قیمت ، فعالیتهای اقتصادی ، اشتغال و بیکاری (بخش دوم)
( قیمت ، فعالیتهای اقتصادی ، اشتغال و بیکاری ) همانطور که قبلا بحث شد، اقتصاد کشورها نتیجه ترکیب نیروهای مختلف و وابسته به هم است.
بهرهوری
تولید ناخالص داخلی (GDP) عبارت است از ارزش تمامی کالاها و خدماتی که هر ساله در درون مرزهای یک کشور تولید میشوند، که یکی از رایجترین شاخصهای اقتصادی بوده و ملاک مناسبی برای آگاهی از کل فعالیت اقتصادی یک کشور به حساب میآید. بهرهوری به ارتباط بین کالا و خدمات تولید شده و ورودیهای لازم برای تولید آنها گفته میشود. در طول دورههای رشد اقتصادی، بهرهوری رو به افزایش مینهد زیرا منابع کمتری برای تولید مقادیر بیشتری از خروجیها به کار میرود. بنابراین در طول دورههای رکود نیز نرخ بهرهوری ممکن است راکد مانده یا کاهش یابد. در پکیج جامع دیجیتال مارکتینگ تخصصی نوکارتو میتوانید پیرامون موضوعهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
افزایش قیمت ها (تورم) و کاهش قیمت ها
تغییرات سطوح قیمتها وابسته به ارزش پول در یک سیستم اقتصادی میباشد. تورم عبارت است از دوره افزایش قیمت ها که به دلیل ترکیب تقاضای بیش از اندازه و افزایش هزینههای عوامل تولید ایجاد میشود. واژه «تورم» به معنای افزایش در سطح کلی قیمت های کالا و خدمات در طول دوره زمانی خاص است. در ایالات متحده، نرخ تورم معمولا به عنوان درصد تغییر در شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) محاسبه میشود. شاخص قیمت مصرف کننده شامل قیمت های طیف گستردهای از انواع کالا و خدمات مصرفی در دستهبندیهایی مانند مواد غذایی، پوشاک، خدمات درمانی، مسکن و حمل و نقل میباشد.
تورم به دلیل کشش تقاضا زمانی ظاهر میشود که میزان تقاضا به نسبت عرضه زیاد باشد. در این شرایط، کمبود نسبی کالا و خدمات به تولیدکنندگان این فرصت را میدهد که قیمت ها را افزایش دهند. تورم به دلیل فشار قیمت زمانی ظاهر میشود که هزینههای عوامل تولید افزایش یابد. در این شرایط هزینههای مربوط به نیروی کار، مواد اولیه و قطعات یا هزینههای تولید افزایش یافته و بنابراین قیمت ها نیز برای پوشش افزایش در هزینهها بالا میروند.
تورم حاد به دورهای گفته میشود که ویژگی اصلی آن افزایش بسیار سریع قیمت ها است. هنوز هم تصویر مردمی که در روسیه کمونیست به دلیل افزایش قیمت های ناشی از تورم حاد در صفهای طولانی برای خرید نان ایستاده بودند، در یادمان مانده است.
تورم، اقتصاد را تحت تأثیر قرار میدهد زیر با وجود آن پول بیشتری برای حفظ استاندارد زندگی مورد نیاز است. اگر افراد درآمد ثابتی داشته باشند و به طور ناگهانی قیمت نان افزایش شدیدی یابد، درک تأثیر منفی این افزایش قیمت در زندگی مردم سخت نخواهد بود.
البته برای افرادی که درآمد افزایشی دارند یا کسانی که وامهایی با نرخ بهره ثابت دریافت کردهاند، تورم میتواند خبر خوبی باشد. با این وجود برنامه ریزیهای بلندمدت برای واحدهای کسب و کار در شرایطی که نرخ تورم بالا باشد بسیار مشکل است زیرا بودجهبندی و پیشبینی وابستگی زیادی به قیمت های کالا و خدماتی دارد که برای راهبری کسب و کار مورد نظر بدانها نیاز است. در مقابل آن، نرخ تورم پایین برنامه ریزیهای بلندمدت را برای واحدهای کسب و کار ساده مینماید زیرا پیشبینی قیمت ها و هزینهها بسیار راحتتر خواهد بود. همچنین نرخ پایین تورم منجر به نرخ پایین بهره می شود. این مسأله مصرف کنندگان را تشویق مینماید تا خریدهای اساسی انجام دهند و در نتیجه اقتصاد رونق میگیرد.
