تجربه بویایی ، سیر در اینترنت و استشمام آن
تجربه بویایی را میتوان از پشت مانیتور کامپیوتر حس کرد؟ تنها در دنیای واقعی نیست که فرد میتواند با رایحه ابراز وجود کند و هویت خود را بیان کند، پیشرفتهای فناورانه ممکن است در حال و آینده امکان انتقال پیام و برقراری ارتباط از طریق رایحه را در اینترنت و انواع دیگر رسانهها و فناوریهای دیجیتال فراهم سازند محققان کره جنوبی و مشتریان و کارشناسان حوزه فناوری بر این باور بودند که از سال ۲۰۱۵ میتوان از اینترنت بهعنوان محلی جهت بروز حس بویایی استفاده کرد.
ربط و نسبت فناوری دیجیتال و رایحهها
این نوآوری فناورانه به اینترنت و دیگر رسانههای دیجیتال بعد جدیدی اضافه کرد. ابراز وجود و معرفی خود از طریق رایحهها، روش دیگری برای حفظ، توسعه و تقویت هویت در اینترنتی است که بهطور فزایندهای مورد بهرهبرداری قرار میگرفت. ازآنجاکه شمار کاربران شخصی و شرکتی جوامع مجازی مانند سکند لایف، مای اسپیس و فیسبوک رو به افزایش بود، ارزش منحصربهفرد بودن در اینترنت هم طبیعتاً اهمیت پیدا میکرد.
پرواضح است که به اشکال مختلف میتوان از رایحه برای استفادههای تجاری در اینترنت استفاده کرد. درصورتیکه برای مشتری فرصتی فراهم شود تا بتواند کالاهای رایحه دار مانند گل، عطر و برخی خوراکیها و آشامیدنیها را آنلاین بو کند، فروش آنها قطعاً آسانتر خواهد شد. بدین ترتیب، فناوری دیجیتال قادر است روشهایی نوآورانه از بازاریابی حسی را وارد عرصه دیجیتال مارکتینگ نماید.
رایحه دیجیتال، هدف بعدی فناوریهای نو
خدمات ویدئویی در اینترنت مانند یوتیوب گوگل با یاهو ویدئو اجازه میدهند کاربرانشان ویدئوهای خودساختهشان را آپلود نمایند و مردم در سراسر دنیا میتوانند آنها را تماشا کنند، فناوری رایحه دیجیتال میتواند برای این خدمات ویدئویی رقبا، یا مکملهای جدیدی را مطرح نماید.
باوجوداین، توسعه فناورانه لزوماً به افزایش منافع تجاری محدود نمیشود بخشهای عمومی مانند بخش مراقبتهای بهداشتی و درمانی نیز میتوانند از این پیشرفتها بهرهمند شوند. برای مثال میتوان با استفاده از رایانه فرایند تشخیص بیماری را از راه دور انجام داد. اتحادیه اروپا بودجهای ۷/۱ میلیارد یورویی را در اختیار پژوهشگری به نام هسام هایک قرار داده تا بتواند یک بینی الکترونیکی با قابلیت تشخیص سرطان ریه بسازد. ازآنجاکه سلولهای سرطانی از همان ابتدای شروع بیماری بوی بسیار ملایم و ظریف اما متمایزی بر جا میگذارند دستگاه میتواند سرطان را از بازدم ریههای بیمار تشخیص دهد.
همچنین رایحهها میتوانند تأثیری مثبت و بازدارنده بر بیماران بستری در بیمارستان داشته باشند. این موضوع در مثال زیر در مرکز ساحلی بیمارستان فلوریدا نشان دادهشده است که در آن دستگاههای خوشبوکننده اهمیت فناوری دیجیتال را در خلق تجربه بویایی نشان میدهند.
بوی مطبوع وانیل
مرکز ساحلی بیمارستان فلوریدا در ایالاتمتحده محیطی ایجاد نموده که در آنها سلامت، آسایش و رفاه بیماران حرف اول را میزند. این بیمارستان برای دستیابی به تجربههای مرتبط با بویایی مطلوب از دستگاههایی استفاده میکند که رایحه دریا، نارگیل و وانیل را پخش میکند. رایحه وانیل در بخش رادیولوژی پخش میشود، چراکه احساس میشود این رایحه باعث میشود بیماران کمتر دچار احساس ناخوشایند یا بسته هراسی (تنگاترسی) شوند.
یکی از دلایلی که باعث شد بیمارستان از این دستگاهها استفاده کند، کاهش تعداد بیمارانی بود که در صف انتظار برای گرفتن عکس رادیولوژی بودند. آنها بیدلیل از گرفتن عکس منصرف میشدند بیمارستان تصمیم گرفت از رایحهها برای ایجاد محیطی خوشایند و مطبوع و درعینحال آرامشبخش و تسکیندهنده استفاده کند انتظار میرود این اقدام باعث شود که بیماران منصرف نشوند و مراحل درمان را تا آخر سپری کنند.
فناوریهای مدرن در خدمت حذف بوهای نامطبوع
فناوری دیجیتال در از بین بردن و کنترل بوهای نامطبوع نیز قدرتمندانه ظاهر میشود. برای مثال، از بین بردن بوهای نامطبوع عامل مهمی در ایجاد جوی دلپذیر در چشمانداز خدمات است؛ بنابراین منافع مالی قابلتوجهی در تولید محصولات و طراحی روشهایی نهفته است که بوی نامطبوع را از بین میبرند بهویژه در رستورانها، کافهها و باشگاههای شبانه که برای از بین بردن بوهای نامطبوع باید بیشتر تلاش کنند که البته با وضع قانون منع استعمال دخانیات در سوئد و دیگر کشورهای اروپایی این تلاش دوچندان شده است.
