ابر متن و ابر رسانه و هماهنگسازی
( ابر متن و ابر رسانه و هماهنگسازی ) در دهه ۸۰ Tim Berners – Lee ، مهندس بریتانیایی تحقیقات فعال خود را در زمینه برنامه های عملی ابر متن و ابر رسانه آغاز کرد. Berners – Lee در CERN، آزمایشگاه فیزیک اتمی اروپا در شهر ژنو کشور سوئیس مشغول به کار بود. CERN همانند بسیاری از سازمان های بزرگ از ساختار سلسله مراتبی برخوردار بود اما در حقیقت همانگونه که Berners – Lee شاهد آن بوده به عنوان “یک شبکه” چندگانه متصل به هم عمل میکرد که ارتباطات درونی آن در طول زمان تکامل مییافت (Packer و Jordan، ۲۰۰۱). ارتباطات دپارتمانها و تفکرهای مبتکرانه غالبا در اماکن غیر رسمی ( ابر متن و ابر رسانه ) چون راه روها صورت میگرفت. این ساختار سیال، به همراه جریان غیر محدود اطلاعات در میان محققین، منبع مهمی از محیط خلاق آزمایشگاه بود. این مسأله زمانی که با افزایش جابجایی نیروی کار همراه میشد که البته منبعی برای ناکامی به حساب میآمد، گاهی اوقات اطلاعات از دست رفته و تنها زمانی این اطلاعات بازیافت میشد که یک بررسی موشکافه در یک وضعیت اضطراری انجام میشد.
Berners – Lee متوجه شده بود که اطلاعات مورد نیاز غالبأ موجود بوده اما جای آنها را نمیدانست. او نیز همانند Bush و Nelson متوجه عدم کفایت شرایط متعارف ذخیرهسازی و دستیابی به اطلاعات شده بود. الگوهای سلسله مراتبی چون ساختارهای درختی، دیگر قادر به پوشش ارتباطات چندگانه درونی ( ابر متن و ابر رسانه ) نبودند که غالبا به هماهنگسازی یافتههای تحقیقات آزمایشگاهی میپرداختند. به ساختاری جدید نیاز بود که محدودیتی بر اطلاعات اعمال نمیکرد.
راه حلی که او مطرح کرد شبکه ای از علائم با پیوندها (مانند مراجع) میان آنها بود. او آیتمهایی را که باید مورد پیوند قرار میگرفتند، “گره” نامید. گرهها از لحاظ مجازی میتوانستند هر چیزی باشند. هر شکلی از متن، گرافیک یا سایر رسانه ها. او اصطلاح Ted Nelson را عاریه گرفت و از سیستم پیشنهادی خود به عنوان ابر رسانه سخن گفته، در اواخر دهه ۸۰، محصولات بازرگانی متعددی چون Hypercamd شرکت کامپیوتری Apple، ایجاد برنامه های ابر رسانه را در کامپیوتر های فردی امکان پذیر ساخت. البته، Berners- Lee اهداف بزرگی را در ذهن میپروراند. از اولین این اهداف دستیابی از راه دور از طریق شبکه ها بود که در آن میبایست منابع ابر رسانه را به طور گستردهای توزیع کرد. از آنجا که از سیستم های متفاوتی (همانند Macintosh Unix و غیره) در شبکه CERN استفاده میشد، ناهمگونی از دیگر الزامات بودن ( ابر متن و ابر رسانه ) منابع ابر رسانه ای مشابه باید علیرغم نوع پلتفرم کامپیوتری در دسترس قرار میگرفتند. پیوندهای خصوصی از دیگر مشخصهها بوده هرکس میبایست قادر به افزودن پیوندهای خصوصی خود به و یا از اطلاعات عمومی باشد. همچنین هر کس باید میتوانست پیوندها و گرهها را به طور خصوصی تفسیر کند. در پکیج جامع دیجیتال مارکتینگ تخصصی نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع بازاریابی عناصر چند رسانه ای، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
سرانجام، Berners Lee برای حفظ طرح اولیه شبکه ای انعطافپذیر از اطلاعات بر “غیر متمرکزسازی” اصرار ورزید. او تأکید داشت سیستم های اطلاعاتی ابتدا کوچک بوده و سپس رشد مییابند. آنها همچنین به صورت جداگانه آغاز شده و سپس در هم ادغام میشوند. یک سیستم جدید باید به سیستم های موجود امکان اتصال به یکدیگر را بدون الزام به یک کنترل مرکزی و یا هماهنگی بدهد.
Berners – Lee شرایط حیاتی را برای پیدایش یک شکل انقلابی سیستم اطلاعاتی شناسایی کرد. سیستمی که قابل دستیابی از هر کامپیوتر و هر مکان باشد؛ سیستمی که هرکس قادر به افزودن اطلاعات ( ابر متن و ابر رسانه ) در آن و در هر زمان باشد؛ سیستمی که قادر به هماهنگ سازی و مرتبط ساختن چندین رسانه باشد و سیستمی که دارای حیاتی مختص خود بوده، بدون هرگونه کنترل و یا راهنمای مرکزی بر سرورها، اسناد و یا پیوندها ایجاد شود.