کاهش قیمت ها عبارت است از تغییر سطوح قیمت در بازهای زمانی که به موجب آن قیمت ها افت نموده و کاهش مییابند. در حالی که به نظر میرسد کاهش قیمت پدیده خوبی باشد اما ممکن است این مسأله منجر به نتایج فاجعهآمیزی شود. بحران اقتصادی عظیم آمریکا در دهه ۱۹۳۰ دورهای از کاهش قیمت ها بود. قیمت ها سقوط کرد اما اشتغال و میزان دستمزد برای افراد خوش شانسی که کار گیر آورده بودند نیز سقوط کرد و امکان دسترسی به بسیاری از کالاها و خدمات از بین رفت.
سطوح نسبی قیمت به وسیله دو شاخص رایج محاسبه میشوند. شاخص قیمت مصرف کننده میانگین تغییرات ماهانه در قیمت های سبدی از کالاها و خدمات خاص را محاسبه مینماید. شاخص قیمت تولید کننده (PPI) به قیمت ها از دید فروشنده نگاه میکند (محصولات ساخته شده، محصولات میانی یا نیم ساخته و مواد و قطعات خام).
سطح اشتغال
سطح اشتغال اثرات مهمی را در اقتصاد یک سرزمین دارد. در واقع، نرخ بیکاری یکی از رایجترین و محبوبترین شاخصهای اقتصادی است که بسیاری از افراد برای درک وضع اقتصادی از آن کمک میگیرند. نرخ بیکاری معمولا به عنوان درصدی از کل کارکنانی که به صورت فعال به دنبال کار میگردند اما در حال حاضر بیکارند، تعریف میشود. این شاخص عموما در طول رکود اقتصادی افزایش یافته و در طول شکوفایی اقتصادی کاهش مییابد.
به دلیل اهمیت نرخ بیکاری، سعی خواهیم نمود تا برخی از دستههای مختلفی که برای توصیف وضعیت بیکاری یک سیستم اقتصادی ایجاد شدهاند را مورد بررسی قرار دهیم.
بیکاری اصطکاکی یا بیکاری کوتاه مدت زمانی است که فرد به طور موقتی بیکار باشد. به طور مثال فرد فارغالتحصیلی که به دنبال کار میگردد اما هنوز بیکار است.
بیکاری فصلی، زمانی رخ میدهد که افراد طی برخی از ماهها کاری نکنند اما در طول آن دوره به دنبال کار نیز نباشند. افرادی که در صنایع گردشگری فعالیت میکنند یا مزرعهداران فصلی نمونههای خوبی از این نوع بیکاری میباشند.
بیکاری بنیادی یا ساختاری زمانی است که افراد به دلیل عدم تقاضا جهت تخصص و مهارتشان بیکار باشند. به عنوان نمونه میتوان به فردی اشاره کرد که دکترای اقتصاد قرون وسطایی دارد، ولی تقاضا برای افراد دارای این تخصص به نسبت پایین است بنابراین بیکاری بنیادی برای بسیاری از افرادی که در این رشته تخصص دارند به وجود خواهد آمد. با این وجود افرادی که در این دسته قرار میگیرند ممکن است در حین جستجو به دنبال شغلی جدید آموزش ببینند یا مهارتهای جدیدی را کسب نمایند.
بیکاری ادواری هنگامی به وجود میآید که پیشرفت اقتصاد به کندی صورت میگیرد و کار به اندازه کافی برای افرادی که به دنبال کار میگردند وجود ندارد. این مسأله برای بسیاری از افرادی که در رشته MBA در سالهای ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ فارغالتحصیل شدند به وجود آمد. رکود اقتصادی منجر به کاهش موقعیتهای شغلی شد و حتی افراد فارغالتحصیلی که دارای مهارتهای سطح بالایی بودند و مدارک پیشرفتهای داشتند در پیدا کردن کار دچار مشکل شدند. نرخ بیکاری شامل کارکنان دلزده نمیشود اینها افراد بیکاری هستند که دیگر به دنبال کار نمیگردند.
