دیجیتال مارکتینگ چیست؟
( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) در یک تعریف ساده میتوان گفت: دیجیتال مارکتینگ به معنی ترویج محصولات، خدمات و یا برند یک کسب و کار از طریق یک یا چند رسانه الکترونیکی است. دیجیتال مارکتینگ کاملا متفاوت از بازاریابی سنتی (درج آگهی در روزنامه، یا ویزیتورهایی که به صورت حضوری یا تلفنی کار تبلیغ را انجام میدادند) بوده و در آن یک سازمان یا شرکت با استفاده از کانال های مختلف و روشهای علمی اقدام به گسترش کسب و کار خود میکند. به انواع روشهایی که برای بازاریابی از فضای مجازی استفاده میکنید، دیجیتال مارکتینگ گفته میشود.
امروزه قدرت کانال ها و رسانه های دیجیتالی به حدی رسیده است که مردم اطلاعات مربوط به زندگی روزمره و حتی خرید خود را از این طریق دنبال میکنند. افراد در هر زمان و مکان از طریق دستگاههای همراه خود میتوانند دسترسی سریع به حجم زیادی از اطلاعات منتشر شده بر روی رسانه های دیجیتالی را مرور نمایند.
یکی از هدف های اصلی کاربران فضای دیجیتالی جستجو برای یافتن منبعی جهت انجام خرید یا درخواست خدمات است. نیاز به کسب اطلاعات از سوی مشتری ها به قدری زیاد بوده که آنها اطلاعات لازم را پیش و حتی پس از انجام خرید خود انجام میدهند. بنابراین مشتریان انتظار دارند ارتباط میان آنها و ارائه کنندگان کالا یا خدمات بهطور مداوم امکانپذیر باشد. نکته قابل اهمیت در این میان افزایش تمایلات مشتریان برای کسب اطلاعات پیش از خرید است. تحقیقات نشان میدهد در آینده بیش از ۷۰ درصد تحقیقات و مطالعات مشتریان، قبل از حضور در محل خرید و یا درخواست خدمات انجام خواهدگرفت. چنین وضعیتی میتواند باعث خشنودی و یا ناامیدی صاحبان کسب و کارها و شرکتهای تجاری گردد. حضور مناسب و حساب شده در فضای دیجیتال مارکتینگ توسط یک مدیر سبب جذب مشتریان بالقوه بیشتری برای وی و کسب و کارش خواهد شد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). از طرف مقابل در صورت عدم شرکت و یا نداشتن برنامهریزی مناسب برای حضور در بازاریابی دیجیتال، مطمئناً عرصه را برای رقیبان خود باز خواهند گذاشت.
دنیای بازار امروز دنیای بازی در فضای دیجیتال است. خریداران بالقوه خواهان کسب اطلاعات در هر زمان و از طریق کانال های مختلف هستند. کلید موفقیت بازاریابی امروز همزیستی با مشتریان است و چنین امری جز با ارائه اطلاعات از طریق تمامی کانال های دیجیتال امکانپذیر نخواهد بود. همانطور که بیان شد نفوذ رسانه های دیجیتال در زندگی روزمره امروز به حدی است که افراد زمان زیادی را صرف مرور اطلاعات منتشر شده در آنها میکنند. دسترسی آسان به اینترنت از طریق رایانه های شخصی و دستگاههای همراه سبب میشود کاربران در هر مکان و زمان بتوانند از این رسانهها استفاده نمایند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). رسانه های دیجیتال یک منبع بزرگ در حال رشد از سرگرمی، اخبار، بازار کسب و کار و تعاملات اجتماعی هستند که حجم عظیمی از اطلاعات را در اختیار کاربران قرار میدهند. در این میان علاوه بر اطلاعات منتشر شده از جانب یک کسب و کار، نظرات دوستان، آشنایان و بستگان نیز در اختیار مشتری قرار میگیرد.
اغلب مشتریان به نظرات اطرافیان خود اعتماد بیشتری نسبت به مطالب منتشر شده در یک وب سایت یا شبکه اجتماعی دارند. نظرات و پیشنهادات اطرافیان معمولا حول یک برند و نام تجاری شاخص که تجربه خوبی از خرید برای آنها رقم زده میگردد. مردم به دنبال برند های قابل اعتماد و شرکتهای شناخته شدهای هستند که تعامل مناسبی با مشتری داشته و متناسب با نیاز آنها عمل میکنند.
در دنیای امروز برای تبدیل شدن به یک برند شاخص علاوه بر کیفیت در محصولات و خدمات، حضور فعال در جامعه دیجیتالی نیز غیر قابل انکار است. در حقیقت میتوان دیجیتال مارکتینگ را موتور حرکت کسب و کارهای بزرگ و کوچک امروزی دانست. این نوع از بازاریابی پلی میان تکنولوژی های الکترونیکی امروزی و روانشناسی بازار و مشتری ایجاد میکند. همانطور که پیش از این نیز گفته شد در دنیای امروز بهرهمندی از دیجیتال مارکتینگ یک نیاز و ضرورت اساسی هر کسب و کاری محسوب میشود و میتوان آن را قاعده هر تجارتی دانست.
این ادعا زمانی ثابت میشود که مدیر یک کسب و کار آشنایی کاملی از مزایا و منافع دیجیتال مارکتینگ داشته باشد ( دیجیتال مارکتینگ چییست؟ ). در ادامه تعدادی از این منافع آورده شده است: دسترسی به بیش از ۲۵ میلیون کاربر اینترنت در کشور، دسترسی همیشگی مشتری ها به تبلیغات، افزایش تعداد مشتری و خریداران، اشتراکگذاری ساده اطلاعات، ایجاد و ارسال پیامهای شخصیسازی شده به افراد، تعامل دو جانبه با مشتری ها، کاهش هزینه های بازاریابی نسبت به روشهای سنتی، قابلیت اندازهگیری عملکرد بازاریابی، اجرای طرح های بازاریابی برنامه ریزی شده، ارتباط آسان با مشتری ها و کاربران، اجرای طرح های بازاریابی برنامه ریزی شده، بهینه سازی بلادرنگ عملکرد بازاریابی، تعامل دو جانبه با مشتری ها، اشتراکگذاری ساده اطلاعات، کنترل دقیق کمپین های تبلیغاتی، ایجاد شهرت برای نام تجاری (برند سازی)، جلب اعتماد مشتری ها، دسترسی همیشگی مشتری ها به تبلیغات.
بسیاری از صاحبان کسب و کار تصور میکنند که حضور در فضای دیجیتال برای بازاریابی تنها مختص شرکتهای بینالمللی و بزرگ است. در واقع دیجیتال مارکتینگ فضای بزرگی است که تمامی کسب و کارها شانس حضور و بهرهمندی از آن را دارند. تا پیش از این تنها شرکتهای بزرگ و با صرف هزینه زیاد اقدام به بازاریابی در فضای دیجیتال میکردند؛ اما امروزه شرکتهای کوچک حتی بدون داشتن یک دفتر فروش میتوانند محصولات یا خدمات را برای طیف وسیعی از مشتریان ارائه نمایند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). کسب و کارهای کوچک دارای منابع مالی و انسانی کمی بوده و صرف هزینه زیاد جهت بازاریابی از طریق بیلبوردهای تبلیغاتی و یا آگهیهای تلویزیونی برای آنها میسر نیست. از این رو فضای دیجیتالی میتواند عرصه مناسب و کم هزینه ای برای بازاریابی آنها فراهم نماید. از طرف دیگر تحقیقات نشان میدهد شرکتهای بزرگ نیز دیگر رغبت چندانی برای استفاده از بازاریابیهای سنتی نداشته و به دلیل نفوذ و نتایج مثبت، به سمت دیجیتال مارکتینگ گرایش داشتهاند.
با حضور مناسب در فضای دیجیتال و انتشار مطالب هدف مند، شما میتوانید افکار و ذهنیت مردم را به سمتی که میخواهید هدایت کنید. به عنوان مثال شما روشی جدید را برای حل یک مشکل ارائه میدهید. با تبلیغ و صحبت در مورد این روش در شبکه های دیجیتالی، ذهنیت افراد به سمت روش پیشنهادی سوق داده میشود. در دنیای دیجیتال امروز مشتری ها انتظار دارند در هر زمان و مکانی بتوانند با صاحبان محصول و خدمات در ارتباط مستقیم باشند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). تعامل بهتر با افراد در فضای دیجیتال منجر به اعتماد بیشتر آنها به کسب و کار شما خواهد شد. از طرف دیگر شما نیز میتوانید به راحتی از نظرات و افکار مخاطبین خود آگاهی یافته و اقدام به اصلاح استراتژی کاری خود نمایید. رضایت یک مشتری از خدمات شما و پشتیبانی مناسب در فضای دیجیتال موجب میگردد اعتماد او نسبت به شما افزایش یافته و اطرافیان خود را از تجربه همکاری با کسب و کارتان آگاه سازد. افزایش شهرت شما میتواند مانند یک ویروس در سراسر منطقه پخش شده و فرصتهای جدیدی برای گسترش کسب و کارتان ایجاد نماید.
انواع کانال ها و عناصر دیجیتال مارکتینگ
درحالیکه میتوان اینترنت را قلب دیجیتال مارکتینگ دانست، سایر منابع مانند پیام های متنی (پیامکها)، نرم افزارهای موبایل، بیلبوردهای تبلیغاتی، شبکه های تلویزیونی و رادیویی نیز نقشی در دیجیتال مارکتینگ ایفا میکنند. با این حال هزینه بالای برخی از این منابع و درصد پایین نفوذ آنها سبب گشته با وجود برخی کانال های دیجیتالی نوین محو گردند. نسل جدید و تأثیرگذار عناصر و کانال های دیجیتالی را میتوان شامل موارد زیر دانست:
وب سایت (website):
وب سایت ها از اصلیترین کانال های دیجیتالی محسوب میشوند. وجود بیش از ۱ میلیارد وب سایت در سراسر جهان که حدود ۶۲ درصد از آنها مربوط به امور تجاری و کسب و کار میشود گواهی بر این ادعا است. تنها در سال ۲۰۱۴ بیش از ۳۰۰ میلیون وب سایت طراحی شده و تعداد کاربران اینترنت به بیش از ۳ میلیارد نفر رسیده است. جالب است بدانید تمامی این تحولات، در عمر ۲۴ ساله فضای اینترنت، روی داده است. کاربران روزانه جهت مرور اخبار، سرگرمی، کسب اطلاعات و یا انجام امور کاری به وب سایت های مختلف رجوع میکنند و از این طریق حجم زیادی از اطلاعات را بدست میآورند. در دنیای امروز داشتن یک وب سایت جهت معرفی هر کسب و کاری لازم و ضروری است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). بسیاری از استراتژی های دیجیتال مارکتینگ از طریق این کانال صورت میگیرد. وقتی شما کاری را به صورت محلی انجام میدهید تنها افرادی که به شما نزدیک هستند شما را میشناسند و شاید تعداد کمی از آنها شما را به دیگران هم معرفی کنند اما وقتی همین کار، محصولات و خدمات تان را در وب سایت تان معرفی کنید از سراسر ایران و شاید در نقاط دیگر جهان مشتری بدست آورید.
بازاریابی از طریق ایمیل (Email Marketing):
در عصر دیجیتال پیام های الکترونیکی جایگزین روش سنتی ارسال نامههای کاغذی شدهاند. مزیتهای استفاده از پیام های الکترونیکی از کسی پوشیده نبوده و به همین جهت است که تا پایان سال ۲۰۱۵ بیش از ۴ میلیارد آدرس ایمیل فعال در جهان وجود دارد. دسترسی به اینترنت از طریق دستگاهها و تلفنهای همراه امکان مرور پیام های دریافتی حساب ایمیل را برای کاربران در هر زمان و مکان آسان میسازد. عدم نیاز به پرداخت هزینه جهت ارسال پیام و درصد بالای نفوذپذیری، سبب گسترش و پررنگ شدن نقش این کانال در دیجیتال مارکتینگ امروزی شده است. تخفیف، محصولات جدید و اخبار مهم را میتوانید با کاربرانتان در میان بگذارید.
وبلاگ و بازاریابی محتوا (Content Marketing):
وبلاگ ها یکی از منابع مهم دریافت اطلاعات و دانش برای کاربران اینترنتی هستند. روزانه حجم عظیمی از مطالب از طریق وبلاگ ها در سطح وب منتشر میشوند و نظر بسیاری از مخاطبین را به خود جلب میکنند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). بیان مزیتها یا مقایسه میان چند محصول، یافتههای جدید علمی و صنعتی، اخبار، آموزشها، متون ادبی و هنری و … از جمله مطالبی هستند که از طریق وبلاگ ها منتشر میگردند. داشتن محتوای غنی و جذاب به افزایش محبوبیت یک مطلب کمک شایانی میکند. یک بازاریاب مجرب اهمیت استفاده از وبلاگ ها و بازاریابی محتوا را به خوبی درک کرده و از آن در استراتژی دیجیتال مارکتینگ خود استفاده میکند. البته محتوا در تمامی کانال ها حائز اهمیت است و نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
بازاریابی رسانه های اجتماعی (Social Media Marketing):
شما میتوانید در شبکه های مختلف اجتماعی کار، خدمات و محصولات خود را معرفی کنید. هر کدام از آنها اصول و مبانی خاص خود را دارند.
بازاریابی ویدئویی (Video Marketing):
شما با این روش میتوانید نحوه درست کار کردن با محصولات خود را آموزش دهید و یا این که هرگونه پیامی را که میخواهید منتقل کنید.
بازاریابی بازیهای دیجیتال (Gaming Marketing):
بازیهای دیجیتالی کانال دیگری بازاریابی هستند که اخیرا به دلیل نفوذ عمیق در ذهن افراد مورد توجه بسیاری از شرکتها و کمپانیهای بزرگ قرار گرفتهاند. در این نوع از بازاریابی سعی میگردد تبلیغات و برند سازی از طریق سرگرمی به مخاطب انتقال یابد. در سالهای اخیر تعداد زیادی از این گونه بازیها برای پلتفرمهای مختلف تولید و در اختیار کاربران قرار گرفته است. استفاده از این بازاریابی معمولا برای شرکتهای بزرگ پیشنهاد میشود.
بازاریابی برنامه های موبایلی (Mobile Apps):
در این نوع از بازاریابی شما میتوانید اپلیکیشن منحصر بفرد خود را داشته باشید و توسط آن کارهای مربوط به تجارت و کسب و کارتان را پیش ببرید و یا در برنامه های دیگری که به صورت میلیونی عضو دارند میتوانید تبلیغات خود را به نمایش بگذارید. اعلانهایی که در قسمت نوتیفیکیشن وجود دارد هم میتوانند تبلیغ شما را انجام بدهند و شما را معرفی کنند.
استراتژی های دیجیتال مارکتینگ
یکی از مفاهیم و اصطلاحات رایج امروزی عنوان ” استراتژی بازاریابی دیجیتال ” است. بهطور معمول تعریف خاصی برای این اصطلاح ارائه نشده و هر کس از دیدگاه کسب و کار خود آن را تعریف میکند. با اینحال میتوان استراتژی دیجیتال را به مفهوم فرایند شناسایی، تبیین و اجرای فرصتهای دیجیتالی دانست که به رقابت و ثمردهی کسب و کار کمک میکنند. یک استراتژی دیجیتال شامل طراحی نقشه راه پویا برای بازاریابی از طریق کانال های دیجیتالی مختلف و عناصر آنها و البته بهرهمندی از نتایج این فعالیتها است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). در نگاه اول استراتژی دیجیتال مارکتینگ بسیار مشابه با استراتژی IT است؛ با اینحال تفاوتهای زیادی بین این دو مفهوم وجود دارد. در استراتژی IT هدف اجرای یک برنامه مشخص بر روی یک یا چند کانال جداگانه است. اما در استراتژی دیجیتال مارکتینگ نیاز است فعالیت بهطور یکپارچه در تمامی کانال های موثر انجام گرفته و نتایج حاصل از هر کانال در سایر کانال ها نیز اثر میگذارد.
واضح کردن هدف: در شروع دیجیتال مارکتینگ، واضح کردن اهداف از اهمیت بالایی برخوردار است. شما باید مشخص کنید که میخواهید به کجا برسید. بسیاری از اوقات ما کار بازاریابی را برای این انجام میدهیم که بگوییم بازاریابی هم کردیم و نشد! به همین دلیل است که نتیجهی دلخواهمان را کسب نمیکنیم. استراتژی های تبلیغات مدلی هست که ما برای تبلیغات انتخاب میکنیم و بر اساس آن مدل میگوییم که هدف ما از تبلیغات چیست؟ مثلا هدف ما از تبلیغ در سایت چیست؟ آیا فقط میخواهیم ترافیک سایت بالا برود و یا این که میخواهیم فروش هم داشته باشیم؟ باید مشخص کنید چه چیزهایی برای کسب و کارتان اهمیت دارند و باعث افزایش فروش یا هر چیزی که شما خواستار آن هستید میشود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). وقتی اهدافتان را مشخص میکنید و آنها را درست و دقیق تعریف میکنید در نتیجه تبلیغات تان هدف مندتر میشوند.
شناسایی روشها: وقتی که مشخص کردید میخواهید در کسب و کارتان به کجا برسید، باید مشخص کنید که از چه روشهایی میخواهید به این هدف برسید. همیشه برای رسیدن به مقصد راه های مختلفی وجود دارد. شناسایی راه های مختلف برای رسیدن به هدف کسب و کار کمکهای زیادی را به شما میکند.
آزمایش روشها: در این مرحله ما باید روشهای مختلفی که داریم را عملی کنیم. درست است که یافتن روشهای مختلف کمک زیادی به ما میکند ولی اگر نتوانیم به درستی این روشها را عملی کنیم، کار ما بسیار سخت میشود و نتایج دلخواهمان را نمیگیریم. بنابراین بسیار مهم است که روشهایی را که میخواهیم عملی کنیم، با دقت انجام شوند.
ارزیابی: بعد از انجام هر یک از این روشها باید به ارزیابی آنها بپردازید و ببینید که شما از کدام یک از روشهایی که استفاده کردهاید، سود بیشتری را بردهاید. در مرحلهی آخر هم شما میبایستی مراحلی را که موجب افزایش هزینه ها و کاهش بازدهی میشود حذف نمایید.
انواع استراتژی تبلیغات: استراتژی تجاری، استراتژی برند، استراتژی بازاریابی
استراتژی تجاری:
مشخص میکند که هدف از راه اندازی کسب و کار چیست؟ محصولی را که تولید میشود را به افراد بیشتر با قیمت کمتر بفروشید، یا با هزینه بیشتر تولید شود، گران باشد و به افراد خاص ارائه بدهید؟ هدف چگونه محقق خواهد شد؟ کسب درآمد یا به روش تولید محصول است یا به روش کار کردن برای دیگران. یک سری مشاغل خدمات مجازی ارائه میدهند و بخش دیگری کارشان به صورت محصولات فیزیکی است در هر کدام از این کسب و کارها اهداف متفاوتی وجود دارد. آیا خودم باید این کارها را انجام بدهم یا کسی را استخدام کنم تا برای من کار کند و محصول را تولید کند؟ حالا که تولید شد چطور باید به فروش برسانم؟ کسب و کار به چه صورت به درآمدزایی خواهد رسید؟ مثلا میتوانید سایت داشتهباشید و محصولات را در آن با جزئیات تمام شرح بدهید. در عین حال میتوانید با سایت هایی که کارشان با شما هماهنگ است همکاری داشته باشید، مثلا سایتی که در آن فرش و گلیم و کارهای دستی تبلیغ میشود میتواند تبلیغ فرشفروشی شما را هم انجام بدهد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). کسب درآمد در استراتژی تجاری بسیار مهم است، چون باید برای ادامه دادن و حفظ مجموعه درآمد داشت تا بتوان حقوق کارمندان را داد و یا محصولات جدید تولید کنید.
استراتژی برند:
استراتژی برند چه کمکی به ما میکند؟ شما شرکتی هستید که مثلا در زمینه مبل فعالیت دارید در کنار شما صد شرکت دیگر هم هستند که مشغول همین تجارت هستند، چه چیزی شما را نسبت به آنها متمایز میکند؟ استراتژی برند یک برنامه ریزی بلندمدت است که کمک میکند تا اهداف را مشخص کرده و برنامه ریزی مناسب برای به موفقیت رسیدن برند را انجام دهیم. شما باید برند تان را به دیگران معرفی کنید و آنقدر در این کار قوی ظاهر بشوید که مثلا وقتی میگویند کدام هتل برای اقامت مناسب است، جواب اکثریت هتل شما باشد. برای این کار باید حتما کیفیت را رعایت کنید شما باید هدف تان این باشد که در بازار سهم بیشتری را به دست آورید و آرم تجاری شما در کنار رقبا به خوبی و خوشنامی شناخته بشود، حتما خدمات پشتیبانی را بهتر و بیشتر انجام بدهید.
استراتژی بازاریابی:
برنامه ریزی و طرح های تبلیغاتی که برای معرفی محصولات و خدمات به کاربران مورد نظر و افزایش فروش و موفقیت برند خواهند شد را شامل میشود. برای موفقیت باید هر سه این استراتژی ها را بکار بست و برای هر سه برنامه ریزی دقیق داشت.
وب سایت و انواع آن و نقش وب در دیجیتال مارکتینگ
اگر شما یک وب سایت خوب بسازید، بازدیدکنندگان زیادی به شما مراجعه میکنند. وب سایت پایه و بنیاد دیجیتال مارکتینگ شماست و فضایی برای شما فراهم میکند که در آن میتوانید به مردم مشخصات محصولات و خدمات خود را اطلاع دهید که آنها بتوانند به کمک وب سایت شما به اهداف خود برسند و چالشهایی که در مورد محصول شما دارند را برطرف سازند. وب سایت های اینترنتی را میتوان از جهات مختلف طبقهبندی کرد. از جنبه کارکرد کلی سایت میتوان سایت ها را به دستههای: وب سایت های اطلاعرسانی، وب سایت های تجارت الکترونیک، وب سایت های فروشگاهی، وب سایت های کاربردی، وب سایت های تفریحی، وب سایت های شبکه اجتماعی، وب سایت های علمی، وب سایت های خبری و … دستهبندی نمود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). ولی سایت ها را میتوان از جنبههای فنی نیز طبقهبندی کرد، مانند سایت های دینامیک، سایت های استاتیک و … ولی تنها ساختن یک وب سایت زیبا برای شما کافی نیست بلکه باید وب سایت خود را به گونهای بهینه کنید که بتواند یک جریان ثابت از بازدیدکنندگان،lead ها و مشتریان را برای شما ایجاد کند.
اینترنت یک مقوله کلی است. در دنیا شبکه های کامپیوتری زیادی وجود دارند. در واقع حتی دو یا سه کامپیوتر متصل به یکدیگر نیز یک شبکه کامپیوتری را تشکیل میدهند. در بین میلیونها شبکه این چنینی، یک مورد از همه بزرگتر است که آن را اینترنت و یا شبکه جهانی اطلاعات مینامند. در اینترنت یا بزرگترین شبکه کامپیوتری دنیا سرویسهای مختلفی ارائه میشود. در بین این سرویسها وب از همه مهمتر بوده و نقش بسیار پر رنگتری دارد، به همین دلیل بسیاری از افراد همواره وب را با عنوان اینترنت یاد میکنند، در حالی که وب تنها جزوی از اینترنت است. به خاطر همین اهمیت وب، باید برای شروع فعالیت مجازی خود و دنبال کردن سایر روشهای دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی اینترنتی، ابتدا یک شعبه درون آن تأسیس کرد. این شعبه با طراحی سایت ایجاد میشود.
