انواع مختلف محتوا
( انواع مختلف محتوا ) پیش از این که وارد بحث معرفی انواع مختلف محتوا شویم، بهتر است به این موضوع اشاره کنیم که در متون بازاریابی محتوا از عبارت «ابزارهای بازاریابی محتوا» به جای عبارت « انواع مختلف محتوا » نیز استفاده میشود.
فناوری اطلاعات، امکان آفرینش انواع مختلفی از محتوا را ایجاد کرده است و خلاقیت در بازاریابی محتوا نقشی محوری دارد. بازاریابیهای اینترنتی برای این که بتوانند در این محیط رقابتی از کسب وکار خود محافظت کنند و آن را به اهداف تعیین شده برسانند، باید با ایدههای متعددی آشنا باشند تا در ایجاد ایدههای خلاقانهی خود توانمندتر عمل کنند. اکنون با معرفی انواع مختلف محتوا سعی کردهایم شما را برای یک جنگ بزرگ بازاریابی آماده کنیم:
اخبار و محتوای وبلاگ
این محتوا سادهترین نوع محتوایی است که میتوان ایجاد کرد. اخبار و محتوای وبلاگ نخستین محتوایی است که هر بازاریاب باید ایجاد کند. وبلاگ که بلاگ نیز نامیده میشود، یک صفحهی اینترنتی است که به عنوان یک مجلهی در دسترس عموم برای یک فرد یا سازمان عمل میکند. عموما به صورت روزانه و یا به طور متناوب بهروزرسانی میشود. کاربرد نرم افزار RSS (پیوند واقعا ساده) باعث میشود تا مطالعهکنندگان وبلاگها به طور پیوسته از بهروزرسانی صفحات مورد علاقهشان در هر زمان که آنلاین میشوند، مطلع میگردند. وبلاگها به خوانندگانشان این اجازه را میدهند تا نظرات خود را ارسال کنند و یا با ناشر وبلاگ که بلاگر نامیده میشود، پرسشهایی را مطرح کنند. همچنین بسیاری از وبلاگها به ویکیها نیز متصل هستند. ویکی یک صفحه اینترنتی است که هر کس میتواند آن را ویرایش کند و در آن ضمیمه پرسشهایی را مطرح نماید و یا نظر خود را درج کند و در حقیقت تغییراتی را در آن صفحه اینترنتی ایجاد نماید. پادکست یک تکنولوژی در حال ظهور است. هر بلاگری از منابع رسانههای گروهی سنتی میتواند یک گزارش صوتی و یا تصویری تهیه کند و آن را به یک سایت اینترنتی بفرستد که امکان دانلود آن توسط هر دستگاه دیجیتالی که قابلیت خواندن آن فایل را دارد، وجود دارد.
با افزایش علاقه به وبلاگ و پادکستها، زمان زیادی نمیگذرد که بازاریابها این مورد را نیز در استراتژی مشاغل الکترونیک خود گنجاندهاند. توجه ویژهی بازاریابها بر وبلاگهایی است که بر تولیدات تکنولوژی جدید متمرکز شدهاند، زیرا آنها میتوانند به طور موثر بر شکلگیری افکار عمومی اثرگذار باشند. در تلاش جهت کاهش اثرات مخرب شایعات و اطلاعات نادرست، بسیاری از شرکتها تصمیم گرفتهاند از وبلاگنویسان به عنوان اعضای مطبوعاتی و اذعان توانایی خود برای گسترش اخبار و نفوذ آن استفاده نمایند. سایر شرکتها وبلاگهای شخصی ایجاد مینمایند. مدیرعامل یک شرکت نرمافزاری میگوید: « برای ما وبلاگ یک روش کامل جهت به اشتراکگذاری تجربیاتمان است. ما در خصوص به روزرسانی وبلاگ شرکت علاقهمند شدیم و راههای بهتری را جهت به اشتراک گذاشتن عقاید خود با مشتریان جهانیمان، افراد همشأنمان و همکارانمان فراهم کردیم.»
مشابه این شرکت بسیاری عقیده دارند که اگر وبلاگهای شرکت به طور مناسب به خدمت گرفته شوند، میتوانند به ایجاد یک برند تجاری معتبر کمک نمایند.
ساخت این محتوا برای هر کسب و کاری آسان و سریع است. این نوع از محتوا ترجیحا باید هر روز منتشر شود، زیرا مشتریان نمیخواهند وارد یک سایت شوند و ببینند آخرین نوشته مربوط به چند ماه پیش است. همچنین موتورهای جستجو وبسایتهایی را که با محتوای غنی مرتب به روز میشوند، دوست دارند و برای آنها در صفحهی نتایج خود ارزش بیشتری قائل هستند. اخبار صنعت و برند میتواند برای مشتریان جالب باشد و ذهن آنها را برای مدت بیشتری در گیر کسب و کار نماید.
مصاحبهها و خبرهای ویژه
برخلاف اخبار که محتوای کوتاهتری هستند، راهنماها و مصاحبهها طول بیشتری دارند و لازم نیست هر روز منتشر شوند. چیزی که در اینجا خلق میشود ممکن است حاصل تجربهی تیم پشتیبانی از برخورد با مشکلات مشتریان باشد. همچنین مصاحبه با افراد کلیدی شرکت یا صنعت میتواند برای مشتریان جذاب باشد. همانند پشت صحنهی فیلمهای سینمایی، پشت صحنهی فعالیتهای کسب وکار نیز برای مشتریان جذاب و دیدنی است. مزیت دیگر محتواهای طولانی این است که اگر خیلی خوب تولید شده باشد، میتواند به سراسر وب توسعه یابد و بازدید سایت توسط افراد فعال در شبکههای اجتماعی و سایتهای دیگر تقویت شود.
