شاخص KPI در داشبورد هوش تجاری
شاخص KPI در داشبورد هوش تجاری ابزار مدیریت اطلاعات برای تجسم داده به KPI های ردیابی شده توسط کسبوکارها است. هوش تجاری در kpi بهمنظور بررسی جنبههای مختلف عملکرد برای تولید بینش عملی است. این داشبورد یک رویکرد مبتنی بر فناوری است که برای تجزیهوتحلیل و تجسم اطلاعات به روشی عملی استفاده میشود. طراحی داشبورد هوش تجاری نمودارها و فلوچارتها را در یک صفحه ادغام میکند و بینش وسیعی از وضعیت ارزیابیشده در اختیار خوانندگان قرار میدهد. ابزارهای داشبورد BI ماهیت ثابت و مشخصی ندارند و با نمایش معیارهای مربوط به عملکرد، صنعت یا پلتفرم خود با نیازهای افراد سازنده آن سازگاری دارند.
داشبوردهای KPI ابزارهایی هستند که منابع داده را متحد میکنند و بازخورد بصری را در یک نگاه ارائه میدهند و شیوه عمل کسبوکارها در برابر شاخصهای کلیدی عملکرد را نشان میدهند. آنها همانند یک فایل اکسل کار میکنند. در این پلتفرم مجموعهای از دادهها جمعآوری شده و در یک نمای واحد نمایش داده میشوند. ساختار، نمایش و گرافیک یک داشبورد با توجه به نیاز هر شرکت متفاوت خواهد بود و داشبوردها میتوانند شامل جداول، نمودارها، شکلها،KPI ها، شاخصهای عملکرد، متن، تصاویر و موارد دیگر باشند.
داشبوردها میتوانند ویژگیهای مختلفی داشته باشند. اغلب آنها دارای یک رابط قابل تنظیم، سطح مشخصی از تعامل و دارای امکان استخراج دادهها در بیدرنگ از منابع متعدد هستند. این امر کاربر را قادر میسازد تا دادههای خام، پیچیده و سنگین را تجسم کند، سپس پردازش دادهها را برای مغز بشر ساده میکند و به خوانندگان آن یک دید کلی از عملکرد گذشته، فعلی و آینده ارائه میدهد. این نوع راهحلهای پیشرفته، جنبههای ضروری داشبورد هوش تجاری سنتی را با تجربه کاربر ترکیب میکنند. ابزارهای مدرن BI به کسبوکارهای عصر دیجیتال این امکان را میدهند تا بهراحتی شاخصهای کلیدی عملکرد را بهعنوان هدایتکننده بازارهای امروزی شناسایی نمایند.
علم بهتر است یا ثروت!
اغلب گفته میشود که دانش مساوی قدرت است. باوجوداینکه این مفهوم عبارتی کلیشهای است، اما برای برجستهکردن یک حقیقت مهم در مورد دنیای دیجیتال امروزی عمل میکند. حقیقت مهم این است که ارزشهای مصرفکننده بهطور مداوم در حال تغییر هستند. در گذشته، دادهها هرگز بهسادگی جهان امروز در دسترس نبودهاند. امروزه رویکردهای ارتباطی بهطور مداوم در حال تغییر هستند و موفقیت در دنیای مبتنی بر فناوری امروزی مستقیماً با کمیت و کیفیت اطلاعات فرد مرتبط است و معیارهای مربوط به تجارت، مشتری، رقیب و بازار را شامل میشود؛ اما بخشهای فناوری اطلاعات دسترسی انحصاری به دادهها ندارند و این اطلاعات با استفاده از داشبورد هوش تجاري در سراسر شرکت گسترش مییابند. این امر به کاربران تجاری اجازه میدهد تا گزارشهای تعاملی خود را ایجاد نمایند. علاوهبراین، میتوان از تجسم دادهها و گسترش دانش با ذینفعان داخلی و خارجی نیز استفاده نمود.
تصمیمگیری آگاهانه در نهایت منجر به دسترسی بیشتر، فرصتها و پیشرفت تکنولوژیکی میشود. مهمترین عامل در تعیین موفقیت به این امر بستگی دارد که چه کسی در تصمیمگیری بر مبنای واقعیت و آگاهانه شرکت میکند و چه فردی از گمانهها و فرضیات پیروی میکند.