تنوع بینالمللی
به عنوان یک شرکت تجاری، یکی از راه های تعدیل برخی از این ریسکها و شرایط عدم اطمینان، ایجاد تنوع به وسیله فعالیت در بازار های دو یا چند کشور مختلف میباشد. ایجاد تنوع در بازارهای مرتبط با دو محیط یا اقتصاد مختلف باعث کاهش ریسک میشود زیرا در این شرایط ریسک تصمیمات اقتصادی در بین چند سیستم اقتصادی مختلف پخش میشود.
یکی از زمینههای دیگری که متنوع سازی در آن برای تجارت بینالمللی معنادار است ریسکهای سیاسی موجود میباشد. ریسک سیاسی عبارت است از احتمال اثرگذاری مخرب اقدامات سیاسی یک کشور بر روی فعالیتهای تجاری. مثلا در حالتی بسیار افراطی ممکن است که یک دولت خارجی بدون تقبل هزینهها و خسارات، یکی از شعب یک شرکت ایرانی را در کشور خود مصادره نماید. یکی از ریسکهای متداولتر، تهدید اعمال نرخ های مالیاتی بالاتر یا محدودیت بر روی بازگشت سرمایه به شرکت مادر در ایران میباشد. به طورکلی، رویدادهای سیاسی در مقیاسهای بزرگ مانند کودتای نظامی، آشوب اجتماعی یا بحرانهای ارزی را به عنوان ریسکهای سیاسی کلان میشناسند. در مقابل، رویدادهایی که در مقیاسهای کوچکتر رخ میدهند مانند سلب مالکیت، قوانین تبعیضآمیز یا تروریسم به عنوان ریسکهای سیاسی خرد شناخته میشوند.
یکی از اساسیترین ریسکهای سیاسی قابل تعدیل، نواسان در نرخ مبادلات ارزی میباشد. ریسک نرخ مبادلات ارزی عبارت است از خطر تغییر ارزش سرمایهگذاری به دلیل تغییر در نرخ مبادلات ارزی. برای مثال، ریال ضعیف به احتمال زیاد فروش خارجی و سود حاصله را افزایش میدهد. این مسأله به دلیل کاهش قیمت های فروش محصولات صادراتی میباشد زیرا در شرایط جدید تعداد واحد کمتری از پول خارجی برای خرید کالاها یا خدمات ساخت ایران مورد نیاز خواهدبود. ریال قوی به احتمال زیاد صادرات و سود حاصل از آن را کاهش میدهد. افزایش بهای ریال در مقابل واحد پول خارجی باعث افزایش قیمت خرید محصولات ایرانی در خارج میشود زیرا در شرایط جدید واحد پول خارجی بیشتری برای خرید همان مقدار کالای ایرانی مورد نیاز خواهد بود.
سیاستهای پولی و مالی: مدیریت عملکرد یک سیستم اقتصادی
سیاستهای پولی عبارتاند از تنظیم عرضه پول و نرخ های بهره به وسیله بانک مرکزی به منظور کنترل تورم و تثبیت ارزش پول در ایران بانک مرکزی مسئول مدیریت این فرایند میباشد. اگر اقتصاد در حال سپری کردن دورانی پر تلاطم و فعال باشد، بانک مرکزی میتواند پول را از سیستم بانکی خارج نموده، نیازمندیهای سپرده گذاری را سختتر نموده یا نرخ بهره بانکی را افزایش دهد تا اوضاع اقتصادی را به آرامش برساند. به این امر سیاست پولی انقباضی گفته میشود که رشد اقتصادی را کند مینماید. آنگاه که رشد اقتصاد در حال کند شدن باشد، بانک مرکزی میتواند فرایند را عکس نماید. این بدان معناست که بانک مرکزی عرضه پول را افزایش داده، نیازمندیهای سپرده گذاری را سهلتر نموده و نرخ بهره بانکی را کاهش دهد که به این وضعیت سیاست پولی انبساطی با نرخ های بهره پایین گفته میشود.
سیاستهای مالی به تصمیماتی گفته میشود که دولت برای خرج پول یا افزایش مالیاتها به منظور پایدارسازی اقتصاد اتخاذ مینماید. افزایش میزان پولی که دولت خرج مینماید و کاهش مالیاتها منجر به تحریک رشد اقتصادی میشود حال آنکه مخارج دولت و افزابش مالیاتها منجر به کاهش سرعت رشد اقتصادی خواهدشد. تفکر درباره درآمد در دسترس یک فرد مالیاتدهنده، درک این فرایند را تسهیل مینماید. هر چه افراد پول بیشتری داشتهباشند، میتوانند پول بیشتری را برای تهیه کالا و خدمات در بازار خرج نمایند و بنابراین رشد بازار افزایش مییابد.