مقالات سفید
استفاده از دادههای خصوصی شرکت و تجزیه و تحلیل آنها میتواند راه مناسبی برای خلق محتوای مورد علاقهی مشتریان باشد. مقالهی سفید با شناسایی مسائل و مشکلات رایج در حوزهی کسب وکار هدف به دیدگاه کلی کسب و کار در حل آن مسائل اشاره میکند. مقالات سفید نه تنها میتوانند برند را در موقعیت رهبری فکری صنعت قرار دهند، بلکه میتوانند سبب جذب مشتری نیز بشوند. ساخت یک مقالهی سفید در فرمت PDF و دریافت مشخصات تماس افراد در ازای دادن اجازهی دانلود میتواند پایگاه دادهی جدیدی از اطلاعات تماس را برای کسب وکار فراهم کند. این پایگاه داده خیلی هدفمند است، زیرا از مجموعهی کسانی تشکیل شده که حتما به صنعت و کسب و کار هدف علاقهمند هستند و استفاده از این پایگاه داده میتواند اثربخشی بالایی داشته باشد.
کتابهای الکترونیکی
ایدهی کتابهای الکترونیکی مشابه ایدهی مقالات سفید است. توسعهی ایدهی مقالات سفید به یک کتاب که به مشتریان کمک کند، میتواند خیلی مؤثر باشد. بدین ترتیب دیگر لازم نیست کسب و کارها مانند شرکت لاستیکسازی میشلن بابت چاپ و کاغذ هزینه کنند، تنها هزینهی آنها به خلق کتاب محدود میشود. به لطف پیشرفت نشر دیجیتال و رشد روزافزون کتابخوانهای الکترونیکی، ایجاد و انتشار یک کتاب الکترونیکی راه مناسبی برای توزیع محتواست. استفاده از این ابزار در میان بازاریابهای B2B رو به افزایش است.
اینفوگرافی
بسیاری از بازاریابها این نوع محتوای بصری را میپسندند، زیرا اینفوگرافیها ۳ برابر هر محتوای بصری دیگری محبوبیت دارند و به اشتراک گذاشته میشوند. از آنجا که نوشتن حجم زیادی از دادهها گیجکننده است، بازنمایی گرافیکی انبوهی از دادهها در یک فایل تصویری میتواند مفید و جذاب باشد. بازاریابهای دیجیتالی با تصویرسازی از دادهها، مخاطبان خود را افزایش میدهند. فرقی نمیکند که اینفوگرافی خیلی علمی و برای بازار B2B باشد یا بذلهگویانه و دربارهی داستان فانتزی هری پاتر، هر دو این اینفوگرافیها پتانسیل بالایی در به اشتراک گذاشتهشدن دارند. بازنشر اینفوگرافیها در شبکههای اجتماعی باعث افزایش ترافیک ورودی وب سایت کسب وکار و رسیدن پیام به دست مخاطبان بیشتری خواهد شد.
ویدئوها
ویدئوها به صورت فزایندهای برای موفقیت در بازاریابی دیجیتالی مهم هستند. برخی از برندها از شوخی و بذلهگویی برای تولید محتوای ویدئویی استفاده میکنند و برخی دیگر از پوشش رویدادهای فوق العاده مهم بهره میگیرند. برخی از برندها هم به ساخت ویدئوهای پرسش و پاسخ دربارهی خواستههای مشتریان و معضلات صنعت میپردازند. این ویدئوها هم نیاز مشتریان را برطرف میکنند و هم بازنشر آنها به ترویج برند منجر میشود ویدئوها برای بهینهسازی موتورهای جستجو و بهبود رتبهی سایت نیز مفید هستند، زیرا کاربران برای مدت طولانیتری وقت خود را در سایت میگذرانند و این موضوع برای موتورهای جستجو ارزشمند است. افزایش طول زمان ویدئوها در شبکههای اجتماعی اینستاگرام و توییتر فرصتهای بیشتری را برای استفاده از محتوای ویدئوی فراهم کرده است. همچنین ظهور شبکههایی نظیر Vine و Snapchat نیز بر اشتیاق کاربران به محتوای ویدئویی افزوده است.
مدت زمان مناسب برای ویدئوهای مختلف متفاوت است. طبق تحقیقات TNW News طول زمان مناسب برای هر یک از ویدئوها عبارت است از:
آموزشی: ۴۵ تا ۹۰ ثانیه
تبلیغات خلاق: ۱۵ تا ۵۹ ثانیه
گواهی مشتریان: ۶۰ تا ۱۱۹ ثانیه
استفاده از ویدئو در بازاریابی محتوا به دلایل زیر مهم است:
منجر به افزایش نرخ تبدیل مشتریان میشود.
ارتباطات احساسی قویتری برقرار میکند.
قابلیت دسترسی را افزایش میدهد.
نرخ خرید مجدد را افزایش میدهد.
بر بهبود سئوی سایت تأثیرگذار است.
توجه کاربر را به شکل قدرتمندی جذب مینماید.