دنبال کردن تعدادی از روشهای دیجیتال مارکتینگ نیازمند وجود یک وب سایت است. به عنوان بهترین نمونه میتوان به سئو سایت اشاره کرد. سئو سایت به معنی استفاده از موتور های جستجو برای افزایش تعداد بازدیدکنندگان و کاربران خود است. در وب بیش از ۶۰۰ میلیون وب سایت فعال وجود دارد. حال در این بین برای دست پیدا کردن به اطلاعات خود، کاربران ناچار به کمک گرفتن از موتور های جستجو هستند. برای راه اندازی وب سایت، در ابتدا ما به دو چیز احتیاج داریم: هاست و دامنه. هاست: شما زمانی که میخواهید در فضای واقعی یک مغازه راه اندازی کنید، حتما باید یک فضایی را برای نمایش محصولات و خدمات تان داشته باشید. در اینترنت هم برای اینکه بتوانید محصولات و خدمات تان را برای دیگران به نمایش بگذارید، حتما میبایستی یک فضا یا هاست را در اینترنت داشته باشید. هاست مانند کامپیوتری است که به ما این اجازه را میدهد تا نرم افزاری که سایت مان را بالا میآورد بر روی آن نصب کنیم و افرادی که به اینترنت متصل هستند، بتوانند از سایت ما بازدید کنند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). این کامپیوترها در شرکتهای مختلفی در سراسر جهان پشتیبانی و اجاره داده میشوند. ما برای این که سایت مان را بالا بیاوریم، بایستی حتما این کامپیوترها را اجاره کنیم. دامنه: ما به عبارتی که اسم سایت را هم شامل میشود دامنه میگوییم. به طور مثال شما اگر سایت گوگل را در نظر بگیرید دامنه آن شامل چند بخش هست که با یکدیگر هر کدام را بررسی میکنیم.
www.google.com
www ما به این بخش زیر دامنه میگوییم. شما به کمک این قابلیت میتوانید با یک دامنه تعداد زیادی سایت راه اندازی کنید که آدرس آنها شامل آدرس اصلی سایت شما هم بشود.
Google این بخش از دامنه اسم سایت شما میباشد. بنابراین ما اسم هر سایت را از بخشی که بعد از زیر دامنه هست میتوانیم تشخیص بدهیم.
Com این بخش از دامنه را پسوند دامنه میگویند. ما در حال حاضر صدها پسوند مختلف داریم که هر کدام از آنها برای هدفی استفاده میشود. به طور مثال دامنه ir مربوط به کشور ایران میشود. دامنهی com اغلب برای کارهای تجاری استفاده میشود. شما برای خرید دامنه میتوانید خرید دامنه را در اینترنت سرچ کرده و از سایت هایی که این خدمت را ارائه میدهند دامنه مورد نظر و دلخواهتان را خرید نمایید.
نقش وب سایت در تجارت الکترونیک اهمیت بهسزایی دارد. بسیاری از تاجران و فروشندگان در کشور هنوز به تجارت الکترونیک بیتفاوتی نشان میدهند. اما بهطور یقین در آینده نه چندان دور تجارت در حوزه اینترنت انجام خواهدشد. قطعا وجود وب سایت در هر حرفهای به جذب مشتری کمک میکند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) بنابراین در طراحی وب سایت های تجاری چند نکته را که از مهمترین عوامل در طراحی وب سایت برای جلب مخاطب بیشتر است آوردهایم!
- یکی از عوامل موفقیت در زمینه بازاریابی، هنگامی حاصل میشود که سایت شما قادر به ایجاد بستری امن و قابل اطمینان درهنگام سفارش خریداران باشد.
- باید تبلیغات سایت از قابلیت جذب بالایی برخوردار باشند. پرداختن به بیان کلیه جزئیات خدمات، بدون ذکر قابلیتهای اصلی محصولات و خدمات.
- تثبیت لوگو: در دنیا هر چیز را با نشان آن میشناسد پس شما هرچه برای طراحی بهتر لوگوی خود سرمایه گذاری کنید، پشیمان نخواهید شد!
- داشتن شعار سازمانی: با بهرهگیری از شعارهای سازمانی میتوانید تصویر ذهنی اثرگذاری از وب سایت خود در ذهن بازدیدکنندگان باقی بگذارید. شعار سازمانی خود را هیچگاه تغییر ندهید و از آن به عنوان Head وب سایت خود استفاده کنید، زیرا موتور های جستجو (Search Engine) در شناسایی وب سایت شما سریعتر عمل خواهند کرد.
- حضور در شبکه های اجتماعی: یکی از مهمترین مسائل درباره کسب مشتری از طریق شبکه های اجتماعی، درک صحیح از اینگونه شبکه ها و اطلاعرسانی و طبقهبندی صحیح محصولات و یا خدمات از طریق اینگونه شبکه ها است. به عنوان مثال ظاهر صفحه شما در شبکه اجتماعی بایستی از طرح و ساختار وب سایت شما الگوبرداری کرده باشد و بازدیدکنندگان احساس کنند که در سایت خود شما هستند. سعی کنید تمامی محصولات و یا خدمات را در شبکه اجتماعی معرفی نکنید و کاربران را برای مطالعه جزئیات بیشتر به وب سایت خود هدایت نمایید.
- طراحی سایت باید متناسب با فعالیت سایت باشد تا کاربر بتواند در نگاه اول به موضوع وب سایت و همچنین اهداف آن پی ببرد.
- بازاریابی و رتبه در موتور های جستجو: یک عامل مهم دیگر در موفق شدن یک سایت، تبلیغ خودش در سایر پایگاههای اینترنتی، به ویژه در موتور های جستجو است. روش رایگان برای ظاهر شدن در نتایج موتور های جستجو، رعایت نکات دقیقی است که از سوی سازندگان این موتور ها به عنوان راه کارهای افزایش رتبه سایت منتشر شده است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). این روزها سایت گوگل با در اختیار داشتن حدود ۷۰ درصد بازار جستجوهای اینترنتی همچنان به عنوان مهمترین سکوی تبلیغ و معرفی یک سایت مطرح است.
یک صاحب کسب و کار باید از این موضوعات به نفع خود استفاده کند. یعنی با سئو سایت خود، آن را در نتیجه جستجوهای مرتبط درون گوگل به نمایش دربیاورد تا در صورت جستجو شدن عبارتها و کلمههای مرتبط با زمینه کسب و کارش، وب سایت او به جای سایر وب سایت ها به کاربران نمایش داده شود. وابستگی کاربران به موتور های جستجو و استفاده از آن برای دست پیدا کردن به هرگونه اطلاعات، کالا و یا سرویس سبب شده با نمایش داده شدن وب سایت در صفحه نخست نتایج جستجو، انفجاری در هر کسب و کاری به وجود بیاید. به همین دلیل در بین انواع روشهای دیجیتال مارکتینگ، سئو سایت را بهترین و پربازدهترین مورد خطاب میکنیم. به عنوان سایر روشهای دیجیتال مارکتینگ میتوان به فعالیت در شبکه های اجتماعی، ارسال خبرنامه به صورت ایمیل و تبلیغات بنری در وب سایت های دارای بازدیدکننده بالا اشاره کرد ( ذ چیست؟ ). در بین تمامی این روشهای دیجیتال مارکتینگ باید اعتراف کرد هیچکدام یک به اندازه سئو سایت بازدهی ندارد. روشهایی همچون تبلیغات بنری در کوتاه مدت جوابگو هستند، اما با سئو سایت میتوان در بلندمدت سود زیادی برد.
همانطور که گفتیم وب سایت مهمترین ابزار برای دیجیتال مارکتینگ است در واقع مکانی برای هدایت کاربران و ترافیک است و کار سئو با وب سایت انجام میشود. سایت فضای مناسبی برای رقابت با شرکتهای مشابه است و با بررسی سایت های دیگران میتوانید از مشکلات آنها به نفع خود استفاده کنید تا آن مشکلات را نداشته باشید. کاربر باید بتواند به راحتی سفارش خود را ثبت کند و خرید کند در تمام مراحل هم از پشتیبانی قوی بهرهمند شود. توجه داشته باشید که نباید به خاطر مشکلات جزئی مشتریان خود را از دست بدهید، یکی از این مسائل این است که کاربر نمیتواند با موبایل وارد سایت شود و خرید خود را انجام بدهد، پس سری به سایت های مشابه میزند و به راحتی خریدش را انجام میدهد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). وقتی که شما سایت دارید پس حتما میتوانید فروش آنلاین داشته باشید و کسب و کار مجازی راه بیاندازید و مشتریان بیشتری داشته باشید چون وقتی در سطح محلی کار میکنید مشتریان شما هم در همان سطح باقی خواهند ماند اما با فروشگاه مجازی تعداد مشتریان خود را افزایش میدهید. یکی از نکات مهم در وب سایت این است که میتوانید رفتار کاربران خود را تحلیل و بررسی کنید در نتیجه برای محصولات تصمیمگیری کنید: دستهای که کاربران آن را بیشتر دنبال کردهاند کدام بوده و در دستههای دیگر چه مشکلاتی وجود داشته که توجهی به آنها نشده. سوالاتی که باید درباره وب سایت خودتان بپرسید: آیا سایت در نتایج جستجو به نمایش درآمده است؟ آیا محتوای با کیفیت به مخاطبان سایت ارائه میدهم؟ آیا کسب و کار محلی من در گوگل به نمایش در میآید؟ آیا محتوای سایت در همه دستگاهها به درستی نمایش داده میشود؟ آیا سایت امن است؟ یک متخصص سئو کسی است که آموزش دیده است تا سایت ها را برای موتور های جستجو بهینه کند.
بهینه سازی سئو و ترفندهای آن
گوگل را میتوان بیشک غولی بزرگ در دنیای وب دانست که هرکس بتواند با آن دوست باشد دیگر خطری آن را تهدید نمیکند. با نگاهی کوتاه به گذشته میتوان به این موضوع پیبرد که برای ماندگار ماندن در وب و همچنین ایجاد یک وب سایت که کاربران زیاد و درآمد زیادی داشته باشد، قطعاً به موتور های جستجو نیازمند خواهیم بود. با توجه به این موضوع که گوگل بخش بسیار گستردهای از این بازار را در دست گرفته است، میتوان گفت اهمیت ندادن به آن کاملاً غیرممکن به نظر میرسد. از این رو کلیه وب سایت های آنلاین در وب تمایل دارند رتبه بالاتری در این موتور جستجو به دست آورده و مخاطبین بیشتری به وب سایت خودشان هدایت کنند.
گوگل در ابتدای کار خود از الگوریتم بسیار سادهای برای انتخاب نتایج نمایش داده شده استفاده میکرد، تعداد کلمات استفاده شده در متن مطالب و یا تعداد لینک های داده شده به یک صفحه در وب معیارهای بسیار سادهای بودند که گوگل آنها را برای درک اهمیت یک مطلب در نظر میگرفت، اما چندی نگذشت که این روشها مورد سوءاستفاده افراد بسیاری قرار گرفت و با روشهای تقلبی توانستند موتور های جستجو را فریب داده و بازدید بسیار قابل توجهی را کسب نمایند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). اما این موضوع باعث اتفاق بسیار ناگواری در گوگل شد، کاربران هنگامی که به دنبال مطالب خاص که در جستجوی آنها بودند به گوگل مراجعه میکردند، با نتایجی کاملاً نامربوط روبرو میشدند و این موضوع میتوانست منجر به نابودی کامل این شرکت گردد، از این رو شرکت گوگل تصمیم گرفت روند تازهای را پیش بگیرد تا بتواند نتایج مفید و کاربردی را که واقعاً نیاز کاربرانش را تأمین میکند برای آنها برآورده سازد و همین موضوع باعث ایجاد قوانینی با نام سئو گردید.
سئو مخفف سه کلمه Search engine Optimizationمیباشد و به معنی بهینه سازی صفحات وب برای موتور های جستجو است. امروزه اگر یک وب سایت بخواهد در گوگل به عنوان نتایج اول نمایش داده شود باید به قوانین سئو احترام گذاشته و بخش گستردهای از آن قوانین را در وب سایت اش رعایت نماید. با توجه به پیشرفت روزافزون دنیای وب و افزایش بیشمار وب سایت ها اکنون دیگر به سادگی نمیتوان پا در عرصه تجارت آنلاین و مطرح شدن در دنیای وب گذاشت، اگر بخواهید یک وب سایت داشته باشید که بازدید روزانه قابل توجهی و یا فروش بالایی داشته باشد قطعاً نیاز دارید تا در موتور های جستجو نیز حضور داشته باشید. درگذشته هدف SEO اولویت دادن برای نمایش وب سایت شما از طریق بهبود تعداد لینک های ورودی و یا انتخاب تعداد بیشتر کلمات کلیدی از دورن وب سایت بود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). هدف نهایی این امر را میتوان رسیدن به نمایش وب سایت شما در بالاترین مکان در نتایج حاصل از جستجو برای حداقل یکی از کلمات کلیدی دانست. امروزه موتور های جستجو هوشمندتر شدهاند و میتوانند سایت های اسپم را از سایت های واقعی تشخیص دهند. در واقع در روش SEO مدرن علاوه بر بهینه کردن موتور های جستجو، جستجوگران نیز بهینه میشوند.
آغاز به کار با SEO : بهینه سازی ۵ عامل
- عنوان وب سایت: عنوان وب سایت همان عبارتی است که در بالای صفحه مرورگر خود مشاهده میکنید و در نتایج حاصل از جستجو نیز همین عبارت مشاهده میشود. عنوان وب سایت شما در HTML وب سایت تان نیز موجود است که میتوانید آن را ویرایش کنید. در ادامه چند راه کار برای انتخاب یک عنوان مناسب برای وب سایت ارائه شدهاست: عنوان وب سایت خود را به گونهای انتخاب کنید که بتواند محتوای وب سایت شما را توصیف کند. عنوان وب سایت تان باید شامل کلمات کلیدی که در موتور های جستجو برای تبلیغ وب سایت خود انتخاب کردهاید، باشد. تا آنجا که میتوانید کلمات کلیدی را نزدیک به کلمه ابتدایی عنوان وب سایت خود انتخاب کنید. تعداد کاراکترهای عنوان خود را خیلی طولانی نکنید و سعی کنید کمتر از ۲۳ کاراکتر انتخاب کنید. تعداد زیاد کاراکترهای عنوان یک وب سایت میتواند باعث شود که مرورگرهای وب و نتایج حاصل از جستجو، این وب سایت را نمایش ندهند و همچنین میتواند از اهمیت و ارزش کلمات کلیدی که برای آن وب سایت در موتور های جستجو انتخاب شدهاست، بکاهد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). اگر امکان داشت نام شرکت خود را به آخر عنوان وب سایت تان اضافه کنید. برای هر صفحه از وب سایت خود یک عنوان جداگانه انتخاب کنید.
- توصیف متا: توصیف متا توضیحی مختصر از محتوای وب سایت است که شما میتوانید برای وب سایت خود بنویسید تا موتور های جستجو بتوانند آن را در نتایج حاصل از جستجو نمایش دهند. توصیف متا تأثیری در رتبهبندی وب سایت شما در موتور های جستجو ندارد ولی برای افزایش نرخ کلیک وب سایت شما میتواند مفید باشد. هدف از نوشتن توصیف متا این است که محتوای موجود در وب سایت شما را طوری توصیف کند که افراد پس از مشاهده نتایج حاصل از جستجو، از میان تمام وب سایت ها به مشاهده وب سایت شما ترغیب شوند. توضیحات متا ممکن است توسط گوگل به عنوان توضیحات صفحه در نتایج جستجو نمایش داده شود. نکته: گوگل هیچ الزامی برای استفاده از متا توضیحات در نتایج جستجو ندارد و ممکن است بخش دیگری از محتوای سایت را برای آن قسمت انتخاب کند. اگر قسمتی از متن شما با عبارت جستجوی کاربر متناسبتر باشد آن قسمت به عنوان توضیحات مورد استفاده قرار خواهد گرفت ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). اگر گوگل نتواند بخشی از محتوای شما را بیابد که با عبارت جستجو شده همخوان باشد. احتمال زیاد از همان متای توضیحات استفاده میکند.
- هدر: اگر قسمتی از نوشتهای بزرگتر و برجستهتر بود، احتمالا header است. برای اطمینان از این موضوع میتوانید به HTML وب سایت مراجعه کنید و به دنبال متنهایی که با تگهای ℎ۱، ℎ۲ و ℎ۳احاطه شدهاند، باشید. هم موتور های جستجو و هم افراد جستجو کننده بیشتر به هدرهای یک متن توجه میکنند. بسیاری از افرادی که به وب سایت شما مراجعه میکنند، هدرها را دنبال میکنند تا فقط متنی که مورد نظرشان است را مطالعه کنند. بنابراین، بهتر است که تا حد امکان کلمات کلیدی را از میان هدرها انتخاب کنید.
- تصاویر: وجود تصاویر در وب سایت شما باعث بهبود تجربه کاربری شما میشود. برای استفاده از تصاویر بر وب سایت خود بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید: بیش از حد از تصاویر استفاده نکنید. استفاده از تصاویر بیش از حد سرعت بالا آمدن صفحه وب سایت شما را پایین میآورد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). بنابراین، استفاده از تصاویر زیاد در وب سایت خود هم تأثیر منفی بر تجربه کاربریتان دارد و هم باعث میشود که SEO به خوبی انجام نگیرد چرا که زمان بالا آمدن صفحه وب سایت در الگوریتم اولویتبندی وب سایت ها در موتور های جستجو تأثیر دارد. برای هر تصویر یک متن جایگزین اختصاص دهید. بنابر دلایل متفاوت ممکن است تصاویر موجود در وب سایت شما بالا نیایند. برای آنکه در این شرایط مفاهیم موجود در تصاویر نیز به خواننده منتقل شود، باید برای هر عکس یک متن جایگزین اختصاص دهید که به خوبی مفاهیم موجود در عکس را دربر داشته باشد. همچنین این فرایند باعث میشود که موتور های جستجو بدانند که این تصاویر وابسته به صفحه وب سایت شماست و باعث میشود که ترافیک جستجو در تصاویر هم به شما اختصاص داده شود. هنگامی که از تگ alt استفاده میکنید، کلمات را با خط تیره – از هم جدا کنید.
- ساختار URL یک صفحه وب در واقع همان آدرس وب سایت است. به عنوان مثال URL بلاگ HubSpot’s بصورت http://blog.hubspot.com میباشد. ساختار URL به ساختار متن موجود در URL و تعامل URL های مختلف وب سایت با یکدیگر مربوط است. برای تعیین ساختار URL وب سایت خود به نکات زیر توجه کنید: جدا سازی کلمات کلیدی با خط فاصله: برای تعیین URL وب سایت خود کلمات کلیدی را با خط فاصله از هم جدا کنید. به عنوان نمونه http://hubspot.com/marketing-automation/ یکURL خوب است که marketing و automation را به عنوان کلمات کلیدی در نظر گرفتهاست. توصیف محتوای موجود بر وب سایت: URL خود را به گونهای تعیین کنید که فرد جستجوکننده از روی آن بتواند بفهمد که چه اطلاعاتی قرار است در وب سایت شما بیابند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). ایجاد دستهبندیها و نامهای توصیفی در ساختار آدرس صفحات کمک میکند که سایت مرتب بماند. آدرس صفحه بهتر است که برای کاربر قابل درک باشد. یعنی تا جای ممکن از بکارگیری اعداد رمزگونه در ساختار آدرس سایت اجتناب کنید. گوگل به راحتی میتواند هر نوع آدرسی را پردازش کند. اما داشتن یک آدرس ساده تعامل با کاربران را سادهتر میکند. به عنوان نمونه اگر شما بخواهید صفحهای برای محصول شرکت خود بسازید بهتر است URL آنhttp://company.com/products/product-name باشد تا این که به صورت http://company.com/1543?/eh? باشد.
شما باید مطالب را طبق قوانین سئو تنظیم نموده و در وب سایت تان منتشر نمایید. در اینجا بحث الگوریتمهای مختلف گوگل برای درک بهینه سازی و کیفیت مطالب شما مطرح میشود. اگر شما موارد سئو را رعایت کرده باشید رباتهای گوگل به طور مستمر به وب سایت شما مراجعه میکنند و مطالب شما را در نتایج گوگل به معرض دید میلیونها نفر قرار میدهند، این افراد نیز با کلیک به روی نتایج به وب سایت شما هدایت میشوند و میتوانند تبدیل به کاربران، خریداران و با مشتریان دائمی شما بشوند.
باغ وحش گوگل چیست؟
شاید در ابتدا برای شما این جمله کمی عجیب به نظر برسد اما باید بگویم نامگذاری الگوریتمهای جدید گوگل با نامهای حیوانات باعث شده است تا یک باغ وحش از الگوریتمهای مختلف را برای بهینه سازی یک وب سایت مدنظر قرار دهیم ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). الگوریتمهای پاندا، پنگوئن، مرغ مگسخوار و کبوتر از حیوانات این باغ وحش هستند و با توجه به ادامه این روند بدیهی است در آینده حیوانات دیگری نیز به آن اضافه خواهد شد. آشنایی با این الگوریتمها امروزه برای هر شخصی که یک وب سایت دارد یک ضرورت تلقی میشود، زیرا اگر قوانین پاندا، پنگوئن، مرغ مگسخوار و کبوتر را رعایت نکنید به زودی توسط این حیوانات از دنیای وب محو خواهید شد.
گوگل پاندا:
نام الگوریتم شرکت گوگل در رتبهبندی صفحات است که برای اولین بار در فوریه ۲۰۱۱ آغاز به کارکرد. این الگوریتم نتایج جستجو را تا حدی تغییر داده و به شدت با متنهای کپی شده و کم ارزش مبارزه میکند. در فروردین ماه ۱۳۹۱ بود که تأثیرات این الگوریتم روی زبان پارسی توسط مدیران سایت های ایرانی نیز مشاهده شد و این موضوع باعث گردید سایت هایی که متن دیگر سایت ها را کپی میکردند در نتایج گوگل به شدت افت کنند و یا حذف شوند. برای بهینه سازی وب سایت خود بر اساس الگوریتم گوگل پاندا ۵ راهکار کلی وجود دارد:
- افزایش زمان ماندگاری در سایت: پاندا به مقدار زمانی که افراد در وب سایت شما میمانند اهمیت میدهد، از نظر آن وب سایت هایی که دارای طراحی استاندارد باشند و اصول سئو را به درستی رعایت کرده باشند و همچنین مطالب مفیدی که کاربران به دنبال آن هستند را ارائه بدهد میتوانند افراد زیادی را به خود جذب کنند پس قطعاً وقتی افراد وارد آن سایت ها شوند مدتی را در آن وب سایت ها میمانند و از آن بهره میبرند، اما اگر سایتی فقط سعی کرده باشد کاربر را به سمت خودش هدایت کند و مطلب مورد نظر را ارائه ندهد قطعاً کاربر آن سایت را فوری میبندد. پاندا رتبه سایت هایی که کاربران آنها را خیلی زود ترک میکنند کاهش میدهد و به نسبت سایت های مفیدی که کاربران در آن مدتی را صرف میکنند را به نتایج بالاتر گوگل هدایت میکند.
