اخلاق در کسب و کار چه اهمیتی دارد؟
( اخلاق در کسب و کار چه اهمیتی دارد؟ ) گرچه اخلاق در کسب و کار، قرنها به عنوان یک مسأله مطرح بوده است، امروزه مثالهای متعددی از شرکتها و افراد وجود دارند که به خاطر اخلاقیات سؤال برانگیز خود دچار مشکل اقتصادی و قانونی شدهاند. مارتا استوارت نمونه بارزی از این مسئله است. زمانی که از او پرسیده شد آیا در معاملات درونی، شرکت داشته است دروغ گفت، یک تخلف از کمیسیون سرمایه و مبادله (SEC)، این کیفرخواست او را به دادگاه کشاند و به هدف آماج حملات منفی رسانه ها مبدل گرداند. درحالی که او متهم به انجام تخلف از طریق سرمایه گذاری شخصی خود شده است، سؤال در مورد شخصیت وی کماکان بر شخصیت تجاری او سایه انداخته است. او از نقش خود به عنوان مدیرعامل شرکت خود یعنی شرکت مارتا استوارت لیوینگ آن مدیا، کناره گرفت، و کی مارت که محصولات با نام تجاری وی را به فروش میرساند، علیه وی اقامه دعوی کرد. این موقعیت به وضوح نشان میدهد که استانداردهای اخلاقی، چه در مورد فرد باشد یا خود شرکت، به درآمد شرکت گره خوردهاند. در دیجیتال مارکتینگ نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع دیجیتال مارکتینگ، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
انرون
شرکت تجارت انرژی انرون نمونهای است که تخلفهای اخلاقی جدی را انجام داده است. طی ۱۵ سال انرون به حدی رشد کرد که با بیش از ۲۰۰۰۰ کارمند در بیش از ۴۰ کشور جهان توانست یکی از بزرگترین شرکتهای ایالات متحده شود. اما از دسامبر ۲۰۰۱ مشخص شد که انرون درگیر یک رسوایی بزرگ مالی شده است، که منجر به بزرگترین بایگانی ورشکستگی فصل ۱۱ در تاریخ ایالات متحده بود و به تبع آن کنجکاوی دولت برای ارزیابی اینکه کار خلاف چقدر گسترده بوده است تحریک شد. در نتیجه فعالیتهای فریبنده حسابداری انرون، هزاران کارمند پس اندازهای بازنشستگی خود را از دست دادند، درحالی که بسیاری از مدیران پاداشهای چند میلیون دلاری دریافت کرده بودند.
ورلدکام
در سال ۲۰۰۲ بزرگترین کلاهبرداری مالی در تاریخ آمریکا، گریبانگیر ورلدکام شد. ورلدکام به وسیله فعالیتهای حسابداری گمراه کننده درآمد خود را بیش از ۹ میلیارد دلار اعلام کرده و مدیرعاملش نیز ۴۰۰ میلیون دلار وام با تأیید هیئت مدیره شرکت دریافت کرده بود. سرانجام در جولای ۲۰۰۲، مجبور به اعلام ورشکستگی و اخراج هزاران کارگر شد. ورلدکام در سال ۲۰۰۳ نام خود را به MCI تغییر داد و یک مدیر متعهد و اخلاقی استخدام کرد. اینک شرکت میخواهد که همه ۵۵۰۰ کارمند باقیمانده یک دوره آنلاین اخلاق تجاری بگذرانند. بیش از ۲۰۰۰ کارمند MCI در یک سمینار تمرین اخلاق یک روزه شرکت داشتهاند. MCI برای خطاهای اخلاقی آتی توسط دولت و رقبا به دقت تحت نظر است و شرکت نمیخواهد دوباره شانس خود را بیازماید.
اخلاقیات
اخلاقیات استانداردهای ذهنی هستند که برای قضاوت و تمایز درست و نادرست به کار میروند. اخلاقیات در حوزه تجارت، استانداردها و ارزشهای ذهنی هستند که تصمیمات اخذ شده و اعمال انجام شده در حبطه کاری را کنترل میکنند. تصمیمات غیراخلاقی اغلب در جهت منافع تصمیمگیرندگان در مقابل سهامداران سازمان اخذ میشوند.
برخی از نمونههای رفتار غیر اخلاقی در رفتارهای تجاری از قرار زیر میباشند:
- * گفتن چیزهایی که میدانید صحیح نیستند.