نمونه دیگری ازایندست شرکت ولوو است که درصدد حذف بوهای نامطبوع درون خودرو برای ایجاد فضایی خوشایند و سالم است. این موضوع توسط اداره بازاریابی ولوو در گوتنبرگ سوئد بدین شرح بیانشده است:
تلاش زیادی کردهایم تا هنگامیکه شخصی وارد خودرو میشود، خودرو بوی خوبی داشته باشد مدل جدید اس ۸۰ و تمام دیگر خودروهای ما سازگار با محیطهای آلرژیک ساختهشدهاند مدل اس ۸۰ توسط انجمن آسم و حساسیت سوئد تأییدشده است. زمانی که خودرو با کنترل دستی باز میشود، هوای داخل تخلیه میشود و حجم عظیمی از بوی پلاستیک و دیگر چیزها که در آن انباشتهشده به بیرون هدایت میشود. این همان پیشرفت نسبتاً قابلتوجهی است که در زمینه تجربه بویایی و ارتباط آن با فناوری حاصلشده است.
آشکار است که ولوو میخواهد هوای نامطبوع و بوی ناخوشایند را از خودروهایش بزداید. در عوض، تصمیم دارد مثلاً بر بوی چرم تأکید کند، چراکه بسیاری از مردم آن را خوشایند میدانند. همچنین فضای سالم و مطبوعی که ولوو درصدد ایجاد آن است در خلق تجربه رانندگی امنتر و همراه با آرامش تأثیرگذار است.
برند بهعنوان احساس بویایی
این بخش با توصیف و تشریح چگونگی کمک حس بویایی به ابراز هویت یک هتل و تقویت تصویر ذهنی آن به پایان میرسد. این اتفاق ازآنرو میافتد که محصولات هتل عمدتاً شامل عناصر احساسی و عاطفی ازجمله پذیرایی از مشتری و رسیدگی به آنها، نمای داخلی و مهمتر از همه جو و محیط هتل است که در آن هوا، سیستم تهویه و رایحه از عناصر مهم هستند.
بهعلاوه، مدت اقامت مشتری در هتل محدود است، لذا برای هتل مهم است که حواس مشتری را در این مدت بهگونهای مؤثر و راهبردی تحریک کند، تنها تختخواب نرم و دوش آب گرم کافی نیست، بلکه تمامی تلاش هتل، ایجاد هویت برند و تصویر برند از طریق کل احساس بویایی در ذهن مشتری است، برای بهتر نشان دادن این موضوع و بررسی جزئیات آن، هتل پارکهایت واندوم پاریس را انتخاب کردهایم.
هتل پارکهایت واندوم – نمونهای از راهبرد حس بویایی
حتی در هنگام ساخت بنای این هتل در سال ۲۰۰۲، یک رایحه امضا برای آن در حال طراحی بود مسئولین هتل به شرکت عطرسازی بل موتین فرانسه سپردند تا رایحهای درست کنند که همراه با طراحی مدرن و آرایهگری فضای داخلی هتل، عمیقترین احساسات را در میهمانان ایجاد کند و جوی را در هتل به وجود آورد که برای میهمانان احساس بویایی دلپذیری فراهم آورد.
موتین برای خلق یک رایحه متناسب با محصول که با ارزشها و هویت هتل هماهنگ باشد در دورهای چندماهه دیدارهایی با مسئولین و کادر هتل ترتیب داد پس از بررسی پلانهای طبقات هتل و گفتگو در مورد طرح و کیفیت و همچنین فلسفه تجربه بویایی و حسی هتل و آرامش و رفاه میهمانان از دید کادر هتل، بل موتین، پاچولی را ارائه نمود پاچولی نوعی نعنای هندی است که گل آن بوی تندی دارد و از آن روغن سنگین و قهوهایرنگی میگیرند و در عطرهای خاص از آن استفاده میکنند نظر کارشناسان این بود که از بین رایحههای مختلف این رایحه هماهنگی بیشتری با جزئیات چوب ماهونی بهکاررفته در نمای داخلی هتل دارد.
باوجوداین، رایحه نعناع به نظر خیلی رسمی بود، پس به آن رگههایی از پرتقال شیرین برزیلی و چوب صندل طبیعی اضافه کردند و برای لطیف و جذابتر کردن آن، وانیل طبیعی و مصنوعی را نیز افزودند همچنین عطر روسی ملایمی که به رایحه چوب سوخته شباهت داشت را نیز به آن اضافه کردند، فرمول نهایی این عطر حاوی بیش از هجده جزء مختلف بود.
این رایحه امضای هتل، با دیگر عناصر هتل ازجمله ارکیدههای سفیدرنگ پذیرش، مسیرها و خطوط لطیف جاری نمای داخلی، ابریشمهای لوکس تایلندی و سطوح پارچه پوش آن پیوند میخورد شناسایی این رایحه آسان نیست، چراکه عطر یک گل یا درخت نیست و معجونی از بوهای مختلف است آن را اینگونه توصیف کردهاند: «ملاط تازه که روی یکتخته خام بلوط ریخته شده و با خمیر شیرینی تازه و نرم دارچینی و بوی غنی و تند ابریشم مخلوط شده است»، بهعلاوه، گفتهشده که نکته بارز عطر شدت آن است، چراکه بسیار ملایم و ظریف است و شناسایی آن چندان آسان نیست درعینحال، در اینجا هدف توصیف این عطر نیست. اگر میخواهید دقیقه آن را بشناسید بروید شبی را در هتل بمانید و آن را تجربه کنید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.