- افزایش گردش در سایت: برای افزایش گردش در سایت باید کاربران را ترغیب به دیدن بخشهای دیگر سایت تان کنید، با ساخت لینک های داخلی در میان مطالب سایت و یا پیشنهادهای شگفتانگیز واقعی میتوانید کاری کنید که کاربر بعد از وارد شدن به یکی از صفحات سایت شما به بخشهای دیگر آن نیز مراجعه کند. این موضوع از دید پاندا بسیار مهم محسوب میشود.
- کاهش فرار از سایت: در بسیاری از سایت های ایرانی و خارجی مشاهده کردهاید که با ایجاد تگ های خالی و یا صفحات نامربوط کاربر را به سمت سایت خودشان هدایت میکنند و سپس در آن صفحه اقدام به فروش محصولات و یا ارائه مطالب نامربوط میکنند، این موضوع به شدت باعث فرار کاربران از سایت خواهد شد و نرخ بازگشت از سایت شما را افزایش خواهد داد، پاندا به سایت هایی که این شرایط را دارند اهمیت بسیار زیادی میدهد و با آنها برخورد خواهد کرد.
- شبکه های اجتماعی: با توجه به افزایش استفاده کاربران از شبکه های اجتماعی امروزه وجود هر فرد و سازمانی در شبکه های اجتماعی امری ضروری محسوب میشود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ )، میزان فعالیت شما در شبکه های اجتماعی و محبوبیت وب سایت تان در میان کاربرانی که در شبکه های اجتماعی فعالیت دارند بسیار برای پاندا اهمیت خواهد داشت و آن وب سایت و یا صفحاتی از وب سایت را که توسط افراد زیادی به اشتراک گذاشته شود و یا محبوب شود را در اولویت قرار خواهد داد، زیرا میداند در شبکه های اجتماعی مطالب واقعاً منتشر و محبوب میشوند که محتوای مفید و جالبی داشته باشند.
- برند سازی اینترنتی: برند سازی اینترنتی موضوعی بسیار گسترده میباشد، اما اگر بخواهیم آن در چند جمله خلاصه کنیم میتوان گفت: ایجاد یک تصویر ذهنی برای کاربر زمانی که نام برند شما را میشنود بهطوری که برند شما احساس و یا رفع نیاز خاصی را در مشتری ایجاد کند، اما خوب چطور این موضوع میتواند به پاندا مربوط شود! پاندا وب را بررسی میکند و متوجه میشود که چقدر درباره شما و وب سایت تان در وب گفتگو شده است و به بخشهای مختلف وب سایت شما لینک داده شدهاست ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ )، به عنوان مثال گفتگوهایی که در انجمنهای آنلاین صورت میگیرد و یا لینک های که وبلاگ نویسها به بخشهای مختلف سایت شما میدهند میتواند به پاندا بگوید که این سایت تا چه حد برند سازی شده است و محبوبیت آن در وب تا چه حد میباشد.
گوگل پنگوئن:
گوگل پنگوئن الگوریتم دیگر گوگل است که در تاریخ ۲۴ آوریل سال ۲۰۱۲ منتشر شد. هدف از این الگوریتم جدید برخورد با وب سایت هایی میباشد که در آنها اصولی که گوگل به آنها اعتقاد دارد رعایت نشده است. این الگوریتم موجب شد تا بسیاری از وب سایت های مطرح دنیا که به صورت نامتعارف در صفحات نخست گوگل بودند را پیدا کند و به ردههای پایین بکشاند لازم به ذکر است که بسیاری از این وب سایت ها خوب بودند ولی به دلیل تبادل لینک نادرست با وب سایت های کم اهمیت رتبه خود را از دست دادند یا به عنوان سایت های اسپم شناخته شدهاند. الگوریتم پنگوئن در واقع با لینک سازی ضعیف و بهینه سازی نادرست به شدت مبارزه میکند. گوگل تأکید دارد این الگوریتم جهت پاکسازی سایت ها و پاداش دادن به سایت های درست و باکیفیت بالا منتشر شده است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). لینک سازی دارای اصول و قوانینی میباشد که گوگل با آن بسیار هم سازش خواهد داشت اما اگر به عنوان مثال سعی کنید لینک های بسیاری را خریداری کنید و یا از سایت هایی که لینک میفروشند لینک های با مدت محدود بگیرید آنجاست که پنگوئن به سراغ شما خواهد آمد و برخلاف تصور شما افت بسیار شدید در نتایج گوگل خواهید داشت.
اما اکنون برای دوستی با پنگوئن چه باید کرد؟
- قوانین گوگل را بشناسید و همیشه به روز باشید.
- سعی کنید محتوای خود را ارزشمند و مفید کنید.
- از تبادل لینک های نادرست و مشکوک دوری کنید.
- اگر نمیتوانید لینک سازی صحیح انجام دهید از متخصصان سئو کمک بگیرید.
- روی وب سایت خود وقت بگذارید و به فکر بهبود موقعیت آن باشید.
- سعی کنید وب سایت خود را برای کاربران بهینه کنید نه برای موتور های جستجو.
- از خرید لینک های تبلیغاتی نامناسب دوری کنید.
گوگل مرغ مگسخوار:
در ۲۰ آگوست سال ۲۰۱۳ گوگل این الگوریم را منتشر کرد. مرغ مگسخوار بر خلاف دو الگوریتم قبلی یک افزونه ضد اسپم نیست بلکه افزونهای برای تجزیه و تحلیل عباراتی است که کاربران آنها را جستجو میکنند. گوگل با این کار میتواند نتایج بهتری را به کاربران نمایش دهد. در واقع این الگوریتم گوگل تأثیری در نتایج رتبهبندی بهطور مستقیم ندارد و صرفاً عباراتی را که کاربر جستجو کرده بررسی میکند و بر اساس خواستههای کاربر سعی میکند بهترین نتیجه را نمایش دهد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). اما خوب اگر این الگوریتم در نتایج وب سایت تأثیرگذار است پس دیگر نیازی نیست ما برای بهبود سایت مان در این مورد اقدامی انجام دهیم؟ موضوع به همین سادگی هم نیست، مرغ مگسخوار به شدت به بررسی نیازهای کاربران و مواردی که جستجو میکنند اهمیت میدهد، اگر شما هم به این موضوع اهمیت بدهید قطعاً توسط مرغ مگسخوار به کاربران بیشتری در گوگل پیشنهاد خواهید شد. این الگوریتم توجه ویژه گوگل به نیاز کاربران و عبارات جستجو شده را نشان میدهد. شما نیز میتوانید با تحلیل عباراتی که کاربران سایت شما به دنبال آن هستند مطالب مفیدتری تولید کنید و محتوای خود را طبق عباراتی که مخاطبین شما به دنبال آن هستند تولید نمایید. در نهایت اگر وب سایت شما توسط گوگل و الگوریتمهای آن مورد حمله قرار گرفته است و افت شدیدی داشتهاید باز هم راهی برای بازگشت به جایگاه قبلی وجود دارد. شما میتوانید با رعایت نکات گفته شده وب سایت خود را بهبود بخشید و بعد از طریق ابزار وبمستر گوگل برای وب سایت خودتان درخواست تجدید نظر بدهید، گوگل بعد از مدتی مجدد سایت شما را بررسی نموده و در صورتی که واقعاً تغییرات جدید مطابق با اصول سئو باشد، مجدد شما را به جایگاه قبلی بازخواهد گرداند.
گوگل کبوتر:
الگوریتم کبوتر در بیست و چهارم جولای سال ۲۰۱۴ عرضه شده است. بیشتر موضوعاتی که پیرامون این الگوریتم مطرح شده درباره ارتباط محلی میان صفحات مختلف، دستهبندی مطالب اینترنتی و نمایش سریعتر نتایج جستجو به کاربران میباشد. هر چند ارتباط محلی و نتایج جستجوی محلی چیز جدیدی نیست و از مدتها پیش گوگل چنین قوانینی را در جستجوهای خود رعایت میکند اما کاربرد عمده الگوریتم کبوتر بر روی همین موضوع بنا شده است. شناسایی وب سایت های شبیه به هم به وسیله دستهبندی وب سایت ها و صفحات اینترنتی انجام میشود که خود این موضوع سایت های تقلبی و فریب دهنده را به راحتی رسوا میکند و نیز ارتباط میان سایت های مختلف را هم از لحاظ کیفی ارتقا میدهد. خصیصه منحصر به فرد این الگوریتم تأثیر فوقالعاده زیاد آن بر روی سئو محلی است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). برای روشن شدن این موضوع در قالب مثال فرض میکنیم شما برای پیدا کردن یک رستوران مورد نظر خود در جستجوی گوگل را انتخاب میکنید. بدون شک اگر نتایجی که گوگل به شما نشان میدهد در اطراف محلهای باشد که شما در آن هستید شما جواب بسیار خوبی دریافت کردهاید ولی مطمئنا شما دوست ندارید که در نتایج گوگل رستورانهای شهرهای اطراف هم وجود داشته باشند. با توجه به اینکه این الگوریتم گوگل بر خلاف الگوریتمهای گوگل پنگوئن و گوگل پاندا یک الگوریتم ضد اسپم نیست و فقط برای خوشهبندی نتایج و نمایش محلی آنها استفاده میشود این سوال پیش میآید که آیا تأثیری هم بر سئو یا بهینه سازی وب سایت دارد؟ با دقت در مطالبی که تاکنون توضیح داده شده است کاملا میتوان احساس کرد که وضعیت فهرستهای محلی در نتایج جستجوی گوگل خیلی بهتر شده است. اگر صاحب کسب و کاری با مکان مشخص هستید همچون رستوران، مطب، باشگاه ورزشی و غیره، رعایت کردن اصول الگوریتم کبوتر میتواند شانس جذب مشتری از طرف گوگل را برای شما افزایش داده و این اتفاق باعث میشود تا از رقبای خود پیشی گرفته و فروش فوقالعاده زیادی را در کسب و کار خود تجربه نمایید.
Heo چیست و چه تفاوتهایی با seo دارد؟
HEO مخفف واژهی (Human Experience Optimization) است که به معنای بهینه سازی سایت برای کاربر است. برای این که سایتی معروف شود و در نتایج گوگل در سطر اول و صفحه اول قرار گیرد احتیاج به بهینه سازی سایت داریم. این کار با مجموع فعالیتهای بسیاری انجام میشود که نیاز به صبر و حوصله و تخصص دارد. HEO شامل مواردی از جمله نگاه و احساس وب سایت شما میباشد. حال چگونه برای خوانندگان خود بنویسید؟ پستها باید برای اطلاعرسانی، آموزش، سرگرمی، ارائه راه حلها و… نوشته شوند. برای این که مطالب نوشته شده دارای جذابیت بیشتری علاوه بر جذابیت محتوایی باشند رعایت مواردی از جمله: نوع و سایز فونت، رنگ پس زمینه، استفاده از تصاویر مرتبط و … همگی نشان دهندهی به کارگیری HEO میباشند. همیشه مهم است که مطالب شما به گونهای نوشته شود که به لحاظ دیداری جلب توجه مخاطبان را داشته باشد. شما برای خوانندگانتان مینویسید و میخواهید خوانندگان بارها و بارها برای خواندن مطالب با ارزشی که برای آنها ارائه میکنید به سایت شما بیایند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). بنابراین شما باید همیشه در نوشتن نکات HEO بهینه سازی رابط کاربری را در اولویت قرار دهید. باید بدانیم که هدف از سئو کردن یک سایت چیست؟ آیا هدف ما فقط کسب درآمد است؟ آیا برای کسب و کار خود برنامه ای چندین ساله و مادامالعمر داریم یا به عنوان کار مقطعی به آن نگاه میکنیم؟ آیا رضایت مشتری برای ما اهمیت دارد؟ برای داشتن کسب و کاری که سالیان زیادی سودآور بماند، باید مشتری ها را راضی نگه داشت و به آنها خدمات بیشتری داد. این موضوع برای فروشگاههای فیزیکی با برخورد مؤدبانه فروشندهها و اجناس متمایز و با کیفیت فروشگاه به راحتی اتفاق میافتد ولی برای فروشگاهها و سایت های اینترنتی چه باید کرد؟ سئو به شما کمک میکند ولی چیزی که بیشتر از سئو شما را به سود و کسب درآمد میرساند این است که کاربران سایت، سایت شما را به دیگران پیشنهاد دهند. راز موفقیت سایت های پردرآمد رضایت کاربران از سایت است. اگر قصد دارید به چنین نقطهای در کسب و کار خود برسید باید سایت تان برای کاربران دوستداشتنی و مورد اعتماد باشد. سایت هایی که علاوه بر زیبایی و استفادهی آسان به قابلیتهای سایت هم توجه دارند، بدون شک سایت محبوب کاربران میشوند.
نکاتی برای بهبود Heo:
کنجکاوی کاربرانتان را برانگیزید:
همهی انسانها کنجکاو هستند. ما هم قصد داریم سایتی برای کاربران بسازیم که بیشترین تأثیر را روی آنها بگذارد. از ویژگیهای ذاتی انسانها باید بهره برد. برای این کار در ابتدا فقط چند ثانیه فرصت دارید! نگاه اول کاربر به سایت فرصت طلایی برای جذب کاربر است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). با ورود به هر سایت کاربر نمایه اولیه سایت را میبیند. نمایه اولیه سایت شامل هدر، جملات کلیدی و اسلایدر میشود. حافظهی تصویری انسان بسیار دقیق است و جذب چیزهای زیبا میشود. برای این که در نگاه اول کاربران جذب سایت شوند عکسها به شما کمک میکنند. عکسهای با کیفیت و جذاب انتخاب کنید. هدر زیبایی بسازید که عکسهای خیره کنندهای دارد. باید برای این قسمت حساسیت زیادی به خرج داد زیرا خوش سلیقگی شما در سایت به معنای خوش سلیقگی شما در خدماتی است که ارائه میدهید. در چنین شرایطی کاربر برای دیدن ادامهی سایت کنجکاو میشود و مطمئناً اگر بتوانید باز هم در هر صفحه عکسهای زیبایی قرار دهید باز هم آنها را بیشتر به سایت علاقهمند میکنید. بعد از تصاویر نوبت به جملات میرسد. باید کاربر بعد از ورودش به سایت به راحتی متوجه شود که این سایت در چه زمینهای فعالیت میکند ولی این موضوع علاوه بر عکس مرتبط به کسب و کار، نیازمند یک توضیح متنی هم هست. منظور از توضیح متنی این نیست که در همان لحظه ورود پاراگرافی طولانی در رابطه با کارتان بنویسید! جملهای تبلیغاتی و جذاب کافی است. همین یک جمله باعث میشود تا خود کاربر به دانستن بیشتر در مورد کار شما کنجکاو شود و در سایت به دنبال جواب سؤالات خود بگردد.
چگونه به کاربران بفهمانیم که کارمان را بلدیم؟
از نمونه کارهای خود تصاویر و توضیحات کافی داشته باشید. نمونه کار یعنی شما کارتان را بلدید. خدمات شما هر چیزی که باشد باز هم میتوانید برای این قسمت اطلاعات کافی برای کاربران قرار دهید. سایت های فروشگاهی با صفحهی محصولات و سایت های خدماتی مثل سایت های شرکتی ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) و دکوراسیون داخلی با ایجاد صفحه نمونه کارها میتوانند در یک صفحه تمام چیزی که کاربر شما را به مشتری تان تبدیل کند را فراهم کنند. با ایجاد چنین صفحهای HEO سایت یا به زبان سادهتر علاقهمندی کاربران به سایت بیشتر میشود.
چه کاری انجام دهیم که محتوای سایت خوانده شود؟
باز هم با این سؤال شروع میکنم که آیا فقط قصد کسب درآمد دارید یا رضایت مشتری هم اهمیت دارد؟HEO سایت شما را به سود میرساند نگران نباشید. محتوا باید برای کاربران تولید شود نه گوگل! تمام سیاست شرکت عظیمی هم چون گوگل این است که خدماتی ارائه دهد که مردم رضایت داشته باشند و اعتمادشان را نسبت به آن از دست ندهند. شما هم همین کار را بکنید. محتوای مفیدی که منحصر به فرد است، جامع است، خوانا و روان است و در آخر نکات سئو هم در آن رعایت شده باشد HEO هر سایتی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. هر کسب و کاری اصطلاحات تخصصی خودش را دارد که عدهای با این اصطلاحات آشنا هستند و بسیاری دیگر حتی این اصطلاحات را نشنیدهاند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). برای این که رضایتمندی همه کاربران را به دست آورید باید برای هر دو دستهی آماتور و حرفهای محتوای اختصاصی داشته باشید. میتوانید با نوشتن محتوای سادهتر در عینحال در پرانتز کلمات تخصصی و انگلیسی را هم قرار دهید به این صورت کاربرانی که اطلاعات کمتری دارند هم با این اصطلاحات آشنا میشوند. متنها باید طوری باشند که کاربر را ترغیب به خواندن کند و آنها حس کنند که اگر محتوای سایت را نخوانند چیزی را از دست دادهاند.
چگونه کاربران سایت خود را حفظ کنیم؟
این موضوع با رعایت ۳ مورد بهطور مجزا انجام میشود که در ادامه به توضیح در این رابطه میپردازیم:
اعتماد مشتری را جلب کنید:
این که یک محصولی مثل شامپو، محصول خوراکیای مثل روغن و یا هر چیز دیگری را بعد از این که تمام شد برای استفادهی مجدد از همان برند و همان نوع تهیه میکنیم دلیلش اعتماد به آن برند است. بعد از اینکه محصولی را استفاده کردیم و از آن رضایت داشتیم حتی به دیگران هم پیشنهاد میدهیم که از آن استفاده کنند. این شرایط در مورد خدمات سایت ها هم صدق میکند. هدف برای جلب اعتماد فقط ارائه یک محصول یا خدمات به مشتری نیست بلکه باید به آنها پشتیبانی هم بدهیم. ارتباط تلفنی با کاربران و یا گفتگوی آنلاین در سایت بسیار به جلب اعتماد کاربر و در نتیجه به افزایش HEO کمک خواهد کرد. این که به سوالات کاربران با صبر و حوصله پاسخ داده شود و این که حتی بعد از فروش محصول یا ارائه خدمات باز هم با آنها ارتباط داشته باشیم روشی بسیار مؤثر در افزایش تعداد کاربران است. ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
امنیت سایت را برای حفظ اطلاعات خود و کاربران در نظر داشته باشید:
سایت های فروشگاهی اطلاعات مهمی مثل اطلاعات حسابهای بانکی را از کاربران دریافت میکنند. برای آنکه کاربران نگرانیای بابت خرید آنلاین نداشته باشند باید از پروتکل SSL استفاده کرد. سایت های فروشگاهی به دلیل داشتن درگاههای بانکی به راحتی به اطلاعات حساب بانکی کاربران خود دسترسی پیدا میکنند، به همین دلیل استفاده از SSL بسیار اهمیت پیدا میکند زیرا کاربران متوجه میشوند که شما سایت امنی برای خرید هستید و اطلاعات حساب بانکی آنها غیر قابل دسترس میباشد.
دروغگو نباشید!
آنچه که به عنوان خدمات خود برای کاربران توضیح میدهید باید با آنچه که انجام میدهید یکی باشد. مثلاً سایتی که فروش آنلاین لباس انجام میدهد عکسی زیبا از لباسها بگذارد و در رابطه با جنس و سایز و مشخصات لباس توضیحاتی بنویسد که مشتری کاملاً ترغیب به خرید شود. مشتری هزینه لباس را که قیمت کمی هم نیست به صورت آنلاین پرداخت میکند و منتظر رسیدن لباس میشود. بعد از سفارش و تحویل لباس به مشتری، لباس با جنسی که کیفیت بسیار پایینی دارد به دستش میرسد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). این موضوع باعث میشود که این کسب و کار تنها برای مدت کوتاهی بتواند فعالیت کند و تأثیر خوبی روی نظر کاربران بر سایت و آن شرکت نمیگذارد. تا به حال برایتان پیش آمده است که در قرعهکشی شرکت کرده باشید ولی روزی که قرار بوده قرعهکشی انجام شود خبری از جایزه نشود؟ این کاری است که بسیاری از سایت ها و کسب و کارها برای جذب مشتری انجام میدهند و در آخر هم خبری از جایزه نیست! این کار باعث میشود شما به عنوان شرکتی که فقط به سود خود فکر میکند در ذهن بمانید. پس کاری را به کاربران وعده دهید که واقعاً از پس آن بر میآیید و بعد خلاف آن انجام نشود.
محصولاتی که ارزش خرید داشته باشند:
محصولات و خدماتی که ارائه میدهید برای چه دسته از افرادی است؟ آیا خودتان اگر به آنها احتیاج داشتید با این قیمت آن را تهیه میکردید؟ منظور این نیست که به خودتان ضرر بزنید! باید قیمت واقعی را در سایت قرار دهید و هزینه های دیگر را در فروش محصولات خود جبران نکنید. اگر قیمت های خوبی داشته باشید مطمئن باشید باز هم به سراغ شما میآیند و HEO باورنکردنی را در این قسمت تجربه خواهید کرد.
قابلیت دسترسی به سایت فراهم باشد
اسم مناسب و دامنه مناسب برای سایت بسیار اهمیت دارد. دامنهای انتخاب کنید که کاملاً مشخص باشد که چگونه به صورت فارسی یا انگلیسی نوشته شود. حروف انگلیسی به دلیل تلفظهای مختلف در برخی حروف میتواند در صورتی که اشتباه وارد شود کاربر را به سایتی دیگر ببرد. این یعنی دسترسی به سایت شما دشوار است و کاربرانتان را از دست میدهید. علاوه بر این نام مناسب باعث میشود بهتر در ذهن بمانید و هر جا به خدمات شما نیاز شد به راحتی شما را به خاطر میآورند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). نکتهی دیگری که برای در دسترس بودن سایت حائز اهمیت است، اهمیت انتخابهاست و یا سرور اختصاصی است. فضای ابریای که به عنوان هاست یا سرور از شرکتی خریداری میکنید باید از نظر سرویسدهی مطمئن باشد بهطوری که هیچگاه سایت شما از دسترس خارج نشود و یا به اصطلاح down نشود. اگر کاربر با سایتی که down شده مواجه شود ممکن است تصویر ذهنیاش از سایت به سایت خراب و یا مشکلدار تبدیل شود. در نتیجه حتما در انتخاب و خرید فضای ابری مورد نیاز برای سایت خود حساسیت به خرج دهید تا با چنین مشکلاتی روبرو نشوید.
