محصول و چرخه عمرش در رقابت بازار
( محصول و چرخه عمرش در رقابت بازار ) کلید مدیریت بازار جاذبه و دافعه، درک ریتم بازار است و کلید آن درک چرخه عمر محصول است.
برای اینکه بگوییم یک کالا چرخه عمر دارد باید چهار چیز را ثابت کنیم:
- * محصول ها عمر محدودی دارند
- * فروش کالاها از مراحل خاصی میگذرد و هر کدام چالشهای متفاوت و فرصتهایی به بازاریابان نشان میدهند
- * سود در مراحل مختلف چرخه عمر محصول ، بالا و پایین میرود
- * محصول ها به بازاریابی متفاوت، استراتژی مالی، تولیدی و تدارکات در هر مرحله از چرخه محصول نیاز دارند
این مدل مفید است اما محدودیتهایی بر عملکردش دارد. مهمترین بخش بازاریابی، تعیین محصول ، آن هم به طرز درست است، این چرخه حقیقت مدل های فردی و تکنولوژی است اما در مورد همه ردهها درست نیست، مثلا از سالهای ۱۹۵۰ تلویزیون با ماست اما چندین چرخه تکنولوژی را طی کرده و در این راستا تولید کنندهها مدل ها را تغییر دادهاند. در پکیج جامع دیجیتال مارکتینگ تخصصی نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع بازاریابی و فروش ، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
سونی نسبت عظیمی از سهمش را از تکنولوژی ترینیترون در بازار تلویزیون رنگی ساخت ترینیترون در سال ۱۹۶۸ به صورت جنبشی مهم در تکنولوژی ، ماسک آر سی ای معرفی شد که بیشتر سازندهها از آن استفاده میکردند سونی به تدریج شرایط پیشرویی در بازار ایجاد کرد. هر سال محصول ای جدید با پیشرفتهای تازه تا چند دهه ارائه میشد. پس چرخه عمر محصول ، مدلی مفید در اداره کردن آن تغییرات بود. در مدیریت ، تغییر تکنولوژی ، زباد مفید نبود چون در چرخه واقعی، برنامه ریزی برای پیشبینی انجام نشده بود، زمانی که تکنولوژی تیوب کاتد با پلاسما، یا تکنولوژی نمایش کریستال مایع جایگزین میشد. همانطور که تقاضا برای تلویزیونهای بزرگتر بیشتر میشد تکنولوژی تیوب کاتد مناسب نبود، چون اندازهی بسیار بزرگی داشت به این دلیل که تیوب باید درازتر باشد و این باعث میشود عمق دستگاه خیلی بزرگ شود تقاضا برای تکنولوژی تلویزیون های تخت که اندازه صفحه بزرگ و حجم کمتری داشتند، زیاد بود ولی به سمت تکنولوژی هایی پیش رفت که کیفیت تصویر بهتری داشتند و میتوانستند از نظر قیمت رقابت کنند سونی، تکنولوژی ترینیترون را انتخاب کرد و هدایت بازار را گرفت و بهتر بود جایش را به ال سی دی و تکنولوژی پلاسما میداد. بالاخره در مسابقه رقابت ، برای توسعه تکنولوژی جدید و حفظ سهم بازار ، کل تلویزیون را از دست داد و مجبور شد با سامسونگ، سرمایه گذاری مشترک داشته باشد تا محصول های ال سی دی را منبع یابی کند. چنین استراتژی ای چند سال قبل، قابل تصور نبود.