- * تصاحب چیزی که متعلق به شما نیست.
- * اعمال نفوذ.
- * پنهان کردن یا افشای ناصحیح اطلاعات.
حاکمیت سازمانی
حاکمیت سازمانی سیستمی است که سازمان ها به وسیله آن مدیریت و کنترل میگردند. براساس گفتههای رئیس وقت بانک جهانی جیمز وولفنسون، «حاکمیت سازمانی یعنی بهبود عدالت، شفافیت و قابلیت حسابرسی.»
تهیه یک استاندارد اخلاقی
تشخیص درست و غلط همواره واضح نیست. طبیعت فطری اخلاقیات این نیاز را برای سازمان ها ایجاد میکند که استانداردهای اخلاقی خود را تعریف کنند. مدیران شرکتها اغلب نمونههایی برای استانداردهای اخلاقی تعیین میکنند. وظیفه مدیر اجرای نقش الگو برای کارمندان است. بخشی از دلیل اینکه چرا معاملات مالی شخصی مارتا استوارت به شرکتی که نام او را دارد مربوط میشود همین است. ایجاد یک استاندارد اخلاقی روش پراهمیتی برای یک مدیر است تا باورهای اخلاقی خود را در سازمان گسترش دهد. غالبا استانداردهای اخلاقی محدوده وسیعی از زمینههای تجاری را پوشش میدهند.
روابط درون سازمانی
سیاستهای اخلاقی یک سازمان، سیاستهای داخلی شرکت برای پاسخگویی به کارمندان را تشریح میکنند. این سیاستها اغلب شامل فرصتهای برابر، آزار جنسی، تنوع در محیط کاری، و امنیت کارمند را شامل میشود ( اخلاق ). فرصتهای برابر اشتغال به وسیله فرمان حقوق شهروندی مصوب سال ۱۹۶۴ حمایت میشود، که کارفرمایان را از تبعیض قائل شدن در برابر کارمندان به دلیل نژاد، دین، جنسیت، یا ملیتشان منع میکند. امروزه، کارفرمایان ترجیح جنسیتی را نیز مشمول این قانون قرار میدهند. بسیاری از شرکتها سیاستهای رو به جلو را تدوین کردهاند تا فرصت اشتغال برای اقلیتها و زنان را در سازمان خود افزایش دهند. کمیسیون فرصت برابر اشتغال (EEOC) از فرصت برابر اشتغال حمایت میکند. کارمندانی که احساس میکنند حقوق مدنی آنها ضایع شده است میتوانند شکایت رسمی خود را به این سازمان ارائه کنند.
اقامه دعوای آزار جنسی طی بیست سال اخیر بسیار تبلیغ شده است و به این دلیل بسیاری از شرکتها سیاستهای سختگیرانه و تمرینات کارآموزی مبسوطی را مقرر کردهاند. این مقررات برای افزایش آگاهی کارمندان از رفتارهای غیرقابل قبول و همچنین آگاهی از حقوق خود در برخورد با آزار جنسی توسط دیگر همکاران به کار میروند. تنوع در محیط کاری عبارت است از تعداد و نسبت زنان و اقلیتهای استخدام شده در سازمان. بسیاری از شرکتها برای شکستن سدها و افزایش آگاهی فرهنگی و درک بین کارمندان سمینارهای تنوع در محیط کاری برگزار میکنند.
روابط برون سازمانی
بسیاری از شرکتها درصدد تهیه استانداردهای اخلاقی هستند که مسائل مربوط به تأثیر سازمان بر دنیای اطرافش (از جمله مسئولیت نسبت به سهامداران، مشتریان و جامعه) را پوشش میدهد. یکی از مسئولیتهای شرکتها نسبت به سهامداران اتخاذ تصمیماتی است که بیشترین نفع سهامداران را مدنظر داشته باشد. بسیاری از شرکتها پویایی سهامداران را تشویق میکنند چرا که به سهامداران شانس تاثیرگذاری در تصمیمات مدیریتی را میدهد. با درگیر شدن سهامداران در مسائل اخلاقی، این پویایی شامل تأثیرگذاری بر روابط کارمندی، آگاهی اجتماعی، تعامل با محیط زیست و سایر مسائل اجتماعی نیز گشته است.