کاربران چه سایت هایی را دوست دارند؟
نمیتوان تأثیر قالبهای زیبا و رنگبندی را نادیده گرفت. اگر قصد داشتید شرکتی تأسیس کنید و بدون هیچ سایتی کار کنید، حتماً برای ظاهر شرکتتان نیز برنامه ریزی میکردید تا به مشتریان خود منحصر به فرد بودنتان را نشان دهید. پس به ظاهر سایت تان نیز اهمیت دهید زیرا تفاوت شما با رقیبانتان را آشکار میکند. قالب سایت نیازمند نظم و ترتیب به صورتی است که کاربر با ورود به سایت احساس سردرگمی نکند. قالب سایت باید زیبا باشد اما باید بدانید که قالبهای گرافیکی میتواند به سرعت سایت صدمه بزند زیرا باعث سنگین شدن سایت میشود. به جای استفاده از قالبهای سنگین و برعکس استفاده از یک صفحه سفید بدون هیچ زیبایی، از قالبی استفاده کنید که گرافیک کمتری دارد و در عین حال زیبا است. فضاهای خالی و بیهوده در سایت بسیار سایت را زشت میکند. علاوه بر نسخه دسکتاپ این مسئله را در ریسپانسیو سایت برای موبایل و تبلت هم بررسی کنید. ریسپانسو سایت را با ابزارهای مختلفی میتوان تست کرد که در نتیجه با استفاده از آنها سایت را برای نسخههای نمایشی مختلف هم طراحی میکنید. منوی سایت مهمترین بخشی است که دسترسی به دیگر بخشها را فراهم میکند. ابعاد درست، نقطه مناسب برای قرارگیری منو و رنگ هماهنگ با دیگر قسمتهای سایت همگی زیبایی سایت و بیشتر شدن علاقهمندی کاربران به سایت را افزایش میدهد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). رنگبندی سایت باید به نحوی باشد که یک هارمونی زیبا با دیگر قسمتهای سایت داشته باشد. هر رنگ تأثیر متفاوتی دارد که با شناخت آنها میتوان تأثیر سایت را بر مخاطب چند برابر کرد. فونت مناسب نیز بسیار در تأثیرگذاری مطالب تأثیر خوب خواهد گذاشت. فونتهایی که مخصوص تیتر است و یا فونتهایی که فانتزی و شلوغ هستند را برای متنهای خود انتخاب نکنید این کار باعث میشود کاربران از خواندن مطالب فرار کنند و آن را تا انتها مطالعه نکنند.
ثبت سفارش باید به چه صورتی باشد که برای HEO مفید باشد؟
کاربران باید بتوانند با چند کلیک ساده به راحتی سفارش خود را ثبت و خرید خود را نهایی کنند. سایت هایی که فروش آنلاین دارند باید به این نکته بسیار توجه کنند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). قرارگیری دکمههای سبد خرید و ثبت سفارش در جای مناسب و حتی انتخاب رنگ مناسب برای این دکمهها در فروش سایت بسیار تأثیر خواهد گذاشت. صفحاتی که مربوط به ثبت سفارش است باید ساده باشد و نیاز به گشتن به دنبال ثبت نهایی نباشد. هر چقدر این عملیات سریعتر انجام شود برای کاربر، سایت دوست داشتنیتری به وجود آوردهاید.
عضویت با حساب گوگل هم برای SEO و هم HEO مفید است:
کاری کنید که کاربر در سایت عضو شود. این موضوع به نفع خودش خواهد بود. اضافه کردن پنجرهای که قابلیت ورود به سایت با حساب کاربری را برای کاربر مهیا میکند باعث میشود زودتر و راحتتر در سایت عضو شود یا به حساب کاربری خود وارد شود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). حساب کاربری فقط با یک بار پر شدن توسط کاربر همیشه در سایت باقی خواهد ماند و در نتیجه کمک میکند که در هنگام خرید با سرعت بیشتری بتوان سفارشها را ثبت کرد. علاوه بر این برای سئو سایت شما نیز تأثیرگذار است زیرا به گوگل میفهمانید که سایت شما اعضای زیادی دارد. قطعاً گوگل به سایتی که روزانه تعداد زیادی ورودی با حساب گوگل دارد توجه ویژهای نشان میدهد و این سایت را به عنوان سایت مرجع در نظر میگیرد.
لینک سازی داخلی را چگونه انجام دهیم که کاربر را بیشتر در سایت نگه داریم؟
لینک های داخلی برای HEO بسیار تأثیر خوبی دارد. این کار باعث میشود کاربر مطالب و محصولات مرتبط را هم ببیند و در نتیجه با این کار اطلاعات جامعتری از سایت دریافت میکند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). مثلاً با مطالعهی مطلبی که در حال خواندن است اگر لینک مرتبطی ببیند امکان مطالعه مطلب بعدی هم بسیار زیاد است. با همین روش ساده میتوان کاربر را بیشتر در سایت نگه داشت و گوگل به این موضوع اهمیت میدهد. پس لینک سازی داخلی یعنی بهبود بهینه سازی سایت (SEO) و بهینه سازی سایت برای کاربر (HEO). به همین راحتی هم بر روی گوگل و هم مخاطبان تأثیرگذار خواهید شد.
بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
شاید کم و بیش کلمه ایمیل مارکتینگ را از جاهای مختلف شنیده باشید و شاید هم کاملا برای شما غریبه باشد. این کار بسیار مهم و از اصلیترین اقدامات برای گسترش هر کسب و کاری محسوب میشود حالا چه فیزیکی چه آنلاین و مدرن. یکی از بزرگترین چالشهایی که حتی برای بازاریابان اینترنتی با تجربه وجود دارد، ایجاد فرصتهای انتخاب برای افراد است. شما باید فرمهای خود را طوری طراحی کنید که بازدیدکنندگان وب سایت شما در آن آدرس ایمیل خود را وارد کنند و در آن این حق انتخاب برای آنها وجود داشته باشد که پیامهای ایمیلی شما را دریافت کنند و یا نه. شما باید برای بازدیدکنندگان وب سایت خود دلیل قانعکنندهای بیاورید که دریافت پیامهای ایمیلی شما را انتخاب کنند. چه چیزی در مورد ایمیل شما با ارزش است؟ افراد در خبرنامه ایمیلی شما چه اطلاعات منحصربه فرد و جذابی را دریافت میکنند؟ صریح باشید و مزایای خود را به گونهای بیان کنید که شنوندگان شما را برای دریافت پیامهای ایمیلی شما تحریک کنند. پیامهای ایمیلی را فقط برای آندسته از افرادی که دریافت ایمیل از سمت شما را خود انتخاب کردهاند، ارسال کنید و حتما گزینه لغو عضویت را برای دریافت کنندگان در نظر بگیرید. ایمیلهای ارسالی به گونهای باشد که بر روی دیوایسهای مختلف به راحتی کار کند و سازگاری با موبایل، تبلت و لپتاپ داشته باشد. ایمیل هایی را ارسال کنید که محتوای آنها به علاقمندیهای مخاطبان شما مرتبط باشد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). شما چگونه میتوانید علاقمندی مخاطبین خود را دنبال کنید که به کمک آن بتوانید مخاطبان خود را بیشتر سرگرم کنید؟ به صورت یک شخص حقیقی وارد ارتباط با مخاطبین خود شوید. از یک نام واقعی برای فرستنده ایمیل های خود استفاده کنید و به انتهای ایمیل ها یک امضای شخصی اضافه کنید و لوگوی شرکت خود را همیشه در متن ایمیل بیاورید. پیامهای خود را شخصیسازی کنید تا گیرنده پیام بهیاد آورد که چرا و چگونه به وب سایت شما مراجعه کرد. به عنوان مثال، پیام خود را با “شما به تازگی ebook ما را چک کردهاید …” و یا “با تشکر از شما برای اشتراک در وبلاگ ما!” شروع کنید. مطمئن باشید که پیام شما سود دارد. خود را به جای دریافت کنندگان پیام خود قرار دهید و از خود بپرسید که “در این پیام برای من چه چیز سودمندی وجود داشت؟” آیا شما به مخاطبان خود ایمیل میدهید تا فقط به آنها اعلام کنید که چقدر محصول شما خوب است؟ و یا این که دنبال این هستید که به آنها کمک کنید تا یکی از مشکلات خود را حل کنند؟ فایده ایمیل خود را در عنوان و در محتوای ایمیل خود به روشنی بیان کنید. به تصاویر اعتماد نکنید. چرا که گاهی اوقات تصاویر بارگذاری نمیشوند. بنابراین، اگر محتوای ایمیل شما فقط یک تصویر بزرگ باشد، گیرندگان ایمیل ممکن است نفهمند که پیام ایمیل شما چه بودهاست. از تصاویر بهعنوان مکمل محتوا در ایمیل خود استفاده کنید و مطمئن باشید که محتوای متنی ایمیل به طور کامل پیام شما را منتقل میکند. در ارتباطات خود ثابت قدم باشید تا مجموعه انتظارات بهجایی از شما وجود داشته باشد. مثلا برای این که شما پیامهای خود را روزانه، هفتگی و یا ماهانه ارسال کنید، یک برنامه زمانی برای خود تنظیم کنید و به آن پایبند باشید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
هر کدام از پیامهای بازاریابی شما باید یک هدف مشخص داشتهباشند. این مسأله را روشن کنید که دریافت کنندگان پیام شما قرار است با دیدن پیام شما چه کاری انجام دهند. آیا شما مشترکین خود را به خواندن یک آگهی از محصول در بلاگ خود ترغیب میکنید؟ آیا از آنها درخواست دارید که در رسانه های اجتماعی چیزی به اشتراک بگذارند؟ آیا آنها را به دانلود ebook جدید خود دعوت میکنید؟ اگر هدف شما تولید lead باشد، یک CTA در پیام خود قرار دهید که مخاطبان بتوانند با کلیک بر آن به یک صفحه فرود هدایت شوند. اینگونه مخاطبان، خود انتخاب میکنند که بیشتر با شرکت شما درگیر شوند یا نه ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). ممکن است شما این اعتراض را داشته باشید که این مشترکین هم اکنون lead های موجود من هستند. شما باید به lead های موجود خود، اطلاعات محصول محور دهید و اجازه دهید آنها برای فروش محصول آمادهتر شوند. اگر هنوز آنها برای استفاده از محصول شما آماده نشدهاند، باید به آنها پیشنهادات گستردهتری ارائه دهید و آنها را همچنان در اولویت قرار دهید. به یاد داشتهباشید که صفحه فرود قسمتی از کمپین ایمیلی شما است. بازاریابی ایمیلی نباید با یک کلیک تمام شود. صفحه فرود شما باید یک نسخهی گسترده از ایمیل شما باشد. اینجا در واقع همان جایی است که تبدیل رخ میدهد.
کارآیی ایمیل را اندازه بگیرید: نرخ کلیک: معیار نرخ کلیک به شما پاسخ میدهد که چه تعداد از افرادی که شما به آنها ایمیل زدهاید، بر لینک های موجود در متن ایمیل کلیک کردهاند؟ نرخ کلیک به شما این امکان را میدهد که بفهمید تا چه اندازه پیشنهاد و پیامهای ایمیل شما متقاعد کننده بودهاست. پیشنهادها، عناوین،CTA ها، زمانهای متفاوت ارسال پیام را برای افزایش نرخ کلیک ایمیل خود آزمایش کنید. نرخ باز کردن: نرخ باز کردن یک معیار غیرقابل اعتماد است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). چرا که خیلی از اوقات تصاویری که برای پیگیری تعداد افرادی که ایمیل را باز کردهاند، است بارگذاری نمیشوند. به جای نگرانی در مورد نرخ باز کردن ایمیل، تمرکز خود را بر تعداد کلیک هایی که ایمیل شما دریافت میکند، بگذارید. نرخ لغو عضویت: نرخ لغو عضویت درصد افرادی که تصمیم گرفتهاند از ارتباط ایمیلی با شما انصراف دهند را اعلام میکند. مانند نرخ باز کردن، نرخ لغو عضویت میز معیار قابل اعتمادی برای سنجش سلامت لیست مخاطبان ایمیل شما نیست. تعداد زیادی از مشترکین شما به خود زحمت این را نمیدهند که در فرآیند لغو عضویت شرکت کنند ولی بازکردن، خواندن و کلیک کردن بر پیامهای شما را متوقف میکنند.
بازاریابی پیامکی (Sms Marketing)
کسب و کار شما نیاز به فروش بیشتر دارد. برای این منظور باید:
- مشتریان فعلی را به برند خود وفادار نگهدارید. شاید برایتان جالب باشد بدانید آمارها نشان دادهاند که ۴۰ % از درآمد ثابت ماهیانۀ شما توسط مشتریان وفادارتان تأمین میشود.
- همواره مشتریان جدیدی برای خود بدست آورید. بدون جذب مشتریان جدید، شما هیچوقت نمیتوانید کسب و کار خود را گسترش دهید. بازاریابی پیامکی راهکاری است که میتواند در هر دو مورد به شما کمک کند. با پیروی از اصول درست، پیامک میتواند به یکی ا ز سادهترین، موثرترین و البته، کم هزینهترین روشهای بازاریابی شما تبدیل شود. ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
چرا پیامک یک ابزار ارتباطی مؤثر است؟
شکی نیست که استفاده از پیامک برای ارتباط با مشتریان، یک امر حیاتی برای بسیاری از کسب و کارها (به خصوص کسب و کارهای خدماتی) است. اما چه چیزی باعث شده پیامک تا این حد در تجارت اهمیت داشته باشد؟ بیایید با هم، دلیل این موضوع را بفهمیم: ارتباط مستقیم با پیامک، شما بدون واسطه به شخصیترین ابزار ارتباطی افراد، یعنی تلفن آنها دسترسی دارید. سطح پوشش بالا، امروزه دیگر، همه گوشی همراه دارند و شما میتوانید با تمام جامعه در ارتباط باشید. ارسال در لحظه، تبلیغ شما در کسری از ثانیه ارسال و معمولاً همان لحظه توسط مخاطبان دیده میشود. ارتباط دو طرفه شما نه تنها به مشتریان پیامک ارسال میکنید، که میتوانید از آنها پیامک هم دریافت کنید. اتوماسیون پیامکی به کمک سامانههای پیامکی میتوانید خدمترسانی اتوماتیک پیامکی راه بیندازید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). هزینه ارسال پایین ارسال هر پیامک تنها چند ریال هزینه دارد و ارسالهای شما میتوانند دهها برابر بازگشت خواهند داشت. امکان ارزیابی نتایج برخلاف روشهای سنتی (مثل تبلیغ در تلویزیون)، شما به آمار دقیق پیامکهای ارسالی خود دسترسی دارید.
پیامک چه کارکردهایی برای کسب و کارها دارد؟
در نگاه کلی، پیامک دو کارکرد برای شما خواهد داشت، کارکرد تبلیغاتی و خدماتی. اما اگر دقیقتر شویم، میتوانیم کاربردهای مختلفی برای پیامک پیدا کنیم: تبلیغات، با پیامک میتوانید محصولات و خدمات خود را تبلیغ و برند خود را به مخاطبها معرفی کنید. اطلاعرسانی، اخبار، اطلاعات و هشدارها را به سرعت به دست مشتریان خود برسانید. ارائه پیشنهاد، پیشنهادی وسوسهکننده به مشتری بدهید، مثلاً یک کوپن تخفیف برایش ارسال کنید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). خدمت رسانی، خدمات متنوعی ارائه دهید. مثلاً اصالت یک کالا را بعد از دریافت کد آن تأیید کنید. نظرسنجی، از مشتریان بخواهید در مورد کیفیت محصولات و خدمات شما یا … نظر بدهند. مسابقه، یک مسابقه برگزار کنید تا برند شما بیشتر شناخته شود و فروش شما افزایش پیدا کند.
خب، حالا که با اهمیت پیامک به عنوان یک ابزار بازاریابی آشنا شدیم، وقتش رسیده که ببینیم چهطور یک کسب و کار میتواند آن را مورد استفاده قرار دهد. که یعنی با سامانههای پیامکی آشنا شویم و ببینیم چگونه میتوانید یک سامانه خوب انتخاب کنید.
سامانه پیامکی چیست؟
مسلماً شما نمیتوانید به صورت دستی به بازاریابی پیامکی بپردازید و برای این منظور، نیاز به یک ابزار مناسب دارید. سامانه پیامکی یک نرمافزار آنلاین است که دقیقاً برای رفع همین نیاز ساخته شده است. این سامانه به سیستم های مخابراتی متصل شده است و به شما اجازه مدیریت آسان پیامهای کوتاه را میدهد. در کل، یک سامانه خوب و مناسب به شما اجازه میدهد: به راحتی تعداد بالایی پیامک را ارسال یا دریافت کنید و در مورد وضعیت ارسالها و دریافتهای خود گزارش بگیرید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). به بانکهای شماره طبقهبندی شده و به روز (بر حسب شهر و منطقه، شغل، جنسیت، سن و …) دسترسی داشته باشید. بازاریابی پیامکی خود را به صورت اتوماتیک و با مشخص کردن یک برنامه کلی برای این منظور انجام دهید.
ویژگیهای یک سامانه پیامکی کارآمد:
شاید در نگاه اول، تنها مسأله مهم برای هر تصمیم گیرندهای، هزینه یک سامانه باشد. اما سوال مهمتر این است که یک سامانه خوب در مقابل هزینه دریافت شده، چه خدماتی را و با چه سطح کیفیتی به ما ارائه میدهد. به خصوص اگر قصد دارید یک برنامه طولانیمدت برای بازاریابی پیامکی خود داشته باشید باید به این موارد دقت داشته باشید: امکانات کامل، یک سامانه باید دارای تمام امکانات لازم برای بازاریابی پیامکی همه جانبه باشد و به طور مداوم به روز رسانی شود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). سادگی استفاده، هر کاربری، با هر میزان دانش، باید به راحتی بتواند به بهترین نحو از تمام امکانات یک سامانه استفاده کند. بانک قدرتمند، بانک شمارههای یک سامانه باید به روز باشد و دستهبندی مناسب و منطقی را برای هدف گیری مخاطبان مورد نظر به شما ارائه دهد. پشتیبانی خوب، پشتیبانی یک سامانه از شما باید قوی باشد. اکثر سامانههای منظم به صورت شبانهروزی پاسخگوی کاربران خود هستند. ثبات سامانه، یک سامانه خوب باید اختلال کمی در ارسال و دریافت داشته باشد و در موارد اختلال، اطلاعرسانی مناسبی انجام دهد. هزینه مناسب، مطمئناً تمام این ویژگیها باید همراه با یک هزینه مناسب باشد. هزینهای که با ارزش خدمات این سامانه برابری کند.
بازاریابی ویدئویی (Video Marketing)
ویدئو مارکتینگ چیست؟
به فرایند تولید و انتشار ویدئو در وب سایت، شبکه های اجتماعی و کلاً اینترنت گفته میشود که به منظور معرفی محصولات و خدمات، جذب مشتری و افزایش فروش صورت میگیرد. سال ۲۰۱۵ از سوی برخی از شرکتهای معتبر دنیا، سال بازاریابی ویدئویی نامگذاری شد. بسیاری از فروشگاههای اینترنتی از این روش استفاده میکنند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). بسیاری از محصولات آموزشی به صورت ویدئویی هستند. جستجو برای ویدئو بسیار بیشتر از گذشته شده است. کاربران اینترنت، امروزه تمایل بیشتری به تماشای ویدئو به جای متن در اینترنت دارند.
مزایای ویدئو مارکتینگ:
- * کاربران به سرعت و به راحتی با محصولات و خدمات شما و مزایا و معایب آنها آشنا میشوند.
- * کاربران زیادی از طریق مشاهده ویدئوهای شما در شبکه های اجتماعی و … وارد سایت شما میشوند.
- * باعث افزایش اعتبار برند و کسب و کار شما میشود.
- * بر روی سئوی وب سایت شما تأثیر مثبت میگذارد.
- * سؤالات کاربران درباره محصولات و نحوه کارکردشان پاسخ داده میشود.
معایب ویدئو مارکتینگ:
- * تولید ویدئو کاری بسیار زمانبر است.
- * ممکن است برای ضبط ویدئو نیاز به شرایط خاصی باشد.
- * تولید ویدئو یک کار تخصصیست و امکان دارد بعضیها برای تولید ویدئو به مشکلاتی بربخورند.
- * ممکن است برخی کاربران به دلیل سرعت پایین اینترنت و استفاده بهینه از حجم، ویدئو را مشاهده نکنند.
- * تولید ویدئو هزینه دارد و نیاز به تجهیزات خاصی برای ضبط دارد.
- * شاید برای تهیه ویدئوی تبلیغاتی به یکسری افراد متخصص نیاز باشد.
نکاتی که باید در ویدئو مارکتینگ رعایت کنید:
- * نام و لوگوی کسب و کارتان در ویدئوها باشد.
- * ویدئوها کیفیت مناسبی داشته باشند.
- * تا حد امکان زمان ویدئوها کوتاه باشد و حجم پایینی داشته باشد.
- * ویدئوها را در شبکه های اجتماعی، سایت های اشتراکگذاری ویدئو و … منتشر کنید.
- * محتوای ارزشمند و خلاقانه به کاربران ارائه دهید و هدف از انتشار ویدئو، فقط تبلیغ محصولات و خدمات نباشد. ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
- * بعد از انتشار ویدئو، کاربران خودتان را از روشهای مختلف همچون ایمیل، تلگرام و … با خبر کنید.
بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Marketing)
شبکه اجتماعی چیست؟
شبکه اجتماعی روشی برای افراد است که به کمک آن میتوانند به صورت آنلاین ارتباط برقرار کنند و با هم تعامل داشته باشند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). با اینکه رسانه های اجتماعی از همان روزهای آغازین وب حضور داشتهاند اما هر روز شاهد رشد فزایندهای از محبوبیت و تعداد افرادی که از این رسانه ها استفاده میکنند بودهایم. به این خاطر به آن رسانه های اجتماعی گفته میشود که کاربر در یک بافت اجتماعی با آن تعامل دارند که میتواند در برگیرنده مکالمات، دیدگاهها و سایر ارتباطات تولید شده توسط کاربر و تعاملات آنها باشد. منتشر کردن محتوا در طول چند سال اخیر بسیار سادهتر شده است و همین امر استفاده از شبکه های اجتماعی را بهتر میکند. کاربران غیر فنی که اطلاعات زیادی ندارند در حال حاضر میتوانند محتوایی بر روی پلتفرمهای در حال رشد همچون وبلاگ ها، شبکه های اجتماعی و غیره ایجاد کنند. دنیای وب امروزی از روش “یک به چند” به روش تعاملی “چند به چند” تغییر یافته است و ما این موضوع را دوست داریم. برای کسب و کارها تغییر در مصرف وب و افزایش کاربرد رسانه های اجتماعی باعث ایجاد فرصت و البته مسئولیت شده است. مقدار داده هایی که از طریق شبکه های اجتماعی در اختیار مشتریان قرار میگیرد باعث شده است بازاریابان وب با حوزه جدیدی از فعالیت روبهرو شوند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). با اینحال میتوان از طریق رسانه های اجتماعی پایه مشتریان سازمان را افزایش داد. اینجا دقیقا همان جایی است که مسئولیت آنلاین شما در قبال مشتریان شکل میگیرد. با تغییر رفتار آنلاین مشتریان، انتظارات آنها نیز تغییر خواهد کرد. چه کسب و کار شما در حال تعامل و گوش دادن به شبکه های اجتماعی باشد و چه نباشد، مشتریان مکالماتی را در مورد عملکرد شما خواهند داشت. بهتر است شما نیز بخشی از این مکالمات باشید. در طول چند سال اخیر، رشد بیسابقهای در محبوبیت پلتفرمهای اجتماعی همچون فیسبوک، توییتر، گوگلپلاس، لینکداین، یوتیوب، اینستاگرام، پینترست و سایر موارد ایجاد شده است. با وجود چنین رشدی میتوان بیان کرد که حوزه رسانه های اجتماعی و دوران آن تازه آغاز گشته است و نیاز به این رسانه ها در کسب و کارها در طول زمان قویتر خواهد شد. کل دنیا تحت تأثیر توسعه و انطباق تاکتیک های رسانه اجتماعی بوده است و آمارهای موجود این موضوع را به خوبی نشان میدهد.
