حافظه ثانویه چیست؟
( حافظه ثانویه چیست؟ ) سیستم های کامپیوتر ای بدون ابزار ذخیره سازی داده و دستورالعملها کامل نیستند. حافظه با دستیابی تصادفی برای CPU جهت پردازش الکترونیکی داده ها و دستورالعملها مهم است اما باید توجه داشت که حافظه RAM فرار است. به محض قطع برق، حافظه پاک شده و داده ها از بین میروند. حافظه ثانویه رسانه ای است که داده ها و دستورالعملها را بیرون از واحد سیستم به مدت طولانی نگه میدارد. برای تمایز آن از حافظه الکترونیکی اصلی در واحد سیستم به آن حافظه بیرونی یا کمکی نیز گفته میشود. اشکال ابتدایی حافظه ثانویه عبارت بودند از: نوارهای کاغذی، کارتهای پانچ و نوارهای مغناطیسی. امروزه حافظه ثانویه شامل هارد دیسک با ظرفیتهای گیگابایتی، دیسکهای نوری که به توزیع مطمئن چند رسانه ای میپردازند و آرایهای وسیع از حافظه قابل حمل است که انواع مختلف آن دیسکهای زیپ، درایوهای فلش و حتی دستگاه پخش موسیقی قابل حمل متنوع میباشند.
حافظه ثانویه دارای مزایایی نسبت به حافظه الکترونیکی اصلی است. حافظه ثانویه علاوه بر غیر فرار بودن، به راحتی قابل توسعه و حمل است. زمانی که یک دیسک با داده ها پر شده باشد، همواره دیسک دیگری در دسترس خواهد بود. میتوان داده ها و دستورالعملها را به راحتی از طریق رسانه های حافظه ثانویه چون CD، DVD درایوهای فلش یا دیسکهای زیپ توزیع کرده و به اشتراک گذاشت. هر یک از این رسانه ها یک یا بیش از پنج کاربرد اصلی حافظه ثانویه را نشان میدهد: ذخیره سازی، پشتیبانی، توزیع، انتقال و بایگانی. در دیجیتال مارکتینگ نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع دیجیتال مارکتینگ، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
از آشکارترین کاربردهای حافظه ثانویه، ذخیره سازی داده است که در حافظه الکترونیکی برای پردازش بیشتر است. توسعه دهندگان چند رسانه ای به ذخیره سازی مداوم فایل های داده در هارد درایوها یا سایر دستگاهها در زمان کار خود میپردازند. آنها میدانند RAM فرار بوده و ساعتها تلاش آنها میتواند در یک چشم به هم زدن با قطعی برق یا خرابی سیستم از بین برود. معیارهای عملکردی مهم ذخیره سازی عبارتند از: ظرفیت، زمان دستیابی و نرخ انتقال. ظرفیت حافظه مقدار داده دیجیتال است که یک دستگاه ثبت میکند. میزان داده برحسب بایت محاسبه میشود. توسعه دهندگان چند رسانه ای به ظرفیت حافظه بالا برای فایل های رسانه ای بزرگ چون ویدئوی دیجیتال نیاز دارند. زمان دستیابی، زمان مورد نیاز برای قرار دادن داده ها در دستگاه حافظه است. نرخ انتقال سرعتی را که داده ها در میان حافظه ثانویه و RAM انتقال مییابند اندازهگیری میکند. زمان دستیابی و نرخ انتقال بالا به مفهوم زمان انتظار کمتر برای داده ها و دستورالعملها جهت بارگذاری در RAM است. این سرعت بالاخص زمانی که توسعه دهندگان با فایل های صوتی و ویدئویی بزرگ کار میکنند (جایی که دستیابی سریع به ویرایش داده و پخش ضروری هستند) اهمیت دارد.
از دیگر کاربردهای حافظه ثانویه، پشتیبانگیری از تمامی هارد درایوها یا وولومهای مهم روی هارد درایو است. داده برای اکثر سازمان ها به عنوان یک دارایی مهم محسوب میشود. باید از داده ها در برابر خرابی درایوهای دزدی، خرابی سیستم، ویروسها یا سایر بلایای طبیعی محافظت کرد. سیستم های پشتیبانگیری باید از ظرفیت حافظه بالایی برخوردار بوده و قادر به انتقال سریع داده باشند. یک هارد درایو به طور مداوم روی هارد درایو دیگر پشتیبانگیری میشود تا زمانی که هر دو درایو از ظرفیت حافظه بیشتر و نرخ انتقال سریعتر برخوردار شوند. کاربران نیز باید از فایلهای داده مهم خود در دستگاه های دیگر مانند دیسک زیپ، درایو فلش یا DVD بر حسب برنامه ای مشخص، نسخه پشتیبان تهیه کنند. برای محافظت بیشتر از داده ، نسخه پشتیبان باید در مکانی دیگر (ترجیحا یک فضای حافظه بیرونی) ذخیرهسازی شود.