مراحل چرخه عمر محصول
مرحله ویژگیها
۱- تولید بازار
- هزینه ها بالا هستند
- حجمهای فروش برای شروع کندند
- رقابت کم یا هیچ، تولید کنندههای رقابت ای مراقب ضررهای رشد قابل قبول و بخشی هستند
- تقاضا باید ایجاد شود
- باید مشتریان را ترغیب به امتحان محصول کنند
- در این مرحله سود کمی دارد
۲- مرحله رشد
- قیمت ها به دلیل اقتصاد مقیاس کم شدند
- حجم فروش بالا میرود
- سوددهی بالا میرود
- آگاهی عمومی بالا میرود
- رقابت با بازیکنهای جدید در ایجاد بازار بالا میرود
- رقابت زیاد منجر به قیمت پایین یشود
۳- مرحله رسیدن
- قیمت ها به خاطر افزایش حجم تولید و تاثیرات منحنی تجربه، کم میشوند
- حجم فروش بالا میرود و بازار اشباع میشود
- رقبا وارد بازار میشوند
- قیمت ها به خاطر کالاهای رقابت ای زیاد، کم میشوند
- بر تمایز برند و تنوع ویژگی تأکید میشود تا سهم بازار را حفظ کند یا افزایش دهد
- سودهای صنعتی کم میشوند
۴- مرحله اشباع و افت
- قیمت ها ضد بهینه میشوند
- حجم فروش افت میکند و یا ثابت میشود
- قیمت ها و سود کم میشوند
- سود بیش از چالش تولید و کارایی توزیع نسبت به فروش زیاد میشود. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
عرضه و تقاضا
برخی اقتصاد را علم بزرگی میدانند، چون به دنبال تأسیس قوانین قابل پیشبینی است که هنجارهای رفتاری را مشخص میکند، ولی چون رفتار فقط ریاضی نیست و مردم هم در آن دخیل هستند، قابل پیشبینی قطعی نیست و ممکن است رد شود. همانطور که جرج برنارد شاو گفت: اگر همه اقتصاددانان جمع شوند به نتیجهای نخواهند رسید، آنها بر سر معتبر بودن یک قانون اقتصادی توافق کردند که قانون عرضه و تقاضا نام دارد، این یک مدل اقتصادی تعیین قیمت در بازار است و در بازار رقابت ای به این نتیجه میرسد که قیمت برای تساوی قسمت مورد تقاضا توسط مشتریان و تعداد عرضه شده توسط تولید کنندهها عمل میکند و منجر به تساوی اقتصادی قیمت و تعداد میشود.
بسیاری از مردم به آن مربوط میشوند. حتی در یک بازار رقابت ای تقاضا ممکن است در کشش متنوع باشد. برخی بازارها زیاد کشش ندارند. یک نمونه بنزین است که قیمت ها با اقدامات دولت از طریق مالیات و کشش بازار بالا میرود و تقاضا خلی متنوع نیست. اگر برندهای رقابت ای مواد غذایی، قیمت هایشان را سریعتر از بازار کلی بالا ببرند با انقباض تفاضا مواجه میشوند. مارس سیاست پیچیدهای برای بالا بردن قیمت های مربوط به فهرست قیمت خرده فروشی و تنظیم فرمولاسیون محصول داشت.
قیمت تنها عامل تنظیم کننده نیست. از سویی عرضه ممکن است محدود شود. همچنین همه بازارها رقابت ای نیستند، اقتصاد انگلیسی ترکیبی از مالکیت خصوصی و عمومی ابزار تولید و تحویل خدمات است. در چنین اقتصادی، دو راه برای مدیریت عرضه و تقاضا وجود دارد. قیمت، مطلوب بخش خصوصی است. سهمیه بندی، روش پیش فرض بخش عمومی است. واژه دیگر سهمیه بندی، صف است. در سالهای جنگ و تا سال ۱۹۵۴ یک سیستم سهمیه بندی تحت شرایط زمان جنگ معرفی شد تا عرضه کالاهای نایاب مثل بنزین، پوشاک و غذاهای خاص را محدود و عرضه را مدیریت کند و عدالت در توزیع را بیابد. یک نتیجه غیرقابل اجتناب ظهور بازار سیاه محصول های مشابه بود که قیمت عامل برای آنهایی بود که پول بیشتری برای حفظ کالاهای غیرقانونی میدادند. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
چندین خدمت عمومی هنوز سهمیه بندی میشوند. خدمات سلامت ملی با فلسفه تأمین حداقل استاندارد آزاد تدارک سلامتی، ایجاد شد، پرداخت، توسط افراد کار از طریق سیستم پیگیری بیمه ملی به توصیههای کمیته بوریج، به طور مستقل ایجاد شد پیشنهادهای کمیته به سرعت توسط حزبهای آزادی و محافظه کار پذیرفته شدند ولی توسط حزب کار رد شدند. طی چند سال بعد حزب کار به تدریج بیشتر پیشنهادها را پذیرفت و آنها را در ایجاد رفاه به کار برد.
بنابراین در بازار برای ارائه سلامت، مکانیزم قیمت در زمان کاربردی نیست و نمیتواند تقاضا را کنترل کند. این گونه تقاضا کنترل نشد و از آنجا که برآورده کردن تقاضای غیر کنترلی ممکن نیست سیستم سهمیه بندی با صفوف ایجاد شد. به نظر میرسد نتیجه غیرقابل اجتناب، طراحی سیستم است.