سازمان در خصوص فعالیتهای تولیدی نسبت به مشتریان خود تعهد دارد. مشتریان انتظار دارند شرکت محصولی تولید یا خدماتی ارائه نکند که حاوی نقصهای ذاتی یا مشکلات ایمنی باشد. همچنین شرکتها با حصول اطمینان از اینکه کارمندان رفتار قابل قبول و غیرقابل قبول را میشناسند، استانداردی برای منع روشهای فروش فریبنده یا اجباری ایجاد میکنند.
تعهد اجتماعی شرکت فعالیتهای غیر مخرب زیست محیطی را نیز شامل میشود. الزامات زیست محیطی شامل محافظت از آلایش هوا، آب، و زمین میگردد. امروزه گفته میشود که تعهد اجتماعی شرکت همچنین شامل تولید محصولاتی که به طریقی به جامعه سود رسانده یا حداقل دارای اثرات مخرب و مضر نباشند نیز میشود.
اهمیت استانداردهای مکتوب برای سیاستهای اخلاقی
بسیاری از سازمان ها یک سند مکتوب تهیه میکنند که نه تنها سیاستهای اخلاقی شرکت را در برگیرد، بلکه دنبالهروی مقررات دولتی نیز باشد. سپس این سند در سازمان توزیع میشود تا هیچ سؤالی در مورد سیاستهای شرکت باقی نماند. این استاندارد اغلب شامل راهنماییهایی برای رفتار درون سازمانی و کیفیت محصول و روابط با مشتری میباشد.
آموزش اخلاقیات
همانطور که درباره MCI گفته شد، شرکتها به طور فزایندهای جلسات آموزش اخلاق را برای کارمندانشان برگزار میکنند. این جلسات آموزشی شامل بحث و تحلیل در مورد بحرانهای اخلاقی هستند. سمینارهای آموزشی اخلاق برای اتخاذ تصمیمات صحیح در موقعیتهایی که وضعیت اخلاقی آنها مورد آزمایش قرار میگیرد ابزارهای مفیدی ارائه میدهند.
پیامدهای تصمیمات غیراخلاقی
نمونه انرون روشن میکند که تخطیهای اخلاقی در مقیاس بزرگ میتوانند موجب سقوط یک شرکت و گرفتاری برای مدیران آن شود. انرون برای ورشکستگی فصل ۱۱ بایگانی شد و بسیاری از داراییهای خود را فروخت. تخطیهای اخلاقی با انرون خاتمه پیدا نکرد، بلکه به شرکت حسابداری آن، آرتور اندرسون، تسری یافت و اعتبار آن شرکت را به خاطر پوشش تخلفات حسابداری انرون به شکل غیرقابل بازگشتی لکهدار نمود.
علیرغم توجهی که به موارد نقض اخلاقیات توسط شرکتهای بزرگ میشود، کسب و کارهای کوچک بیشترین زیان را از فعالیتهای کلاهبرداری میبینند. سازمان های کوچک زیانی تا ۲۵ درصد بیشتر از سازمان های بزرگتر را به خاطر فریب کاری و کلاهبرداری گزارش کردهاند.
نظارت بر شکایات و تشویق به انعکاس مشکلات
شرکتها میتوانند با نظارت بر شکایات و تشویق به انعکاس مشکلات با تخلفات اخلاقی برخورد نمایند و همچنین شکایاتی که توسط مشتریان، سهامداران و کارمندان علیه شرکت اقامه میشوند را تحت نظر میگیرند. بسیاری از شرکتها با تخصیص خطوط تلفن ویژه برای مشتریان جهت برقراری تماس، یا با تهیه صندوق پیشنهادها برای کارمندان انعکاس مشکلات را تشویق میکنند. این سیستم به مشتریان کارمندان و سهامداران این احساس را القا میکند که مدیران صدای آنها را میشنوند. بر اساس تحقیقات سازمان بازرسان خبره تخلفات ، در سال ۲۰۰۲ سازمان هایی که از سازوکار خطوط ویژه تلفنی استفاده میکردند زیان خود از بابت تخلفات را تا ۵۰ درصد کاهش دادهاند.
مقررات دولتی
زمانی که یک خسارت اجتماعی در میان باشد، دولت فدرال وارد ماجرا میشود و مقرراتی را طراحی میکند که از خسارتهای آتی توسط شرکتهای غیراخلاق گرا جلوگیری کند و دائما مشتریان را در مقابل شرکتهای غیراخلاق گرا به شیوههای مختلف حمایت میکند.