منابع اصلی سرمایههای دولتی برای پوشش هزینههای بودجه سالیانه، به وسبله دریافت مالیات از شهروندان، مبالغ جمع شده از واحدهای کسب و کار و وامهای بر پایه سرمایهها، تأمین میشوند. بودجه فدرال آمریکا از وضعیت مازاد در سالهای اخیر به کمبود بودجه تبدیل شده است. این بدان معناست که دولت در حال خرج کردن بیش از حد منابع مالی خود است. به منظور تأمین این کسری بودجه دولت فدرال باید در سالهای آینده میلیاردها دلار قرض نماید.
چالشهای اقتصاد جهانی در قرن بیست و یکم
با افزایش ارتباطات متقابل سیاستها و اقتصاد آمریکا فرای مرزها و اقیانوسها، با تصویر اقتصادی بسیار پیچیدهتری مواجه هستیم، فرصتهایی که در کنار این تصویر جهانی وجود دارند بسیار ارزشمندند اما در عین حال چالشهای بسیاری نیز پیشرو است. تلفنهای همراه، رایانه، محصولات کشاورزی مقاوم در برابر آفات، ماهوارهها، بیوتکنولوژی و شبکه های فیبر نوری را میتوان از فناوری های قرن بیستمی به حساب آورد که واقعیتهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را در قرن بیست و یکم رقم خواهند زد. واقعیتهایی که شامل تداوم جهانی سازی کسب و کار، فرهنگ و بهداشت و درمان میباشد. حال چالشهایی که باید از آنها آگاهی داشته باشیم دقیقا کدامند؟
تروریسم بینالمللی
غافلگیری، هنگامی که برای دولتی رخ میدهد، پدیدهای پیچیده، پراکنده و بوروکراتیک است. این پدیده شامل فروگذاری از مسئولیتهاست؛ یا مسئولیتهایی که آنقدر ضعیف تعریف شده یا به طور مبهم محول شدهاند که عمل واقعی در آنها گم میشود. این پدیده شامل وجود شکاف در آگاهی و اطلاعات است، اطلاعاتی که مانند یک گردنبد مروارید که بسیار ارزشمندتر از آن است که بخواهد بر گردن آویخته شود، بسیار حساستر از آن است که بخواهد در اختیار افرادی قرار گیرد که بدان نیاز دارند. این پدیده شامل سیستم اعلان خطر میشود که از قضا خراب شده و به موقع عمل نکردهاست؛ یا سیستم اعلان خطری که آنقدر بیمورد به کار افتاده بوده که آن را قطع کردهبودند. این پدیده شامل نگهبانی ناآگاه میشود؛ یا نگهبانی که به خوبی میداند اگر مقامات بالاتر را در نیمه شب از تخت خواب بیرون بکشد، به وسیله مافوقش سرزنش خواهدشد. این پدیده شامل احتمالاتی میشود که برای هیچکسی پدید نمیآیند، یا احتمالاتی که همه فکر میکنند کس دیگری هست که به آنها رسیدگی کند. این پدیده شامل تعویق در امور میشود یا تصمیماتی که به دلیل عدم توافق داخلی به طول میانجامند. به علاوه، این پدیده شامل عدم توانایی اشخاص برای دست به کار شدن در شرایط خاص است تا اینکه کاملا مطمئن شوند که شرایط واقعا خاص است که عموما این زمان دیگر بسیار دیر خواهد بود.
گزارش مواجهه با تهدید در حال تغییر تروریسم بینالمللی که به وسیله کمیسیون ملی تروریسم تهیه شده است، با این جملات از توماس شلینگ آغاز شده است. در این تعریف مختصر و مفید ارائه شده از عنصر غافلگیری، به بسیاری از عناصر مرتبط با تروریسم بینالمللی اشاره شده است. موفقیت تروریسم به دلیل وجود عامل غافلگیری است و متأسفانه غافلگیری عاملی است که همیشه نمیتوانیم آن را کنترل کنیم.