عکسها
یک تصویر میتواند ده هزار کلمه را به نمایش بگذارد و به قول ضرب المثل قدیمی “شنیدن کی بود مانند دیدن.” یک تصویر میتواند در چند ثانیه اطلاعات بسیاری را به مخاطب خود انتقال دهد. مقالات طولانی به تصاویر نیاز دارند. عکسها از خستگی کاربر حین مطالعهی مطلب جلوگیری میکنند. همچنین باعث میشوند خوانندگان مطلب را بهتر به یاد بیاورند. علاوه براین، بر اساس برآوردها بازدید کلی مقالههایی که تصویر در آنها به کار رفته است،۹۴% بیشتر است.
البته هر تصویری نمیتواند مؤثر باشد. بهتر است از تصاویری با کیفیت بالا و اصلی استفاده شود. تصاویری که توسط خود وبسایت تهیه شده و از اینترنت دریافت نشده باشند میتوانند اعتماد بیشتری در میان کاربران ایجاد کنند. این موضوع برای کسب و کارهای فقط آنلاین بسیار اهمیت دارد و باعث میشود تا کاربران خرید خود را نهایی کنند.
اسکرین شات
اسکرین شات تصویری است که فرد از صفحهی نمایشگر گوشی هوشمند یا کامپیوتر خود تهیه میکند. اگر محصول یا خدمتی که ارائه میشود، ماهیت فنی داشته باشد، اسکرین شاتها میتوانند به عنوان یک سند واقعی در نظر گرفته شوند. با توجه به اینکه اسکرین شاتها تاریخ و ساعت دارند، در برخی موارد از آنها به عنوان ابزار ایجاد اعتماد استفاده میگردد.
پرسشهای متداول
صفحههای پرسشهای متداول در بسیاری از وبسایتها مشاهده میشوند. هدف از ساخت این صفحهها پاسخگویی در لحظه به مشتریان فعلی و احتمالی است. بسیاری از این صفحات توسط کاربران استفاده نمیشوند که این موضوع میتواند دلایل متعددی داشته باشد، از جمله:
اطلاعات قدیمی است.
پاسخها به قدری ابتدایی هستند که پرسشی را برطرف نمیکنند.
اطلاعات به خوبی سازماندهی نشدهاند و کاربران نمیتوانند از آن استفاده نمایند.
پرسشها چیزی نیستند که کاربران دنبال آن هستند.
یک صفحهی پرسشهای متداول بیفایده بر تصویر خوانندگان از برند تأثیر مخربی دارد و تیمهای توسعهی محتوا باید با کمک بخش خدمات مشتریان به دنبال پاسخ پرسشهای فعلی و مورد نیاز مشتریان باشند. همچنین این صفحه باید در دسترس کاربران باشد؛ یعنی نباید مشتری به دنبال لینک این صفحه بگردد، بلکه باید بتواند در زمان نیاز لینک پرسشهای متداول مربوط به آن موضوع را مشاهده نماید.
آزمونکها یا کوییزها
برخی، کوییزها را سلاح مخفی بازاریابهای محتوا میدانند. همانطورکه در بسیاری از مجلهها آزمونهای خودشناسی از محبوبترین صفحات هستند، در فضای وب نیز این آزمونها میتوانند دوست داشتنی باشند. آزمونها میتوانند با موضوعات زیر باشند:
چه رنگی مناسب شخصیت شماست؟
شما کدام شخصیت داستان هری پاتر هستید؟
بر اساس بازی مورد علاقه، شخصیت خود را بشناسید.
اهمیت این کوییزها به خاطر دقت پاسخها نیست، بلکه از این جهت اهمیت دارند که کاربران را مدت زیادی درگیر خود میکنند و از طرفی دیگر، به طور میانگین دفعات به اشتراک گذاری آنها زیاد است. طبق آمار بوزسامو هر کوییز به طور متوسط ۱۹۰۰ بار به اشتراک گذاشته میشود که این مقدار بسیار بیشتر از دفعات به اشتراک گذاری اینفوگرافیهاست. این در حالی است که هزینه و زمان ساخت اینفوگرافیها بسیار بیشتر از کوییزهاست. به طور کلی دو نوع کوییز وجود دارد که بازاریابهای محتوا از آن استفاده میکنند:
کوییزهای با رتبهبندی: این کوییزها دارای نمره و رتبهبندی هستند. پرسش محوری آنها میتواند این باشد: «شما چقدر با بازیهای کامپیوتری آشنا هستید؟» در نهایت بر اساس پاسخها نمره یا مدالی به کاربر داده میشود.
کوییزهای دارای نتیجه: این کوییزها دارای یک نتیجهی مشخص هستند. مانند «شما کدام شخصیت جنگ ستارگان هستید؟
فهرستها
فهرستها یکی از انواع محتوا هستند که در حال تبدیل شدن به ترند در بازاریابی محتوا میباشند. فهرستها میتوانند شامل مطالب سرگرمکننده مانند فهرست منفورترین شخصیتهای بازیهای ویدئویی یا فهرستهای مرتبط با محصول باشند. برخی از مشتریان از نیازهای دقیق خود آگاه نیستند، فهرستهایی مانند، کار واردات محصولات پرفروش به تفکیک ماه و سال میتوانند نقطهی شروع خوبی برای مشتریان اینترنتی باشند.
مقالههای فهرستی
مقالههای فهرستی، مقالههایی هستند که در قالب یک فهرست با حاشیهنویسی و تفسیر مشروح ایجاد شدهاند. مقالههای فهرستی پتانسیل خوبی برای افزایش ترافیک وبسایت دارند. فهرستها به این دلیل که اطلاعات را به صورت سازمان یافته ارائه میکنند، توسط مغز انسان بهتر درک میشوند و میتوانند در بازاریابی محتوا مؤثر باشند. فهرستها با دستهبندی و مفهومسازی میتوانند تجربهی آسانی از خواندن را ارائه دهند، در نتیجه محتوای تولیدشده آسانتر توسط مشتریان مصرف میگردد.
