد. در پکیج جامع دیجیتال مارکتینگ تخصصی نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع بازاریابی عناصر چند رسانه ای، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
فاز پنجم: آزمون
در فاز آزمون SDLC عملکرد سیستم جدید و محقق شدن نیازمندیهای کسب و کار که در فاز تحلیل تعریف شده بررسی میشود که از اهمیت بسیار بالایی نیز برخوردار است. در ادامه فعالیتهای اصلی که در این فاز دنبال میشود آورده شده است.
۱- تحریر شرایط آزمون: برای انجام یک آزمون کامل میبایست شرایط آزمون به تفصیل نوشته شده باشد. مراحل آزمون باید گام به گام به همراه نتایج مورد انتظار هر گام نوشته شده باشد. آزمون کننده باید شرایط آزمون را دقیقا اجرا کرده و نتایج کسب شده را با نتایج مورد انتظار مقایسه کند تا از عملکرد صحیح سیستم اطمینان حاصل کند. اگر با هر بار آزمون نتایج متفاوتی حاصل شود اصطلاحا یک اشکال به وجود آمده است که برای برطرف کردن آن سیستم جدید به فاز توسعه بازگشت داده میشود. به طور معمول توسعه سیستم ها صدها و با هزاران شرایط آزمون دارد. برای حصول اطمینان از عملکرد صحیح سیستم باید تمامی این شرایط آزمون را به دقت اجرا کرد.
۲- اجرای آزمون سیستم: آزمونهای بسیاری برای آزمودن عملکرد سیستم های جدید وجود دارد. برخی از این آزمونها شامل:
- * آزمون واحد – واحدهای مجزا و یا قسمتهایی از کدهای سیستم جدید را مورد آزمون قرار میدهد.
- * آزمون سیستم – برای تضمین عملکرد صحیح، ترکیب واحدها و کدهای نرم افزاری نوشته شده را به صورت یک سیستم یکپارچه آزمون میکند.
- * آزمون یکپارچگی – کارکرد صحیح سیستم های مجزا با یکدیگر را آزمون میکند.
- * آزمون پذیرش کاربر (UAT) – این آزمون رفع نیازمندیهای تعیین شده و انجام صحیح وظایف توسط کاربران را مورد آزمایش قرار میدهد.
فاز ششم: پیاده سازی
در این فاز از SDLC سیستم جدید در اختیار کاربران قرار گرفته و از آن برای انجام فعالیتهای کاری مورد استفاده قرار میگیرد. در این فاز دو فعالیت اصلی باید انجام گیرد.
۱- تحریر دفترچه کاربران – همزمان با نصب سیستم جدید دفترچه کاربر نیز در اختیار کارمندان گذاشته میشود. این دفترچه نحوه استفاده از سیستم جدید را توضیح میدهد. استفاده از سیستم جدید بدون دفترچه راهنما برای کارکنان بسیار خسته کننده است.
۲- آموزش به کاربران سیستم – باید کلاسهای آموزشی برای کاربران برگزار شود. انواع مختلفی از آموزش امکانپذیر است. آموزش آنلاین و کلاس کارگاه دو نوع متداول از آموزش است. آموزش آنلاین به وسیله اینترنت و یا به صورت غیر برخط به وسیله سیدی و یا دیویدیهای آموزشی انجام میشود. با استفاده از این شیوه کارمندان میتوانند در هر زمان و مکانی و حتی با استفاده از رایانههای شخصی خود در خانه این آموزشها را دنبال کنند. این شیوه از آموزش به دلیل اینکه زمانبندی و برنامه ریزی به دست خود کاربر انجام میشود از راحتی بیشتری برخوردار است. کارگاه آموزشی نیز در محیط کلاسی و توسط مربی انجام میپذیرد. این شیوه از آموزش برای سیستم های پیچیده و مشکل که نیازمند ارتباط نفر به نفر به مربی است بسیار مناسب است.
شما باید شیوه مناسب آموزشی را برای پیاده سازی کامل سیستم جدید با توجه به نوع نیازهای سازمانی، پروژه و کارکنان برای پیادهسازی پیدا کنید. برای پیاده سازی سیستم جدید چهار روش وجود دارد:
۱- اجرای موازی – تا زمانی که از اجرای سیستم جدید اطمینان حاصل نشده، سیستم جدید در کنار سیستم قدیم اجرا میشود.
۲- اجرای ناگهانی – در این روش سیستم قدیمی به یکباره از دور خارج و سیستم جدید به کار گرفته میشود.
۳- اجرای آزمایشی – ابتدا یک گروه کوچک از افراد برای استفاده از سیستم جدید انتخاب میشوند تا از صحت عملکرد سیستم اطمینان حاصل شده، سپس سایرین به جمع کاربران اضافه میشوند.
