ERP چیست و به چه کار میآید؟
( ERP چیست و به چه کار میآید؟ ) سیستمهای برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) به کارگیری همه جانبه فناوری اطلاعات پیش از این ما به نقاط قوت و مزیتهای مدیریت زنجیره تأمین و مدیریت ارتباط با مشتری به صورت جداگانه پرداختیم اما در دنیای واقعی کسب و کار باید بتوان این فناوری ها را با یکدیگر درآمیخت. سیستم مدیریت زنجیره تأمین یک سازمان باید با سیستم مدیریت ارتباط با مشتری آن سازمان در هماهنگی و اشتراک اطلاعات باشد تا بتواند کالا و خدماتی را که مشتری در زمان خاصی میخواهد را در اختیار او قرار دهد. در پکیج جامع دیجیتال مارکتینگ تخصصی نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع بازاریابی عناصر چند رسانه ای، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید. سازمان ها باید بدانند که مشتریان به دنبال چه چیزی و در چه زمانی هستند و این هماهنگی میان سیستم های مختلف وظیفه سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان است. سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) مجموعه یکپارچهای از نرم افزار های مدیریت کسب و کار مانند حسابداری، مالی، مدیریت منابع انسانی، مدیریت پروژه، مدیریت انبار، خدمات و نگهداری، حمل و نقل، کسب و کار الکترونیکی و صد البته مدیریت زنجیره تأمین و مدیریت ارتباط با مشتری است. سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان متشکل از همه سیستم های فناوری و برنامه های نرم افزاری در سازمان است ERP در ایالات متحده از اهمیت ویژهای برخوردار است و هر ساله شرکتهای بیشماری اقدام به پیادهسازی آن به منظور پشتیبانی از عملیات کسب و کار خود میکنند. اگرچه هزینه پیاده سازی ERP بسیار بالاست ولی شرکتهای مختلفی مانند مایکروسافت بازار شرکتهای کوچک و متوسط را نشانه گرفتهاند. ERP شرکت مایکروسافت با نام مایکروسافت گریت پلینز یک نمونه از آنهاست. شرکتهای آراکل، اینفور، و مایکروسافت به تنهایی ۷۰ درصد بازار ERP را از آن خود کردهاند. بازار پر رونق و درآمد زای ERP رشد سالانه ۳۰ درصدی و یا حتی بیشتری را برای سازمان ها و شرکتها متصور است که تولیدکنندگان کوچک و بزرگ را به این بازار کشانده است. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
تکامل سیستم های ERP
سیستم های ERP جایگزینی یکپارچه برای جزیرههای اطلاعات و پردازش هستند. یک بسته نرم افزار ای ERP تمام کارکردهای مالی، منابع انسانی، تولید، تدارکات و… را در خود جای میدهد. برای درک بهتر این موضوع به سیر تکاملی ERP میپردازیم. اولین ERP در دهه ۷۰ میلادی با نام “MRP” معرفی شد که تمرکز آن روی برنامه ریزی تولید داخلی، زمان سنجی، تأمین و موجودی مواد اولیه و برنامه ریزی آن بود و در کل به دنبال فراهم ساختن مواد اولیه در زمان مناسب بود. در آن زمان، بررسی مواد خام مورد نیاز تولید و ارائه آن به رایانه و محاسبه میزان موجودی و سفارشها کارکردی فوقالعاده محسوب میشد. این نرم افزار میتوانست با محاسبات خود مقدار سفارش و زمان نیاز به تأمین آن را اعلام کند. در واقع مهمترین کاری که MRP انجام میداد زمان نیازمندی به مواد خام اولیه بود. با گذشت زمان در دهه ۸۰ میلادی کارکردهای حسابداری و مالی نیز به MRP اضافه شد که به آن MRPII گفته میشود. با افزوده شدن این کار کرد، MRP پا را از مرز تولید فراتر نهاده و به کمک سیستم های تصمیمگیری مدیریت (DSS) و سیستم های اطلاعات اجرایی (EIS) میآید. به کمک MRPII سازمان ها برای اولین بار میتوانستند از یک سیستم کسب و کار یکپارچه که هم موجودی و هم توانایی تولید را ارائه میکرد بهرهمند شوند. یک سیستم اطلاعاتی خوب به تصمیمگیری خوب نیز منجر میشود که این برای سازمان ها یعنی مزیت رقابتی، جهش بزرگ دیگر ERP در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ هنگامی که زمان پاسخگویی به بازار، اهمیت یافت شکل گرفت. مشتریان خواهان پاسخ سریع سازمان ها به نیازهای خود هستند و یکپارچه سازی اطلاعات پایگاه داده ای شرکتها به مهمترین الویت متخصصان فناوری اطلاعات تبدیل شد. این سیستم یکپارچه سازمانی با نام ERP در اوایل دهه ۹۰ میلادی معرفی شد. بنابراین، ERP ها شامل تمامی کارکردهای سازمان از طراحی تولید، انبارداری، برنامه ریزی مواد خام، برنامه ریزی ظرفیت تولید، سیستم های ارتباطی و … بودند که سازمان ها را یادگیرندهتر و چالاکتر از گذشته میکرد.