Berners – Lee در واکنش به نیاز CERN عناصر کلیدی را ایجاد کرد که به نوبه خود به یک شبکه جهانی وب تبدیل میشد. در سال ۱۹۹۰، او نرم افزار مورد نیاز سرورها (کامپیوتر هایی که اطلاعات را ذخیرهسازی و توزیع میکنند) را ابداع کرد. او همچنین اولین برنامه های مرورگر را جهت استفاده در دستگاههای فردی ( ابر متن و ابر رسانه ) که به سرور متصل میشدند (کلاینت ها) به وجود آورد. در سال بعد او از طریق اینترنت آغاز به توزیع نرم افزار خود به دانشمندان کرد. این اولین برنامه ها برای کامپیوتر خاصی به نام Next نوشته شده بود. این دستگاه توسط Berners – Lee و بسیاری از همکاران وی در CERN مورد استفاده قرار میگرفت. در سال ۱۹۹۳، دانشجویان فارغ التحصیل دانشگاه ایلینویز، Mosaic، نسخهای از این مرورگر را برای استفاده در مکینتاش و سایر PCها ابداع کردندMosaic شبکه وب را به روی میلیونها کاربر کامپیوتر در سراسر جهان گشود. رشد سریع و انفجار گونه وب در حال حرکت بود وب کمک شایانی به توسعه پردازش چند رسانه ای کرد. در دهه ۸۰، پیدایش ROM CD – ها اولین راه حل عملی را برای مشکل ذخیرهسازی و انتقال حجم وسیعی ( ابر متن و ابر رسانه ) از فایلهای چند رسانه ای بزرگ مطرح کرد. CD – ROM ها قادر به نگهداری اطلاعات صدها فلاپی دیسک بودند. تولید مجدد آنها کم هزینه و ارسال و جابجایی آنها آسان بود. اما آنها از دو جنبه حیاتی دارای محدودیتهایی بودند، تولید نسخه اصلی گران بوده و برای پلتفرمهای کامپیوتری متفاوت نیاز است آنها را به شیوههای متفاوت فرمت کرد. وب خیلی سریع قابلیت سازگاری چند پلتفرمی را سر و سامان داد، تمامی کامپیوتر های متصل به شبکه (با یک نرم افزار مناسب) قادر به خواندن اطلاعات مشابه بودند. وب به هزینه هم توجه داشت. زیرا ایجاد وب سایت های چند رسانه ای و توزیع تقریبا لحظهای آنها در وب بسیار ارزان است.
پردازش چند رسانه ای با امکانات بیپایان خود خیلی سریع به یک پدیده جهانی تبدیل شد. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
میراث پیشگامان چند رسانه ای
انقلاب چند رسانه ای با تشخیص Bush از آینده ابتکارات فنی شگرف قرن بیستم متولد شد. میکروفیلم، ذخیرهسازی مغناطیسی، لامپهای خلأ و ترانزیستورها به خلق ابزارهای جدیدی منتهی شدند ( ابر متن و ابر رسانه ) که درک ما را از جهان تغییر دادند. دستگاه Memex او به ما اختیار بخشیده و نحوه انجام کارها و تفکر ما را تغییر داد.
Bush همچنین متوجه شد ابزارهایی را که قادر به شکلدهی درک ما بودند میتوان با درک جدید خود تغییر شکل داد. میراث پایدار او الهاماتی بود که Bush برای سایرین جهت طراحی خلاق فناوری های جدید به منظور تأمین علائق و نیازهای بشر فراهم آورد.
دستگاهی که سرانجام فرضیات Bush را امکانپذیر ساخت، کامپیوتر دیجیتال بود. در کار پیشرو و فرضی Alan Turing، خصوصیت متمایز این نوع دستگاه بنیادین جدید ( ابر متن و ابر رسانه ) مشخص شده بود که کامپیوتر یک ماشین جهانی بود. این بدین مفهوم بود که علاوه بر سایر خصوصیات، کامپیوتر دستگاهی دارای انعطافپذیری بینظیر بود.Douglas Engelbart از این انعطاف پذیری به منظور ایجاد شکلهای جدید تعامل کامپیوتر – انسان استفاده کرد. ماوس، پنجرهها و پست الکترونیکی او کامپیوتر ها را به ابزاری مفیدتر و دسترس پذیرتر تبدیل کردند. همچنین هدف افزایش قدرت تفکر انسان او به ارتباطات ارتقا بخشید. Alan Kay بر حسب دیدگاه GUI ،Engelbart و اولین کامپیوتر چند رسانه ای را ابداع کرد.Steve Jobs و شرکت کامپیوتری Apple به فرضیات Kay با تولید مکینتاش جامه عمل پوشاندند.