چرا کسب و کار من به شبکه های اجتماعی نیازمند است؟
چه کسب و کار کوچکی داشته باشید، در حال اجرای کسب و کار محلی باشید یا شرکت بزرگ و جهانی را مدیریت نمایید، آمارهای موجود یک موضوع مهم را روشن میکند: مشتریان شما در دنیای آنلاین حضور فعالی دارند. آنها در کانال های اجتماعی با دوستان، همکاران و سایر برندها تعامل دارند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) تا بتوانند اطلاعات مورد نیاز، توصیهها و سرگرمیهایی را به دست آورند. اگر کسب و کار شما پاسخی برای این نیاز مشتری نداشته باشد، رقبا جایگاه موجود را از آنِ خود خواهند کرد. در این شرایط رقبای موجود مشتریان را تحت کنترل خود در میآورند. دهها فرصت برای افزودن ارزش وجود دارد و یکی از این فرصتها ایجاد ارتباطی است که بتواند به ساخت روابط بین مشتری و برند کمک کند. ارتباط آنها بنیان و اساسی را ایجاد میکند که بعد از مدتی بخشی از داراییهای بازاریابی شما خواهد شد. به این دارایی بزرگ حمایت مشتری از برند میگویند. از آنجایی که بیشتر تجربههای مشتریان بر روی وب استوار است، شبکه های اجتماعی برندها را قادر میسازد در تجربه آنلاین مشتریان خارج از کانال های ارتباطی معمولی، شرکت کنند.
اگر بتوانید با مشتریان خود در ارتباط باشید، حمایت شما به دنیا یادآوری میکند که چه کارهایی را انجام میدهید و شما چه کسی هستید. حمایت و پشتیبانی چیزی نیست که بتوانید آن را با صرف هزینه خریداری نمایید. حمایت با گذشت زمان و با تعامل مثبت و مستمر با مشتریان به دست میآید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). این موضوع از طریق تجربه موفق حاصل میشود و با ارائه خدمات ارزشمند به مشتریان کسب خواهد شد. حمایت یکی از بحثهای مهم در حوزه شبکه های اجتماعی است و از طریق حمایت تلاشهای شما بزرگ میشود و رشد میکند. این موضوع نشان میدهد که برند شما کارهای مهم و جالبی انجام میدهد که مشتریان را وادار به سخن گفتن در مورد آن مینماید. این موضوع باعث میشود افراد نظرات و عقاید خود را به اشتراک بگذارند و از تجربههایی که با شما داشتند در شبکه های اجتماعی صبحت کنند. این اشتراکگذاری بهترین بازاریابی برای برند است.
شناسایی حامیان بالقوه اولین مرحله خوبی است که پیش روی دارید. شما میتوانید از ابزارهای اجتماعی، داده های موجود در سایت، داده های مربوط به مشتریان و حتی مشاهدات خود برای کمک به درک مشتریان از برند استفاده کنید. باید بدانید چه چیزی برای این حامیان بالقوه اهمیت دارد. آنها به دنبال چه چیزی هستند؟ آیا به دنبال شناخت هستند؟ دوست دارند به حجم وسیعی از اخبار یا محتوای جدید دست پیدا کنند؟ نوع حامیانی که برند شما جذب میکند را شناسایی نمایید و روشهایی را برای به دستآوردن حمایت این افراد کشف کنید. باید به این نکته توجه داشته باشید که بیشتر روابط جامعه شما به صورت طبیعی ایجاد خواهد شد. با این که دانش برند و پژوهش در مورد آن افراد را به ارتباط تشویق میکند و به آنها کمک میکند بهترین قدمها را بردارند اما ساخت روابط زمانبر خواهد بود.
عبور از وب منفعل به وب تعاملی تغییرات زیادی را ایجاد کرده و تأثیرات زیادی بر روی نحوه ارتباطات افراد با هم داشته است. این موضوع بر روی نحوه اجرای کسب و کارها نیز تأثیر داشته است. در این مرحله از بازی، باید بگوییم که حضور در وب برای موفقیت کسب و کار ضروری است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). اگر مکالمات آنلاین مشتریان خود را نادیده بگیرید یا مسیر دیگری را انتخاب کنید، نمیتوانید در این مسیر به سمت جلو حرکت کنید. از این فرصت برای نزدیکتر شدن به مشتری و مخاطب خود استفاده کنید. با شیوه معتبرتر و بهتری به افراد دسترسی پیدا کنید، ترافیک اصلحتری وارد سایت کنید، اتوریتی برند خود را افزایش دهید، با افرادی که بر روی رفتار مشتریان تأثیر میگذارند ارتباط داشته باشید و داده های مورد نیاز برای تصمیمگیری بینش محور برای کسب و کار را به دست آورید.
به خاطر داشتهباشید که تجربه مشتریان یا آغاز برند با توییتر، فیسبوک، اینستاگرام یا وبلاگ نخواهد بود. شبکه های اجتماعی باید برند فعلی شما را بگیرد و آن را مستحکمتر سازد و باعث بهبود آن شود. تلاشهایی که در شبکه های اجتماعی انجام میدهید باید بخشی از فعالیتهای دیگر شما باشد. به دست آوردن صدای شرکت و به اشتراکگذاری آن در رسانه های اجتماعی ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ )، فرصتهای منحصر به فردی را در تمامی کانال های بازاریابی داخلی همچون سئو، برندینگ، روابط عمومی، فروش و موارد دیگر باز خواهد کرد.
شبکه های اجتماعی چیزی نیست که بخواهید به سادگی باقی تلاشهای بازاریابی، برندینگ، روابط عمومی و تبلیغات را به آن اضافه کنید. بلکه باید بتوانید شبکه های اجتماعی را با سایر فعالیتهای بازاریابی خود یکپارچه کنید. برای انجام این کار، میتوانید یک تجربه مقیاسپذیر و منسجم برای مشتریان خود ایجاد نمایید. این کار آنقدرها که به نظر میرسد سخت و دشوار نیست. مطمئن شوید که رسانه های اجتماعی را در همان روزرهای اول با تلاشهای بازاریابی خود یکپارچه سازی میکنید. اینکار به شما کمک میکند کار خود را تقویت کرده و مستحکمتر کنید. اگر حضور در شبکه های اجتماعی از همان آغاز روشن و واضح باشد، برند شما میتواند از موارد مختلف سود ببرد و روابط عمومی تغییر زیادی در بازدیدها و دسترسیها مشاهده خواهدکرد. خدمات مشتریان نیز میتواند به طور فعال به سخنان افراد گوش فرا دهد و هرجایی که لازم باشد تغییرات مورد نیاز را اعمال نماید.
داشتن یک اکانت یا چندین اکانت بر روی شبکه های اجتماعی داشته باشید یک سوال بزرگ است. پاسخ به این سوال ساده است. همه چیز به خود شما بستگی دارد. برخی از شرکتهای بزرگ اکانت شرکتی در توییتر دارند. این در حالیست که بیشتر فروشگاههای آنان، اکانتهای خودشان را دارند. این موضوع به آنها اجازه میدهد اطلاعات خاص و مرتبطی را به فالوورهای ناحیهای بدهند و در عین حال اکانت شرکتی خود را برای منتشر کردن اخبار، تبلیغ ها و اعلانات حفظ نمایند. سایر شرکتها ممکن است اکانت خود را بر اساس محصول دستهبندی کنند. در چنین شرایطی ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ )، میتوان مکالمات را بر اساس مخاطب و محصول نیز طبقهبندی کرد. مهمترین مسئلهای که باید به هنگام تصمیمگیری مدنظر داشته باشید این است که آیا با بخشبندی اکانتها میتوانید ارزشی به مشتریان و مکالمات آنها بیفزایید یا خیر. آیا میتوانید نیازهای مشتری را در یک اکانت واحد برآورده کنید یا باید از چند اکانت استفاده نمایید؟
قبل از هر کاری سوالات زیر را از خود بپرسید:
دوست دارم چه رفتاری را در مشتری تحریک کنم؟ در میان کانال های اجتماعی که وجود دارد چه نوعی از آنها برای محصولات و خدماتی که من پیشنهاد میکنم مناسبتر هستند؟ مشتریان هدف من چه کسانی هستند؟ چگونه میتوانم رفتارهای آنلاین این افراد را بشناسم؟ شناسایی اهداف شخصی به شما کمک میکند بهترین کانال اجتماعی را برای تلاشهای خود انتخاب کنید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). روشن کردن رفتارهای مطلوب اعضای جامعه به شما کمک میکند نحوه تعامل با آنها را تعریف نمایید. به عنوان مثال آیا هدف شما افزایش آگاهی از برند است؟ اگر چنین است، فعالیتهای بازاریابی را در نظر بگیرید که در برگیرنده جمعآوری و اشتراکگذاری نظرات مشتریان، محتوای قابل اشتراک و تعاملات ارزشمند است. آیا به دنبال افزایش ترافیک و نرخ تبدیل هستید؟ به دنبال فرصتهایی برای تعامل با مشتریان علاقمند و مرتبط بگردید که برای خرید آماده هستند. نکته کلیدی منطبق کردن تلاشهای تعاملی با نتایجی است که میخواهید دریافت کنید.
رعایت کردن موارد زیر خالی از لطف نیست:
- قانون شنیدن:
موفقیت در بازاریابی آنلاین، نیاز به بیشتر گوش کردن و کمتر حرف زدن دارد. محتوای تولید شده توسط مخاطبان هدف تان را در محیطهای آنلاین بخوانید و در بحثهایشان شرکت کنید تا بفهمید چه چیزی برایشان بیشتر اهمیت دارد. تنها آن زمان میتوانید محتوایی تولید کنید که چیز ارزشمندی به زندگی آنها اضافه کند.
- قانون تمرکز:
بهتر این است که در یک حوزه، متخصص باشید، تا این که در همهی زمینهها اندکی سر رشته داشته باشید. یک استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی و بازاریابی محتوای به شدت متمرکز، که قصد ایجاد یک برند قدرتمند را دارد، شانس موفقیت بسیار بیشتری نسبت به آن استراتژی گستردهای دارد که میخواهد همه چیز را برای همه کس فراهم کند.
- قانون کیفیت:
۱۰۰۰ مخاطب فعال از ۱۰۰۰۰ مخاطب غیرفعال بهتر است. کیفیت مهمتر از کمیت است. اگر ۱۰۰۰ نفر مخاطب فعال داشته باشید که مطالب شما را بخوانند، در موردش صحبت کنند و با مخاطبان خودشان آنها را به اشتراک بگذارند، بسیار بهتر از داشتن ۱۰۰۰۰ مخاطبی است که پس از اولین ارتباط، غیبشان بزند.
- قانون صبر:
موفقیت در بازاریابی محتوا و شبکههای اجتماعی یک شبه به دست نمیآید. در عینحال که ممکن است استثنائا بتوانید در مدت زمان کوتاه به مقصود مورد نظرتان برسید، اما به احتمال زیاد، برای دستیابی به نتایج مناسب، بایستی مسیری طولانی را طی کنید.
- قانون ترکیب کردن:
اگر شما محتوای باکیفیت و درست حسابی تولید کنید و برای ایجاد گسترهی باکیفیت مخاطبان آنلاین خود تلاش کنید، آن افراد، مطالب شما را با مخاطبان خودشان در توییتر، فیسبوک، اینستاگرام، لینکداین و همینطور در وبلاگ های خودشان به اشتراک خواهند گذاشت ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). این اشتراکگذاریها و بحثهای شکل گرفته حول مطالب شما، باعث ایجاد نقاط ورود جدیدی برای موتور های جستجو مانند گوگل میگردد و سبب یافته شدن مطالب شما در کلمات کلیدی مختلف خواهد شد. این نقاط ورود جدید میتوانند در غالب صدها یا هزاران راه بالقوهی دیگر برای یافته شدن شما توسط مردم افزایش پیدا کنند.
- قانون تأثیرگذاری:
زمان صرف کنید و افراد اثرگذار آنلاین در بازار مرتبط با حوزهی کسب و کارتان را شناسایی کنید. این افراد که احتمالا به محصولات، خدمات یا کسب و کار شما علاقه خواهند داشت، مخاطبان باکیفیت بسیاری دارند. با این اشخاص در تماس باشید و سعی کنید با آنها رابطه برقرار کنید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). اگر این افراد، شما را به عنوان یک منبع موثق و مفید اطلاعات ببینند، ممکن است مطالبتان را با مخاطبان خودشان به اشتراک بگذارند. این امر باعث خواهد شد که شما و کسب و کارتان با حجم عظیمی از مخاطبان باکیفیت جدید روبهرو شوید.
- قانون ارزش:
اگر شما همهی زمانتان را در شبکه های اجتماعی به معرفی و ارائهی مستقیم محصول و کسب و کارتان اختصاص دهید، بالاخره مردم دست از گوش دادن برمیدارند. شما باید ارزش و اعتبار به مکالمات اضافه کنید. کمتر روی مکالمات متمرکز شوید و بیشتر روی تولید محتوای باکیفیت و گسترش روابط با افراد تأثیرگذار وب تمرکز کنید. در گذر زمان، این افراد به کاتالیزورهای قدرتمندی برای کسب و کار شما در بازاریابی دهان به دهان تبدیل خواهند شد.
- قانون قدردانی:
شما هیچگاه در دنیای واقعی، افرادی که با قصد برقراری رابطه به شما نزدیک میشوند را نادیده نمیگیرید، پس در دنیای آنلاین هم این کار را نکنید. برقراری روابط یکی از مهمترین بخشهای موفقیت در بازاریابی شبکه های اجتماعی است. پس همواره، از هر کسی که با شما ارتباط برقرار میکند، قدردان باشید.
- قانون دسترسی:
فالوورهای آنلاین میتوانند بسیار بیوفا باشند و زمانی که غیرفعال باشید برای جایگزین کردن شما درنگ نخواهند کرد. بعد از انتشار مطالبتان، ناپدید نشوید و در دسترس مخاطبانتان باشید. این بدان معناست که شما باید همواره در حال تولید محتوای جدید باشید و در مکالمات و بحثها نیز شرکت کنید. فالوورهای آنلاین میتوانند بسیار بیوفا و دمدمی باشند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). اگر شما برای چند هفته یا چند ماه ناپدید شوید، مطمئنا برای جایگزین کردن شما درنگ نخواهند کرد.
- قانون معامله به مثل:
نمیتوانید از دیگران انتظار داشته باشید مطالب شما را بخوانند، در موردش صحبت کنند و آن را به اشتراک بگذارند، مگر این که شما هم همین کارها را در قبال آنها انجام دهید. بنابراین، بخشی از زمانی که در شبکه های اجتماعی صرف میکنید باید به اشتراکگذاری و صحبت در مورد مطالب دیگران اختصاص داشته باشد.
بازاریابی محتوایی و استراتژی محتوا (Content Marketing & Content Strategy)
محتوا از سایر نواحی بازاریابی همچون رسانه های اجتماعی و سئو متفاوت است. به این موضوع خوب فکر کنید اگر محتوایی وجود نداشته باشد سئو کاران چیزی ندارند که آن را برای موتور های جستجو بهینه سازی کنند. متا داده هایی که آنها به پستهایشان اضافه میکنند تلاشی است که به رباتهای گوگل و فیسبوک کمک میکند محتوای موجود را در میان سایر موارد ایندکس نمایند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). هر لینکی که توسط بازاریابان برای محتوایی به دست میآید و هر کلید واژهای که افراد در موتور های جستجو تایپ میکنند تلاشی برای یافتن محتواست. هر ایمیل، توییت، صفحه فرود و توضیح محصولی نمونهای از محتوا هستند. محتوا چیزی نیست که برای کسب رتبهبندی بالاتر مینویسیم. محتوا اینفوگرافیک یا مقالاتی با فرم بلند نیست. محتوا هر چیزی است که بتواند پیامی را با مخاطب در میان بگذارد. این پیام هر چیزی میتواند باشد. بازاریابی محتوا چیست؟ پاسخ به این سوال ساده است. بازاریابی محتوا استفاده از محتوا برای کمک به برطرف کردن اهداف بازاریابی برای سازمان شماست. این اهداف ممکن است به دست آوردن مشتریان احتمالی، حفظ و نگهداری مشتری فعلی، آگاه کردن افراد بیشتر در مورد برند یا محصولات شما یا هر چیز دیگری باشد.
کسب و کار من چگونه میتواند از بازاریابی محتوا بهرهمند شود؟
یکی از دلایلی که برخی از شرکتها برای اختصاص منابع به بازاریابی محتوا شک میکنند این است که درک مزایای این نوع بازاریابی کمی دشوار است. این که بتوانید افراد را در مورد کسب و کار خودآگاه سازید عالی است اما نتایج به دست آمده تیره و تار است. در این شرایط، صاحبان کسب و کارها به این فکر میکنند که مزایای بازاریابی محتوا برای آنها چیست؟
آگاهی قوی از برند:
ایجاد محتوا به مخاطبان شما کمک میکند چیزی برای صحبت کردن در مورد آن داشته باشند. زمانی که آنها در مورد شما صحبت میکنند، همدیگر را از شرکت شما آگاه میسازند، توصیههایی را رد و بدل میکنند و در این فرایند ارتباطی با شما برقرار میکنند. این آگاهی از برند، قسمت طلایی بازاریابی محسوب میشود.
احترام و تحسین در صنعت:
به دست آوردن احترام و تحسین مخاطب ممکن است زمانبر باشد زیرا آنها به اعتماد نیاز دارند. بعد از این که دانش خود را تأیید کردید و یکپارچگی خود را نشان دادید، میتوانید از افراد برای روشن کردن مسیر استفاده کنید. سایت هایی که در مورد کیفیت احساس مسئولیت نمیکنند توصیههای بد یا تصورات نادرستی را در اختیار افراد قرار میدهند و همین امر موجب میشود خواننده تجربه خوبی نداشته باشد و نتواند به آن اعتماد کند. این موضوع به خود شما بستگی دارد. اعتماد و اطمینانی که به دست میآورید به محصولات و خدمات شما منتقل میشود و موجب میگردد مشتریان شما را در میان سایر رقبا انتخاب کنند.
تبدیل غیر مستقیم مشتری:
اگر محتوایی ایجاد کنید که بتواند مشتریان احتمالی را هدف قرار دهد، مسافت بین افراد و محصولات خود را کوتاه میکنید. این کار باعث میشود بازدیدکنندگان ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) بعدا به خرید از شما تمایل داشته باشند. این موضوع صرف نظر از این که در محتوای خود به محصولات یا خدمات خود اشاره کرده باشید یا خیر صدق میکند.
هماهنگی تیم:
بازاریابی محتوا اصل و بنیادی است که کل کمپین های بازاریابی میتوانند بر اساس آن بنیانگذاری شوند. ایجاد محتوا به شما اجازه میدهد بازاریابان محتوا را در کنار خود داشته باشید و با تیمهایی که ممکن است با آنها صحبت نکرده باشید همکاری نمایید. شما میتوانید برای ایجاد تصاویر زیبا با طراحان یا افرادی که در حوزه تجربه کاربری فعالیت دارند کار کنید. میتوانید با مهندسان همراه شوید تا اطمینان حاصل نمایید محتوای شما آنگونه که باید در فضای آنلاین نمایش داده میشود. میتوانید با تیمهای اجتماعی و جوامع کار کنید تا مطمئن شوید محتوای مفید و منحصربه فرد شما به خوبی ترویج و تبلیغ شده است.
تفاوت بین استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا چیست؟
با این که بیشتر افراد از واژه استراتژی محتوا و بازاریابی محتوا به جای یکدیگر استفاده میکنند اما این دو مورد کارهای یکسانی انجام نمیدهند به همین خاطر است که شما میتوانید برای هر محتوای غیربازاریابی استراتژی تعریف کنید. با این وجود ما زمانی که در مورد استراتژی محتوا صحبت میکنیم میتوانیم فرض کنیم که در مورد استراتژی بازاریابی محتوا سخن میگوییم. استراتژی محتوا: راهنماها و مدیریت داخلی. استراتژی بازاریابی محتوا: چشمانداز، اهداف، دسترسی به مخاطبان، سبک، ایده سازی، مدیریت خارجی. بازاریابی محتوا: تقویم تحریریه، ایجاد محتوا، گزینش محتوا، تبلیغ و ترویج محتوا و تکرار.
استراتژی محتوا به چشمانداز اهمیت میدهد. در مورد جزئیات چگونگی و چرایی محتوایی که ایجاد خواهد شد، مدیریت میشود و به تدریج در اختیار مشتری و بازدیدکننده قرار میگیرد صحبت میکند. این نوع استراتژی بر روی تمامی محتواهایی که مشتریان شما در معرض آن هستند تمرکز میکند. استراتژی محتوا با بازاریابی محتوا همپوشانی دارد. به همین خاطر است که بیشتر افراد این دو را شبیه هم میدانند اما به خاطر داشته باشید که آنها کارهای یکسانی انجام نمیدهند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). بازاریابی محتوا بر روی تاکتیک ها و نحوه اجرای آن تمرکز دارد. ایجاد، گزینش و ویرایش محتوا که به طور خاص برای مقاصد بازاریابی ایجاد شدهاند. این موارد میتواند از هر چیزی همچون پست وبلاگی تا ایجاد صفحه باشد و هدف آن ایجاد ارتباط قابل اعتماد بین محصولات و خدمات شرکت و بازار است که در نهایت به خرید منجر میشود. بازاریابی محتوا در مورد ایجاد محتوایی است که افراد نه تنها آن را مورد استفاده قرار میدهند بلکه از آن در طول قیف فروش کمک میگیرند. به عنوان مثال استراتژیست محتوا ممکن است متوجه شود که اعتماد زیادی بین شرکت آنها و مشتریان وجود ندارد. به همین خاطر روشهایی را پیشنهاد میکند که میتواند به ساخت اعتماد بین دو طرف کمک کند. در مقابل، بازاریاب محتوا کارهایی را برای به دست آوردن اعتماد انجام میدهد. او مصاحبهای را با بنیانگذار شرکت ترتیب میدهد. خوب میبینید که خط مشی این دو با هم متفاوت است اما میتواند همدیگر را تکمیل کند.
استراتژی بازاریابی محتوای شما یک چراغ راهنماست که به هنگام بروز سوالاتی همچون، ما چه کارهایی انجام میدهیم؟ یا چرا این کارها را دوباره انجام میدهیم؟ ایجاد میشود. شما به استراتژی نیاز دارید که به اندازه کافی مختص شرکت، مخاطبان و شرایط شما باشد و بتواند چهارچوبی را برای پاسخ دادن به این سوالات فراهم آورد. همچنین میخواهید استراتژی داشته باشید که به اندازه کافی انعطافپذیر باشد و با تغییر شرکت، مخاطب و شرایط خود را وفق دهد و تغییر کند. با چشمانداز کار خود را شروع کنید و ببینید در عرض ۳ الی ۴ سال شرکت شما در چه جایگاهی حضور خواهد داشت. سپس برنامهای را در مورد نحوه کمک محتوا به دستیابی به چنین چشماندازی ایجاد کنید. خوب حال در مسیر توسعه استراتژی محتوا قرار دارید.