کمیسیون ایالتی مبادلات (FTC) با نظارت بر تبلیغات این اطمینان را حاصل میکند که شرکتها جامعه را با تبلیغات نادرست منحرف نکنند و هدفش از بین بردن روشهای فریب کارانه میباشد. آژانس دولتی دیگر، سازمان نظارت بر غذا و دارو (FDA)، با نظارت بر امنیت و کیفیت محصولات از مشتریان حمایت میکند. علاوه بر این، دولت سیاستهای مختلفی برای تشویق رقابت در بازار به کار میگیرد تا تضمین کند که مشتریان جهت خدمات و کالاها هزینه ناعادلانهای را متحمل نشوند. برای این منظور، بازوهای ضدانحصار دولت از ایجاد قدرتهای انحصاری جلوگیری میکند. دولت همچنین با خصوصی سازی (مثلا شرکت مخابرات و ایجاد رقابت در بازار، مشتریان را از تحمل قیمتگذاریهای ناعادلانه رها میکند.
افشای تخلفات
یک روش متداول برای آگاهی از تخلفات حرفهای، اطلاعات محرمانه کارمندان است. با وجودی که بسیاری از کارمندان سعی میکنند اتهام تخلفات را به صورت داخلی و با گزارش اقدامات اشتباه به مدیران حل و فصل کنند، گاهی نیز فعالیتهای غیراخلاقی توسط کارمندان در رسانه ها یا نزد دولت افشا میگردند. پیش از اینکه کارمندان برای افشای اطلاعات حرکتی کنند، عوامل متعددی را باید در نظر داشته باشند.
- * آیا بهتر است مشکلات اخلاقی شرکت به صورت داخلی کنترل شود؟
- * آیا میارزد که برای شرکتی که به اخلاقیات ارزش نمیدهد کار کرد؟
- * آیا زبان غیراخلاقی به وجود آمده ارزش تحمل خطر تلافی شرکت را دارد؟
- * آیا فرد افشاکننده میتواند خطر آزار و اذیت، برخورد قانونی، یا اخراج را در مقابل حمایت قانونی از خودش بپذیرد؟
برخی مقررات ایالتی و دولتی ایجاد شدهاند تا از کسی که تخلفات را افشا میکند حمایت کنند. براساس قوانین ساربانس اکسلی مصوب سال ۲۰۰۲:
هرکسی که آگاهانه و به قصد تلافی، فردی را به دلیل در اختیار گذاشتن اطلاعات در ارتباط با انجام هر گونه جرم ایالتی متضرر کند، از جمله دخالت در استخدام قانونی یا حیات وی، تحت این عنوان باید جریمه شده یا تا ۱۰ سال زندانی شود، یا هردو.
اخلاقیات در دنیای امروز
انرون و ورلدکام باعث شدند بسیاری از شهروندان دیدگاه شکاکانهای نسبت به شرکتهای بزرگ پیدا کنند. اهمالهای مدیریتی که در سالهای اخیر آشکار گشتهاند موجب عدم اطمینان جهانی به بازارهای اقتصادی آمریکا شده و تأثیر اقتصادی این رسواییها، همراه با بیاعتمادی، عوارض اقتصادی بر بسیاری از سرمایهگذاران آمریکایی داشته است ( اخلاق ). با استناد به قوانین ساربانس- اکسلی، دولت آمریکا این روزها فعالیت بیشتری برای محافظت شهروندان در برابر شرکتهای غیراخلاقی انجام میدهد. این اقدامات شامل روشهای حسابداری سختگیرانهتر، تشویق به افزایش شفافیت و حفاظت از کسانی که اطلاعاتی در خصوص خطاهای شرکتها دارند، میباشند.
تصویر بدبینانه به وضعیت اخلاق تجاری در ایالات متحده شرکتها را مجبور کرده تا نسبت به تضمینهای اخلاقی قبلی فراتر رفته و پیشی بگیرند. همانطور که در مورد MCI مشاهده شد، اینک شرکتها یک پست سازمانی با عنوان مدیر ارشد اخلاقی ایجاد کردهاند. تایکوا شرکت دیگری است که گذشته سؤال برانگیز آن باعث شد چنین پست سازمانی را در سازمان خود ایجاد کند.