بعدها Theodore Nelson دیدگاه اولیه Bush را در خصوص رابطه ها با نمایهای از ابر متن و ابر رسانه توسعه بخشید. کارNelson به نوبه خود تأثیر عمیقی بر Tim Berners – Lee و شالوده شبکه جهانی وب گذاشت. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
چند رسانه ای امروز
بسیاری از عناصر پیشنهادات فرضی Bush و تئوریپردازان بعد از او امروزه واقعیتهای عملی هستند. پیوندها، جستجوهای رابطه ای پیچیده، ماوسها، پنجرهها، GUI ها و یکپارچگی موجود میان تمامی رسانه ها، از جمله متن، گرافیک، صدا، تصویر و انیمیشن، از خصوصیات متمایز یک شکل کاملا جدید از ارتباطات ( ابر متن و ابر رسانه ) محسوب میشوند. هرچند انقلابی که پیشگامان چند رسانه ای پیشبینی کرده بودند بسیار پیچیدهتر است. آنها میدانستند که هوش آدمی به فناوری پدید آمده به شیوهای خلاق شکل میبخشد. آنها با نگاه کردن به ویژگیهای بنیادین کامپیوتر ها، اطلاعات و افراد، احتمالات جدید را درک کرده و سپس دستگاهها و سیستم هایی را جهت تطبیق با این پتانسیل ابداع کردند. به طور مسلم، آنها به خوبی درک کرده بودند که یک ماشین جهانی دارای احتمالات نامتناهی است، احتمالات و امکاناتی که بعدها به وسیله نسلی جدید از مبتکرین چند رسانه ای تعریف خواهد شد. از مهمترین میراث آنها الهاماتی است که به منظور تداوم مهندسی ( ابر متن و ابر رسانه ) تصوری فراهم میآورند. دلایل خاص دیگری نیز جهت پیشبینی توسعه های بعدی پتانسیل چند رسانه ای دیجیتال وجود دارد که در سرشت تغییرات فنی و اجتماعی معاصر نهفته است. این دلایل عبارتند از:
- * انقلاب فنی مستمر در سخت افزار و نرم افزار . اصلاحات و بهسازی در فناوری های موجود و توسعه حالتهای جدید پردازش به افزایش قدرت پردازش ادامه داده در حالی که هزینه ها را پایین نگه خواهد داشت. قدرت پردازش بیشتر به سرعت در گسترهای از کاربران رو به افزایش است.
- * یکپارچگی مستمر کامپیوترها در سایر دستگاه ها. محصولات “هوشمند” از هر نوع خود موجب بهسازی حسگرها و پردازشی میشوند که درک و کنترل ما را از رسانه های موجود ( ابر متن و ابر رسانه ) ارتقا میبخشد و موجب به وجود آمدن سایر رسانه ها میگردد. چند رسانه ای شامل امکانات تعاملی جدید چون متن، تصاویر، ویدیو و انیمیشن به همراه دستگاههایی برای تولید آنها است. امکانات جدیدی چون بو و تجربه لامسه سرانجام به تجربه چند رسانه ای افزوده خواهد شد.
- * ادغام دیجیتال فناوری ها و صنایع متمایز. ادغام فیلم، تلویزیون، رادیو، تلفن و اینترنت بر تمایل رو به رشد ارتباطات چند رسانه ای می افزاید. دیگر تلفن تنها وسیلهای برای انتقال صدا ( ابر متن و ابر رسانه ) نیست و دیگر خرید از روی کاتالوگ تنها منحصر به کاتالوگهای چاپی نخواهد بود. با یکی شدن فناوری ها و صنایع، ادغامهای مشابه و یکپارچگی رسانه شکل میگیرد.
- * توسعه فرصتهای خلاق. منبع بسیار مهم استمرار انقلاب در چند رسانه ای، پتانسیل سازندهای است که بر اثر توزیع جهانی قدرت پردازش و گستره وسیعی از کاربران به وجود آمده است. انقلابهای بزرگ گذشته در شرایطی به وجود آمدهاند که اشتراک مساعی میان دیدگاهها و تجارب متمایز را به وجود آورده است. ارتباطات دیجیتال، به طور قابل توجهی بر سرعت و دستیابی ارتباطات میان فردی در سراسر فرهنگها ( ابر متن و ابر رسانه ) افزوده است. این ارتباطات به طور همزمان ابزاری مشترک از انعطاف پذیری نامتناهی مجازی را نیز برای کاربران فراهم آورده است.
- * هنگام استفاده از این ابزارها، باید در زنده نگه داشتن یاد و خاطره افرادی که در شکلگیری آنها به ما کمک کردهاند نیز کوشا باشیم. ما نیز از قدرت شکل بخشیدن به ابزارها بسته به اهدافی که داریم، ارتقای حالتهای سنتی ارتباطات و ایجاد فناوری های جدید برخوردار هستیم. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.