کارکرد
نمایانگر یک سیستم ERP است که با ایجاد جریان واضح اطلاعات میان نواحی مختلف یک سازمان یکپارچگی کارکردهای مختلف را میسر میسازد. سازمان ها باید سیستم های قدیمی خود را با سیستم های یکپارچه واحد جایگزین کنند، سیستم های قدیمی اطلاعاتی حاصل سرمایهگذاری های بلندمدت نرم افزار ای است که اغلب کند، ضعیف و غیرقابل تعمیم هستند. سیستم های ERP سیستم های اطلاعاتی قابل تنظیمی هستند که همه فرایند های سازمان را در سرتاسر کارکردهای موجود مانند مالی، حسابداری، منابع اصلی، مدیریت زنجیره تأمین و اطلاعات مشتریان را یکپارچه میسازند. نتیجه استفاده از ERP عبارت است از:
۱- یکپارچگی اطلاعات (داده ها، اطلاعات، هوشمندی کسب و کار)
۲- یک بسته واحد از نرم افزار ها
۳- واسط کاربر متحدالشکل برای کل سازمان
یک سیستم ERP از این موارد برخوردار است:
- * طراحی بخشی، شامل بخشهای مختلف کارکردهای یک کسب و کار مانند مالی، تولید و توزیع
- * یک پایگاه داده متمرکز برای مدیریت و سازماندهی اطلاعات
- * کارکرد یکپارچه برای ایجاد جریان اطلاعات بدون خطا
- * بهترین شیوههای عمل منعطف
- * کارکردهایی که در زمان واقعی کار میکنند
- * برخوردار از اینترنت (تحت وب)
اکثر شرکتهای عرضه کننده سیستم های ERP سیستم های مختلف با درجات تخصصگرایی متفاوتی عرضه میکنند اما هسته اولیه کارکردهای آن تقریبا یکی است. برخی از کارکردهای اساسی یک سیستم ERP موفق عبارتند از:
حسابداری، مالی، تولید، ساخت، حمل و نقل، توزیع و فروش، منابع انسانی، زنجیره تأمین، روابط مشتریان و کسب و کار الکترونیک. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
علاوه بر مطالب گفته شده نباید انتظار داشت که با استفاده از ERP یک شبه شاهد تغییرات اساسی بود. کاهش هزینه ها و افزایش درآمدها به هماهنگی میان ERP انتخاب شده با کارکردهای سازمان و تنظیم و همخوانی فرایند های سیستم با فرهنگ سازمان، فرهنگ فناوری اطلاعات سازمان، راهبرد و ساختار سازمان دارد. از سیستم های ERP انتظار میرود که کارکردهای خط مقدم (صف) و پشتیبان (ستاد) سازمان را همزمان بهبود ببخشند. سازمان ها به دلایل گوناگونی سیستم های ERP را خرید و به کار میگیرند. در بسیاری از این موارد نرخ بازگشت سرمایه نسبت به سایر دلایل از وزن بیشتری برخوردار است.
