فومو در بورس و معاملات
فومو در بورس به ترس یک معاملهگر یا سرمایهگذار هنگام ازدستدادن یک فرصت سرمایهگذاری یا معامله بالقوه سودآور اشاره دارد. ترس در معامله گری با ازدستدادن سرمایه و افزایش فعالیت غیرمنطقی بازار، در مدتزمان نسبتاً کوتاه به میزان قابلتوجهی افزایش مییابد. این سندروم یک موضوع رایج در معاملات مالی است و میتواند از معاملهگران جدید با حسابهای تجاری خردهفروشی گرفته تا معاملهگران حرفهای در مؤسسات بزرگ را تحت تأثیر قرار دهد. روانشناسی معاملات فومو مبحثی است که به بررسی رفع این موضوع میپردازد. تمایل برای پیوستن به رشد صعودی قیمت، قضاوت معاملهگران را به انحراف میکشاند و انجام تجزیهوتحلیل لازم برای سهام را قبل از انجام معامله دشوار میکند. این ترس ناشی از یک سوگیری شناختی رایج و گرایش طبیعی انسان به این باور است که اتفاقهای رخداده در حال حاضر، در آینده نزدیک نیز ادامه خواهد داشت. در دنیای تجارت مالی، هر لحظه در بازار منحصربهفرد و تقریباً غیرقابلپیشبینی است.
در سطح فردی، فومو با احساس کنارگذاری شخص در مقایسه با کسب درآمد سایر معاملهگران به وجود میآید. بااینحال، این امر منجر به فقدان چشمانداز بلندمدت، عدم تمایل به انتظار، اعتماد بیش از حد یا اطمینان کم و انتظارات بالا میشود. با عدم کنترل فومو در بورس ، امکان نادیدهگیری برنامههای تجاری و ریسکپذیری افزایش مییابد. برای ترس در معاملهگری باید بر احساسات تجاری از قبیل حرص، حسادت، طمع، عجله، ترس، هیجان و اضطراب غلبه نمود. این احساسات افراد را در چرخه فومو نگه میدارد. این چرخه از طریق خرید همراه با حرص، حسادت، طمع و هیجان در اوج بازار و فروش همراه با ترس، اضطراب و بیحوصلگی در کف بازار پدید میآید.
ویژگیهای یک معاملهگر فومو چیست؟
سندروم فومو با تاًثیرگذاری بر تصمیمگیری معاملهگران در سطوح مختلف، از جمله پرش زودهنگام معاملات بدون تأیید و تعقیب معاملات ازدسترفته، دشمن همیشگی سرمایهگذاران است. تنها با استفاده از روانشناسی معاملات فومو ، میتوان به تسلط لازم رسید. بااینحال، تمام معاملهگران بر روانشناسی معاملات خود تسلط ندارند و معمولاً ویژگیهای ذکر شده در زیر را دارند:
- حرص: یک معاملهگر فومو همه چیز را در نزدیکترین زمان ممکن میخواهد. با داشتن این احساسات هنگام تجارت، احتمالاً فومو نیز مشکلساز خواهد شد. علاوهبر تمرکز روی سودآوری معاملات، توجه به اجرای صحیح آنها نیز ضروری است.
- ذهنیت گلهمند: یک معاملهگر فومو اغلب علاقهمند به تکرار رفتار دیگران بدون توجه به علت آن است. پیروی از جمعیت در بورس امکان معاملات بیمنطق و نتایج فاجعهبار را به همراه دارد.
- بیصبری: معاملهگران فومو اغلب بیتاب بوده و علاقهای به صبر و انتظار ندارند. اکثر آنها صرفاً به علت اجتناب از تغییر قیمت وارد یک تجارت میشوند.
- انتظارات بالا: برخی از معاملهگران انتظارات بسیار بالایی از جمله افزایش غیرمنطقی درآمد خود دارند. این انتظارات، تجارت بدون تفکر را بهدنبال خود خواهد داشت.
- عدم اعتمادبهنفس: بعضی از معاملهگران، پس از چندین معامله ازدسترفته سعی در جبران اشتباه خویش دارند. آنها برای کسب سود سریع و بازیابی ضرر خود وارد معاملات تصادفی میشوند، اما در عمل خود را برای ضررهای بیشتر آماده کردهاند.
- بلاتکلیفی: برخی از معاملهگران در تصمیمگیری اشتباه عمل میکنند، اما تصمیمگیری درست برای معامله سودآور امری کلیدی است. یک معاملهگر دائماً از جمله زمان ورود به معامله، اندازهگیری چگونگی موقعیت، محل توقف ضرر و سود و غیره در حال تصمیمگیری است. افراد فاقد قدرت تصمیمگیری، مستعد فومو هستند.