شاخص KPI در داشبورد هوش تجاری چه مزایایی دارد؟
هدف داشبورد BI این است که به کاربران تجاری کمک کند تا با جمعآوری، ادغام و تجزیهوتحلیل دادهها و تجسم آنها به روشی معنادار، تصمیمهای آگاهانهتری اتخاذ کنند. هدف این پلتفرم سادهسازی حجم عظیمی از تحلیلهای پیچیده دادهها جهت ممانعت برای ازدستدادن هر روند یا الگو است. در صورت عدم سادهسازی ممکن است جدولی نامتناهی از اعداد و ارقام نادیده گرفته شوند و از این دادهها استفاده نشود.
داشبوردهای BI دادهها را به شیوهای منسجم سازماندهی میکنند و درعینحال هرگونه درهمریختگی بالقوهای که میتواند هنگام کار با مجموعههای پیچیده اطلاعات و یا در حین استفاده از ابزارهای هوشمند پیشرفته در استراتژیهای مختلف تجاری ایجاد شود را کاهش میدهد. مدیران و کارمندان میتوانند با استفاده از نمایش دادهها توسط ابزارهای بصری گوناگون مانند نمودارها، فلوچارتها و سایر ابزارهای تجسم بهراحتی امکان تفسیر دادهها را داشته باشند و آنها را به بینشهای عملی تبدیل نمایند که منجر به سود دهی کسبوکار بازاریابان خواهد بود. در ادامه به مزایای این داشبورد برای درک میزان اهمیت آن میپردازیم:
-
شناسایی روند
داشبوردهای پویا به کسبوکارها در بخشهای مختلف قدرت میدهد تا روندهای مثبت مرتبط با انبوهی از فعالیتهای تجاری را شناسایی و تجزیهوتحلیل کنند و روندهای منفی را برای بهبود کارایی سازمانی تشخیص داده و تصحیح نمایند.
-
افزایش کارایی
تصمیمگیری برای کسب بهترین نتایج باید بر اساس دادههای درست باشد. شاخص KPI در داشبورد هوش تجاری صاحبان کسبوکارها را در رسیدن به این هدف یاری میدهد. این داشبورد با ارائه دادههای مرتبط در سیستمهای بیدرنگ کارایی کسبوکارها را بهبود میبخشد و به آنها در اتخاذ تصمیمات آگاهانه و دقیق برای تسریع روند موفقیت کمک میکند. این امر میتواند بینشهای فوری در مورد نحوه عملکرد کسبوکار بازاریابان در سطح عملیاتی یا استراتژیک ارائه دهد.
-
تجسم دادههای تعاملی
با وجود ازدیاد منابع داده نیاز شدیدی به جمعآوری یک نقطه دسترسی متمرکز وجود دارد که در آن دادهها به روشی دقیق و با بینش فوری ارائه شوند. امروزه صفحات گسترده سنتی مانند اکسل به حدی فشرده شدهاند که تصمیمگیری تجاری میتواند به پیمایش نامحدود و جستجوی اطلاعات نامناسب ختم شود. ازآنجاییکه انسانها دادههای بصری را بسیار سریعتر از نوشتهها پردازش میکنند، تصاویر گرافیکی در حال تبدیلشدن به استانداردهای تجاری برای ارائه اطلاعات هستند.
-
استراتژیهای سلف سرویس
پیادهسازی سلفسرویس مدرن BI بهراحتی و بدون نیاز به مهارتهای فنی خاص IT امکانپذیر است. داشبوردها با دسترسی گسترده شرکت بینشهای ارزشمندی مبتنی بر دادهها ارائه میکنند که افراد میتوانند آنها را بهسرعت اشتراک بگذارند.
-
آزادی و انعطافپذیری
ماهیت متمرکز و کاملاً قابل حمل داشبورد هوش تجاری این امکان را فراهم میکند که دسترسی و تجزیهوتحلیل بینشهای ارزشمند تجاری از دستگاههای متعدد در هر موقعیت جغرافیایی بهصورت ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته امکانپذیر باشد. این سطح از آزادی و انعطافپذیری به افزایش بهرهوری و هوش تجاری بر مبنای ثابت ترجمه میشود.