سومین کاربرد حافظه ثانویه توزیع داده ها و برنامه هاست. شبکه ها اشتراکگذاری داده از طریق خطوط ارتباطی را بهبود میدهند اما قابلیت حمل داده را نمیتوان تنها به ارتباطات شبکه محدود ساخت. داده ها و برنامه ها را میتوان از طریق پست سنتی و یا محصولات خرده فروشی نظیر نرم افزار های دارای بستهبندی توزیع کرد. به عنوان مثال، تولید CD ارزان است، عمر حافظه آن طولانی مدت بوده و همچنین از نظر وزنی سبک هستند. اکثر کامپیوتر ها قادر به خواندن دیسک هستند که آنها را به گزینهای خوب در توزیع برنامه ها و داده ها مبدل ساخته است. از جمله ویژگیهای عملکردی که در رسانه ثانویه توزیع باید مد نظر داشت عبارتند از: هزینه، وزن، صحت داده و تبعیت از استانداردها جهت پخش.
علاوه بر توزیع داده ها و برنامه ها، رسانه حافظه ثانویه به جابجایی محتوای دیجیتال نیز میپردازد. به این امر Sneakernet گفته میشود که کاربران قادر به حمل فایلهای دیجیتال روی رسانه های قابل حملی چون دیسکهای فلاپی یا درایوهای فلش هستند. ظرفیت کافی و مقاومت در برابر حرارت، میدانهای مغناطیسی و پوسیدگی و پارگی یک کیسه برزنتی استوانهای شکل از جمله معیارهای مهم انتقال داده های دیجیتال محسوب میشوند.
پنجمین و آخرین کاربرد حافظه ثانویه، آرشیو اطلاعات دیجیتال برای نگهداری طولانی مدت است. فایل های دیجیتال در تمامی تراکنشهای روزمره ما، مدرسه، بیمارستان، مراکز دولتی، کسب وکارها و سایر سازمان ها وجود داشته و آنها از داده ها به دلیل مسائل قانونی و سابقه نگهداری میکنند. در گذشته، نگهداری اطلاعات به مفهوم بایگانی پوشهها و پروندههای بزرگ بود. بعدها این داده ها را به صورت نوار درآورده و در کتابخانههای مرتبط با نوار نگهداری میکردند. آرشیو داده به رسانه حافظهای با ظرفیت انبوه و قابل توسعه، امنیت و طول عمر بالای رسانه نیاز دارد. این شامل درایوهای RAID (آرایهای تکراری از دیسکهای مستقل)، WORM (یک بار نوشتن چند بار خواندن)، سیستم های کتابخانه دیسک نوری و نوار دیجیتال است.
دستگاه هایی که برای حافظه ثانویه استفاده میشوند بر حسب فناوریی که در نمایش داده های دیجیتال به کار برده میشود به سه دستهبندی بزرگ تقسیم میشوند: مغناطیسی، نوری و حالت جامد.
حافظه مغناطیسی
دستگاه های حافظه مغناطیسی محتوای دیجیتال را به شکل مغناطیسی ذخیره کرده و یا میخوانند. ریز کامپیوتر های اولیه از دیسکهای فلاپی برای حافظه مغناطیسی استفاده میکردند. این دیسکها، دیسکهای پلاستیکی نازکی با پوششی از اکسید آهن بودند که میتوانستند در یک ساز و کار درایو فلاپی اضافه شوند. آنها سبک بوده و به سادگی جابهجا میشوند، ولی ظرفیت حافظه آنها بسیار محدود بود ( MB1.4 در هر دیسک). بعدا، درایوهای کارتریج از قبیل درایو Zip رسانه قابل برداشتنی با ظرفیتهای بزرگتری را ارائه دادند ( ۱۰۰ MB ، MB 250 و ۷۵۰ MB ). هر چند کارتریجهای Zip و رسانه های مشابه هنوز هم استفاده میشوند، به طور گستردهای با دستگاه های حالت جامد از قبیل فلش USB جایگزین شدهاند. حافظه مغناطیسی هم اکنون بیشتر در درایوهای هارد داخلی و قابل حمل پیدا میشود. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
هارد درایوها
از شبکه ای از صفحات فلزی تشکیل شدهاند که روی میله محوری در یک مخزن درایو محصور شده قرار دارند. این مخزن فشار هوا را تنظیم میکند و هوایی که وارد درایو میشود فیلتر نموده و دیسک را از سایر آلودگیها و گرد و غبار محافظت میکند. موتور درایو دیسکها را با سرعت ۷۲۰۰ rpm یا بیشتر به حرکت در میآورد. درایوها، بیتها را در صفحه دیسک به صورت میدانهای مغناطیسی مثبت و منفی ثبت میکند. بازوهای دستیابی یا هدهای خواندن و نوشتن در میان صفحات فلزی حرکت میکنند تا شیارها را در سطوح بالا و پایین بخوانند.