اما آیا این اقدامات و سیاستهای اخلاقی برای متقاعد کردن جهان به اینکه شرکتهای ایالات متحده اخلاقی هستند کافی است؟ عبارت جدیدی تولید شده است: «اخلاقیات انرون»، به معنای طعنهآمیز تفاوت بین ظاهر بیرونی متعهد به اخلاق شرکتهایی که در داخل به شکست اخلاقی مبتلایند. با فعالیتهای مسئولیت اجتماعی سازمانی و کتابچه قطور چهارچوبهای اخلاقی که در اختیار کارمندان قرار میگرفت، انرون از بیرون به عنوان یک شرکت الگو به نظر میرسید ( اخلاق )، درحالی که در درون، شرکت به خاطر عملکرد اشتباه حسابداری در حال متلاشی شدن بود. اما انرون تصمیم گرفت سالها پیلهای را در مقابل چشم جامعه بتند. برای مردم مشکل است که اطمینان کنند سایر شرکتها چنین نمیکنند.
نمونههای موفق
برخی از کسب و کارها به دلیل تلاش در جهت حکمرانی سازمانی مناسب و اخلاقیات تجاری شاخص گردیدهاند.
جنرال میلز
در سال ۲۰۰۳ مجله اخلاقی تجاری ۱۰۰ شرکت برتر را ردهبندی کرد. جنرال میلز تولیدکننده حبوبات و سایر مواد غذایی در مینهسوتا، رتبه اول را در این فهرست به دست آورد. این شرکت چه کاری انجام داده که با سایر شرکتها متفاوت است؟
در جنرال میلز، فرهنگ سازمانی بر پایه اخلاق تجاری و مسئولیت اجتماعی سازمان بنا شده است. کارمندان در ارائه رفتار اخلاقی موفق هستند زیرا استانداردهای خود را دنبال میکنند و به ارزشهای هستهای خود وفادار میمانند. دستورالعمل مکتوب اخلاقی شرکت در اختیار کارمندان گذاشته شده و از آنها انتظار میرود که ارزشهای شرکت را حفظ کنند:
- * ما برای بهترین کیفیت در تولیدات، خدمات و ارتباطاتمان رقابت میکنیم.
- * ما برای تمامی اهداف کاری خود بالاترین استانداردها را تنظیم کرده و آنها را حفظ میکنیم.
- * ما تجارت خود را بدون استفاده از هر میانبری که ممکن است استانداردهای بالای ما را به مخاطره اندازد، با صداقت و پایبندی به اخلاق رشد داده و ارتقا میدهیم.
- * ما به طور کامل قوانین محلی تمام کشورهایی را که در آن کار میکنیم رعایت کرده و فرهنگها، سنتها و روشهای مشتریانمان در تمام کشورهای دنیا را مورد توجه و احترام قرار میدهیم.
- * ما از تضاد منافع دوری کرده و سعی میکنیم حتی تصور تضاد نیز پیش نیاید.
- * ما انتظارهای بالایی از خود – و درستکاری شرکت خود – داریم. ما حاضر به هیچ مصالحهای در مورد این استانداردها نخواهیم بود.
- * ما به موقع به تعهدات خود عمل میکنیم.
- * ما کاملا نسبت به اعتماد مصرف کنندگان، مشتریان، همکاران و کارمندانمان به جنرال میلز مطلع هستیم و هیچگاه آگاهانه و به عمد این اعتماد را تضعیف نمیکنیم.
هیولت – پاکارد
شرکت دیگری که در سطح جهان برای حکمرانی سازمانی و اخلاق مورد توجه قرار میگیرد هیولت پاکارد (HP)، تولیدکننده رایانه و لوازم جانبی است. HP استانداردهای اخلاقی بالایی را تنظیم کرده است که کارمندان را ملزم به رعایت آن میکند. ارزشهای اخلاقی اصلی آن عبارتاند از:
- * صداقت در ارتباطات داخلی شرکت و شرکای تجاری، حامیان و مشتریان، در عین حال حفاظت از اطلاعات اقتصادی و رازهای تجاری شرکت.
- * برتری در محصولات و خدمات، با تلاش برای تأمین با کیفیتترین محصولات و خدمات برای مشتریانمان.
- * پاسخگویی نسبت به سخنان و اعمال.
- * شفقت در روابط با کارمندان و گروههایی که تحت تأثیر کسب و کار ما قرار دارند.
- * شهروندی در اطاعت از تمامی قوانین هر کشوری که در آن مشغول تجارت هستیم، احترام به مسائل محیط زیست و خدمت به جامعه با ارتقا و توانمندسازی زندگی اجتماعی.