نمونههایی از داشبورد BI در دنیای واقعی
-
داشبورد KPI بازاریابی
در این حالت یک داشبورد استراتژیک وجود دارد که شاخصهای کلیدی مالی را برای بخش بازاریابی جمعآوری میکند. معمولاً این مدل داشبورد برای مدیرانی طراحی میشود که بر روی جنبههای بازاریابی خاص مانند تعداد کلیکها یا برداشتها، نرخ باز شدن ایمیل و غیره تمرکز نمیکنند. در عوض، معیارهای مالی نمایش دادهشده، عملکرد بخش را در طول زمان به مدیران ارشد و سرمایهگذاران ارائه میدهد و به آنها کمک میکند تا از نتایج سرمایهگذاریها برای اهداف کنونی و آینده خود آگاه شوند.
-
داشبورد KPI فروش
یکی از بهترین داشبوردهای هوش تجاری برای سودآوری، داشبورد فروش است. داشبورد فروش بر کمک به صاحبان مشاغل برای دستیابی به اهداف فروش و تقویت رشد بر مبنای ثابت تمرکز دارد. این داشبورد با درنظر گرفتن معیارهای سطح بالا بازاریابان را قادر میسازد تا محیطی مبتنی بر داده ایجاد نمایند که در ایجاد درآمد بیشتر و افزایش سود بسیار مهم است.
-
داشبورد KPI مالی
داشبورد شاخص کلیدی عملکرد مالی یکی از بهترین نمونههای داشبورد BI برای کسانی است که به یک مرور کلی مالی از یک شرکت یا بخش نیاز دارند. داشبورد KPI مالی مجموعهای از معیارهای مبتنی بر بهبود فرآیندها و حذف ناکارآمدیهای پردازش را ارائه میکند.
شیوههای پیادهسازی بهینه شاخص KPI در داشبورد هوش تجاری
ابزارهای پیشرفته تحلیلگر دادهها در اشکال و اندازههای مختلف از داده کاوی و صفحات گسترده گرفته تا سیستمهای اطلاعات محلی را شامل میشوند. جهت اطمینان از طراحی بهینه داشبورد BI برای استراتژیها یا اهداف خاص میبایست به موارد زیر توجه نمود:
-
شناسایی الزامات گزارشدهی
این داشبوردها همانند سایر گزارشهای مدیریت، مالی، بازاریابی و موارد دیگر انواع مختلفی دارند. کارکنان این بخش باید موارد مورد نیاز برای تصمیمگیری ذینفعان درگیر، تصمیمگیرندگان و کاربران نهایی را فهرست کنند. پس از شناسایی مخاطبان هدف، تصور بهتری از اطلاعات داشبورد ایجاد میشود؛ چراکه این امر به بازاریابان کمک میکند تا بر جنبههای خاصی از دادههای مرتبط با نیازها، انتظارات و مهارتهای فنی آنها تمرکز نمایند. بازاریابان برای انجام این کار میتوانند یک مصاحبه تلفنی یا حضوری با سهامداران مختلف ترتیب دهند تا کلیه الزامات گزارشدهی آنها را تجمیع کنند.
-
شناخت داشبوردها
صاحبان مشاغل پیش از انتخاب ابزار خود باید داشبوردهای در دسترس خود را بشناسند. بازاریابان با شناخت انواع داشبوردها میتوانند تصمیمات آگاهانهای در مورد هدف و اجرای داشبورد خود داشته باشند. در ادامه انواع داشبوردهای هوش تجاری در kpi را نام میبریم:
-
استراتژیک
داشبوردهای استراتژیک با جمعآوری شاخصهای کلیدی سازمانی به مدیران ارشد در شناسایی فرصتهای توسعه سازمانی کمک میکنند. مدیران ارشد جزئیات سلامت عمومی یک سازمان را برای بررسی و برانگیختن افکار آینده و تجزیهوتحلیل مستقل بیان میکنند. عموماً تجزیهوتحلیلها بیشازحد پیچیده نیستند و معمولاً در مقایسه با سایر راهحلهای داشبورد تجمیع دادههای عمومیتر را نیز شامل میشوند.
