عدم قطعیت در تصمیم گیری چگونه است؟
( عدم قطعیت در تصمیم گیری چگونه است؟ ) عدم قطعیت ، شک تصمیم گیرنده نسبت به توانایی خویش در پیشبینی تعدادی از پیشامدهایی است که ممکن است اتفاق بیافتد. عدم قطعیت ، خودآگاهی شخص از خطر در شرایط معین است. در محدودهی قضاوت و تصمیم گیری ، میان خطرپذیری و عدم قطعیت تفاوت وجود دارد. خطرپذیری میتواند محاسبه یا دست کم پیشبینی شود. یک پیشبینی که بر اساس قاعدههای آمار و احتمالات محاسبه میشود. در حالی که عدم قطعیت ، به بخش کیفی موضوع نظر دارد که فراتر از اندازهگیری و محاسبه است. تفاوت میان خطرپذیری و عدم قطعیت مانند تفاوت استفاده از احتمالات آماری در شرایط مخاطرهآمیز و ارزیابی عینی در این شرایط است. در شرایط عدم قطعیت برآورد نتایج بالقوه نمیتواند از راه محاسبات آمار و احتمالات و با عدد مشخص شود. در حالی که این نتایج بالقوه میتوانند به طور ذهنی و با درجات بالایی از دقت پیشبینی و برآورد شوند. در پکیج جامع دیجیتال مارکتینگ تخصصی نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع بازاریابی تبلیغات اینترنتی ، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
تاریخچهی مطالعات خطرپذیری و عدم قطعیت به قرن هفده و زمانی باز میگردد که افراد برای اولین بار در بازیهای اجتماعی مانند شطرنج دست به شرطبندی میزدند، پاسکال اولین فردی بود که تشخیص داد با محاسبهی احتمال نتایج گوناگون در قمار، میتوان شانس برد را تخمین زد و با ترکیبی از ارزش (V) و احتمال (P) میتوان باخت را نیز پیشبینی کرد، کمیت VXP امروزه به عنوان ارزش مورد انتظار شناخته میشود.
بر اساس این نظریهی اولیه، پژوهشگر دیگری به نام دانیل برنو پیشنهاد کرد انتخاب، بستگی به ارزش انتزاعی با کاربرد یک کالا یعنی U دارد که منجر به مدل انتخابی بر اساس ارزش کاربردی میشود که با PXU شناخته میشود (P احتمال و U ارزش کاربردی است). هنگامی که یک گزینه از میان گزینههای موجود، به احتمال صد در صد انتخاب میشود. این تصمیم نشان میدهد پس از سبک سنگین شدن و بررسی گزینههای موجود در ذهن فرد، ترجیح بر گزینهی خاصی بوده است که انتخاب و بدان عمل شده است. برای مثال هنگامی که فردی از خود میپرسد: من باید برای شام، استیک را انتخاب کنم یا بشقاب سالاد؟ با توجه به عوامل گوناگون نظیر میزان کالری دریافتی در طول روزه با ترجیح مکملهای غذایی در بشقاب سالاد، آن را بر میگزیند. در این شرایط اگر وی برای گزینهی اول ارزش قائل است، اما به علل دیگر، گزینهی دوم را میپسندد.
در بیشتر تجزیه و تحلیل های اقتصادی ریسک به معنی روبه رو شدن با نتایج گوناگون است. اما برای بیشتر مردم ریسک، به ویژه نوع هیجانی آن، ابعاد بیشتری دارد. مطالعات زیادی نشان داده است هنگامی که نتیجه انتخاب فرد، دارای پیچیدگی اما وسوسهانگیز باشد، دارای ریسک بالاتری خواهد بود. مانند تصمیم به مهاجرت برای زندگی بهتر که در عین وسوسه انگیزی، دارای پیچیدگیها و خطرات بیشماری است.