- * انصاف در برخورد با کارمندان، سهامداران، شرکای تجاری، مشتریان و تأمینکنندگان از طریق وفاداری به تمامی قوانین اجرایی، مقررات، سیاستها و استاندارد رفتاری بالا.
- * احترام به کارمندان، سهامداران، شرکای تجاری، مشتریان و تأمینکنندگان از طریق ابراز تمایل به اخذ نظرات آنها و ارزش گذاشتن به بازخوردهایشان.
شهروندی و مسئولیت اجتماعی شرکتها
مسئولیت اجتماعی شرکت (CSR) را میتوان به طور کلی به عنوان توجه کسب و کار به جامعه تعریف کرد که فراتر از الزامات قراردادی یا قانونی میرود ( اخلاق ). امروزه بسیاری از شرکتها ابتکارهای اقداماتی در زمینه مسئولیت اجتماعی شرکتها انجام میدهند که گرچه شاید به نظر نرسد که به درآمد شرکت در کوتاه مدت کمکی کند، ولی غالبا با اهداف پایداری و سوددهی بلندمدت شرکت تطبیق دارند.
زمینههای مسئولیت اجتماعی شرکتها
مسئولیت اجتماعی شرکتها محدوده وسیعی از مسائل را در برمیگیرد که شامل و نه محدود به موقعیتهای زیر است:
روشهای تجاری ناعادلانه. شرکتها با پیروی از قوانین موجود در مورد روشهای تجاری، از تاکتیک های عادلانه فروش، تولید با کیفیت و قیمتگذاری عادلانه محصولاتشان استفاده میکنند.
مشکلات محیط کار و کارمندان. شامل احترام به حقوق آزادی فردی کارمندان، فرصتهای برابر اشتغال و حفاظت کارمندان در مقابل آزار جنسی است و همچنین شامل پرداخت دستمزد عادلانه به کارمندان، وفاداری به قوانین اشتغال و تضمین ایمنی کارمندان میشود. شرکتها تلاش میکنند تا با پیشنهاد مرخصی خانوادگی، ساعتهای کاری انعطافپذیر یا خدمات مراقبت روزانه از کودکان، تعادل زندگی خانوادگی و شغلی کارمندان را تقویت کنند.
حکمرانی سازمانی. همانطور که پیشتر ذکر کردیم، لازم است که شرکت به صورت اخلاقگرایانه اداره شود. رهبری باید اخلاقی بوده و باید درسهای اخلاقی را در شرکت جاری کند.
تاثیر بر محیط زیست. شرکتها باید تضمین کنند که تأثیرشان بر محیط زیست در کمترین حد باشد. این امر شامل استفاده از فرایندهای تولید بیضرر برای محیط زیست و تولید محصولاتی که به طبیعت ضربه نزنند میشود. شرکتهای زیادی دریافتهاند که میتوانند هم عملکرد مالی موفقی داشته باشند و هم برای محیط زیست بیخطر باقی بمانند.
مسائل مربوط به مصرف کننده و بازار. شامل تضمین ایمنی مصرف کننده در خصوص محصولاتی است که تولید شده و ممکن است نظارت و پاسخگویی به شکایات مصرف کننده را نیز دربرگیرد. همچنین ممکن است عدالت در بازار را با ارائه حق انتخاب به مصرف کننده و قیمتگذاری عادلانه محصولات دنبال کند.
توسعه اجتماعی. شرکتها میتوانند با ایجاد مشاغل و مشارکت در تأمین منابع به توسعه اجتماعی جوامع کمک کنند.
مشارکت در جامعه
مسئولیت اجتماعی شرکت شامل فعالیت در جوامعی است که شرکت در آنها کار میکند. این فعالیتها ممکن است شامل سرمایه گذاری در سازمان های خیریه محلی، حمایت از رویدادهای فرهنگی، یا مرخصی داوطلبانه برای کارمندان جهت شرکت در پروژههای خدمات اجتماعی باشد ( اخلاق ). یک سازمان میتواند تصمیم بگیرد تا یک بازوی بشر دوستانه اختصاصی برای خود تشکیل دهد، مانند بنیاد گپ وابسته به شرکت گپ، که دهشهای کارمندان را به سازمان های بشر دوستانه میرساند.