سابقا این گونه بود که تروریسم بینالمللی تنها زمانی دامان آمریکاییها را میگرفت که ما در خاک خود بسر نمیبردیم. اما واقعه ۱۱ سپتامبر نشان داد که دیگر در مرزهای خود نیز دارای امنیت نیستیم. از طرف دیگر حملههای تروریستی هم روز به روز مرگبارتر میشوند. اکثریت سازمان های تروریستی فعال در دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ دارای اهداف سیاسی مشخصی بودند. آنها سعی میکردند تا مقیاس حمله های خود را طوری انتخاب نمایند که بتوانند به اندازه کافی خونریزی و فاجعه برای جلب توجه جهانی به سوی اهداف خود ایجاد کنند اما نه دیگر به اندازهای که باعث شود حمایتهای عمومی از خود را از دست دهند. امروزه مشاهده کردهایم که طبیعت مقاصد تروریستی، بیشتر مذهبی، اقتصادی با شخصی (بر ضد گروهی قومی) شده است.
فرانک گلد اشتاین در مقاله خود با عنوان «تروریسم جهانی در قرن بیست و یکم » به برخی از گزینهها برای مواجهه با تهدیدهای جدید ایجاد شده به وسیله تروریسم جهانی برای کشورها اشاره مینماید. یکی از گزینههای که بعد از بمبگذاری در مرکز تجارت جهانی در سال ۱۹۹۳ تا حدودی موفقیتآمیز بود استفاده از انگیزههای اقتصادی و پاداشهای مالی است. دولت آمریکا جایزهای چندین میلیون دلاری برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری فرد یا افراد مسئول بمبگذاری شود تعیین نمود. یک خبرچین در پاکستان اطلاعاتی را فراهم نمود که منجر به دستگیری فردی در اسلام آباد پاکستان شد و فرد دستگیرشده بلافاصله برای محاکمه به ایالات متحده برده شد.
با اینکه به نظر میرسد برنامه های پاداش و جایزه در سال ۱۹۹۳ موفقیتآمیز بوده است اما ادامه فعالیتهای تروریستی نشان میدهد که مشکلات و مسائل مرتبط با تروریسم بینالمللی بسیار پیچیدهتر میباشد.
گزینه دوم برای کشورهای جهان به منظور بی اثر نمودن تروریسم را میتوان «عزم ملی» دانست. توجه به این نکته ضروری است که یک سیستم ایده آل و بدون خطا و شکست بر ضد تروریسم در جوامع دموکراتیک وجود ندارد. رویههای سادهای مانند فعالیتهای اطلاعاتی بهتر و بهبود امنیت فیزیکی مکانهای کلیدی میتواند در بسیاری از مواقع برخی گروههای تروریستی را دلسرد نماید. اقتصاد، فناوری و خیالات افراد جنایتکار یا روانی میتواند منجر به اتفاقات مداوم و در برخی موارد عجیب شود. یکی از نتایج تروریسم در ایالات متحده ابجاد تلاشهای بیشتر عمومی و سیاسی در راستای مواجهه با تروریسم به وسیله غرب است. متأسفانه تروریسم در جهان سوم و در کشورهای در حال توسعه تقریبا بدون هر گونه فرونشینی در حال جریان است.
تغییر به سوی اقتصاد اطلاعاتی
اقتصادی اطلاعاتی در حال اثرگذاری بر زنجیرههای تأمین، فناوری های دیجیتال، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی و بازاریابی بر پایه فناوری است. این روند واحدهای کسب و کار را به سوی ارتباطات بی سیم سوق داده، ساختارهای سازمانی را تغییر میدهد و روز به روز بر ارزش دارائی های فکری در سازمان ها میافزاید.
برخی بر این عقیدهاند که درباره اقتصاد اطلاعاتی به عنوان یک فرصت اقتصادی کلیدی بیش از اندازه بزرگنمایی میشود. فناوری اطلاعات میتواند به افراد کمک کند تا چگونگی جذب دانش تولید شده در مکانی دیگر و ترکیب آن با نیازها و دانش محلی را فرا گیرند که این مسئله به بهبود بازگشت سرمایه اقتصادی کمک شایانی مینماید. اما هنوز هم چالشهای آشناتری در زمینه پیشرفت اقتصادی وجود دارد که باید بدانها توجه شود (برای مثال بیکاری ساختاری، اختلاف طبقاتی و نیروی کاری کم سواد).