توضیحات محصول
توضیحات محصول، محتوایی است که در تصمیم نهایی بازدیدکنندگان وبسایت تأثیرگذار است و در عین حال کیفیت آن نیز بر رتبهی سایت در نتایج موتورهای جستجوگر تأثیر دارد. توضیحات محصول باید بازدیدکننده را درگیر خود نماید، آنها را ترغیب کند و در نهایت محصول را به فروش برساند. توضیحات محصول به صورت فنی و تخصصی چندان برای بازدیدکنندگان مناسب نیست. توضیحات محصول باید متناسب با شخصیت مخاطبان هدف نوشته شده باشد. لحن نوشتار نیز میتواند تاثیر زیادی روی خریداران احتمالی بگذارد. البته یک فرمول کلی برای این موضوع وجود ندارد، زیرا بازارهای مختلف، توضیحات محصول متفاوتی را طلب میکنند. نکتهی مهم در این زمینه این است که استفاده از محتوای کپی برداری شده از سایتهای دیگر به شدت اشتباه مهلک و کشندهای است و نه تنها در مشتری اعتماد ایجاد نمیکند، بلکه به سلب اعتماد مشتریان نیز میانجامد. البته باید توجه داشت که توضیحات برخی از محصولات ممکن است به گونهای باشد که نتوان متنی غیرتکراری برای آن تهیه کرد.
نقد و بررسی و نظرات کاربران
نقد و بررسی کاربران، نمرات آنها و دیدگاه آنها به دانشی گفته میشود که از تجربهی مشتریان کسب میگردد. وبسایتها از تکنیکهای جذب دانش برای کسب دیدگاه مشتریان استفاده میکنند و سپس این دانش برای سایر کاربران بازنشر میشود. چرخهی مدیریت دانش دربارهی مشتریان به تولید محتوای مورد نیاز کاربران منجر میشود. تجارب کاربران عینی از محصولات یا خدمات نقش مهمی در ایجاد اعتماد برای مشتریان دارد. امکان افزودن دیدگاه و نقد و بررسی توسط کاربران، الگوی یک طرفه بودن کانالهای بازاریابی را دچار تحول کرده است. کاربران با نوشتن نظرات مثبت یا منفی خود در وبسایتها به صورت مجازی ارتباط برقرار میکنند. دوطرفه شدن ارتباطات در فضای مجازی میتواند رابطهی نزدیکتری بین کسب و کار و مخاطبان برقرار کند.
محتوای برندها
منظور از محتوای برندها تولید محتوای تبلیغاتی توسط برندها و محتوای انحصاری توسط کسب و کارها نیست، بلکه منظور استفاده از محتوای تبلیغاتی برندهای دیگر در یک کسب و کار دیگر است. کسب و کارها از طریق برندینگ با چالشهای رقابتی شدن بازار مقابله میکنند و محتوایی نیز که توسط برندها تولید شده باشد میتواند تجربهی کاربران از برخورد با کسب و کار را بهبود بخشد. محتوای تولید شده توسط برندها الزاما محتوایی صادقانه و جامع نیست. در ویدئوی تبلیغاتی پلی استیشن ویآر یا اطلاعات رسمی آن که توسط سونی تولید شده، به ضعفهای محصول اشارهای نشده است، اما این محتوا اگر در بازارچههای آنلاین و کانالهای خردهفروشی قرارگیرد، با توجه به آشنایی قبلی مخاطب با برند باعث میشود که نسبت به خردهفروش نیز همان احساس را پیدا کند و احساس نماید که در حال خرید مستقیم از شرکت تولیدکننده یا ارائهدهندهی محصول است، در نتیجه ریسک ادراک شدی او در تصمیمگیری برای خرید کاهش مییابد. اعتبار پیش فرض کاربر براساس حدسیات کلی صورت میگیرد. برندی که بیشتر شنیده شده باشد، اعتبار پیش فرض بیشتری دارد. و محتوایی که این برندها تولید میکنند میتواند به ایجاد اعتماد منجر شود.
نقد و بررسی افراد خبره
دیدگاه افراد تأثیرگذار و خبره دربارهی محصولات همانند نظرات مشتریان مهم است و مشتریان از این طریق میتوانند به محصولات و خدمات یک کسب و کار اعتماد کنند. لازم نیست حتما نظر این افراد مثبت باشد، خیلی وقتها نظرات منفی نیز ممکن است به ایجاد اعتماد در خریداران منجر شود، زیرا خواننده احساس میکند که اطلاعات ارائه شده صادقانه است و در هنگام جمعبندی به منظور تصمیمگیری برای خرید این موضوع را در نظر میگیرد. افراد خبره تنها اشخاص حقیقی نیستند. برای مثال، در صنعت بازیهای ویدئویی وبسایتهای نقد و بررسی بازی متعددی وجود دارند که بازیهای کامپیوتری را بررسی میکنند. همیشه خریدار به دنبال خرید یک محصول عالی نیست، بلکه میخواهد بداند دقیقا چه انتظاری میتواند از محصول داشته باشد. نقد و بررسیهای انجام شده توسط سایتهای مشهور میتوانند ریسک ادراک شده توسط مشتریان را کاهش دهند.