مقوله دیگری که اغلب مورد استفاده قرار میگیرد مفهوم شهروندی سازمانی است، یعنی:
شرکتهایی که استانداردهای اخلاقی بالا را رعایت کرده، نسبت به محیط زیست احساس مسئولیت نشان میدهند، محصولات راحت و ایمن تولید میکنند و برای بهبود شرایط جامعه تلاش مینمایند ( اخلاق ). اخیرا یک تئوری پیشنهاد شده است که به آن «درآمد سه برابر» میگویند. اساس این تئوری آن است که شرکتها باید به اندازه نتایج اقتصادیشان برای ارتقای ارزش اجتماعی و زیست محیطی خود تلاش کنند. سه درآمد مذکور عبارتاند از جامعه، اقتصاد و محیط و البته این درآمدها به هم وابسته هستند. اما چگونه ممکن است تلاش در ایجاد ارزش زیست محیطی و اجتماعی از نظر اقتصادی به شرکت سود برساند؟
مزایای شهروندی سازمانی
براساس مقاله «پروژه تجاری شهروندی سازمانی» در گردهمایی جهانی اقتصاد، شرکتها میتوانند از حکمرانی خوب و شهروندی سازمانی در هشت زمینه سود ببرند:
۱- مدیریت شهرت. شرکتها میتوانند با تلاش در فعالیتهای اخلاقی از تخریب شهرت اجتناب کنند.
۲- مدیریت ریسک. احتمال کمتری وجود دارد که شرکتهایی که سیاستهای سختگیرانهتری (مثلا در زمینه زیست محیطی) دارند برای سرمایه گذاران خود ریسک ایجاد کنند زیرا آنها شهرت خود را به مخاطره نمیافکنند.
۳- استخدام، انگیزش و نگهداری کارمندان. شرکتهایی که شهروندان بهتری هستند برای کارمندان بالقوه جذابیت بیشتری دارند، در مقابل، شرکتهایی که شهرت آنها لکهدار است مشکلات بیشتری در استخدام کارمندان جدید دارند.
۴- روابط با سرمایهگذار و دسترسی به سرمایه. مطالعات جدید نشان داده است که شرکتهایی با سیاستهای محیطی و محصولات دوستدار محیط زیست قادرند درآمد خود را از هر سهم افزایش داده و شانس بیشتری برای موفقیت در قراردادها داشته باشند.
۵- یادگیری و نوآوری. به کار بستن اصول شهروندی سازمانی میتواند به نوآوری و ابتکار کارمندان منجر شود زیرا نیازمند یافتن راه حلهای جدید همراه با حفظ درآمد شرکت است.
۶- قدرت رقابتی و موقعیت در بازار. امروزه مصرف کنندگان در مورد اعتماد به شرکتها و محصولاتشان بسیار حساس هستند. یک شهروند سازمانی خوب قدرت رقابتی شرکت را بسیار بیشتر میکند و به موقعیت آن در بازار کمک خواهد نمود.
۷- کارآیی عملیاتی افزایش کارایی زیست محیطی اغلب به معنای کاهش مصرف و تلفات مواد است، که درآمد شرکت را افزایش میدهد.
۸- مجوز عملکرد. برای شرکتهایی که شهروندان خوبی هستند نسبت به شرکتهایی که تصویری معکوس در ذهن شهروندان دارند، احتمال بیشتری وجود دارد تا در صورت سر زدن یک اشتباه شانس مجددی داشته باشند.
چکیده
اخلاقیات و مسئولیت محیط اجتماعی عناوین مهمی در دنیای کسب و کار امروز هستند. با سقوط اخلاقی اخیر انرون و تخلفات اخلاقی ورلدکام، شهروندان نسبت به سرمایه گذاری در بازارهای ایالات متحده محتاط شدهاند. شرکتها تلاش میکنند تا به استانداردهای اخلاقی وفادار بمانند. این استانداردهای اخلاقی در یک روند بالا به پایین از مدیریت آغاز میشوند. اخلاقیات و حکمرانی مناسب سازمانی میتواند به موفقیت در کسب و کار منجر گردد. سازمان ها همچنین دریافتهاند که یک شهروند سازمانی خوب بودن میتواند برای درآمد شرکت مفید باشد و همچنین از تخریب شهرت آنها در صورت بروز کوچکترین تخلف اخلاقی جلوگیری میکند. شرکتها دریافتهاند که در شرایط بعد از انرون برای دستیابی به پایداری، باید از نظر اجتماعی هشیارتر و از نظر اخلاقی حساستر باشند.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.