بازاریابی محیطی (Ambient Marketing) چیست؟
بازاریابی محیطی نوعی بازاریابی چریکی است که از تبلیغات خلاقانه در فضاهای عمومی جهت دستیابی به مشتریان استفاده میکند. بازاریابی محیطی را میتوان جایگزین یا حتی مخالف روشهای سنتی مانند تبلیغات مستقیم و رسانههای جمعی دانست. طبق گزارش MarketingWeek (مجله و وبسایت تجاری با موضوعات بازاریابی مستقر در لندن)، ۶۵ درصد از مصرفکنندگان بریتانیا به تنوع در قالبهای تبلیغاتی اهمیت میدهند. تنوع در تبلیغات به معنای ارزش قائلشدن برای مشتری و صرف زمان و تفکر برای جلبتوجه آنها است. بازاریابی محیطی با استفاده از شیوههای نوآورانه حس ارزشمندی را برای مخاطب به ارمغان میآورد.
اصطلاح رسانههای محیطی در دهه ۱۹۹۰ در بریتانیا استفاده گشت و بهعنوان تبلیغات بصری در مکانهای غیرمعمول تعریف شد. در این مدل بازاریابی شعارهایی مانند اکنون مواد شوینده جدید را از ما بخرید. یا با خرید این محصول تجربه خوبی بهدست آورید. جایی ندارند! چراکه خلاقیت مهمترین بخش آن است. در این شیوه مشتریان با تبلیغات غیرقابلپیشبینی غافلگیر میشوند.
دلایل توسعه و گسترش بازاریابی محیطی
امروزه تبلیغات با روشهای سنتی همانند گذشته تأثیرگذار نیستند. علت این امر تنها استفاده از قالبهای قدیمی مدلهای سنتی نیست. علاوهبر این مورد، مردم روزانه با پیامهای تبلیغاتی بیشماری در تماس هستند. این تبلیغات تأثیرهای نامطلوبی بر میزان علاقهمندی و توجه مخاطبان باقی میگذارند. در جهان مدرن امروز سیل تبلیغات به حدی رسیده است که مردم نسبت به تبلیغات تا حد زیادی بیتفاوت شدهاند. بازاریابی محیطی با استراتژیهای منحصربهفرد خود برای رفع این مشکل کمک میکند. این تبلیغات همانند اغلب شیوههای سنتی غیرقابلاجتناب نیستند و مخاطب اجباری برای دیدن آن ندارد.
آیا تبلیغات محیطی برای مخاطبان تأثیرگذار هستند؟
طبق مطالعات تبلیغات محیطی بهعنوان روشی مؤثر برای معرفی محصولات ثابتشده است. برخلاف بیلبوردهای فضای باز که معمولاً توسط مسافران وسیله نقلیه بهطور متوسط در حدود شش ثانیه و یا کمتر دیده میشوند، تبلیغات خلاقانه میتوانند در برخی موارد شاخصهای توجه را تا بیش از یک دقیقه افزایش دهند! برندها میتوانند یک تبلیغ غیرمتعارف ایجاد کنند و آن را همراه با هشتگهای مناسب در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذارند، همچنین، مردم میتوانند از این تبلیغات خلاقانه عکس یا فیلم بگیرند و به روش دهانبهدهان محصولات یا خدمات برندها را تبلیغ کنند.
چرا برندها از بازاریابی محیطی در استراتژیهای کسبوکار خود استفاده میکنند؟
-
جلبتوجه
امروزه با وجود افزایش تعداد کسبوکارها، موردتوجه عموم قرارگرفتن تبلیغات بهراحتی امکانپذیر نیست. بازاریابان برای جلبتوجه مشتریان بالقوه به امری جدید و منحصربهفرد نیاز دارند. لازمه ویروسیشدن تبلیغات، ویژگیهای متمایز و ارزش عملی آن است. یکی از راههای جلبتوجه مشتریان استفاده از استراتژیهای برندسازی مانند تبلیغات محیطی است؛ برای مثال، کسبوکارها میتوانند با شیوههای خلاقانه در بیلبوردهای تبلیغاتی مخاطبان خود را شگفتزده کنند. این مدل تبلیغات حس اطمینان را در مخاطبان پرورش میدهد، چراکه بدون استفاده از تبلیغات مستقیم، خلاقیت در آن نهفته شده است.
امروزه مردم تنها با یک کلیک در شبکههای اجتماعی خود حضور دارند. آنها میتوانند بهراحتی در هر زمان و مکانی عکس یا فیلم بگیرند و آنها را در سایتهای مختلف مانند توییتر به اشتراک بگذارند. امروزه در هر ثانیه تعداد بیشماری از مردم اطلاعاتی درباره مسائل موجود در سراسر جهان را جستجو میکنند. ممکن است این جستجوها منجر به فروش فوری نشوند، اما برای شناخت و آگاهی از برند بسیار تأثیرگذار هستند.
