اینترنت، اینترانت، اکسترانت
اینترنت، اینترانت، اکسترانت به دلیل مزیتهای فراوان در حال تبدیل به سکوی تجارت الکترونیک و بازرگانی الکترونیک میباشند. ارتباط جهانی، سهولت استفاده، هزینه پایین و قابلیتهای چند رسانهای سبب شد تا از اینترنت برای برنامههای کاربردی تعاملی، خدمات و کالاها استفاده گردد.
همبندی و دسترسی جهانی، کاهش هزینههای ارتباطی، کاهش هزینههای بازرگانی و معاملاتی، کاهش هزینههای سازمانی، ویژگی تعاملی، انعطافپذیری و سفارشی و توزیع سریع دانش از جمله مزایای اینترنت برای سازمانها میباشد.
دو نمونه از مهمترین گسترههای اینترنت، “اینترانتها و اکسترانتها” هستند:
اینترانت
اینترانت، شبکه داخلی سازمانی است که از طریق آن امکان دسترسی به دادههای یک شرکت و سازمان برای افراد داخل سازمان بوجود میآید، دسترسی به آن محدود است و فقط در داخل سازمان مورد استفاده قرار میگیرد. اینترانت همان مفاهیم و تکنولوژیهای اینترنت را مورد استفاده قرار میدهد. در اینترانت برای ارتباط از بستر اینترنت استفاده نمیشود و در صورت نیاز به اتصال به اینترنت لزوماً اینترانت را پشت یک fire wall یا دیواره آتشین قرار میدهند تا از خطرها در امان باشد. اینترانت ارزان است و متناسب با نیاز قابل گسترش و یا کوچک شدن است و از طریق بیشتر رایانهها دسترسپذیر است. اینترانتها به سازمانها کمک میکنند تا یک محیط اطلاعاتی غنیتر و پاسخگوتر ایجاد کنند. یکی از استفادههای اصلی اینترانت ایجاد محیطی درون سازمانی برای ذخیره اطلاعات است که در هر زمان میتوان آن را روزآمد ساخت که از این طریق سازمان را قادر میسازد تا در مقایسه با نشر سنتی کاغذی که به شدت به مکان و زمان وابسته است با سرعت بیشتری به نیازهای در حال تغییر افراد پاسخ گوید. اینترانت و دیگر فناوریهای شبکهای ابزارهایی غنی برای ایجاد محیط همکاری هستند بهطوری که اعضای یک سازمان میتوانند بدون محدودیتهای فیزیکی به مبادله عقاید بپردازند، اطلاعات خود را به اشتراک بگذارند و با هم بر روی طرحها و وظایف مشترک کار کنند. اینترانت در حال رسوخ در تمامی بخشهای عمده بازرگانی است و سبب شده تا شرکتها و سازمانها بیشتر فرآیندهای بازرگانی مانند امور مالی و حسابداری، فروش و بازاریابی، ساخت و تولید و… را به صورت الکترونیکی مدیریت کنند.
مزایای اینترانت:
افزایش تشریک مساعی کارمندان و تقسیم اطلاعات میان آنها،دسترسی کارمندان سازمان به اطلاعات صرف نظر از محلی که در آنجا حضور دارند، بهبود روشهای تصمیمگیری و به کارگیری اطلاعات، کاهش هزینهها از جمله چاپ و توزیع کاغذ، آموزش کارمندان، فروش و بازاریابی و حسابداری، تولید، دسترسی و توزیع سریعتر اطلاعات، انتقال اطلاعات به شخص یا اشخاص مورد نظر در سازمان بدون اتلاف وقت در کمترین زمان، بهبود و ارتقای سطح همکاری کارمندان و تلاش در جهت ایجاد نوعی حس جمع گرایی، سهولت و ارزانی کاربرد، سهولت دستیابی به نتایج در شرکتی یکپارچهتر و با مشارکت بهتر و بهره ورتر.
اکسترانت
اکسترانتها به اینترانتهای خصوصی که در اختیار کاربران بیرون از سازمان یا شرکت نیز قرار میگیرند گویند. شبکه اکسترانت تاحد بسیار زیادی شبیه اینترانت است با این تفاوت که اکسترانت به منظور دسترسی به تعدادی از شرکای تجاری، مشتریان خاص و مواردی که به عنوان جزئیات اصلی یک شرکت تلقی میشوند، گسترش مییابد. اکسترانتها برای دسترسی نیازمند یک نام کاربری و یک کلمه عبور بوده و از طرفی هویت کاربر قسمتهایی از اکسترانت را که میتواند مرور کند، تعیین میکند. اکسترانتها موجب میشوند تا سازمانها اطلاعات خود را با مشتریان، تامینکنندگان محصولات و سایر نمایندگان تجاری در میان گذارند و این اطلاعات را توسعه و گسترش دهند. در شبکه اکسترانت از بستر اینترنت برای ایجاد ارتباط استفاده میشود. اکسترانت برای سازمانهایی که ساختمانهایی دور از یکدیگر در نقاط مختلف دارند نیز استفاده میشود.
مزایای اکسترانت
تبادل اطلاعات میان مشتریان، ایجاد امکان استفاده از اطلاعات منتخب برای افراد برون سازمانی کلیدی، کاهش هزینهها و بهبود فرآیندهای تجاری و کاری، بهبود و گسترش موقعیت رقابتی شرکت نیز از مزایای استفاده از اکسترانت است.
مزایای مشترک اینترنت، اینترانت، اکسترانت
انتقال اطلاعات فردی به شکلهای مختلف مانند پست الکترونیکی، جلسات بحث و تبادل نظر و دورههای آموزشی به افراد مورد نظر، ایجاد زمینه مناسب برای دسترسی به انتشارات شامل کاتالوگ، خبرنامه، فهرستهای قیمت، تولید بولتن و…، دسترسی راحت به برنامههای پایگاهداده، گزارشها، فرمهای کارمندان، سفارشها، فهرست موجودی و…، توسعه شبکه مدیریت، پایگاه دانش، پشتیبانی فنی و…، اینترنت، اینترانت، اکسترانت ابزارهای کاملی برای رسیدن به برخی روشها جهت روان بودن سیستم کاری مدیریت پروژه، زمان بندی و سایر موارد محسوب میشوند.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.