- فاقد استراتژیهای معاملاتی: اغلب معاملهگران فومو استراتژی معاملاتی ندارند. آنها صرفاً بر مبنای احساسات خود معامله میکنند. هنگام مشاهده روند تغییر قیمت در یک جهت، تصور بر حرکت دائمی آن دارند.
- فاقد چشمانداز بلندمدت: اکثر معاملهگران فومو با چشمانداز بلندمدت به معاملات نزدیک نمیشوند؛ زیرا انجام این کار هزاران معامله جدید را به دنبال خود خواهد داشت و به یک معامله اهمیت چندانی نمیدهند.
- پیشبینی بهعنوان یک برنده و آگاه از آینده: برخی از معاملهگرهای فومو معتقد به آگاهی از اتفاقات آینده هستند. معاملهگر بر مبنای این طرز تفکر تصور میکند بازار صرفاً طبق آگاهیهای وی در حال حرکت است.
- تجزیهوتحلیل نادرست: برخی از معاملهگران تحت تأثیر فومو در تجزیهوتحلیل خود اشتباه عمل میکنند؛ برای مثال، هنگام تغییر قیمت در جهت مورد انتظار آنها، بدون توجه به سطح ورود مناسب، سعی در معامله دارند.
- فاقد برنامه مدیریت ریسک: معاملهگران همراه با ترس ازدستدادن اغلب نحوه مدیریت ریسک در معاملات را برنامهریزی نمیکنند. اکثر آنان پس از افزایش قیمت یک سهام وارد معامله میشوند؛ بنابراین، یافتن مکان مناسب برای درخواست توقف ضرر برای آنان دشوار میشود.
عوامل تحریککننده فومو کداماند؟
درحالیکه فومو یک احساس تجاری است، عوامل مختلفی این احساس را تحریک میکند. برخی از این عوامل شامل موارد زیر است:
-
افزایش نوسانات بازار:
برخی از معاملهگران با افزایش بخش نوسانکننده بازار و تغییر قیمت در جهات مختلف، فوموی خود را توسعه میدهند. معاملهگر با مشاهده نوسان بزرگ قیمت در یک جهت، امکان وسوسه شدن به حرکت در سیر تغییر را دارد.
-
اخبار:
برخی از اخبار و اطلاعات میتوانند معاملهگر را به علت عدم ازدستدادن کسب درآمد وادار و وسوسه به ورود در بازار و تجارت کنند.
-
دریافت نکات:
گاهی اوقات بعضی از معاملهگران با مشاهده تغییر چشمگیر یک سهام خاص و ترس ازدسترفتن آن، بلافاصله بدون هیچگونه تحلیل بیشتری اقدام به خرید سهام میکنند.
-
انجمنهای مالی رسانههای اجتماعی:
انجمنهای رسانههای اجتماعی بسیاری جهت بحث معاملهگران در مورد تجارت خود وجود دارد. این رسانهها را میتوان در توییتر، اینستاگرام، فیسبوک و غیره مشاهده نمود. معاملهگران هنگام پیشرفت سایر افراد در یک تجارت خاص، ممکن است احساس کنار گذاشته شدن و عقب ماندن از جریان داشته باشند.
-
قرارگرفتن در سود بلندمدت:
در سطح فردی، پیشرفت بلندمدت میتواند معاملهگران را بسیار هیجانزده کند. با داشتن احساس شکستناپذیری احتمال معامله به طور تصادفی افزایش مییابد. ریسکپذیری این امر در نهایت با وجود شرایط جبرانناپذیر بازار ضررهای اجتنابناپذیری را پدید میآورد.
-
شکست در گذشته:
شکست در معاملات گذشته معاملهگران مبتلا به فومو را برای انجام معاملات جدید میترساند. با مشاهده حرکت قیمت در جهت مورد انتظار، امکان وسوسه شدن برای خرید سهام بالا میرود؛ زیرا در این شرایط فرد ترس ازدستدادن تنها پیشبینی خوب خود را دارد. علاوهبراین، فرد دارای سندروم فومو امکان اشتیاق برای دوباره بهدستآوردن سرمایه ازدسترفته خود دارد و درنهایت، خود را در موقعیتهای ریسکپذیر و فاجعهبار قرار میدهد.