مخاطبان خود را تعریف کنید:
مرحله بعدی در توسعه استراتژی درک کسانی است که با آنها صحبت میکنید. باید همه چیز را در مورد مخاطبان خود بدانید. به عنوان مثال باید موارد زیر را بدانید:
- * اطلاعات جمعیتی (سن، جنسیت، موقعیت و غیره).
- * مخاطبان به غیر از سایت شما از چه سایت هایی بازدید میکنند؟
- * آنها از چه کانالی برای ارتباط استفاده میکنند؟ آیا به توییتر علاقمندند یا دوست دارند از اینستاگرام استفاده کنند؟
- * آنها به حرف چه کسانی گوش میدهند؟ تأثیرگذاران صنعت خود را بشناسید.
- * نیازهای آنها چیست؟
قیف بازاریابی محتوا:
اگر در حال حاضر با مدل سنتی قیف بازاریابی آشنا نیستید، بهتر است همه چیز را بدانید. در دنیای عالی و کامل با یک استوانه سروکار داریم که هر فردی در مورد شما چیزی میشنود وارد قیف میشود و به خرید میپردازد. البته در دنیای واقعی همیشه چنین اتفاقی رخ نمیدهد. ایده استفاده از قیف این است که حجم وسیعی از مشتریان احتمالی وارد آن میشود و رفته رفته کوچکتر میگردند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). در بالای قیف، افراد زیادی وجود دارد که با برند شما آشنا شدهاند. این اولین مرحله از فرایند تبدیل است. اواسط قیف، کوچکتر میشود و افراد کمتری در آن باقی مانده است. این افراد به دنبال محصولات و خدمات شما هستند. انتهای قیف کوچکتر شده است. در این مرحله افرادی قرار دارد که تمایل به خرید دارند. مأموریت شما به عنوان بازاریاب این است که قیف بازاریابی را مستحکمتر و پایدارتر سازید و سعی کنید مشتریان احتمالی را به سمت تبدیل شدن هدایت نمایید. با وجود تصورات نادرستی که در مورد تاکتیک های بالای قیف وجود دارد، بازاریابی محتوا میتواند به شما کمک کند در هر مرحله از قیف به مشتریان خود دسترسی داشته باشید. این افراد میتوانند تعامل خود را با سازمان شما ادامه دهند. همین امر میتواند به توسعه گردنه قیف کمک کند. از آنجایی که محتوا در مورد کلمات و تصاویر بر روی سایت شماست، شما گزینههای زیادی برای نوشتن پیام بازاریابی محتوا برای مراحل مختلف قیف دارید. بازاریابی محتوا ۴ مرحله اصلی دارد که هر کدام را در این بخش توضیح خواهیم داد:
کشف: بالای قیف:
هدف: به دست آوردن غیر مستقیم مشتری، آگاهی از برند. تاکتیک: محتوای آموزشی، محتوای ویروسی.
در اولین مرحله از بازاریابی محتوا، سعی میکنید آگاهی از برند خود را در میان مشتریان احتمالی افزایش دهید. در برخی از موارد زمانی که کاربرد محصولات شما برای مشتریان واضح نیست، سعی میکنید آنها را در مورد بازاری که هستید آشنا نمایید. همچنین میتوانید از بازاریابی محتوا برای ایجاد تمایل و علاقه در طول این فاز استفاده کنید. برای افراد شنیدن نام شما کافی نیست، آنها باید در مورد برند شما کنجکاو باشند تا بتوانند نام شما را به خاطر داشته باشند و آن را در لیست برند های قابل اعتماد قرار دهند. بالای قیف اغلب جایی است که بازاریابی داخلی به بهترین شکل انجام میشود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). هدف ما ممکن است تبدیل تعداد اندکی از بازدیدکنندگان به مشتری باشد اما به ندرت توسط صحبت کردن در مورد خودمان میتوان به چنین موضوعی دست پیدا کرد. در عوض باید بدانیم نیازها و درخواستهای مشتریان ما چیست و در مورد این مسائل صحبت کنیم. اگر بتوانید این کار را به درستی انجام دهید، احساس تشکر و احترام را در مورد برند خود ایجاد میکنید. مهمترین وظیفهای که در این مرحله دارید این است که به مشتریان خود ثابت کنید محصولات شما مفید است و میتواند نیازهایشان را برطرف نماید. نوع محتواهایی که در طول فاز کشف به کمک شما میآید را در ادامه بیان میکنیم :
- * پست های وبلاگی
- * وبینارها
- * محتوای بزرگ همچون بازی، ابزار، محتوای طولانی
- * راهنماهای جامع
- * فایلهای ویدئویی
- * خبرنامههای ایمیلی
جلب توجه: اواسط قیف:
هدف: به دست آوردن مشتری به صورت مستقیم. تاکتیک ها: راه حلهایی برای استفاده در چالشهای موردی.
در فاز جلب توجه، مشتری با راه حلهایی که شما ارائه میکنید ارتباط برقرار میکند. اینجا دقیقاً همان جایی است که میتوان محتوایی در اختیار افراد قرار داد و به آنها کمک نمود شما و محصولاتتان را ارزیابی کنند. در این مرحله، ما به طور مستقیم با مشتریان خود صحبت میکنیم ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) و بر این باور هستیم که کسب و کارمان میتواند به آنها کمک کند. به خاطر داشته باشید که در این فاز ممکن است بازدید کننده هنوز به شما اعتماد نکرده باشد پس آنها را در معرض فرایند خرید قرار ندهید. محتوای موجود در این مرحله فرصت عالی برای اطمینان حاصل کردن از این است که بازدید کنندگان میتوانند به راحتی تمامی اطلاعاتی که میتواند به آنها در متمایز کردن شما از رقبا کمک نماید دسترسی داشته باشند. در این مرحله افراد به دنبال موارد زیر خواهند بود:
- * مطالعات موردی
- * محتوایی که چگونگی کار با محصولات را نشان میدهد
- * فیلم ویدئویی دمو
- * توضیح در مورد محصول و دیتاشیت
تبدیل: انتهای قیف:
هدف: معامله با مشتری. تاکتیک: توضیح دادن در مورد محصول و بیان گزارههای ارزشی.
خوب در مرحله آخر قرار داریم. همه چیز تا به اینجای کار به خوبی انجام شده است. بازدید کنندگان شما آمادهی تبدیل شدن به مشتری هستند. بسته به سبک برند خود، اینجا همان جایی است که میتوانید خرید را نهایی کنید. باریکترین بخش از قیف به معامله و تراکنشهای مالی اختصاص دارد. در این مرحله، ما به خوبی میدانیم مشتریانی که باقی ماندهاند به چیزی که ما ارائه میدهیم علاقمند هستند. به همین خاطر سعی میکنیم آنها را برای چنین کاری آماده سازیم. مشتریان خود را با موارد زیر قانع سازید:
- * نظرات مشتریان
- * نقد و بررسی محصولات
- * فرایند فروش تسریع شده، قابل درک و قابل اعتماد
این نوع از محتوا بسیار ساده است. چنین محتوایی میتواند توضیح ساده و روشنی از محصولاتی باشد که ارزش منحصر به فردی را در اختیار مشتری قرار دهد. این محتوا میتواند در برگیرنده نمودارهایی برای مقایسه محصولات متعدد شما با محصولات شرکتهای دیگر باشد. محتوای انتهای قیف جزو عناصر فروش بازاریابی محتوا محسوب میشود. ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
حفظ و نگهداری مشتری: فراتر از قیف بازاریابی:
هدف: نگهداری مشتریان فعلی، حمایت از مشتریان. تاکتیک ها: کمک و پشتیبانی.
بعد از این که مشتریان خود را بدست آورید هدف شما باید نگهداری و حفظ آنها باشد. بازاریابی محتوا بخشی از این فرایند نیز هست. در این مرحله بر روی حفظ و نگهداری مشتری تمرکز میکنیم و سعی مینماییم مشتری فعلی را به مشتری تکراری تبدیل کنیم. در مورد شکل و نوع محتوایی که میتوانید در این مرحله استفاده کنید خوب فکر کنید. به موارد زیر توجه نمایید :
- * پشتیبانی از مشتریان و کمک کردن به آنها
- * پیشنهادات خاص
- * آموزشهای مرحله به مرحله
- * دسترسی از طریق ایمیل و دنبال کردن آنها
- * ایجاد تجربه کاربری خوب و عالی در مورد محصولات.
تبلیغات گوگل (Google AdWords)
گوگل ادوردز چیست؟
گوگل ادوردز یا گوگل ادز سیستم تبلیغاتی شرکت گوگل است که در آن تبلیغ کنندگان از طریق سایت ها و ابزارهای مختلف گوگل، تبلیغات خود را به رؤیت مشتریان میرسانند. معروفترین شکل تبلیغات ادوردز، تبلیغات در موتور جستجوی گوگل است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). در این روش تبلیغ دهنده عبارات یا کلمات کلیدی مورد نظر خود را در گوگل ادوردز وارد میکند تا تبلیغاتش برای کسانی که این عبارات را جستجو میکنند نشان داده شود. تبلیغ کننده همچنین برای هر کلیک هزینهای را وارد میکند، برای جستجوی یک کلمه کلیدی، گوگل از بین پیشنهادهای مختلف تبلیغ دهندگان، بر اساس ضوابطی خاص برخی از تبلیغ ها را انتخاب و به کاربران نشان میدهد. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
آیا گوگل ادز کارساز و موثر است؟
در صورتی که تبلیغات گوگل ادز به درستی تنظیم، راه اندازی و مدیریت شوند در بیشتر کسب و کارها میتواند مفید و کارساز باشد. انتخاب کلمات کلیدی درست، تنظیم هزینه درست برای کلمات، تنظیمات صحیح برای هدف قرار دادن صحیح کاربران هدف، نوشتن تبلیغات جذاب و هدف مند، انتقال صحیح کاربران به صفحات سایت و در نهایت سیاست درست و هدف مند در سایت برای جذب کاربران از جمله مواردی هستند که میتوانند تأثیر مستقیمی بر تأثیرگذار بودن تبلیغات ادوردز داشته باشند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). متأسفانه برخی از افراد به دلیل اطلاعات کم استفاده نادرستی از ادوردز میکنند و به این نتیجه میرسند که این تبلیغات به صرفه نیست. استفاده از راهنماییهای یک مشاور تبلیغاتی ادوردز میتواند نظر این افراد را به کلی تغییر دهد.
هزینه تبلیغات در گوگل ادوردز چقدر است؟
ایجاد اکانت گوگل ادوردز رایگان است و برای نمایش تبلیغات در گوگل هیچ هزینهای پرداخت نمیکنید و تنها به ازای کلیک بر روی تبلیغات هزینه پرداخت میکنید. هزینه کلیک برای هر کلمه کلیدی (CPC) در کسب و کارهای مختلف، متفاوت است. در واقع این پیشنهادهای رقبای شماست که هزینه کلیک برای یک کلمه کلیدی را مشخص میکند. هر چقدر سود حاصل از جذب کاربری که آن کلمه را جستجو کرده است بالاتر باشد رقیب شما پیشنهاد بالاتری خواهد داد و شما هم برای این که در مزایده برنده شوید مجبور خواهید شد پیشنهادی بالاتر از رقیبتان دهید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
چگونه میتوان در گوگل ادوردز تبلیغ کرد؟
برای تبلیغ در گوگل ادوردز ابتدا باید کار با سیستم گوگل ادوردز را یاد بگیرید. پس از یادگیری ادوردز شما میتوانید یک حساب ادوردز بسازید و سپس با استفاده از دانش خودتان به تبلیغات بپردازید. همچنین در صورتی که تمایل به یادگیری گوگل ادوردز ندارید و یا وقت کافی برای مدیریت تبلیغات ادوردز ندارید، میتوانید با سفارش اکانت مدیریت شده گوگل، مدیریت تبلیغات گوگل خود را برونسپاری کنید و تنها با دسترسی مستقیم به عملکرد تبلیغاتتان نظارت کنید.
امتیاز کیفیت در گوگل ادوردز چیست؟
امتیاز کیفیت (Quality Score) معیاری است که توسط گوگل جهت تعیین مرتبط بودن و مفید بودن تبلیغ برای کاربر استفاده میشود. موارد تأثیرگذار بر کوالیتی اسکور عبارتند از: نرخ کلیک یا CTR (نسبت کلیک به نمایش تبلیغ)، مرتبط بودن کلمات کلیدی با تبلیغ و تجربه کاربر از صفحه فرود. امتیاز کیفیت عددی بین ۱ تا ۱۰ است و هر چقدر امتیاز کیفیت شما بالاتر باشد بهتر است و باعث بهبود جایگاه تبلیغات و کاهش هزینهها میشود.
تجزیه و تحلیل گوگل، مراحل آنالیز در دیجیتال مارکتینگ(Google Analytic)
آنالیز عملکرد سایت در هنگام جستجو
بیشتر موتور های جستجو از جمله گوگل ابزارهای رایگانی را برای بررسی و آنالیز سایت در اختیار صاحبان سایت ها قرار میدهند. وبمستر گوگل و گوگل آنالیتیکس میتوانند بصورت رایگان عملکرد سایت شما در هنگامی که کاربران برای کلید واژههای مد نظر شما، در گوگل جستجو میکنند، را نشان دهند.
گوگل وبمستر دو دسته اطلاعات مهم را در اختیار شما قرار میدهد:
- آیا گوگل قادر به یافتن محتوای ما هست؟
- عملکرد سایت در نتایج جستجو چگونه است؟
استفاده از گوگل وبمستر به شما کمک نمیکند که عملکرد سایت خود را حرفهای کنید. بلکه خطاهای موجود را به شما نشان میدهد تا با برطرف کردن آنها یک سایت مناسب برای گوگل داشته باشید.
با سرویس وبمستر میتوان کارهای زیر را انجام داد:
- * مشاهده قسمتهایی از سایت که ربات گوگل قادر به پردازش آنها نیست، یا با پردازش آنها دچار مشکل است.
- * تست و پردازش سایت مپ sitemap یا نقشه سایت.
- * آنالیز یا ایجاد فایل txt
- * حذف آدرسهایی که توسط ربات گوگل پردازش شدهاند.
- * مشخص کردن دامنه ایده ئال برای سایت شما.
- * مشخص کردن مشکلات موجود در عناوین و متای توضیحات صفحات سایت.
- * شناخت کلید واژههای برتر در جستجو که به دیده شدن سایت کمک میکند.
- * ارائه یک نما از نحوه بررسی سایت توسط رباتهای گوگل.
- * دریافت پیام برای تخلفات سایت و ایجاد امکان درخواست تجدید نظر درباره تخلفات سایت.
*سایت مایکروسافت برای مرورگر بینگ ابزار وبمستری با امکاناتی مشابه امکانات ذکر شده ارائه داده است.
آنالیز رفتار مخاطبان سایت
اگر شما از ابزار وبمستر برای بهبود پردازش سایت توسط رباتهای گوگل استفاده میکنید. احتمالاً خواهان به کارگیری ابزاری برای آنالیز رفتار مشتری در سایت هستید. برای آنالیز رفتار مشتری در سایت میتوان از ابزارهای مانند گوگل آنالیتیکس استفاده کرد.
ابزار گوگل آنالیتیکس برای کاربردهای زیر استفاده میشود:
- دریافت اطلاعات درباره نحوه دسترسی مخاطبان به سایت و نحوه رفتار آنها.
- یافتن پرمخاطبترین محتوای سایت شما.
- اندازهگیری تأثیر بهینه سازی سایت. مثال: تغییر عنوان و توضیحات صفحهای از سایت موجب افزایش تعداد مخاطبان آن شده است یا خیر؟ برای کاربران حرفهایتر گوگل آنالیتیکس اطلاعاتی برای استفاده از کلمات کلیدی جدید برای بهبود ترافیک سایت را نیز ارائه میدهد.
تبلیغات موبایلی (Mobile AdWords)
تبلیغات موبایلی چیست؟
تبلیغات موبایلی درواقع به انجام هرگونه تبلیغات از طریق موبایل، تبلت و دیگر دستگاههای ارتباط بیسیم میباشد. بهترین ویژگی تبلیغات موبایلی که باعث محبوبیت و رشد آن شده این است که وسیلهای که بر روی آن تبلیغ انجام میشود، وسیلهای شخصی و مربوط به یک فرد خاص است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). در نتیجه موبایلها دقیقترین وسیله و بهترین کانال ارتباط شما برای هدف قرار دادن مخاطبین خاص هستند البته در صورتی که بتوانید مخاطب هدف را به درستی بشناسید. امروزه تبلیغات موبایلی عموماً در اپلیکیشن های موبایل و وب سایت ها انجام میشود. تبلیغات موبایلی میتواند از هر نوع متن، فیلمهای فلش، بنر، صوت و ویدئو باشد. یکی از مزیتهای اصلی در تبلیغات موبایلی این است که موبایل و تبلتها ابزارهای شخصی هستند یعنی یک موبایل، یک کاربر واحد دارد. از این رو هدف مندسازی تبلیغات راحتتر خواهد بود و میتوان با توجه به کاربران، محتوای مناسب هر کدام را ارسال کرد. این مسأله باعث راه اندازی کمپین های تبلیغات موبایلی مؤثرتر با توجه کاربران میگردد.
تبلیغات موبایلی چگونه باعث رشد کسب و کار میشود؟
هدف از این نوع تبلیغات برآورده ساختن نیازهای هر دو گروه تبلیغ دهندگان و ناشران است. تبلیغ دهندگان به کمک تبلیغات موبایلی میتوانند محصول خود را از طریق برند سازی با نمایش تبلیغ، هدایت به صفحه فرود با کلیک بر تبلیغ، جذب کاربر با کیفیت در حجم زیاد با نصب اپلیکیشن و یا انجام فعالیتهای تعریفشده مانند عضویت، استفاده از خدمات و … به مخاطبان واقعی خود معرفی کنند.
همچنین، ناشران تبلیغات به کمک آن میتوانند بدون از دست دادن تجربه کاربری خود یک جریان درآمدی پایدار داشته باشند و در هر لحظه جایگاه تبلیغاتی خود را با بالاترین قیمت بین گستره وسیعی از تبلیغ دهندگان به مزایده بگذارند و آن را به بیشترین قیمت بفروشند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
امروزه هر کسب و کاری در کنار سایت، اقدام به طراحی اپلیکیشن برای خود میکند. تبلیغات موبایلی درون اپلیکیشنی این امکان را به کاربران میدهد که به ازای برنامه های مشخص، محصولات آنها در آن اپلیکیشن تبلیغ شود. البته نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید، این است که تبلیغات موبایلی شما باید قابل نمایش در تمامی ابزارها و اندازه و همچنین سیستم عامل ها مخصوصا اندروید و ios باشد.
کسب و کار شما به همان اندازه که به کامپیوتر و اینترنت پر سرعت احتیاج دارد به یک استراتژی موبایل مارکتینگ نیز احتیاج دارد. با راه رفتن در سطح شهر جمعیت زیادی ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) را مشاهده میکنید که غرق در صفحات تلفن هوشمند خود هستند. بر طبق گزارشهای اخیر، ۴۰ درصد کاربران برای استفاده از اینترنت، دستگاه تلفن همراه خود را انتخاب میکنند. به کمک تبلیغات موبایلی میتوانند محصول خود را از طریق برند سازی با نمایش تبلیغ، هدایت به صفحه فرود با کلیک بر تبلیغ، جذب کاربر با کیفیت درحجم زیاد، با نصب اپلیکیشن و یا انجام فعالیتهای تعریفشده مانند عضویت، استفاده از خدمات و … به مخاطبان واقعی خود معرفی کنند.
گزینهها و حالتهای زیادی برای تبلیغات موبایلی وجود دارد:
- * تبلیغات در وب سایت هایی که موبایل ویو بالایی دارند.
- * تبلیغات درون اپلیکیشنی.
- * تبلیغات کلیکی که منجر به تماس میشوند.
- * تبلیغات کلیکی که منجر به دانلود میشوند.
- * افزونههای تبلیغاتی.
- * تبلیغات ویدئویی.
- * تبلیغات جستجوهای موبایلی.
- * تبلیغات پیوندهای سایت ها.
- * تبلیغات ویدئویی/ بنری قابل کلیک.
اصلیترین روشهای بازاریابی موبایلی:
تبلیغات پیامکی (sms): یک سیمکارت ( … ) بخرید، خودتان میفهمید تبلیغات پیامکی چیست!
ارسال Notification به موبایل: به اپلیکیشن های پرمخاطب پول میدهید تا برای مخاطبانشان یک نوتیفیکیشن ارسال کنند (که محتوای این نوتیفیکشن، تبلیغ کالا، خدمات، وبسایت و … شماست).
تبلیغات بنری موبایلی: بنرهایی در داخل اپلیکیشن برای مخاطبان، به نمایش گذاشته میشود.
تبلیغات ویدئویی موبایلی: از مخاطب تقاضا میشود که (مثلاً) برای رفتن به مرحله بعد بازی، باید یک ویدیوی ۸ ثانیهای را تماشا کند. ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
انواع استراتژی های موبایل مارکتینگ:
استراتژی های مویابل مارکتینگ متنوعی وجود دارند. مدلی که به بهترین شکل برای کسب و کار شما کار کند به صنعت، مخاطبان نهایی و بودجه شما بستگی دارد.
بازاریابی مبتنی بر اپلیکیشن:
این نوع از تبلیغات موبایل شامل اپلیکیشن های موبایل میباشد. در حالی که ۸۰ درصد زمان استفاده از موبایل صرف اپلیکیشن ها میشود، لازم نیست خودتان اپلیکیشنی ایجاد کرده و از آن بهره ببرید. خدماتی مانند Google AdMob به تبلیغ کنندگان کمک میکند تا تبلیغات موبایلی ایجاد کنند که در اپلیکیشن های موبایل سوم شخص نمایش داده میشوند.
موبایل مارکتینگ در بازیها:
این روش به تبلیغات موبایلی اشاره میکند که در بازیهای موبایل نمایش داده میشوند. تبلیغات در بازی میتواند به عنوان پاپ آپهای بنر ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ )، تبلیغات تصویری تمام صفحه یا حتی تبلیغات ویدئویی که بین صفحات بارگذاری نمایش داده میشوند، باشند.
بازاریابی مبتنی بر موقعیت:
تبلیغات موبایل مبتنی بر موقعیت، تبلیغاتی هستند که بر اساس موقعیت مکانی کاربر نسبت به یک حیطه یا کسب و کار خاص نمایش داده میشوند. به عنوان مثال، برخی از آگهیدهندگان تنها میخواهند کاربرانی که در شعاع ۱ کیلومتری کسب و کار آنها میباشند، تبلیغات موبایل آنها را مشاهده نمایند.