داده ها در این صفحات در شیارهای قابل آدرسدهی ذخیره میشوند و سکتورها توسط سیستم عامل تعریف میگردند. تراک مسیری مدور است که داده ها دور آن ذخیره میشوند. سکتورها، بخشهای منطقی پای شکلی از یک تراک هستند. هر سکتور، مقدار معینی داده را نگهداری میکند (معمولا ۵۱۲ بایت؛ و اخیرا ۴۰۹۶ بایت). تعداد تراکها و سکتورها، پتانسیل حافظه درایو را تعیین میکند. واحدهای هارد دیسک که در داخل سیستم کامپیوتر ساخته میشوند، دارای ظرفیتهای متغیر از گیگابایت تا ترابایت هستند، ولی حتی این دیسکها به سرعت با فایل داده چند رسانه ای بزرگ، برنامه های کاربردی و سیستم های عامل گرافیکی امروزی پر میشوند.
هارد درایوهای بیرونی مکمل ظرفیت هارد درایو ثابت هستند و هم زمان امنیت و قابلیت حمل را برای داده ها فراهم میآورند. این درایوها غالبا از FireWire برای انتقال پرسرعت داده به واحد سیستم استفاده میکنند. از این درایوها همچنین برای پشتیبانی و ایمن سازی داده ، ذخیرهسازی و ویرایش پروژه های بزرگی چون ویدئوی دیجیتال استفاده میشود. هارد درایوهای بیرونی علاوه بر ظرفیتهای گیگابایتی بزرگی که دارند از زمان دستیابی و نرخ انتقال سریعتری نسبت به درایوهای زیپ برخوردار هستند.
رسانه مغناطیسی قادر به تأمین حافظهای با ظرفیت بالا و انتقال و دستیابی داده سریع است. حافظه مغناطیسی مقرون به صرفه نیز است. قیمت این نوع حافظه یک دلار به ازای هر گیگابایت است و این قیمت رو به کاهش نیز میباشد. اما حافظه مغناطیسی معایبی نیز دارد که کوچکترین عیب آن ماندگاری محدود آنها است. مغناطیس به راحتی در طول زمان تضعیف شده یا خراب میشود و به تبع آن داده ها تخریب یا از بین رفته مگر آن که به طور پیوسته از آنها نسخه برداری شده باشد.
حافظه نوری
حافظه نوری از فناوری لیزر برای خواندن و نوشتن داده در دیسکهایی با پوشش انعکاسی استفاده میکند. منشأ حافظه نوری به دهه ۸۰ باز میگردد. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
در سال ۱۹۸۲، CD (دیسک فشرده) تحولی در صنعت موسیقی ایجاد کرده و موجبات توسعه برنامه های چند رسانه ای را فراهم آورد.Philips و Sony اولین شرکتهایی بودند که به تولید CD برای جایگزین کردن ضبطهای وینیلی با کمک رسانه ای پرداختند که قادر به توزیع صدا با کیفیت بالا روی یک صفحه فلزی سبک وزن و کوچک بود. ضبطهای LP (نمایش طولانی) تنها به ۴۵ دقیقه موسیقی آنالوگ محدود میشد. کیفیت صدا به وسیله شرایط ضبط و سوزن کنترل میشد و مدیریت ضبطها نیز امری بسیار دشوار بود. موسیقی قابل حمل به نوارها محدود شده که در معرض آسیب زیادی قرار داشت. حافظه دیسک فشرده و موسیقی دیجیتال، رسانه ای را برای ضبط دائم و با اطمینان بالا فراهم میآورد. CD ها به گونهای طراحی شدهاند که قادر به نگه داشتن ۷۴ دقیقه صدای ضبط شده دیجیتال بودند. CD ها از حافظه موسیقی بیشتری نسبت به ضبط وینیلی برخوردار هستند.
Disk و Disc
Disc به رسانه حافظه نوری و Disk به رسانه مغناطیسی اشاره دارد.
پیدایش حافظه نوری دریچهای جدید به روی چند رسانه ای گشود. یک استاندارد جدید CD که به آن CD – ROM گفته میشود برای داده های کامپیوتر ای به طور خاص طراحی شده است. امروزه دستورالعملهایی را که به حافظه بزرگ نیاز دارند میتوان در دیسکهای کوچک ۷۲/۴ اینچی توزیع کرد. اولین گرایش عمومی Grolier ‘ s Electronic Encyclopedia ، ROM -CD بود. این دایره المعارف که در سال۱۹۸۵ وارد بازار شد با وجود ۹ میلیون واژه تنها ۱۲ درصد حافظه CD – ROM را اشغال میکرد. فناوری حافظه نوری خیلی سریع پیشرفت کرد این فناوری از CD های موسیقی دهه ۸۰ تا DVD های ویدیویی دهه ۹۰ توسعه یافت. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.