-
کمهزینه
بازاریابان با این شیوه میتوانند از روشهای تبلیغاتی غیرمتعارف برای جذب مخاطبان خود استفاده نمایند. روشهای خلاقانه و غیرمتعارف این قابلیت را دارند که با حداقل هزینه بهترین نتایج را به ارمغان بیاورند.
-
مشخص و قابلرویت
یکی از مزایای اصلی تبلیغات محیطی این است که پیام برند را بهوضوح منتقل میکند و وارد فضای شخصی مشتریان نمیشود. این شیوه بهجای تبلیغات به ارائه تجربه میپردازد. کسبوکارها توسط این مدل بازاریابی با ساختوسازهای منحصربهفرد مانند نقاشیهای دیواری یا اشیاء غیرمعمول در خیابانها میتوانند افراد را در حین عبور از مکانهای عمومی مانند مراکز خرید، به مشتریان وفادار تبدیل کنند.
-
دسترسی به مخاطبان گسترده
در ابتدا افراد ممکن است تصور کنند که تبلیغات محیطی تنها مختص مکانهای محبوب یا خیابانهای شلوغ است. درحالیکه برخلاف تصور بازاریابان این امر در هر مکانی قابلاستفاده است. با افزایش تعداد افرادی که این تبلیغات را مشاهده میکنند، با توجه به تأثیر فوقالعاده بازاریابی دهانبهدهان نمودار رشد مشتریان علاقهمند با شیبی رو به بالا افزایش خواهد یافت. یک تغییر کوچک در این مدل بازاریابی میتواند تأثیری چند برابر در ذهن مشتریان داشته باشد.
-
برانگیختن احساسات
این شیوه میتواند برای برانگیختن احساسات مشتریان استفاده شود. بازاریابان با استفاده از استراتژیهای مختلف مانند پیامهای هیجانانگیز میتوانند مخاطب را هیجانزده کنند و احساسات او را نسبت به محصول یا خدمات برند برانگیزند.
ایدهها و نمونههای فوقالعاده از بازاریابی محیطی
-
قهوه فولگر
برند Folgers یک شرکت آمریکایی تولیدکننده قهوه است. شعار برند فولگر این است که بهترین بخش بیدارشدن از خواب نوشیدن آبمیوهها و نوشیدنیهای خوشمزه است. برند فولگر قصد داشت این پیام را به روشی خلاقانه از طریق درپوش منهولهای فاضلاب شهر نیویورک به افراد دیگر منتقل کند. آنها با تبدیلکردن ظاهر منهولهای فاضلاب به فنجانهای قهوه و استفاده از عبارت هی نیویورک، بیدار شو. برند خود را به روشی خلاقانه تبلیغ کردند.
-
تیغهای اصلاح برند BIC
برند BIC مارکی معروف در زمینه لوازمالتحریر و تیغهای اصلاح است. این بازاریابی برای نمایانکردن کیفیت محصولات خود یک تیغ بزرگ را در انتهای یک زمین چمنزار قرار داد و سبزههای مسیر مقابل تیغ اصلاح را اصلاح کرد! برند بیک با استفاده از این شیوه خلاقانه نشان داد که تیغهای اصلاح این برند همانند ابزارهای چمنزنی فوقالعاده عمل میکنند.
-
لاک ناخن برند ریمل
سازندگان Rimmel، یک برند لوازمآرایشی بریتانیایی است. این برند ادعا میکند که لاکهای ساختهشده توسط این مارک بهسرعت خشک میشوند. ازاینرو، در یکی از شلوغترین خیابانهای لندن مجسمه لاکی بزرگ را به صورت قرار داد که حین ریختن خشک شده و در جای خود باقی مانده است. این برند با توجه به مخاطبان بسیاری که از این مسیر عبور میکنند، مخاطبان بسیاری را نسبت به خود جلب نمود.
-
اولدتایمر مقابل یک تونل
اولدتایمر شرکتی است که برای تبلیغ رستورانها در فضای باز شهرت یافته است. این برند با آگاهی از اهمیت بیلبوردها برای ورود به رستورانها، بیلبوردی منحصربهفرد را در ورودی یک تونل قرار داد. این بیلبورد بهگونهای طراحی شد که دهان یک فرد بهمنزله تونل درنظر گرفته شده است. علاوهبراین، در بالای آن این شعار را نوشت که مسافران میتوانند بدون حمل غذا در این رستوران سیر شوند.