تبلیغات جستجوی موبایل:
این نوع شامل تبلیغات جستجوی گوگل ساخته شده برای موبایل میباشد، اغلب دارای افزونههای بیشتری مانند کلیک برای تماس یا نقشهها میباشد.
تبلیغات تصویری موبایل:
تبلیغات تصویری برای نمایش بر روی دستگاههای تلفن همراه طراحی شدهاند.
سامانه پیام کوتاه:
بازاریابی پیام کوتاه شامل به دست آوردن شماره تلفن و ارسال متن مورد نظر به آنها میباشد.
عوامل موفقیت در بازاریابی موبایلی:
- * محتوا
- * محتوای سرگرمکننده و خندهدار
- * مرتبط با گروه هدف
- * کوتاه و رسا بودن
- * اطلاعاتی در مورد جوایز
- * شخصی سازی
- * شرکتهای تبلیغ کننده باید تبلیغات را طبق سن، جنس، مکان و … شخصیسازی کنند
- * زمان، اصولا افراد دوست دارند تا در زمان اوقات فراغت پیامهای تبلیغاتی را بخوانند و پاسخ دهند
- * مکان، فناوری موبایل یک فناوری بدون مرز است. اما کاربران موبایل انتظار دارند تحت تأثیر تبلیغات موبایلی که شخصیسازی شده است قرار بگیرند
- * سن، اصولا افرادی که سنشان کمتر است (زیر ۲۰ سال) تمایل بیشتری نسبت به پاسخدهی به پیامهای تبلیغاتی دارند
- * تکنولوژی، در گذشته تهیه تبلیغاتی با ۱۶۰ حرف به عنوان یک چالش برای تبلیغات موبایلی محسوب میشد. اما امروزه با GPRS و MMS بر این مشکل فائق آمده است
- * کاهش هزینه ها، در زمینه تبلیغات موبایلی هزینه بسیار کمتری نسبت به سایر تبلیغات دارند بنابراین مشتریان را متقاعد کنیم تا شمارههای خودشان را در اختیار ما بگذارند
- * رفتار مصرف کننده، در بازاریابی موبایلی باید تبلیغاتی را ایجاد کنیم که بیشترین تأثیر و نفوذ را بر مخاطبان بگذارد که این موضوع باعث نشر دهان به دهان تبلیغات و گسترش پیام در بین مشتریان میگردد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
پس حتما به خاطر داشته باشید: تبلیغات موبایلی، یعنی تبلیغ محصولات و خدمات با استفاده از تبلت و گوشیهای هوشمند. این نوع تبلیغات را میتوان هدف مندتر انجام داد زیرا تبلت و گوشیها ابزارهای شخصی هستند و هر کدام یک کاربر خاص را دارند، از این رو بهتر میتوان کاربران شناسایی و برای هرکدام محتوای اختصاصی ایجاد کرد. مهمترین مسأله در بازاریابی، راحتتر کردن تعامل و ارتباط با مشتریان است. تبلیغات موبایلی هرچند جدید نیست اما با توجه به پیشرفت تکنولوژی، بهترین روش برای تعامل با کاربران به صورت اختصاصی است.
تبلیغات اپلیکیشنی (App AdWords)
روشهای تبلیغاتی هر روزه در حال تغییرند و تبلیغات درون اپلیکیشنی جدیدترین و مؤثرترین نوع تبلیغات در دنیای امروز است. امروزه این قبیل تبلیغات یک روش قدرت مند برای جلب توجه مشتریان است و در نتیجه روز به روز دارای محبوبیت و اعتبار بیشتری میشوند. از طریق نمایش تبلیغات درون اپلیکیشن، با ایجاد ارتباط با مخاطبان خود در هر زمان و هر مکان، به مخاطبان خود دسترسی پیدا کرده و برای برند خود بازاریابی کنید. بنابراین، تبلیغ در اپلیکیشن های موبایل تأثیر زیادی بر کاربران دارد و به خوبی میتواند محصول و یا سرویس تبلیغ دهندگان را معرفی نماید.
تبلیغات بنری استاندارد (Standard Banner Ad):
تبلیغات بنری استاندارد، سادهترین نوع تبلیغات دیجیتال است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). در این نوع از تبلیغات، همواره یک بنر تبلیغاتی در یک قسمت از صفحه اپلیکیشن به مخاطبان نمایش داده میشود. محتواهای بنر تبلیغاتی، عکس، نوشته و یک دکمه میتواند باشد.
ویدئویی جایزهای (Rewarded Video Ad):
در این دسته از تبلیغات در برابر تماشای یک ویدئوی تبلیغاتی توسط کاربران به آنها پاداش اختصاص داده میشود. با این کار کاربران به تماشای تبلیغ تشویق میشوند و کاربر خودش تماشای ویدئوی تبلیغاتی را انتخاب میکند.
تبلیغات بنری بینابینی (Interstitial Web View Ad):
در این دسته از تبلیغات، مطابق مدل پیادهسازی صاحبان رسانه، در زمان مشخص یک بنر تمام صفحه به مخاطب شما نمایش داده میشود و مخاطب در صورت عدم علاقه به تماشا میتواند پس از گذشت چند ثانیه، از تماشای بنر انصراف دهد.
تبلیغات ویدئویی بینابینی (Interstitial Video Ad):
ویدئوهای تبلیغاتی بینابینی با ظاهری مشابه محتوای رسانه های نمایشدهنده و در لحظاتی که مخاطبان شما بیشترین میزان توجه را دارند، به آنها نمایش داده میشود.
تبلیغات پیشنمایشی (Pre-Roll Ad):
این دسته از تبلیغات در رسانه هایی که محتوای ویدئویی دارند، کاربرد دارد و ویدئوی تبلیغاتی شما در ابتدای ویدئوهای اصلی به مخاطبانتان نمایش داده میشود و سپس ویدئوی اصلی آغاز میشود.
تبلیغات بنری همسان (Native Banner Ad):
در این دسته از تبلیغات ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) با ارائه تبلیغات بنری به صورت هماهنگ با اپلیکیشن، یکپارچگی، هویت بصری و تجربه کاربری مخاطبان شما حفظ میشود و باعث جلب توجه آنها به تبلیغات بنری شما میشود.
تبلیغات ویدئویی همسان (Native Video Ad):
تبلیغات ویدئویی همسان با ارائه ویدئوهای تبلیغاتی در قالبی متناسب با رسانه های نمایشدهنده باعث جلب توجه مخاطبان شما میشوند.
تبلیغات کلیکی (Click AdWords)
تبلیغات کلیکی چیست؟
تبلیغات کلیکی یا به اصطلاح PPC که از عبارت Pay Per Click گرفته شده است در واقع پرداخت مبلغی به ازای هر کلیک است. این تبلیغات با عنوان دیگری مانند (Cost Per Click) نیز شناخته میشود. افراد مختلف با استفاده از این کار میتوانند درآمدی روزانه برای خود داشته باشند. در اصل آن دسته از تبلیغاتی که به ازای هر کلیکی بر روی تبلیغ از بودجه تبلیغ کننده کم میشود را تبلیغات کلیکی میگویند. تبلیغات گوگل (google adwords) از تبلیغات کلیکی است.
PPC در واقع نوعی روش تبلیغات اینترنتی است که وب سایت های مختلف مانند موتور های جستجو و سایت های تبلیغاتی آن را ارائه میدهند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). در این روش بنر و یا متن تبلیغات آگهیدهندگان در وب سایت های پذیرنده به نمایش درمیآید و آگهیدهنده باید بر اساس تعداد کاربری که بر روی بنر یا متن کلیک کرده است مبلغی را پرداخت کند. مجری انحصاری این نوع از تبلیغ ها آژانسهای تبلیغاتی بوده که واسطی بین نمایشدهندهها و تبلیغ دهندهها میباشند.
تبلیغ کنندگان پیشنهادات را بر روی کلمات کلیدی یا عباراتی که فکر میکنند مخاطبان در قسمت جستجو برای پیدا کردن یک محصول خاص آنها را تایپ میکنند، قرار میدهند. هنگامی که کاربر در یک متن جستجو کلمات کلیدی تبلیغ و یا کلمات مرتبط با آن را تایپ میکند و یا از سایتی بازدید میکند که محتوای آن با کلمات کلیدی تبلیغ در ارتباط است ممکن است تبلیغات PPC ظاهر شوند. در موتور های جستجو مانند گوگل، این تبلیغات در سمت راست صفحه و یا جز رتبههای اول تا سوم رتبهبندی صفحه اول نتایج قرار میگیرد. در انواع دیگر وب سایت ها، تبلیغات PPC ممکن است در محلی که طراح سایت تعیین کرده است که بیشتر به نفع سایت و تبلیغ کننده خواهد بود قرار بگیرد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
تبلیغات بر اساس نرخ ثابت یا Flat Rate PPC
مدل تبلیغات بر اساس نرخ ثابت بدین صورت است که وب سایت ها (نمایشدهندگان آگهی) نرخ مشخص و تعیین شدهای را به ازای هر کلیک مشخص کرده و بر اساس آن قیمت هزینه تبلیغات محاسبه خواهد گردید. روش قیمت گذاری با میزان اهمیت و درخواست کلید واژه مورد نظر رابطه مستقیم دارد. به این صورت که به ازای اهمیت کلید واژه قیمت آن نیز افزایش مییابد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). از عوامل تأثیرگذار دیگر در روش تبلیغات براساس نرخ ثابت تخصصی بودن سایت مورد نظر است که قیمت کلیک را افزایش میدهد. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
تفاوت تبلیغات بر اساس کلیک با جستجوهای معمولی در چیست؟
برای فرق قائل شدن بین تبلیغات PPC با نتایج جستجوی طبیعی نمایش داده شده در صفحه، موتور های جستجو اغلب تبلیغات PPC را تحت عنوان تبلیغات حمایتی (Sponsored Ads) یا لینک حمایت شده (Sponsored Links) قرار میدهند.
مزایای تبلیغات بر اساس کلیک:
شاید تبلیغات کلیکی یکی از باصرفهترین نوع تبلیغات به نظر بیاید که برای تبلیغ دهندهها کاملا به صرفه بوده و هر یک از تبلیغ دهندهها فقط به ازای کلیک های انجام شده بر روی تبلیغ، هزینه پرداخت میکنند. این تبلیغات کلیکی برای همه مدیران کسب و کارها و به خصوص مدیران کسب و کارهای کوچک که توان مالی پایینی برخوردار هستند مناسب میباشد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). امکانات بسیار زیاد موجود در پنل آژانسهای تبلیغاتی، اطلاعات بسیار زیادی را درباره کمپین تبلیغاتی کلیکی تعریف شده را در اختیار تبلیغ دهندهها قرار میدهد. کاربران باتوجه به این اطلاعات میتوانند به درستی تعداد، نوع و … کلیک ها را آنالیز کنند. اما …
معایب تبلیغات کلیکی:
در این نوع تبلیغات، وجود کلیک های دزدی یا تقلبی همواره وجود داشته و نمیتوان گفت که سیستم سخت افزاری و نرم افزاری یک آژانس تبلیغاتی میتواند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) تمامی این کلیک های تقلبی را تشخیص داده و هزینه همه آنها را به تبلیغ دهندهها بازگرداند. هر چند که آژانسهای تبلیغاتی به مرور زمان توانستهاند سیستم ضد تقلب وب سایت خود را تقویت کرده و همچنین تجربه نیروهای موجود در این وب سایت ها در مقایسه با قبل بسیار بیشتر شده است. کلیک های تقلبی و جعلی اساسیترین مشکل تبلیغات بر اساس کلیک هستند که میتواند بودجه کمپین تبلیغاتی شما را کاملا از بین ببرد!
روش تشخیص کلیک های جعلی در تبلیغ های کلیکی:
برای تشخیص کلیک های تقلبی در تبلیغات کلیکی از روشهای مختلفی استفاده میشود، مانند کنترل درصد نمایش تبلیغات به نسبت تعداد کلیک های انجام شده که به آن CTR یا Click Through Rate به معنی تعداد دفعات کلیک بر روی آگهی به تعداد دفعات نمایش آن گفته میشود. روش دیگر شناسایی کلیک های تقلبی، تشخیص رباتهای کلیککننده میباشد.
بازاریابی موتور های جستجو (Search Engine Marketing)
همانطور که میدانید موتور های جستجو دو عملکرد اصلی و بزرگ دارند. یکی از این عملکردها خزش(crawling) ، ایندکس کردن سایت و محتوای آن و دیگری فراهم آوردن لیست رتبهبندی شده و مرتبطی از سایت ها برای کاربران است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). هر ایستگاه یک سند منحصر به فرد (معمولاً یک صفحه وب است اما در برخی از شرایط این اسناد میتواند فایل پیدیاف، JPG یا سایر فایلها باشد) است. موتور های جستجو باید کل شهر را بخزند و تمامی ایستگاهها را در مسیر بیابند. برای این کار موتور های جستجو از بهترین مسیرهای موجود یعنی لینک ها استفاده میکنند.
لینک ها به رباتهای موتور های جستجو که خزنده (crawlers) یا اسپایدر (spiders) نام دارد، اجازه میدهد به میلیاردها سند به هم پیوسته و مرتبط در وب دسترسی داشته باشند. زمانی که موتور های جستجو این صفحات را در وب پیدا میکنند، کدهای موجود در آنها را رمزگشایی میکنند و بخشهای انتخابی را در پایگاه داده بزرگی ذخیره میسازند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). این کدها بعداً در صورتی که کوئری جستجو شده مرتبط با آن باشد فراخوانی میگردد. برای این که دسترسی به چنین داده های عظیمی به راحتی صورت گیرد، موتور های جستجو دیتا سنترهای ساختار یافتهای در سرتاسر جهان دارند.
این مراکز دارای هزاران دستگاه هستند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) که مقادیر زیادی از اطلاعات را با سرعت پردازش میکنند. زمانی که فردی جستجویی را در موتور جستجو انجام میدهد، تقاضای او به سرعت پردازش میشود. حتی یک یا دو ثانیه تأخیر در این پردازش میتواند موجب نارضایتی کاربران گردد. به همین خاطر موتور های جستجو تلاش میکنند پاسخ مورد نیاز کاربران را هرچه سریعتر فراهم آورند.
موتور های جستجو ماشینهای پاسخگو هستند. زمانی که فردی به صورت آنلاین جستجویی انجام میدهد، موتور جستجو میلیاردها سند خود را مورد بررسی قرار میدهد و دو کار انجام میدهد: اولاً تلاش میکند تنها نتایجی را به کاربر نشان دهد که به جستجویش مرتبط است یا میتواند برای او مفید باشد. ثانیاً صفحات موجود را بر اساس محبوبیت سایت و اطلاعات موجود در آن رتبهبندی میکند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). مرتبط بودن و محبوبیت سایت میتواند بر روی سئوی آن تأثیر زیادی داشته باشد.
خوب حالا سوال اینجاست که موتور های جستجو چگونه مرتبط بودن و محبوبیت سایت را تعیین میکنند؟
برای موتور های جستجو مرتبط بودن چیزی بیشتر از یافتن صفحاتی است که کلمات مناسب و درستی در آن قرار گرفته است. در روزهای اولیه توسعه وب ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ )، موتور های جستجو نمیتوانستند این مرحله را به خوبی انجام دهند و نتایج به دست آمده ارزش محدودی داشت. در طول سالها موتور های جستجو نیز باهوشتر شدند و روشهای بهتری برای ارائه پاسخ به کوئریهای کاربران یافتند. امروزه، صدها فاکتور بر روی مرتبط بودن تأثیر میگذارد.
موتور های جستجو معمولاً فرض میکنند که هر چقدر سایت، صفحه یا سندی محبوب باشد، اطلاعات با ارزشتری در آن وجود دارد. این فرضیه در به دست آوردن رضایت کاربران بسیار موفقیتآمیز عمل کرده است. محبوبیت و مرتبط بودن به صورت دستی مشخص نمیشود. موتور های جستجو تلاش میکنند از معادلات ریاضی (الگوریتمها) برای مرتب کردن اینگونه موارد استفاده کنند و سپس آنها را بر اساس کیفیتشان رتبهبندی کنند. اینگونه الگوریتمها معمولا صدها متغیر دارند. در حوزه بازاریابی موتور های جستجو به این موارد فاکتورهای رتبهبندی میگویند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
چگونه میتوان در حوزه موتور های جستجو موفق بود؟
خوب حالا سؤال اینجاست که چگونه میتوان در حوزه بازاریابی موتور های جستجو به موفقیت دست پیدا کرد؟ الگوریتمهای پیچیده در موتور های جستجو ممکن است به نظر غیرقابل نفوذ باشند. با این وجود خود موتور های جستجو، بینش اندکی را در مورد نحوه دستیابی به موفقیت بهتر یا ایجاد ترافیک در اختیار افراد قرار داده است. چیزی که موتور های جستجو در مورد بهینه سازی و بهترین تمرینات موجود فراهم کردهاند به شرح زیر است:
اطلاعات مرتبط با سئو از راهنمای گوگل برای وبمستران:
گوگل به صاحبان سایت ها توصیه میکند برای به دست آوردن رتبههای بهتر در موتور های جستجو کارهای زیر را انجام دهند:
در ابتدا سایت و صفحات خود را برای کاربران ایجاد کنید نه موتور های جستجو. کاربران خود را فریب ندهید یا سعی نکنید محتوای دیگری نسبت به آنچه در موتور های جستجو نشان داده بودید در اختیار کاربران خود قرار دهید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). همان محتوایی را به موتور جستجو عرضه کنید که به کاربران خود نمایش میدهید.
سعی کنید سایتی با سلسله مراتب و لینک های متنی واضح و شفاف بسازید. هر صفحهای در سایت باید حداقل از طریق یک لینک متنی استاتیک قابل دسترس باشد.
سایتی با محتوای مفید و اطلاعات غنی بسازید. صفحاتی بنویسید که به طور واضح و دقیق محتوایتان را توصیف کند. اطمینان حاصل نمایید که عنصر <title> و عنصر ALTT توصیفی و دقیق هستند.
از کلید واژههای مناسب برای ایجاد URL های توصیفی و انسانپسند استفاده کنید. به کمک ریدایرکت ۳۰۱ یا صفت rel=”canonicall” به آدرس محتوای تکراری، یک نسخه از آدرس را برای رسیدن به سند مورد نظر فراهم آورید.
اطلاعات مرتبط به سئو از راهنمای وبمستران در بینگ:
مهندسان بینگ در مایکروسافت به وبمستران توصیه میکنند برای به دست آوردن رتبه بهتر در موتور های جستجو موارد زیر را دنبال کنند:
اطمینان حاصل کنید ساختار URL شما غنی از کلید واژه و تمیز است.
مطمئن شوید که محتوایتان در داخل رسانه های غنی (rich media) همچون فلش پلیر، جاوا اسکریپت و آژاکس پنهان نشده باشد. تأیید نمایید که رسانه غنی لینک های شما را از دید خزندگان مخفی نمیسازد.
محتوای غنی از کلید واژه بسازید و کلمات کلیدی خود را با چیزی که کاربر به دنبال آن میگردد منطبق کنید. محتوای جدید را به صورت منظم تولید نمایید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
اگر میخواهید متنی در موتور های جستجو ایندکس شود آن را داخل تصویر نگذارید. به عنوان مثال اگر میخواهید نام شرکت یا آدرس آن ایندکس گردد، اطمینان حاصل کنید که آن را داخل تصویر لوگو قرار نمیدهید.
همهی تحقیقات و پژوهشها ما را به یک نتیجهگیری مهم در مورد جستجو در وب و بازاریابی موتور های جستجو سوق میدهد. ما میتوانیم از این پژوهشها به موارد زیر دست پیدا کنیم:
- * جستجو کردن یک شیوه بسیار محبوب است. جستجو در فضای مجازی سالانه ۲۰ % رشد میکند.
- * جستجوهای انجام شده حجم قابل توجهی از ترافیک آفلاین و آنلاین را تشکیل میدهد.
- * رتبهبندی بالاتر در چند نتیجه اول برای دیده شدن سایت ضروری است.
- * داشتن رتبه در نتایج برتر نه تنها حجم بالایی از ترافیک را فراهم میکند، بلکه باعث جذب اطمینان مشتریان میشود.
چرا بازاریابی در موتور های جستجو مهم است؟
یکی از جنبههای مهم سئو ایجاد سایتی است که پیدا کردن و درک آن برای کاربران و رباتهای موتور های جستجو آسان باشد. اگرچه موتور های جستجو بسیار هوشمند شدهاند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) اما هنوز هم نمیتوانند صفحات وب را آنگونه که انسانها درک میکنند، ببینند و درک نمایند. به همین خاطر سئو به موتور های جستجو کمک میکند موضوع سایت را درک کند و مفید بودن آن برای کاربر را تعیین نماید.
اجرای نکات فنی برای توسعه سایت بسیار مهم هستند. اما بعد از این که اصول را پیاده کردید، باید محتوای خود را بازاریابی کنید. موتور های جستجو فرمولی برای قضاوت کردن کیفیت محتوای موجود در وب ندارند. در عوض فناوری های جستجو بر روی معیارهای مرتبط بودن و اهمیت تکیه میکنند و این معیارها را با پیگیری کارهایی که افراد انجام میدهند میسنجند: چیزی که افراد کشف میکنند، به آن واکنش نشان میدهند، در محتوای موجود کامنت میگذارند و به آن لینک میدهند. به همین خاطر تنها ساختن یک سایت عالی و تولید محتوای عالی کافی نیست. محتوای شما باید باز نشر شود و درباره آن صحبت کنند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
موتور های جستجو ماهیت رقابتی دارند:
اگر نگاهی به صفحه نتایج موتور های جستجو بیندازید متوجه خواهید شد که چرا بازاریابی موتور های جستجو (SEM) اهمیت زیادی دارد. به طور متوسط ۱۰ موقعیت برتر در صفحه نتایج موتور های جستجو وجود دارد صفحاتی که این موقعیتها را اشغال میکنند بر اساس رتبهای که دارند مرتب میشوند. هر چقدر رتبه شما در صفحه نتایج بالاتر باشد نرخ کلیک بهتر خواهد بود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) و توانایی جذب افراد بیشتری را خواهید داشت. نتایج موجود در موقعیت های ۱ ، ۲ و ۳ نیز میتوانند ترافیک بیشتری نسبت به نتایج پایین صفحه دریافت نمایند. اصلا مهم نیست موتور های جستجو در آینده چگونه تغییر میکنند. سایت ها و کسب و کارها در آینده نیز برای به دست آوردن رتبه بهتر و جلب توجه کاربران خود بر روی موقعیتهای مختلف نتایج جستجو رقابت خواهند کرد.
کمپین های تبلیغاتی دیجیتال و استراتژی های موجود
کمپین تبلیغاتی چیست؟
هر کمپین تبلیغاتی یک استراتژی طراحی شده خاص است که در رسانه ها و ابزارهای تبلیغاتی مختلف انجام میشود و اهداف خاصی را دنبال میکند ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). اهداف هر کمپین تبلیغاتی میتواند شامل افزایش آگاهی از برند، افزایش فروش و ارتباط با یک بازار خاص باشد. همه اینها از طریق تبلیغات انجام میشود. بسیاری از کارآفرینان فکر میکنند که انجام یک کمپین تبلیغاتی به سادگی ایجاد یک تبلیغ است، اما آنها در اشتباهند. برای اینکه تبلیغات به بهترین نتایج ختم شود، بسیار مهم است که از ابتدا به درستی ساماندهی شوند.