۴- اجرای مرحلهبندی شده – در این روش سیستم جدید به شکل فازهای مختلف تعریف و هر فاز با انجام موفقیتآمیز فاز قبلی انجام میشود. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
فاز هفتم: نگهداری
نگهداری آخرین مرحله از فازهای توسعه سیستم SDLC است. در این فاز پایش و پشتیبانی از سیستم جدید برای رسیدن به اهداف تعیین شده انجام میشود. سیستم جدید باید همراه با نیازمندیهای کسب و کار قابلیت تغییر داشته باشد. سیستم جدید باید به منظور پشتیبانی از اهداف راهبردی سازمان توانایی ایجاد تغییرات کوچک را (مانند تهیه گزارشهای جدید از اطلاعات بازخوانی شده) داشته باشد. دو فعالیت اصلی که باید در این فاز انجام شود از قرار زیر است:
۱- ایجاد میز کمک رسان برای یاری رساندن به کاربران سیستم – یکی از بهترین شیوه های حمایتی ایجاد یک میز کمک رسان است. میز کمک رسان از نفراتی که قادر به پاسخگویی سؤال های کاربران میباشند، تشکیل شده است. معمولا کاربران با استفاده از یک خط تلفن قادر به دریافت پاسخ های خود از نحوه کارکرد با سیستم جدید در هر زمانی هستند. پس همان گونه که میبینید ایجاد میزهای کمک رسان در پاسخگویی و حمایت کاربران نقش اساسی دارد.
۲- ایجاد جو حمایتی برای تغییرات سیستم – سیستم نوین باید همواره با تغییرات محیط کسب و کار قادر به اعمال تغییرات در خود نیز باشید. در واقع سیستم ها باید توانایی انطباق و به روزرسانی با نیازمندیهای در حال تغییر محیط کسب و کار باشند. بنابراین قابلیت ایجاد تغییرات کوچک در یک سیستم از اهمیت ویژهای برخوردار است.
توسعه جزء محور (CBD)
توسعه SDLC یکی از قدیمیترین رویکردهای توسعه سیستم ها به شمار میآید SDLC. در فازهای توسعه و طراحی خود (همچنین در سایر فازها) به توسعه سیستم نگاهی تک بعدی داشته و تنها بر روی توسعه تأکید دارد. این بدان معنی است که SDLC به توسعه دهندگان خود توانایی کپی برداری از کدهای جاری و استفاده مجدد از آنها را در سایر سیستم های جدید سازمان نمیدهد که یک نقطه ضعف اساسی این رویکرد به شمار میآید. برای هر برنامه کاربردی جدید همیشه کدهای برنامه ای جدیدی نوشته میشود. برای نمونه معمولا در همه سازمان ها صفحات نمایشی مختص کاربران وجود دارد که نیازمند به روزرسانی است. در SDLC برای هر نرم افزار کاربردی که نیازمند نمایش این صفحات است باید کدهای برنامه نویسی جدیدی نوشته شود. این نقطه ضعف اساسی SDLC پیشران توسعه جزء محور محسوب میشود. توسعه جزء محور رویکردی است برای توسعه سیستم های جدید با تأکید بر ساخت بلوکهایی از کدهای نرم افزار ای (اجزاء) که بتوان آنها را در تمامی نرم افزار های کاربردی سازمان مورد استفاده مجدد قرارداد. برای نمونه میتوان صفحه نمایشی ایجاد کرد که تنها نیاز به یک بار به روزرسانی دارد که با قرار دادن آن در کتابخانه اجزای نرم افزار ای سیستم، قابل دسترسی توسط سایر برنامه های کاربردی سازمان خواهد بود. شیوه جزء محور، توسعه سیستم های جدید را به شدت تحت تأثیر خود قرار داده است. تیم های کاری در این شیوه باید:
۱- به دنبال کدهای قابل استفاده در کتابخانه نرم افزار ای سیستم باشند.
۲- به دنبال ایجاد سیستم جدید بر همین مبنا باشند تا در پروژههای توسعه نرم افزار های آتی سازمان نیز قابل استفاده مجدد باشد.
در این رویکرد میتوان از روشهای مختلفی مانند توسعه سریع برنامه های کاربردی، برنامه نویسی بیکران و چالاک نام برد. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
روش توسعه سریع برنامه های کاربردی RAD
در RAD که به آن نمونه سازی سریع نیز گفته میشود بر درگیرسازی کاربر در توسعه و ساخت نمونههای کاری سیستم های جدید به منظور شدت بخشیدن به فرایند توسعه سیستم تأکید میشود.
اصول زیربنایی RAD شامل :
۱- اجرای فازهای تحلیل و برنامه ریزی مانند همان روش قدیمی توسعه سیستم (SDLC)
۲- بررسی کتابخانه نرم افزار ای برای یافتن اجزای موجود قابل استفاده در سیستم جدید
۳- ایجاد نمونه اولیه (یعنی مدل های اجرایی) از اجزای نرم افزاری که با سیستم مورد انتظار شباهتهای بسیاری دارد. نمونه اولیه باید طراحی، توسعه و آزمون شود تا بتوان از آن به عنوان یک جزء نرم افزاری استفاده کرد.
۴- یکپارچه سازی اجزای نرم افزاری حاصل از دو گام پیش و آزمون آنها به عنوان یک سیستم کامل
۵- پیاده سازی سیستم جدید و استفاده از راهنماییهای SDLC در این مرحله
۶- نگهداری و پشتیبانی مداوم از سیستم
به طور کلی در این رویکرد به دنبال درگیر ساختن مداوم کاربران در فازهای تحلیل، طراحی، توسعه و آزمون اجزای نرم افزار ای جدید هستیم. درگیری کاربران نهایی در توسعه سیستم و ایجاد نمونههای آزمایشی اولیه در جمعآوری نیازمندیهای کسب و کار و سرعت بخشیدن به توسعه سیستم جدید (اجزای نرم افزار ای) نقشی اساسی دارد. فرایند توسعه سیستم جدید با پیدا کردن اجزای قابل استفاده در کتابخانه نرم افزار ای سرعت بیشتری مییابد. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.