-
کمپین آگاهی از مشکلات مصرف الکل در حین رانندگی
مشروبات الکلی و رانندگی به مسئله مهمی تبدیل شده است. موسسه خیریهای به نام HELP در کشور تایلند با یک ماشین تصادفی را با زحمت فراوان به ویلچر تبدیل نمود. سپس، در پردیسهای دانشگاه در کنار این ولیچر پیغام بنوش و رانندگی کن! امیدوارم عواقب آن را تحمل کنی. را به نمایش گذاشت. آنها همچنین یک تابلوی تعهد برای دانشآموزان تعبیه کردند. در ماه اول بیش از ۱۰۰۰۰ دانشآموز متعهد شدند که حین رانندگی مشروب ننوشند.
-
نمایش بازی پناهندگان در کشور بلژیک
دولت بلژیک قانون بیسروتهی را تصویب کرد که به مقامات مهاجرت اجازه میداد بر اساس ظاهر افراد آنها را اخراج کنند! یک مؤسسه خیریه برای افشای پوچ بودن این قانون جدید، ۵ پناهنده واقعی را درون گلخانهای در مرکز بروکسل قرار داد. سپس از عابران خواسته شد تا در نمایش بازی پناهندگان شرکت کنند و تنها با نگاهکردن آن پنج نفر به پناهنده موردعلاقه خود رأی بدهند. برای شرکت در این کمپین رهگذران نیز همانند مقامات دولتی مجبور بودند بر اساس ظواهر تصمیم بگیرند. این کمپین بازاریابی محیطی در رسانهها پخش شد و سروصدای زیادی به پا کرد و تأثیر مثبتی در لغو قانون ذکرشده بر جای گذاشت.
-
کمپین به من در خواندن کمک کنید در کشور هند
در هندوستان آمار کودکانی که به علت عدم درآمد به مدرسه نمیروند بسیار بالا است. سازمان غیرانتفاعی کودکان جهان راهحلی برای کمک به این کودکان جهت یادگیری خواندن و نوشتن در شهر بمبئی پیشنهاد داد. بسیاری از این کودکان بیسواد وقت خود را صرف فروش مجلات به رانندگان هنگام توقف ماشینها میکنند. این موسسه خیریه از مجلاتی که بچهها میفروختند، بهعنوان وسیلهای برای کمک به تحصیل آنها استفاده نمود. در هر یک از مجلاتی که بچهها در خیابان میفروختند، یک پاکت مهرشده با پیام کمک کن تا آن را بخوانم به جلد چسبانده شده بود و در داخل این پاکت اطلاعاتی در مورد نحوه مشارکت افراد قرار گرفت.
این کمپین بسیار موفقیتآمیز بود و بیش از ۳۰۰ نفر داوطلبانه وقت خود را برای کمک به کودکان در یادگیری خواندن و نوشتن اختصاص دادند. کمکهای مالی دریافتشده به این گروه غیرانتفاعی کمک کرد تا یک مدرسه موقت در شهر راهاندازی نمایند.
-
صلیب سرخ آمریکا
این خیریه تعداد زیادی بادکنک رایگان را در اختیار کودکان قرار داد. کودکان با شکل جدید این بادکنک به وجد میآمدند و آن را در خیابانها با خود حمل میکردند. این امر توجه افراد بسیاری را به خود جلب کرد.
-
مکدونالد
مکدونالد یک گذرگاه راهراه با نوارهای زرد را همراه با یک کارتن بزرگ از این برند در کنار آن تعبیه کرد. این تصویر به عابران پیاده و رانندگان این تصور را میدهد که گذرگاه راهراه همانند یک سیبزمینی سرخکردهای است از پاکت خود خارج شده است.
علاوهبر مثالهای فوق، بازاریابان باید بهترین مکانهای استفاده از این مدل بازاریابی را انتخاب کنند؛ برای مثال، تبلیغات بر روی کارت ورودی هتلها، تبلیغات کیسههای هر فروشگاه مطابق با نوع کسبوکار خود (مانند تبلیغات مراقبتهای بهداشتی در داروخانهها)، تبلیغات زیرلیوانیها در یک کافه یا رستورانها و مواردی از این قبیل در جذب مخاطب بسیار مؤثر هستند.
بازاریابی محیطی یک روش بازاریابی غیرمتعارف است که بهجای بودجههای کلان به زمان، انرژی، داوطلبان، خلاقیت و تخیل متکی است. Ambient Marketing به بازاریابان این امکان را میدهد تا اهداف خود را به روشی منحصربهفرد، جذاب و، برای افراد مختلف بیان کنند.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
سلام وقتتون بخیر مقاله ای که در اختیارمون گذاشتید تاثیر گذار بود ممنون