مدل ارزش کاربردی که پیش از این با علامت اختصاری PXU توصیف شد در انتخاب احتمالی یک گزینه نقش مهمی دارد. در عین حال یک قالب و چهارچوب بسیار ساده و قوی نظری در مورد تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت ارائه میدهد، اما آنها در واقع مدل های خوبی برای تصمیم گیری در دنیای واقعی نیستند، بسیاری از تصمیم های زندگی واقعی شکل های بسیار پیچیده از عدم قطعیت است، زیرا نحوهی توزیع نتایج در آنها به گونهای ناشناخته است. برای مثال یک فرد که حق انتخاب در ثبت نام در دانشگاه در شرایط مساوی را دارد. نمیتواند به راحتی بر اساس نظریههای احتمال گراها تصمیم بگیرد، زیرا نتیجهی ثبت نام در هر کدام از این دانشگاهها نامشخص و نامعلوم است و فرد مجبور میشود بر اساس یک ابهام بزرگ دست به تصمیم گیری بزند. بر اساس نظر «نایت و السبرگ» تمایل افراد به تصمیم در شرایط خطر. بیشتر است تا شرایط ابهام.
یکی از زمینههای تحقیقاتی این حوزهی تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت تفاوتهای فردی است. برای بررسی این مورد برخی پژوهشگران ارزیابی کردهاند آیا نگرشهای خطرپذیر تحت تاثیر ویژگیهای شخصیتی است. مطالعات نشان دادهاند برخی افراد به طور ژنتیک و ذاتی، خطرپذیر هستند و برخی نیز به طور ارثی از آن دوری میکنند. مطالعات زیادی در این زمینه انجام شده است که دارای نتایج گوناگون و مغایری است. اما تاثیر نگرش و فرهنگ افراد در تصمیم گیری آنها انکار ناپذیر است. زنان در بیشتر مقولات تصمیم گیری به جز تصمیم گیری های اجتماعی، از خطرپذیری دوری میکنند. امروزه عصبشناسان بر اساس شواهد علمی این پدیده را به راحتی تفسیر میکنند.
یکی از مهمترین وجه تمایزها در انسان و دیگر حیوانات، انتخاب بر اساس ارزش است. در این نوع از انتخاب، افراد هنگام تصمیم گیری ابتدا به هر یک از گزینههای موجود، یک ارزش اختصاص میدهند، سپس ارزشهای موجود را مقایسه و محاسبه میکنند و بر اساس آن موارد مورد نظر خود را برمیگزینند، ارزشی که در زمان تصمیم گیری به هر یک از گزینههای موجود اختصاص مییابد، ارزش هدف نامیده میشود. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
احتمال و ارزش در مغز
تحقیقات وسیع اقتصادی در مورد تصمیم گیری بر اساس عدم قطعیت ، به پرسشهای بیپاسخ فراوانی در مورد ساز و کار مغزی این پدیدهی رفتاری منتهی میشود اینکه:
- * چه طور مغز با عدم قطعیت چالش میکند؟
- * أیا نواحی متفاوتی در مغز، شکل های گوناگون عدم قطعیت را پردازش میکند؟
اگر یک تصمیم گیرنده به نتایج احتمالی یک تصمیم دست پیدا نکند، در نهایت تصمیم وی بر اساس اطلاعات، ناقص یا خطا خواهد بود. در مطالعاتی که با استفاده از تصویربرداری از کارکرد مغز انجام شده است. آزمودنیها را در موقعیتهای مختلفی از تصمیم گیری قرار میدادند که از لحاظ نتایج احتمالی دارای درجات مختلفی از اطلاعات باشد. برای مثال آزمودنی در برخی موقعیتها هیچ کدام از نتایج احتمالی را پیشبینی نمیکرد. در برخی موارد تا حدودی اطلاعات بیشتری از نتایج در دسترس آزمودنی قرار میگرفت و گاه تمام نتایج احتمالی به اطلاعات آزمودنیها میرسید. در این آزمونها از شصت تا صد در صد احتمال درستی یک پاسخ مشمول پاداش قرار داشت. مهمتر این که هیچ اطلاع دقیق و آشکاری در مورد میزان احتمال پاسخ درست به آزمودنیها داده نمیشد اما آنها با گذشت زمان بر اساس بازخوردی که از انتخابهای خود میگرفتند. روند کار را با فرا میگرفتند و فعالیت در نواحی خلفی – جانبی قشر پیش پیشانی همبستگی منفی معنادار با احتمال پاداش را نشان میداد. طبق تحقیقات، مشخص شده است، ناحیهی قشر پیش پیشانی میانی نیز نقش مهمی در یادگیری عدم قطعیت بر اساس کوشش و خطا دارد، مانند آزمون کردن یک فرضیه و توالی پیش بینی.