آموزش گام به گام
آموزشهای گام به گام از نوع بلند محتوا هستند. ارائهی محصولات آموزشی دربارهی محصولات و خدمات یک نوع خدمات مشتریان است که میتواند به آنها در رفع مشکلاتشان کمک کند. این فرآیند از طریق توزیع دانش حرفهای صورت میگیرد و برای کسب وکارها یک مزیت رقابتی ایجاد مینماید. کسب وکارهای موفق نه تنها محصولات مناسبی را عرضه بلکه خدمات مشتریان با کیفیتی نیز ارائه میدهند که این خدمات به افزایش وفاداری مشتریان منجر میگردد. کسب وکارها باید توجه داشته باشند که از تولید محتوای آموزشی دربارهی محصول مهم است که این محتوا از کانالهای مناسب به مشتری برسد.
نظرسنجی
نظرسنجی ابزاری است که امکان مشارکت سریع و آسان کاربران وبسایت را فراهم میکند. کاربران تمایل دارند وجود خود را ابراز کنند و نظرسنجی ابزار خوبی برای درگیرکردن مشتریان است. نظرسنجی علاوه بر سرگرم کردن کاربران میتواند به کسب وکارها بازخورد ارائه کند. اگرچه نظرسنجیهای کوتاه نمیتوانند اطلاعات مورد نیاز برای تصمیمگیریهای کلیدی را تامین کنند، اما یک نمای کلی را مشخص خواهند کرد.
پادکست
پادکستها مانند برنامههای رادیویی هستند که مشترکان پادکست در بازههای زمانی مشخص آن را دریافت میکنند. پادکست یک فایل صوتی یا تصویری است که میتواند از وبسایت روی هر دستگاه دیجیتالی دانلود شود. پادکستها میتوانند شامل خلاصهى اخبار صنعت، مصاحبه با افراد کلیدی و بحث و گفتگو باشند.
خبرنامه
خبرنامهها یک نوع تبلیغ هستند که به صورت دورهای به گروه مشخصی از افراد فرستاده میشوند. محتوای خبرنامهها یک موضوع محوری را شامل میشود که برای گروه هدف جذاب است. خبرنامهها ممکن است از مجموعهای از لینکها تشکیل شده باشند یا این که اطلاعات چندرسانهای را شامل شوند. خبرنامهها یک کانال یک طرفهی ارتباطی با مشتریان هستند و پیام را به صراحت به مخاطب میرسانند، اما اگر محتوا از نظر کاربر جذاب نباشد یا دفعات ارسال آن زیاد یا کم باشد ممکن است به تجربهی کاربر آسیب وارد کند و موجب رنجش او شود.
سمینار تحت وب
سمینارهای تحت وب، نوعی از پخش تعاملی از طریق اینترنت هستند که به نصب هیچ برنامهی خاصی نیاز ندارند و از طریق وب در دسترس هستند. البته شبکهی اجتماعی پریسکوپ که در سال ۲۰۱۵ وارد بازار شد، توسط برخی از کسب و کارها برای سمینارهای تحت وب و تعاملی استفاده میشود.
در این سمینارها مخاطبان در تعامل مستقیم با یک خبره هستند و میتوانند پرسشهای خود را از او بپرسند که این موضوع باعث افزایش نزدیکی کسب و کار با مشتریان خود میشود.
نرمافزار موبایل
نرم افزاری است که برای گوشیهای هوشمند طراحی شده است. برنامهی موبایل یکی از ابزارهای نوین بازاریابی محتوا محسوب میشود. هدف اصلی ایجاد برنامهی موبایل این است که حداکثر کاربران ممکن را جذب کند و گروههای هدف را با کیفیت بالایی به خود مشغول نماید. همچنین با توجه به سرمایه گذاری بالای لازم برای ایجاد برنامهی موبایل نسبت به راه اندازی وبسایت، کسب و کارهای کمتری از این تکنیک استفاده میکنند. همین امر سبب میشود که کاربران نسبت به برندهایی که اپلیکیشن دارند، اعتماد بیشتری داشته باشند.
مطالعات موردی
مطالعات موردی نخستین بار در دانشکدههای کسب و کار دانشگاههای آمریکا و اروپای غربی استفاده شد. این رویکرد با هدف کمک به دانشجویان MBA برای درک فرایندهای واقعی و مثالهای موفق استفاده میگردید. در بازاریابی محتوا، مطالعات موردی ابزاری هستند که در آنها مثالهای موفق از کاربرد تجاری محصولات یا خدمات بیان میگردد. چیزی که این گونه مطالعات را ارزشمند میکند این است که مطالعات موردی با تأییدیهی کارفرما و مشتری در وبسایت قرار میگیرند، از این رو باعث میشوند کسب وکار برند شود و اعتبار آن در بازار تصدیق گردد. تعداد کلیکها روی مطالعات موردی و تعداد مشترکان جدید وبسایت، شاخصهای مناسبی برای تعیین میزان اثربخشی این نوع محتوا هستند.
نمایشگاه مجازی
امروزه فناوری و اینترنت پرسرعت امکان ایجاد تجاربی مانند زندگی واقعی را فراهم کرده است. به کمک پیشرفت فناوری، مفاهیمی مانند زندگی مجازی و واقعیت مجازی در حال گسترش هستند. مدیران رویدادها میتوانند نمایشگاههای تجاری و کنفرانسهای خود را به صورت اینترنتی برگزار کنند تا مشارکت را افزایش دهند و ارتباطات را بهبود بخشند.