دلایل ترس در معامله گری چیست؟
در مطالب ذکرشده، اهمیت فومو در بورس و شدت آسیبپذیری آن برای سرمایهگذاران بیان شد. در ادامه برخی از دلایل اجتناب از فومو در معاملات ذکر شده است:
- مشکل در دادن دستور توقف ضرر: به طور معمول، اغلب معاملات قبل از ورود سرمایهگذار طبق ایدهآل او پیش میروند. دستور توقف در یک موقعیت ایدهآل نیازمند کنترل ترس در معامله گری است. ورود در اواسط تغییرات یک معامله نیازمند تجزیهوتحلیل دقیق و بررسی شدت ریسک است.
- ضررهای احتمالی نابودکننده: برخی سهامها قبل از ورود سرمایهگذاران افزایش یافتهاند و هنگام ورود آنها آماده اصلاح یا برگشت کامل هستند. معاملهگران با تحلیل نادرست این نوع تغییرات با شکست مواجه میشوند.
- عادت معامله با شانس ضعیف: برخی از معاملهگران خوششانس به علت پیروزی در برخی از معاملههای خود بیپروا میشوند. این شجاعت کاذب اغلب تا زمان یک شکست بزرگ ادامه مییابد.
نکاتی برای کنترل فومو در بورس و معاملات
کنترل فومو یک فرایند مداوم است که سرمایهگذاران در طول معاملات تجاری خود با آن مبارزه خواهند کرد. با وجود نبود راهحل ساده و مطمئن برای کنترل احساسات، در ادامه چند نکته برای کنترل فومو در بورس و معاملات ذکر شده است:
- استفاده از سرمایه قابل ازدستدادن: با وجود تاًثیرگذاری احساسات گوناگون تجاری از جمله فومو هنگام معامله میبایست از سرمایهگذاری با مبلغی که ازدستدادن آن زیانهای جبرانناپذیری در روند زندگی معاملهگر پدید میآورد، اجتناب نمود.
- حضور همیشگی بازار: بازار معاملات همواره حضور دارد و فرصتهای معاملاتی همیشه بهوجود میآیند. معاملهگر با درنظرگرفتن این نکته نباید شکست در یک معامله را بهعنوان اشتباهی جبرانناپذیر تلقی کند.
- درک بازار مورد معامله قرار گرفته: برای درک بازار مورد معامله، تلاش مداوم، تجزیهوتحلیل بنیادی و فنی امری ضروری است.
- داشتن استراتژی و برنامه معاملاتی: سرمایهگذاران باید استراتژیهای تجاری منطقی داشته باشند. علاوه برآن، برنامهای برای بررسی تغییرات موقعیت، مدیریت ریسک و کنترل برای معاملات خود ایجاد کنند و به آن پایبند باشند.
- بیان دلایل منطقی جهت ورود به یک تجارت مشخص: معاملهگران مبتلا به فومو بدون توجه به تجزیهوتحلیل خود از آن عبور کرده و بر مبنای احساسات خود تصمیم میگیرند. بیان معیارها برای انجام معامله، به سرمایهگذاران در پایبندی به استراتژی و برنامه معاملاتی آنها کمک میکند.
- داشتن برنامه تجاری و ثبت اعمال: داشتن برنامه منظم برای انجام معاملات الزامی است. معاملهگران میبایست تمام موارد احتمالی قبل و بعد از ورود خود به معامله را ثبت کنند.
احساسات تجاری بشر ناشی از حرص و طمع و حسادت است. معاملهگران علاقه دارند مشابه سود بهدستآمده در افراد قبل از خود را بدون درنظرگرفتن روند تغییر قیمت به دست آورند. این احساس با ادامه حرکت بازار در یکجهت تشدید میشود. بااینحال، با افزایش سرعت تغییر قیمت، این ترس عملکرد معکوس خواهد داشت. براساس مشاهدههای انجامشده، اغلب معاملات مرتبط با فومو با ضرر و زیان به پایان میرسند. فومو در دنیای امروز بهعلت گسترش رسانههای اجتماعی و سرعت انتقال اطلاعات به یک پدیده بسیار رایج تبدیل شده است. بازار سهام ایالات متحده آمریکا علیرغم تأثیرات همهگیر ویروس کرونا همچنان رکورد بیسابقهای را ثبت میکند. رسانههای اجتماعی با دامنزدن به فوموهای تودهای، سرمایهگذاران را برای عقب نماندن از بازار وارد کرده و درنتیجه بازار را به سمت بالا سوق میدهند. با کنترل ترس در معامله گری توسط تکنیکهای روانشناسی معاملات فومو ، خود را از خطرات مرتبط با این مسائل مصون بدارید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.