ممکن است هضم مفهوم یک ERP برای شما بدون استفاده از آن کمی دشوار باشد. برای نمونه دانشگاهها نوع خاصی ERP بکار میبرند. ممکن است شما به دلایل گوناگونی مانند پیش نیاز یک درس، عدم عرضه آن و یا پر شدن تعداد دانشجویان یک کلاس، عدم پرداخت شهریه که خود شامل بورس تحصیلی، هزینه خوابگاه و … میشود موفق به انتخاب واحد نشوید. همه این کارکردها توسط یک سیستم ERP انجام میشود کسب و کارهای خصوصی و دولتی هر دو به دنبال سیستم های ERP هستند، سازمان ها پیشبینی نیازهای مشتریان (مدیریت ارتباط با مشتری را در سیستم های ERP) یکپارچه سازی میکنند تا محرک سایر کارکردها مانند مالی، تولید، انبارداری، حمل و نقل و توزیع (یعنی همان اجزای مدیریت زنجیره تأمین) باشد. علاوه بر این تأمین نیروی انسانی سازمان ها نیز تحت تأثیر پیشبینی نیازهای مشتریان است.
ERP مناسب با اندازه بازار ERP ها نرم افزار های بسیار گرانقیمتی هستند که میتوانند هزینه های هنگفتی را از خرید و راه اندازی تا نگهداری و پشتیبانی به شرکتها تحمیل کنند ولی این بدان معنی نیست که شرکتهای کوچک نمیتوانند از مزیتهای آن بهرهمند شوند. در زیر نمونههایی از نرم افزار های ERP که گوشههای بازار یعنی کسب و کارهای کوچک را نشانه گرفتهاند آمده است.
- * کسب و کارهای کوچک با کمتر از ۱۰۰ نفر
- * Microsoft dynamics SL
- * SAP business one
- * Sage ERP x3
- * Exact software EXACT ONLINE Solution
- * کسب و کارهای متوسط با ۱۰۰ تا ۵۰۰ نفر
- * Microsoft dynamics GP or NAV
- * SAP business All-in-one
- * In for ERP Solution
- * SYSPRO
- * کسب و کارهای بزرگ با بیش از ۵۰۰ نفر
- * Microsoft dynamics AX
- * Oracle
- * SAP
- * Agresso Business World ERP Solution
شبکه های اجتماعی
از نمونه های بارز شبکه های اجتماعی میتوان به فیس بوک اشاره کرد. در این سایت ها افراد میتوانند اطلاعات مورد علاقه خود را برای شبکه دوستان خود به اشتراک بگذارند، اطلاعات دوستان خود را بخوانند، محتویات را به اشتراک بگذارند و با افراد مختلف در ارتباط باشند. طبق آمار وب سایت فیس بوک ۷۵۰ میلیون نفر در سراسر دنیا از این سایت استفاده میکنند و ۵۰ درصد از این کاربران حداقل روزی یک بار به صفحه فیس بوک خود مراجعه میکنند. هر کاربر فیس بوک به طور متوسط ۱۳۰ دوست در شبکه خود دارد. به طور میانگین کاربران ۷۰۰ میلیارد دقیقه در ماه در فیس بوک به سر میبرند. در هر دقیقه از روز فارغ از روز تعطیل و غیر تعطیل ۱۶ میلیون نفر در سراسر دنیا در فیس بوک به سر می برند. فیس بوک در میان رقبای خود بسیار جلوتر از آنها در حرکت است. وب سایت یوتوب که به اشتراکگذاری ویدئو میپردازد ۱۵ میلیارد ویدئو در اختیار دارد و تنها ۲۰۰ میلیون بازدید کننده در ایالات متحده دارد. توئیتر هم علیرغم اعلام ۲۰۰ میلیون توئیت در روز در سال ۲۰۱۱ همچنان رقیبی اساسی برای فیس بوک به شمار نمیآید. توئیتر یک بلاگ کوچک است که با استفاده از پیام کوتاه میتوان پیامهایی با ۱۴۰ کاراکتر و یا کمتر ارسال و یا دریافت کرد که به آنها اصطلاحا توئیت گفته میشود. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.