ریزصفحه
ریزصفحهها، صفحات ورود نیز خوانده میشوند. این صفحهها معمولا شامل ساختار ناوبری صفحات اصلی سایت نیستند. هدف ریزصفحهها ارائهی مهمترین اطلاعات دربارهی خدمات یا محصولات ارائه شده توسط برند است. وظیفهی این صفحهها تحریک احساسات بازدیدکننده و وادارکردن آنها به خرید محصول با استفاده از خدمات است. این صفحه ها باید پیام را به آسانی برای مخاطبان هدف بیان کنند و شامل داستانی احساسی به منظور تحریک کاربر باشند.
محتوای حضوری
پولیزی (pulizzi) ملاقاتهای حضوری را نیز نوعی محتوا تعریف میکند. حضور در نمایشگاهها و میزگردهای مدیران موقعیتهایی برای تحت تأثیر قراردادن مخاطبان شما هستند.
دورههای آموزشی
دورههای آموزشی آنلاین تنها با هدف جذب درآمد ایجاد نمیشوند، بلکه حتی بسیاری از آنها به رایگان ارائه میشوند. هدف کسب وکارها از ارائهی این دورهها جذب مخاطب و از طرفی، ایجاد اعتبار برای برند است. در واقع کسب وکارها با برگزاری دورههای آموزشی میتوانند بیشتر خود را مطرح کنند و همین امر به شناخته شدن آنها توسط مخاطبان منجر میشود. ضمن این که در نظر شرکت کنندگان به عنوان رهبر صنعت به چشم میآیند.
محتوای شبکههای اجتماعی
همانطور که پیشتر اشاره شد، بازاریابی محتوا با شبکههای اجتماعی ارتباط تنگاتنگی دارد. طبق گزارش ۲۰۱۶ مؤسسهی بازاریابی محتواء کسب و کارهای B2C در آمریکای شمالی به طور میانگین از ۷ شبکهی اجتماعی برای توزیع محتوا استفاده میکنند. طبق آمار پرطرفدارترین شبکهی اجتماعی در امریکا فیسبوک است که انتشار انواع گوناگونی از محتوا در آن امکانپذیر است و تنوع و محتوایی نزدیک به محتوای وبسایت دارد. با توجه به مسدود بودن برخی از شبکههای اجتماعی و ترس از تحریمها، آمار دقیق و رسمی از تعداد کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی وجود ندارد. مطالعهی صفحات کسب وکارهای مختلف نیز پژوهشی جداگانه را میطلبد. سادهترین راه برای تشخیص پرطرفدارترین شبکههای اجتماعی در ایران استفاده از آمار نصبهای فعال برنامهها در کافه بازار است.
استفاده از شبکههای اجتماعی در کسب و کارهای B2C
طبق آخرین آمار، تلگرام با بیش از ۱۷ میلیون نصب فعال (در شهریور۱۳۹۵) و اینستاگرام با بیش از ۱۲ میلیون نصب فعال در سیستم عامل اندروید، پرطرفدارترین شبکههای اجتماعی در ایران هستند. شبکههای اجتماعی ابزار توزیع محتوا هستند. شاید به زعم برخی قراردادن هر یک از شبکههای اجتماعی به عنوان یک ابزار و نوع محتوا صحیح نباشد، اما باید این نکته را در نظر گرفت که هر یک از شبکههای اجتماعی محدودیتهایی در نوع محتوای قابل انتشار دارند که سبب ایجاد تمایز در آنها شده است. همچنین مخاطبان هر یک از این شبکهها رفتار متفاوتی از خود بروز میدهند. به همین جهت در این مقاله مطالب منتشرشده در شبکههای اجتماعی مختلف تفکیک شدهاند. در ادامه به معرفی ویژگیهای هر یک از این شبکههای اجتماعی میپردازیم:
فیسبوک
طبق آخرین آمار، شبکهی اجتماعی فیسبوک بیش از یک میلیارد و ششصد و پنجاه میلیون کاربر فعال دارد. این شبکه به خاطر کیت توسعهی نرم افزار و قابلیت آن در انتشار انواع مختلف محتوا بستر بسیار مناسبی را برای کاربران شبکههای اجتماعی فراهم میکند. با استفاده از کیت توسعهی نرمافزاری میتوان صفحهی فیسبوک را برای هر نوع محتوا آماده کرد و به یکپارچگی در ارتباطات بازاریابی رسید. این شبکهی اجتماعی تا سال ۹۱ تقریبا محبوبترین شبکهی اجتماعی در ایران بود، اما مسدود بودن این شبکه، افزایش استفادهی کاربران از گوشی همراه هنگام کار با شبکههای اجتماعی و فیلتر نبودن شبکههای اجتماعی دیگر به غیرفعال شدن این شبکهی اجتماعی محبوب در ایران منجر شده است.