افزایش میانگین سنی جمعیت جهان
در نتیجه کاهش نرخ باروری و گسترش شهرنشینی، میانگین سنی جمعیت دنیا روز به روز بالاتر میرود. اروپا نمونه بسیار مناسبی است برای نشان دادن این مطلب که چگونه سالخوردگی جمعیت بر سیاست و کسب و کار اثر میگذارد. نرخ باروری کاهش زیادی به خصوص در جنوب اروپا داشته است، تا جایی که از هر ۱۰ زن ایتالیایی انتظار میرود تا تنها ۱۲ بچه در طول زندگی خود به دنیا بیاورند و هر ۱۰ زن اسپانیایی تنها ۱۱ بچه، کشورهای عضو اتحادیه اروپا شاهد کاهش جمعیت خود خواهند بود مگر آنکه به پذیرش مهاجران بیشتری روی بیاورند.
این شرایط در حال حاضر تنها مختص اروپا نیست. در واقع بیش از نیمی از افراد سالخورده دنیا (افراد بالای ۶۵ سال) در حال حاضر در کشورهای درحال توسعه زندگی میکنند (۵۹ درصد در سال ۲۰۰۰) و پیشبینی میشود که این درصد در سال ۲۰۳۰ به ۷۱ برسد. بسیاری از کشورهای درحال توسعه شاهد کاهش شدیدی در نرخ رشد جمعیت خود بودهاند و با تسریع این فرایند، ساختارهای سنی تغییر خواهند نمود.
مصرف کنندگان
توجه به این نکته ضروری است که موفقیت یا شکست نهایی یک کسب و کار وابسته به سلایق مصرف کننده و توانایی وی در مدیریت منابع محدود خود میباشد. خواه کسب و کار شما محصولات یا خدمات را برای مصرف کنندگان نهایی و خواه واسطهها فراهم آورد، انتخاب شدن یا نشدن محصولات و خدمات شما وابسته به نوع سلایق و اولویتهای مصرف کنندگان میباشد. یکی از عناصری که در نوع سلایق مصرف کنندگان اثرگذار است، درک آنها از کیفیت میباشد.
این برداشت در مصرف کنندگان آمریکایی وجود دارد که برخی از کالاهای تولید خارج دارای کیفیت بالاتری از کالاهای آمریکایی میباشند. تاکنون این مسأله تا حدودی صحیح بوده است. خودرو و محصولات الکترونیکی ژاپن یا شراب فرانسه و ساعتهای سویس مثالهایی از کالاهایی هستند که بنا بر برداشت مصرف کنندگان آمریکایی، بر انواع مشابه آمریکایی خود برتری دارند. عادتهای خرید شخصی را نیز میتوان به سادگی جزو عوامل دیگری که در سلایق مصرف کنندگان مؤثرند به حساب آورد. این شامل در نظر گرفتن مکانهایی است که افراد علاقه به خرید در آنها دارند، مارکهایی که خریدشان را ترجیح میدهند و نوع وابستگی که به محصولات و خدمات شما ممکن است داشتهباشند.
چکیده
ایجاد یک راهبرد بلندمدت جهانی امری پیچیده اما بسیار مهم میباشد. هیچ کشوری به صورت یک جزیره اقتصادی نبوده و اقتصاد به راستی پدیدهای جهانی است. تعداد واحدهای تجاری که به شرکتهای چند ملیتی واقعی با شعب فعال در سرتاسر دنیا تبدیل شدهاند روز به روز در حال افزایش است. آنان دریافتهاند که چگونه ریسکهای کسب و کار خود را هم از نظر اقتصادی و هم از نظر سیاسی کاهش داده و تعدیل نمایند اما در عین حال به خوبی درک نمودهاند که چگونه رخدادهای به وقوع پیوسته در یک سرزمین میتواند در سرتاسر جهان گسترش یافته و اثرگذار باشند.
با درگیری و فعالیت شرکتها در فرایند رشد جهانی فرصتهای بیشماری وجود دارد اما در عین حال خطرات بالقوهای نیز این سازمان های تجاری را تهدید مینماید. از طرف دیگر بازار ایران نیز برای شرکتهای خارجی جذابیتهای زیادی دارد. برای موفقیت یک سازمان در اقتصاد جهانی امروز، صاحبان و سهامداران آن باید نگاهشان به فرای مرزها بوده و درک صحیحی از جامعه جهانی داشته باشند.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.