-
تحلیلی
این نوع داشبورد برای ارائه تجزیهوتحلیل دادههای دقیق مربوط به روند دادهها مهندسی شده است. راهحلهای داشبورد تحلیلی تأکید خاصی بر اندازهگیری متغیرهای داده در رابطه با زمان دارند؛ بهعنوانمثال، میتوان تحلیلی از مدیریت زنجیره تأمین همراه با فروش محصول در یک دوره زمانی مشخص انجام داد تا انواع روندها و عوامل متقابل وابسته و پیامدهای استراتژیک بالقوه شناسایی و مشخص گردد. پزشکان عمومی یک مثال عالی از داشبوردهای تحلیلی هستند. ممکن است پزشک عمومی در یک زمینه پزشکی خاص متخصص نباشد، اما آنها میتوانند بهطور مؤثری سلامت کلی بدن را بهواسطه مقایسه علائم فعلی با وضعیت ایدهآل سلامت کنترل نمایند. نقش داشبوردهای تحلیلی نیز به همین صورت است. ازآنجاییکه داشبوردهای تحلیلی تعداد زیادی از دادههای قابلاندازهگیری مختلف را بهمنظور همسویی اهداف با عملکرد درنظر میگیرند، میتوانند پیچیده و بسیار متمرکز باشند.
-
عملیاتی
هنگامیکه داشبوردهای تحلیلی بر سلامت کلی یک سازمان نظارت دارند، داشبوردهای عملیاتی بر شاخصهای کلیدی عملکرد تمرکز میکنند. داشبوردهای عملیاتی بسته به نوع صنعت و مخاطبان متفاوت خواهند بود، اما همواره آنها بر روی عملیات لحظهای یک سازمان یا نهاد نظارت خواهند داشت. ازآنجاییکه داشبوردهای عملیاتی اطلاعات بیدرنگ را ارائه میکنند، معمولاً حاوی دادههای پیچیدهتری هستند.
-
تکنیکی
مدل تکنیکی یک ابزار گزارشدهی است که معمولاً برای مدیریت سطح متوسط استفاده میشود. داشبورد تکنیکی چندین حوزه کلیدی فرآیندهای داخلی یک شرکت را بررسی میکند. مدل تکنیکی بینش زیادی در مورد روندها و معیارهای هفتگی ارائه میدهد. این مدل در بهبود ارتباطات داخلی و تدوین استراتژیهای میانمدت و بلندمدت بخشها از جمله بازاریابی، امور مالی و منابع انسانی بسیار مهم هستند.
شاخص KPI در داشبورد هوش تجاری برای کسبوکارهای مختلف
- امور مالی: سرمایه در گردش، جریان نقد عملیاتی، بازده حقوق صاحبان سهام، نسبت سریع، نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام، گردش موجودی، گردش حسابهای دریافتی، حاشیه سود ناخالص
- بازاریابی: هزینه جذب مشتری، نرخ تبدیل یک کانال خاص، درصد سرنخهای تولیدشده از یک کانال خاص، ریزش مشتری، مشتریان غیرفعال، میانگین هزینه برای هر مشتری
- مراقبتهای بهداشتی: میزان مرگومیر بیماران بستری، گردش تخت، نرخ پذیرش مجدد، میانگین مدت اقامت، رضایت بیمار، کل حاشیه عملیاتی، میانگین هزینه هر ترخیص، میزان دریافت نقدی بدهی، نرخ انکار مطالبات
- خردهفروشی: حاشیه ناخالص بهعنوان درصدی از قیمت فروش، گردش موجودی، درصد فروش، میانگین فروش در هر تراکنش، درصد کل موجودی نمایش داده نشده
شاخص KPI در داشبورد هوش تجاری یک ابزار مدیریت اطلاعات است که برای ردیابی شاخصهای کلیدی عملکرد شاخصهای کلیدی عملکرد، معیارها و سایر اطلاعات کلیدی در رابطه با هر کسبوکار یا دپارتمان استفاده میشود. هوش تجاری در kpi با به حداقل رساندن احتمال خطای انسانی و سادهکردن فرآیندهای تصمیمگیری وابسته به تفسیر دادهها روشی بسیار مقرونبهصرفه هستند.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.