توییتر
طبق آخرین آمار، شبکهی اجتماعی توییتر ۳۱۰ میلیون کاربر فعال دارد. این شبکه در ایران مسدود است و آمار دقیقی از کاربران آن در دسترس نیست، اما با مراجعه به صفحهی فارسی افراد مشهور مانند رئیس جمهور ایران با ۶۳۹ هزار دنبالکننده (اسفند ۱۳۹۶) و هنرمندان مشهور مانند ترانه علیدوستی با ۱۹۱ هزار دنبالکننده باید گفت که احتمالا تعداد کاربران این شبکههای اجتماعی در ایران کمتر از یک میلیون نفر است و گستردگی استفاده از آن مانند سایر شبکههای اجتماعی نیست. البته کمتر بودن کاربران این شبکه به معنای عدم تاثیرگذاری آن نیست. کاربران این شبکه از فعالترین کاربران اینترنت هستند و معمولا افراد تأثیرگذار شبکههای اجتماعی هر صنعتی در این شبکه حضور دارند. بنابراین، موفقیت یک کسب و کار در این شبکه میتواند در موفقیت آن در سایر شبکههای اجتماعی نیز تأثیرگذار باشد.
اصولا ترندها و خبرهای فوری از این شبکهی اجتماعی به سایر کانالهای اطلاع رسانی منتقل میشوند. در جریان مذاکرات هستهای مهارت بالای وزیر امور خارجهی ایران در استفاده از توییتر با انحصار رسانهای در غرب مقابله کرد و به افکار عمومی کشورهای غربی جهت داد.
در توییتر میتوان نظرسنجی کرد، عکس و ویدئو (حداکثر ۱۴۰ ثانیه ای) آپلود کرد و متن نوشت. اما مهمترین وجه تمایز آن محدودیت نگارش ۱۴۰ کاراکتری است. هیچ توییتی (پست در توییتر) نمیتواند بیش از ۱۴۰ کاراکتر باشد. از این رو توییتر شبکهی اجتماعی مناسبی برای وقت گذرانی با دوستان و خانواده نیست. محدودیت ۱۴۰ کاراکتری و به روز رسانیهای گسترده در محیط توییتر سبب شده است تا آژانسهای بازاریابی محتوا در فهرست خدمات خود بخش مجزایی را به نگارش توییت اختصاص دهند.
لازم به ذکر است که در آذر ۱۳۹۶ مدیریت جدید توییتر محدودیت ۱۴۰ کاراکتر را به ۲۸۰ کاراکتر تغییر داد، با این حال مشاهدات اولیه نشان دهندهی این است که کاربران همچنان بیشتر به پیامهایی توجه بیشتری نشان میدهند که تعداد کاراکتر کمتری دارند.
بر اساس نظرسنجی فلایشمن – هیلارد ۷۵ % شرکت کنندگان براین عقیده بودند که کسب وکارهایی که از ابزارهای میکروبلاگینگ مانند توییتر یا بخش استیتوس فیسبوک بهره میبرند و پیامهای کوتاه و زود به زود میفرستند، نسبت به شرکتایی که از این ابزار استفاده نمیکنند، شایستهی اعتماد بیشتری هستند. همچنین بر اساس مطالعات مؤسسهی بازاریابی محتوا در سال ۲۰۱۶، پس از یوتیوب، دومین شبکهی اجتماعی مؤثر برای کسب وکارهای B2B توییتر بوده است و برای کسب و کارهای B2C نیز پس از فیسبوک و یوتیوب، سومین شبکهی اجتماعی مؤثر شناخته شده است.
علاوه بر دو موضوع محدودیت ۱۴۰ کاراکتر و نیاز به روزرسانی متعدد در ساعات مختلف شبانه روز، کسب وکارها به خاطر مدیریت اعتبار آنلاین باید به این شبکهی اجتماعی توجه داشته باشند، زیرا مشتریان ناراضی از این شبکه برای اعلام شکایت خود از کسب و کارها استفاده میکنند.
در نهایت به کسب و کارها توصیه میشود:
ایجاد صفحهی توییتر: کسب و کارهای جدید با استفاده از ابزارهای بازاریابی در توییتر سعی کنند نخست خود را در این شبکه به کاربران معرفی نمایند.
ترویج استفاده از توییتر برای کاربران فعلی سایت: تیم بازاریابی سایت با استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارد سعی کند بازدید کنندگان وبسایت خود را به استفاده از شبکهی توییتر ترغیب کند تا تأثیرگذاری صفحهی این شبکه در محیط توییتر افزایش یابد.
اینستاگرام
طبق آمار، بیش از ۵۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان از این شبکهی اجتماعی استفاده میکنند و پس از تلگرام دومین شبکهی اجتماعی محبوب در ایران است، با این حال به علت ساخته شدن صفحات غیرواقعی بیشمار که توسط روباتهای تحت وب کنترل میشوند، تخمین مناسبی از تعداد کاربران ایرانی آن در دسترس نیست. اگرچه این شبکه در مالکیت شرکت فیسبوک است، اما برخلاف فیسبوک در ایران مسدود نشده و بسیاری از کاربران پس از مسدود شدن سایت فیسبوک به این شبکهی اجتماعی نقل مکان کردهاند. دلیل عمدهی دیگر محبوبیت اینستاگرام، طراحی آن برای گوشیها و افزایش سرعت اینترنت موبایل در سالهای اخیر است.
در اینستاگرام کاربران تصاویر و ویدئوهای کوتاه ۱۵ ثانیهای وحتی بیشتر را منتشر میکنند. نظر خود را روی تصاویر و ویدئوها ثبت میکنند، آنها را لایک میکنند و میتوانند به صورت خصوصی چت داشته باشند. ارتباطات در این رسانهی اجتماعی دوطرفه است.