یک سوال مهم در این حوزه آن است که آیا انواع گوناگونی از شرایطی که برای عدم قطعیت طراحی شدهاند تا فرد پاسخ دهد، مناطق و شبکههای گوناگون و متفاوتی از مغز را فعال میکنند؟ برای مثال اشخاص گاهی مجبور به گزینش میان دو موردی هستند که نسبت به هر دو گرایش مثبت دارند و هر دو را میخواهند، برعکس گاهی نیز مجبور به انتخاب میان دو موقعیت به یک اندازه نامناسب هستند که مورد پسندشان نیست و باید یک مورد را به اجبار بپذیرند. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
مطالعات قابل ملاحظهی رفتاری و عصبشناسی اذعان دارد که پردازش این دو نوع تصمیم گیری میان دو مطلوب و انتخاب میان دو نامطلوب در دو سیستم جداگانهی مغزی پردازش میشوند، در این مطالعات، شواهد نشان میدهد هنگامی که فرد در معرض انتخاب یک گزینه از میان دو گزینهی مطلوب و دوستداشتنی قرار میگیرد. مناحلق مغزی متفاوتی نسبت به زمانی که مجبور است از میان دو گزینه نامطلوب یکی را انتخاب کند، فعال میشوند. به عبارتی، میتوان بر اساس نتایج این مطالعات و نحوهی پردازش تصمیم گیری در مغز، آزمونهایی طراحی کرد که مرتبط با ارزش نتایج، ارزش کاربردی (PXU) و خطاهای قابل پیشبینی در انتخاب باشد. در این آزمونها افراد بر اساس ارزش نتایج با ارزش کاربردی با قابلیت پیشبینی خطاء مورد بررسی قرار میگیرند. دلیل آن رفع ابهامات موجود این حوزه بر اساس شناخت نحوهی پردازش این اطلاعات در نواحی مختلف مغز است. شواهد نشان میدهد، پردازشهای مغزی تصمیم با گرایش و تصمیم بدون گرایش در مناطقی انجام میشود که هم پوشانی دارند. این شواهد حاصل مطالعات بر مغز میمونها و مطالعات تصویربرداری کارکردی مغز انسان است، این بررسیها نشان میدهد هنگامی که فرد در مورد چیزی که مورد گرایش اوست تصمیم میگیرد. نواحی میانی یا فوقانی لوب پیشانی قشر مغز فعال میشوند، تام و همکاران دریافتهاند زمانی که افراد در حال انجام آزمونهایی هستند که چیزی را از دست میدهند. فعالیت مغزی در این نواحی به طور محسوس کاهش مییابد.
یک نمونه از تصمیم گیری در شرایط خطرپذیری و عدم قطعیت ، مطالعهای است که در شرایط آزمایشی با استفاده از آزمون رفتاری Gambling test و FMRI انجام شده است. بدین ترتیب که در یک صفحهی نمایش رایانه، ده مریع قرمز و آبی دیده میشود که ثبت این دو رنگ در هر آزمون متفاوت است. به آزمودنی گفته میشود یک بلیت زرد رنگ داخل یکی از مربعهای آبی یا قرمز است. از آن جا که نسبت مربعها در هر موقعیت متفاوت است، فرد باید با برآورد احتمال، گزینهی درست را انتخاب کند، یعنی بگوید بلیت زرد در مریعهای قرمز است یا آبی، حدس درست موجب افزایش امتیاز و حدس نادرست سیب کاهش امتیاز میگردد. این آزمون، میزان خطر و شرطبندی بر اساس احتمال پاسخ درست و نحوهی تصمیم گیری فرد در موقعیتهای عدم قطعیت را بررسی میکند، آزمودنیها در تمام مراحل به دستگاه تصویربرداری کارکردی FMRI متصل بودند. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
نتایج این مطالعه نشان داد، مناطق گوناگون مغزی ممکن است در انتخاب یک رفتار بر اساس تخمین میزان احتمال یک موقعیت، فعالیت نشان دهند، فعالیت در نواحی اینسولا، نواحی جانبی لوب پیش پیشانی و گیجگاهی با افزایش میزان عدم قطعیت افزایش مییابد و زمانی به نهایت فعالیت خود میرسد که شرایط یکسانی برای هر یک از دو انتخاب وجود داشته باشد. فعالیت نواحی خلفی قشر گیجگاهی برای بسیاری از انواع قضاوتها، احتمالات، ارزش کاربردی و محاسبه و تخمین، به طور مکرر در مطالعات گزارش شده است.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.