اگر به راه اندازی یک کمپین که برای کسب و کار شما طراحی شده است فکر میکنید، توصیه میکنیم با یک متخصص تبلیغات در اینباره مشورت کنید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). به طور خاص آژانسهای تبلیغات آنلاین در زمینه طراحی کمپین های تبلیغاتی و دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکنند. همکاری با شرکت تبلیغات اینترنتی بهترین شرایط و ابزارها را برای شما فراهم میکند و با توجه به تجارت موفقی که این شرکتها دارند به شما کمک میکنند تا به نتایج دلخواه خود دست یابید. شروع همکاری با شرکت تبلیغات اینترنتی برای ایجاد کمپین های تبلیغاتی شما را قادر میکند تا هم هزینه های تبلیغات را کاهش دهید و هم معیارهای مربوط به فعالیتهای تبلیغاتی را بهبود دهید.
نکات کلیدی برای ایجاد کمپین تبلیغاتی عالی:
- اهداف کمپین: با وجود این که معمولاً هدف از تبلیغات مربوط به فروش است، اما حقیقت این است که اهداف تبلیغاتی بسیار دیگری برای تمرکز بر آنها وجود دارد. رایجترین این اهداف دستیابی به مشتریان جدید، تبلیغ محصولات فعلی و معرفی محصولات جدید است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ). همچنین شما میتوانید یک کمپین تبلیغاتی ایجاد کنید تا آگاهی از برند را بهبود ببخشید و یا یک برند خاص را با احساسات و هیجانات خاص مرتبط کنید. هدف شما هرچه که باشد، باید پیش از اقدام آن را مشخص کنید.
- بازار هدف: قسمتی از موفقیت کمپین در این گام از استراتژی شما سنجیده میشود. اگر شما بازار یا مخاطب هدف خود را به خوبی شناسایی کرده باشید، رسیدن به اهدافتان بسیار عملی میشود. مشخص کردن جزئیاتی که در ادامه میآیند برای کسانی که شما تلاش میکنید به آنها دسترسی داشته باشید در استراتژی کمپین تبلیغاتی شما ضروری خواهد بود: سن، جنسیت، طبقه اجتماعی، وضعیت تأهل، سطح تحصیلات، علایق، عادات و سرگرمیها میتواند در شناسایی مخاطبین هدف شما مفید است.
- تقسیم مخاطبان: وقتی به طور واضح مخاطبین هدف خود را شناسایی کردید، باید آنها را تقسیم کنید، آنها را بر اساس محصولات و یا خدماتی که میخواهید بفروشید ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) به گروههای مختلف تقسیم کنید. شما باید خود را در جایگاه مشتریان بالقوه خود فرض کنید و به سؤالاتی که باعث جلب توجه آنها میشود پاسخ دهید. آیا چیزی که شما ارائه میدهید برای آنها مفید است؟ آیا آنها توان مالی برای خرید محصول یا خدمات شما با قیمت تعیین شده را دارند؟
- ابزارهای تبلیغاتی: ابزارهای مفید بسیاری در اختیار دارید که به شما کمک میکند، پیام کمپین را به بخش مخاطبان هدف برسانید. در این مرحله لازم است که ابزارهای رایج مورد استفاده در تبلیغات و انواع مختلف تبلیغات را شناسایی کنیم ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
تبلیغات در رسانه های اجتماعی: همانطور که از نامش میتوان حدس زد، تبلیغات در رسانه های اجتماعی به شما اجازه میدهد که آگهیهای خود را در شبکه های اجتماعی که مخاطبان هدف شما در آن قرار دارند، ایجاد کنید. این به معنای باز کردن خط ارتباطی جدیدی است که اجازه دسترسی آسان به مخاطبان خود را میدهد. استفاده از شبکه های اجتماعی و فرمتهای تبلیغاتی مختلف، با استراتژی های شخصی میتواند میزان موفقیت کمپین تبلیغاتی شما را افزایش دهد. تبلیغات اینستاگرام، تبلیغات توییتر و تبلیغات فیسبوک از جمله مهمترین شبکه های اجتماعی هستند که میتوانید در آنها تبلیغ کنید.
ایمیل مارکتینگ: بازاریابی ایمیلی یا ایمیل مارکتینگ ابزار دیگری برای تبلیغات است که میتواند کمپین مورد علاقه شما باشد. از ایمیل مارکتینگ میتوانید برای کسب لیدهای جدید استفاده کنید. (که میتواند به مشتریان بالقوه ختم شود) ایمیل مارکتینگ ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) همچنین به افزایش وفاداری مشتریان کمک میکند که میتواند نتایج باور نکردنی را به همراه داشته باشد. آیا میدانید بدست آوردن یک مشتری جدید ۷ برابر گرانتر از حفظ خریداران فعال قبلی است؟
بازاریابی محتوایی: مطمئنا این نوع کمپین در حوزه کمپین های تبلیغاتی، آشنا به نظر میرسد. با این حال مفهوم بازاریابی محتوا بسیار مبهم است. برای اجتناب از این ابهام، میخواهیم تعریف خوبی از بازاریابی محتوا را بیان کنیم: بازاریابی محتوا روشی استراتژیک برای بازاریابی است که بر ایجاد و توزیع محتوای با ارزش و نیز محتوای مرتبط و سازگار تمرکز کرده تا مخاطبان مشخصی ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) را جذب و حفظ و در نهایت تبدیل به مشتریان سودآور کند. بنابراین هر چیزی میتواند با ایجاد یک وبلاگ آغاز شود اما چنین محتوایی نمیتواند به صورت انحصاری تبلیغاتی باشد، شما باید آن را ارزشمند کنید. به علاوه به خاطر داشته باشید که در انجام یک بازاریابی محتوایی چهار مرحله وجود دارد: تولید ترافیک، تولید لید، پرورش لید و تولید مشتری. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
SEO و SEM: اگرچه SEO و SEM با هم متفاوت هستند اما اغلب با هم اشتباه گرفته میشوند. SEO بهینه سازی محتوای وب سایت یا وبلاگ شما برای موتور های جستجو است تا بتوانند آن را به خوبی در جستجوهای ارگانیک (بدون پرداخت هزینه) خود قرار بدهند. SEM بیشتر مربوط به تبلیغات کلیکی در موتور های جستجو میشود. تبلیغات گوگل مهمترین نوع SEM است که مخاطبان علاقهمندی که در گوگل به دنبال محصولات / خدمات ما هستند را هدف قرار میدهد ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
- ارتباطات: پیامی که از طریق کمپین تبلیغاتی ارسال میشود، بسیار مهم است. با وجود تفاوت شرکتها و استراتژی های تبلیغاتی، متن و پیام آگهی همیشه باید به خوبی سازمان یافته، واضح، مختصر، روان و منسجم باشد. این کار به نظر ساده میرسد، اما اگر به این حقیقت توجه کنید که پیام باید مختصر باشد (و برای مخاطبان اذیت کننده نباشد) در این صورت بهتر است از کارشناسان تبلیغات با تجریه کمک بگیرید.
- طراحی: همانطور که پیام مهم است، طراحی نیز مهم است. طراحی ریسپانسیو و استفاده از آخرین ترندهای طراحی وب و بازاریابی آنلاین، مانند متریال دیزاین میتواند سایت و کمپین تبلیغاتی شما را برای مخاطبانتان جذاب نماید؛ تا انتخاب اول آنها باشید.
- معیارها و KPI ها: سنجش در بسیاری از زمینهها مهم است اما در دنیای تبلیغات حیاتی است. اگر نتایج را نسنجیم، نه میتوانیم بفهمیم ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) که چه چیزی کارآمد است و نه میدانیم چه چیزی باید بهبود یابد. بنابراین در یک کمپین تبلیغاتی معیارها باید بخش جداییناپذیر فرآیند باشند، تنها با داده هایی که کسب میکنیم میتوانیم همه چیز را بدانیم و بر اساس آن عمل کنیم.
عناصر اصلی یک کمپین یکپارچه بازاریابی دیجیتال:
- موقعیت: تحقیق درباره محصول یا شرکت، بررسی مصرف کنندگان و ذینفعان، تحلیل بازار و ارزیابی شرایط بازار را در برمیگیرد.
- تحلیل SWOT: خلاصه شده کلمات (strength , weakness , opportunities & threats ) است که بررسی میکند فرصتها و تهدیدهای محصول یا خدمات شما چیست یا عوامل ضعف و قدرت مجموعه شما به چه صورت است.
- استراتژی کمپین: اهداف استراتژیک کمپین به روشنی بیان شوند و مخاطبان شناسایی شوند و عملیات segmenting مخاطبان انجام شود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ )، سپس تحلیل جایگاهدهی positioning انجام شود و استراتژی زمانبندی کمپین شکلدهی شود.
- استراتژی ارتباطی کمپین دیجیتال درون مایهای خلاقانه که بیان میکند به چه نحوی محتویات کمپین انتخاب شوند که به مدت طولانیتر در ذهن مخاطب بماند و همچنین تمام محتویات دارای شخصیت یکسان و انسجام باشند.
- طرحریزی رسانه ای: از چه رسانه ای استفاده کنیم برای کمپین دیجیتال ما، بازخورد بهتری ایجاد میکند و تخصیص بودجه کمپین دیجیتال برای دسترسی مخاطب گسترده باشد (reach) یا برای تعدد و فراوانی تبلیغات (frequency)
- تخصیص منابع و بودجه: کمپین هایی موفقتر خواهند بود که برای بودجه مشخص برنامهریزی کنند.
- روشها و معیارهای ارزیابی کمپین دیجیتال ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
تا اینجای کار ما تنها از یک طرف این بازار صحبت کردیم و به طرف دیگر آن که مصرف کنندگان را شامل میشود چندان نظری نداشتیم بهتر است کمی هم درباره آنها حرف بزنیم و رفتارشان را با دقت بیشتری بررسی کنیم:
رفتار مصرف کننده
رفتار مصرف کننده کلیه فرایندهای انتخاب استفاده و کنارگذاری محصولات، خدمات، تجارب و یا ایده ها توسط افراد، گروهها و سازمان ها به منظور ارضای نیازها و نیز بررسی تأثیرات این فرایندها بر مشتری و جامعه تعریف میشود (هاوکینز).
در تعریفی دیگر، فعالیتهای فیزیکی، احساس و ذهنی که افراد هنگام انتخاب، خرید، استفاده و دور انداختن کالا و خدمات در جهت ارضاء نیازها و خواستههای خود انجام میدهند، به رفتار مصرف کننده تعبیر میشود. بنابراین این فعالیتها شامل تصمیماتی است ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) که قبل و بعد از این اقدامات انجام میگیرد. به عبارت دیگر، رفتار مصرف کننده مجموعه فعالیتهایی است که مستقیماً در جهت کسب، مصرف و دور انداختن کالا و خدمات صورت میگیرد.
نکات کلیدی رفتار مصرف کننده در بازاریابی دیجیتال
محیط دیجیتال این امکان را به مصرف کنندگان میدهد تا برای جستجوی اطلاعات و خرید کالا و خدمات از طریق ارتباط مستقیم با فروشگاهها به صورت اینترنتی اقدام کنند. خرید دیجیتال براساس تجربه واقعی از خرید کالا نیست، بلکه بر اساس ظواهری مانند شکل، تصویر، اطلاعات و تبلیغات استوار است، پس قبول خرید اینترنتی و انجام آن تا حد زیادی به ارتباطات مصرف کننده ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) و چگونگی تعامل افراد با سایت ها بستگی دارد. در ورای هر عمل خرید، یک فرایند مهم تصمیمگیری و ترغیب نهفته است که باید بررسی شود. مراحلی که مصرف کننده طی میکند تا تصمیم بگیرد چه نوع کالایی را از چه سایتی خریداری نماید، بستگی به ساختار ذهنی مصرف کننده و محرکهایی دارد که بازاریابان برای معطوف ساختن ذهن مصرف کننده به خرید اعمال مینمایند.
- رفتار مصرف کننده برانگیخته یا دارای انگیزه است: به عبارت دیگر رفتار مصرف کننده عموماً در راستای رسیدن به هدفی خاص است. اساسیترین سؤال در مورد رفتار مصرف کننده چرایی رفتار مصرف کننده است. پاسخ این سوال را میتوان در تعریف رفتار مصرف کننده جستجو کرد: به گونهای که نیازها و خواستههایشان ارضا شود.
در مجموع رفتار مصرف کننده یک رفتار با انگیزه است که منظور از آن دستیابی به اهداف ویژهای است. این انگیزهها به دو دسته هستند، یکی انگیزه کار کردن که دلایل خرید یک محصول است و به عملکرد آن محصول مربوط میشود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) به گونهای که به مصرف کننده کمک میکند تا به هدف دست یابد. انگیزه دیگر برای دیجیتال مارکتینگ بر اساس رفتار مصرف کننده انگیزههای شخصی هستند که به خواستههای یک مصرف کننده برای بیان احساسات یا چیزهای دیگر مورد نظر وی مربوط میشوند. انگیزه شخصی خرید نوع خاصی از خودروی سواری میتواند شهرت و یا زیبا دوستی فرد باشد.
- رفتار مصرف کننده متمرکز بر فعالیت است: رفتار مصرف کننده شامل فعالیتهای زیادی میشود. هر مصرف کننده دارای افکار، احساسات، برنامه ها، تصمیمات و خریدهای متعددی است. فردی که تنها به فعالیت خرید توجه میکند خیلی از فعالیتهای مرتبط ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) با آن را نادیده گرفته است. در حالی که بازاریابان باید طیف وسیعی از فعالیتهای مصرف کننده شامل اندیشیدن به محصول، کسب اطلاعات، توجه به تبلیغات، خرید و کاربرد تا رضایت و رجوع مجدد مصرف کننده را مورد کنکاش قرار دهند.
- رفتار مصرف کننده از نقطه نظر زمان و پیچیدگی قابل تحلیل است: منظور از پیچیدگی تعداد فعالیتها و سختی یک تصمیم است، دو ویژگی زمانبری و پیچیدگی در ارتباط مستقیم هم هستند، یعنی با ثابت در نظر گرفتن بقیه عوامل، هر چه تصمیمی پیچیدهتر باشد، زمان بیشتر صرف آن خواهد شد. نکته مهم در مورد این دو عامل این است که زمان و پیچیدگی دو بعد فرایند تصمیم و رفتار مصرف کننده هستند که در مورد افراد مختلف و همچنین در موقعیتهای متفاوت مختلف هستند. به عنوان مثال ممکن است خرید یک خودرو در شرایط خاص برای فرد خاص پیچیدگی زیادی داشته باشد ولی در همان شرایط این تصمیم برای فرد دیگری یک فرایند ساده تلقی شود ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ).
- رفتار مصرف کننده تحت تأثیر عوامل خارجی است: رفتار مصرف کننده تا حد زیادی از نیروهای خارجی مانند فرهنگ، خرده فرهنگ، گروههای مرجع، طبقه اجتماعی و خانواده… متأثر است. در نتیجه باید گفت که رفتار مصرف افراد با هم متفاوت است، افراد مختلف به واسطه تفاوتهای فردی، رفتارهای مصرفی مختلفی بروز میدهند، به همین دلیل است که بازاریابان اقدام به تقسیمبندی بازار میکنند.
دیدگاههای مطالعاتی رفتار مصرف کننده
سه دیدگاه مطالعاتی در مورد رفتار مصرف کننده وجود دارد که راهنمایی را در مورد عوامل مؤثر بر رفتار اکتسابی مصرف کننده ارائه میدهند:
- دیدگاه تصمیمگیری: در این دیدگاه، مصرف کنندگان، تصمیمگیرندگان عقلایی هستند. در این رویکرد، بررسی میشود که مصرف کنندگان ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) چگونه به وجود یک مسأله خاص پی میبرند و در خلال سلسله مراحلی سعی در حل منطقی آن مینمایند. این مراحل شامل تشخیص مسأله، تحقیق، ارزیابی، انتخاب و ارزیابی بعد از اکتساب است.
- دیدگاه تجربی: در این دیدگاه، مصرف کنندگان، تصمیمگیرندگان کاملاً عقلایی نیستند. آنها گاهی برای سرگرمی، خیالپردازی، هیجانات و احساسات مبادرت به خرید کالا و خدمات مینمایند. ریشههای این دیدگاه در روانشناسی انگیزشی، جامعهشناسی و انسانشناسی است.
- دیدگاه رفتاری: در این دیدگاه، نیروهای محیطی، مصرف کننده را به سمتی سوق میدهند که او بدون احساسات و یا باورهای قوی از پیش ساخته شده، اقدام به خرید یک محصول مینماید. در واقع، خرید او ناشی از تأثیر مستقیم نیروهای محیطی مانند ابزارهای پیشبرد فروش، هنجارهای فرهنگی، فشارهای اقتصادی و… است. اکثر خریدها دارای عناصری از هر یک از سه دیدگاه مطرح شده هستند.
الگوی رفتار مصرف کننده در بازاریابی دیجیتال
پیروزی در دنیای پر رقابت امروزی نیازمند استراتژی مناسب بازاریابی است، اما شرایط پیچیده حاکم بر بازار، ورود فناوری های جدید اطلاعاتی، تغییرات مداوم در شرایط رقابتی و غیره باعث شده است نتوان به راحتی در خصوص نوع استراتژی بازاریابی تصمیمگیری نمود. عوامل بسیار ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) متعددی بر انتخاب استراتژی های بازاریابی تأثیر میگذارد که از جمله میتوان به رقبا، مشتریان و … اشاره کرد. در این میان، رفتار مصرف کنندگان یکی از عوامل کلیدی است که میتواند نقش مؤثری در انتخاب استراتژی های بازاریابی ایفا نمایند.
تعریف ارتباط بین الگوی رفتار مصرف کنندگان و استراتژی های بازاریابی اینترنتی میتواند به مدیران بازاریابی کمک نماید تا بهتر بتوانند در خصوص انتخاب نوع استراتژی های بازاریابی در بازارهای اینترنتی تصمیمگیری کنند. بنابراین، شناسایی الگوی رفتار مصرف کنندگان و استراتژی های بازاریابی در بازارها با یکدیگر در ارتباط هستند. این ارتباط به مدیران بازاریابی کمک مینماید، با توجه به شرایط حاکم بر رفتار مصرف کنندگان در بازارهای اینترنتی، در خصوص استراتژی مناسب بازاریابی تصمیمگیری نمایند.
در پژوهشی محققان سعی کردند با استفاده از روش تئوریسازی داده بنیاد و با بررسی رفتار مصرف کنندگان و تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران، الگوی رفتار مصرف کنندگان طراحی و تبیین کنند. نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف کنندگان لوازم خانگی ایران دارای سه الگوی رفتاری عقلایی، احساسی و هوشمند هستند و به طبع آن بنگاهها نیازمند استفاده از استراتژی های بازاریابی مبادلهای، تعاملی و هوشمند میباشند.
مصرف کنندگان عقلایی هنگام خرید اینترنتی تأثیرپذیری اطلاعاتی داشته و در فرایند خرید اینترنتی خود به دنبال پاسخ به نیازهای مبادلهای میباشند، این در حالی است که مصرف کنندگان احساسی متأثر از جزء عاطفی بوده و زیبایی، دوست داشتن، موقعیت اجتماعی، ارضای نیازهای ارتباطی و … برای آنان حائز اهمیت است و دارای تأثیرپذیری هنجاری از ارزشهای فرهنگی میباشند. مصرف کنندگان هوشمند نیز دارای رفتاری پیچیده میباشند. این گروه از مصرف کنندگان رفتار یکپارچه اجتماعی داشته و نیازهای خلاقیت و مشارکت برای آنان از اهمیت بالایی برخوردار است. این گروه، برخلاف سایر گروههای رفتاری، صرفاً تأثیرپذیری هنجاری و یا اطلاعاتی ندارند بلکه این تأثیرپذیری ترکیبی است.
مقایسه فرایند تصمیمگیری هر یک از گونههای رفتاری نیز نتایج جالبی را نشان میدهد بر اساس این تئوری، تصمیمگیری مصرف کنندگان در قالب اصول، اهداف و روش رسیدن به هدف قابل تحلیل است. گونه رفتاری عقلایی جهت رسیدن به اصول و اهداف خرید خود، استراتژی بازاریابی مبادلهای را ترجیح میدهد چرا که اقتضای رفتاری آنان به گونهای است که تحت تأثیر این استراتژی بوده ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) و در نهایت، جهت پاسخ به نیازهای خود این استراتژی را ترجیح میدهند این در حالی است در گونه رفتاری احساسی استراتژی بازاریابی تعاملی و در گونه رفتاری هوشمند، استراتژی بازاریابی هوشمند از ارجیحت بالاتری برخوردار است. بنابراین، مصرف کنندگان عقلایی، احساسی و هوشمند به ترتیب تحت تأثیر استراتژی بازاریابی مبادلهای، تعاملی و هوشمند هستند. این چارچوب میتواند به مدیران بازاریابی در انتخاب استراتژی مناسب بازاریابی در بازارهای اینترنتی (با توجه به الگوی رفتاری آنان) کمک نماید.
نتیجهگیری
دیجیتال مارکتینگ روشی برای ترویج محصولات و یا برند با استفاده از یک یا چند روش دیجیتال و الکترونیک است که بر روی رفتار مصرف کننده در خرید کالا و خدمات اثرگذار است. دیجیتال مارکتینگ با بازاریابی سنتی در ایجاد رفتار بر مصرف کننده بسیار متفاوت است که این مسأله شامل استفاده از کانال ها و روشهایی است که درواقع به بازاریاب میگوید چه چیز کار میکند و چه چیز کار نمیکند.
این موضوع به رسانه های دیجیتال نیز مربوط میشود که به هر اطلاعاتی که دوست داشته باشند و در هر زمان و مکانی که باشند دسترسی پیدا کنند. دیگر آن زمان که پیامهای شما فقط دربارهی خدمات و یا محصولاتتان بود و اطلاعات به صورت یکطرفه ( دیجیتال مارکتینگ چیست؟ ) از جانب شما منتشر میشد و فقط آن چرا که خودتان میخواستید به اشتراک میگذاشتید به پایان رسیده است.
با گسترش روز افزون اینترنت در امور مختلف زندگی، تحقیقات زیادی برای حمایت از ترغیب مصرف کنندگان به خرید در محیط دیجیتال صورت پذیرفته است. با توجه به ویژگیهای محیط دیجیتال و خصوصیات رفتاری مصرف کنندگان به منظور تسهیل فرایند خرید مصرف کنندگان، میبایست دلایلی که موجب بیاعتمادی مصرف کنندگان و یا طراحی ضعیف سایت ها و در نتیجه عدم خرید مصرف کنندگان در محیط دیجیتال میشود، بررسی و مرتفع نمود.
با تکیه بر ویژگیهای چالشپذیری، تجزیهپذیری بدون وقفه، امکان دریافت بازخورد در زمان و برقراری تعامل سیستم و ایجاد تصاویر ذهنی در محیط دیجیتال، میتوان ساختار ذهنی مصرف کنندگان را به سوی خرید در اینترنت معطوف و فرایند تصمیمگیری خرید آنها را هدایت نمود.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.