نکتهی مهم در رابطه با این شبکهی اجتماعی این است که رفتار کاربران ایرانی با اهداف شبکهی اجتماعی اینستاگرام و نحوهی تعامل سایر افراد دنیا با آن متفاوت است. هدف شبکهی اجتماعی اینستاگرام به اشتراک گذاری عکسها، عکسهای متحرک و ویدئوهای کوتاه با تاکید بر محتوای بصری است، اما کاربران ایرانی با توجه به این که از این شبکه به عنوان جایگزین فیسبوک استفاده میکنند، متفاوت عمل مینمایند. توضیحات عکسها در ایران طولانیتر است، کامنتها و تعاملات دوطرفه میان برند و مشتری بیشتر صورت میگیرد و از قابلیت چت خصوصی به صورت عمومی استفاده میگردد. البته قابل توجه است که بر اساس پژوهش سوشال مدیا لینک تنها ۳۰% از شرکت کنندگان در آن پژوهش به محصولات توصیه شده در شبکهی اینستاگرام اعتماد داشتند و ۷۰٪ به نظرات شخصی افرادی که آنها را در اینستاگرام و فیسبوک دنبال میکردند.
تلگرام
طبق آخرین گزارشها بیش از ۴۵ میلیون نفر در ایران از تلگرام استفاده میکنند. این پیامرسان و شبکه اجتماعی در ایران و روسیه محبوب است.
نرم افزار تلگرام که ابتدا یک نرم افزار پیام رسان ساده بود، با اضافه کردن ویژگیهایی نظیر روباتها و کانالها توانسته است، سهم زیادی در ارتباطات و فعالیتهای رسانهای داشته باشد.کانالهای تلگرام ابزار مخابرهی پیام به انبوهی از مخاطبان هستند. هیچ محدودیتی در تعداد افرادی که میتوانند عضو کانال تلگرام شوند، وجود ندارد. کسب و کارها میتوانند تصویر، آهنگ، ویدئو، لینکها و متنهای خود را در کانال خود منتشر نمایند. همچنین در صورتی که بخواهند میتوانند این موضوع را از طریق اطلاعیهها به اطلاع کاربر برسانند.
تفاوت مهمی که در کانال تلگرام با سایر کانالها وجود دارد این است که ارتباطات در کانال تلگرام مستقیم و یک طرفه است. کسب و کارها همانند نامه و یا ایمیل مستقیما پیام خود را به مخاطبانی که مشترک شدهاند، میفرستند. اما کاربران به صورت مستقیم نمیتوانند دیدگاهی به پیام بیافزایند. از یک طرف این موضوع خوشایند است، زیرا افراد نمیتوانند اعتبار برند را خدشهدار کنند، اما از طرفی چون مشارکت کاربر محدود میشود و همچنین پیامها مستقیما فرستاده میشوند، امکان از دست رفتن اعضای کانال وجود دارد. از این رو کسب و کارها باید با دقت بیشتری به فرستادن پیام بپردازند.
لینکدین
این شبکهی اجتماعی مانند ترکیب فیسبوک و توییتر عمل میکند. یک ارتباط شخصی در لینکدین نیازمند تأیید طرفین است. شخصیتهای حقوقی مانند صفحات شرکتها و گروهها میتوانند به صورت یک طرفه دنبال شوند. لینکدین یک شبکهی اجتماعی مناسب برای افرادی است که به دنبال جذب نیروی انسانی و یا فعال در بازاریابی و فروش B2B هستند. با توجه به این که طبق آمار کافه بازار این شبکهی اجتماعی بیش از ۵۰۰ هزار نصب فعال در پلتفرم اندروید داشته است، احتمالا دست کم یک میلیون نفر در ایران از این شبکه استفاده میکنند.
آپارات
با توجه به این که وبسایت یوتیوب در ایران فیلتر است، مشابه ایرانی آن یعنی سایت آپارات توانسته مخاطبان زیادی را جذب کند و ششمین سایت پرطرفدار در میان کاربران ایرانی بشود. در این شبکه افراد و کسب و کارها میتوانند با راه اندازی کانال اینترنتی خود، ویدئوهایشان را در آن بارگذاری کنند. همچنین کاربران میتوانند صفحات این کانالها را دنبال نمایند و در کنار ویدئوهای آنها پیامهای خود را ثبت کنند یا ویدئوها را پسند نمایند.
اسلایدشیر
اسلایدشیر شبکهای برای به اشتراک گذاری و نمایش فایلهای ارائهها و اسناد است. از این وبسایت بیشتر در بازاریابی B2B استفاده میشود. کسب و کارها مطالعات موردی و آموزشهای خود را در این شبکه به اشتراک میگذارند. افراد میتوانند مشترک صفحهی کسب و کارها شوند و به تعامل با آنها بپردازند. همچنین امکانات پیشرفتهای در ازای پرداخت وجه به کسب و کارها داده میشود تا بتوانند مستقیما بازدید کنندگان را به صفحات محصول یا خدمات انتقال دهند.
گوگل پلاس
این شبکه با هدف رقابت با فیسبوک توسط گوگل راه اندازی شد. هر کسی که در مجموعهی سرویسهای گوگل اعم از GMAIL تا یوتیوب عضو باشد، یک اکانت گوگل دارد و هر اکانت گوگل نیز یک صفحهی گوگل پلاس دارد. از این رو بیش از ۲ میلیارد صفحهی گوگل پلاس وجود دارد، اما تنها ۱۰٪ درصد این صفحات تا کنون مطلبی منتشر کردهاند. از گوگل پلاس بیشتر در بازاریابی B2B استفاده میشود و با توجه به مسدود بودن این شبکه در ایران کاربران ایرانی کمتر از آن استفاده میکنند.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.