در کل سه نیاز وجود دارد، غذا، پناهگاه، سلامتی. در جامعه متمدن لیستی طولانی و در حال رشد نیازهای دیگر مثل آموزش، اداره حکومتی و غیره وجود دارد. در انگلیس، بیشتر غذاها در بازار آزاد تأمین میشوند. عرضه غذا موضوعی پیچیده از قوانین در سطح کشاورزیند. این قوانین در زمان کمبود غذا در دورهی بعد از جنگ معرفی شدند، زمانی که غذا دادن به جمعیت اروپایی بحرانی بود، اما دیگر در دوره عرضه فراوان، تأثیر گذار نبود. ولی در مراحل نهایی عرضه که ارزش اضافه شده و بازار رقابت ای بود، در حالی که کالاها در محتوا، شرح و وزن تنظیم میشدند، قانون عرضه و تقاضایی وجود نداشت. پس قیمت هنگامی که فراوانی در تعداد مغازهها میبینیم و نیاز به سهمیه بندی نیست، جز در موارد کمبودهای شدید برخی غذاهای منحصر به فرد، تنظیم کننده است.
خانه در انگلیس، مهمترین موضوع تدارکات شخصی است. در این کشور دسترسی به زمین محدود است. سیاستمداران کاربردش را از طریق سنجههایی مثل کمربند سبز، محدود میکنند. برخی تأمین کنندههای عمومی، ممکن میسازند تا از در دسترس بودن آن مطمئن شوند ولی بازار در کل خصوصی است. به همین دلیل کمبود خانهای وجود ندارد و در واقع کسی بیخانه نیست.
از سه نیاز اصلی دو نیاز از طریق بازار خصوصی حاکم به قیمت تأمین میشود. در یکی از اینها، غذا، سهمیه بندی و عرضه فراوان وجود ندارد. در دومی، خانه، عرضه به اندازه کافی هست و بیشترشان داراییهایشان را حفظ میکنند اما در سومی مراقبتهای سلامتی بازار در انحصار دولت است اگر به کمونیست شوروی سابق نگاهی بیندازیم همه این نیازها را دولت برآورده میکرد و برای هر سه نیاز، مردم در صف بودند. صفهای نان، خانههای پر جمعیت و استانداردهای مشابه سلامت غرب و انتظار کم از زندگی.
خصوصی سازی باید رقابت پذیری را برای بسیاری از انحصارهای عمومی ذخیره کند، مثل مورد ارتباط از راه دور مردم فراموش کردهاند وقتی تلفن در انحصار دولت بود باید در صفوف طولانی منتظر میماندند. حالا بازار رقابت است. حتی جایی مثل ریل که در انگلیس، سرهمبندی میشد، با تبدیل انحصارات شخصی به جای عمومی افزایش شدید سفر را به همراه داشت.
از دیگر بخشهای عمومی که سهمیه بندی میشود، شبکه جادهای است. در میان عموم، تصور غلطی وجود دارد که مردم قبلا پول ساخت جاده را از طریق مجرز بودجه جادهای دادهاند و به همین دلیل انزجار شدیدی از پرداخت عوارض برای استفاده از جادهها وجود دارد. در بیشتر کشورها عوارض جادهای، طبیعی است. به این معنا که تقاضا در زمان اوج، از عرضه فراتر میرود و در نتیجه، ازدحام شدید میشود و به ازای هر سال، ۲۰ میلیارد دلار هزینه به همراه دارد. ازدحام در لندن هزینه به همراه دارد اما ۴ درصد از بخش وسیعتر لندن را در بر میگیرد و در زمینه انتقال مردم به نواحی دیگر کاری نکرده است.
ترافیک تابع فعالیت اقتصادی است چون میخواهیم اقتصاد رشد کند، نیازمند ترافیک، بیشتری هستیم. اگر بخواهیم ترافیک کم شود باید رفتارمان را عوض کنیم، کمتر سفر کنیم و ماشینمان را با دیگران سهیم شویم. ترافیک تحت تاثیر مشکل جاذبه – دافعه نیز است. شرکتهایی مثل تویوتا که به دنبال بهبود کارایی عملکردشان بودند مفهوم تحویل به موقع را معرفی کردند. با کار کردن با تأمین کننده سیستمی را ترغیب کردند که از آن طریق عناصر اصلی برای نصب درست و به موقع به بخش خط تولید ارائه میشد. اگر از دید تولید کننده به عملیات بنگریم موجودی سهمیه بندی شده است و با نگاهی به زنجیره تأمین کارایی بیشتر شده است. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.