خطرپذیری در تصمیم گیری به چه معناست؟
( خطرپذیری در تصمیم گیری به چه معناست؟ ) هنگام مطالعهی موضوع تصمیم گیری در رشتههایی همچون مدیریت، روانشناسی، علوم سیاسی و نورومارکتینگ به دو مفهوم «عدم قطعیت» و « خطرپذیری » در شرایط تصمیم بر میخوریم. عدم قطعیت در هر دانش، معنای ویژهای دارد. از دیدگاه روانشناسی شناختی، عدم قطعیت هنگامی رخ میدهد که تصمیم گیرنده به اطلاعات کافی در مورد نتایجی که انتخابش به بار میآورد. دسترسی ندارد. در عدم قطعیت، این گونه نیست که همیشه فرد خطر کند، بلکه ممکن است گزینهی مناسب را انتخاب نکند. برای مثال، فرد میخواهد سه کتاب در مورد تبلیغات بخرد که تا حدودی قیمتهای متفاوتی دارند. او با خرید هر یک از کتابها، نه به ضرر مالی سخت دچار میشود و نه صدمهی علمی جبران ناپذیر میخورد. اما چون کتابها را نمیشناسد و منبعی برای دریافت اطلاعات بیشتر هم ندارد، ممکن است خرید راضی کنندهای نداشته باشد، یعنی هم از نظر مالی ضرر کند هم کتاب، مناسب نباشد. این شرایط ابهام، آزار دهنده است، چرا که از نظر کمی قابل محاسبه نیست، اما در خطرپذیری همراه با عدم قطعیت که در علم اقتصاد و علم عصب پایه، جایگاه ویژهای دارد، نتایج تصمیم میتواند برد قوی یا باخت بسیار سنگین باشد. یعنی مانند شرکت در یک لاتاری، فرد بر اساس یک نتیجهی مشخص اما با احتمال بسیار پایین، دست به خطر میزند. در این شرایط، نتیجه مشخص است اما دستیابی به آن حتمی نیست و فرد از نتایج آن به نفع خود اطمینان ندارد. در عین حال نتایج دو سو دارد، برای مثال میداند اگر ۱۰۰۰ تومان بگذارد، ممکن است ۱۰۰ هزار تومان ببازد، یا یک میلیون تومان ببرد. در این شرایط دست به خطرپذیری های مکرر میزند و گاه به جای احتمال برد یک میلیون، دچار باخت چند میلیون میشود. زیرا بارها و بارها این خطر را میکند تا به نتیجه برسد. در پکیج جامع دیجیتال مارکتینگ تخصصی نوکارتو میتوانید پیرامون موضوع بازاریابی عناصر چند رسانه ای، اطلاعات جامعی را بهدست بیاورید.
تصمیم ها از نظر میزان اطمینان به نتیجه، در سه گروه میگنجند:
- * تصمیم گیری در شرایط قطعیت کامل: هنگامی که تصمیم گیرنده با اطمینان کامل میداند نتیجه یا نتایج حاصل از هر حالت ممکن چیست و در چه شرایطی اتفاق خواهد افتاد، از نظر تصمیم گیری در شرایط قطعیت کامل قرار دارد.
- * تصمیم گیری در شرایط خطرپذیری : موقعیتی که آگاهی از نتایج هر حالت وجود ندارد و تنها احتمال وقوع آنها میرود. از این رو در شرایط مخاطره تصمیم گرفته میشود.
- * تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت، اگر تصمیم گیرنده احتمال وقوع نتایج حاصل از حالتهای ممکن را نداند، در شرایط عدم اطمینان یا عدم قطعیت تصمیم گیری خواهد کرد. خدمات تخصصی اینستاگرام اعتبار و تداوم کسب و کارتان را تضمین میکند.
ریسک یا خطرپذیری
این که چه میزان خطرپذیری مجاز است، نقطهی تفاوت مهمی میان افراد به شمار میآید. تعیین بزرگی آن نیز به بینش هر کس وابسته است. واقعیت آن است که انسان از آغاز غارنشینی، با خطر کردن به گذران زندگی پرداخته است امروزه نیز هر لحظه در خطر کمین بشر متمدن است چه در منزل و محل کار و چه در رفت و آمد و سفر.
با این همه، مفهوم خطرپذیری در ذهن بسیاری افراد، تداعی مفهوم ملی و منافع اقتصادی را دارد. بدین ترتیب خطرپذیری مالی یعنی به کار بردن پول در راهی که احتمال از دست دادن آن وجود داشته باشد. با این حال خطرپذیری در مورد هر چیزی، معادل معنای احتمال از دست دادن آن است. گرچه همیشه معنای از دست دادن را نمیدهد. در نظریهی بازی و سرمایه گذاری ریسک تنها یک مقیاس برای ناسازگاری نتایج پیش آمده است. بیمه یک مثال کهنه از سرمایه گذاری است که موجب خطر میشود. خریداران مبلغی را به عنوان ضمانت میپردازند تا از آنها در برابر از دست دادن کالایشان محافظت شود، در حالی که ممکن است در طی عمرشان از این سرمایه گذاری هیچ سودی نبرند. ایشان برای یک شرایط احتمالی بسیار پرخطر، هزینه میکنند. شرایطی که ممکن است هیچگاه رخ ندهد.
یکی از خطرهایی که بسیاری از مردم جهان حاضر به پذیرش آن هستند، خطر شرکت در لاتاریها و خریدن بلیتهای بخت آزمایی است. اغلب تصور میشود این خطرپذیری ، اهمیت چندانی ندارد و ضرر آن قابل جبران خواهد بود علمه بر این باور هستند که پول اندکی میپردازند و در مقابل احتمال دارد جایزهی فوقالعاده بزرگی برنده شوند. اما کارشناسان اعتقاد دارند برخلاف تصور عمومی، آن را خطرپذیری بزرگی به شمار میآورند، چرا که فاصلهی چندانی با باخت کامل ندارد. بخت آزمایی یعنی پرداخت پول در برابر هیچ، زیرا احتمال برنده شدن جایزهی بزرگ چیزی نزدیک به صفر است. در حالی که مردم مبلغ ناچیز بلیط را با ارزش جایزه مقایسه میکنند که غلط است. درست عکس آن چه همه گمان میکنند بزرگی خطرپذیری اینگونه مسابقات به میزان باخت دلالت ندارد بلکه مهم این است که در این خطرپذیری چند درصد احتمال برد وجود دارد. با استفاده از خدمات دیجیتال مارکتینگ شرکت نوکارتو میتوانید به کسب و کار خود رونق بخشید.
امروزه برای تعیین میزان خطرپذیری ، از محاسبات ریاضی استفاده میشود پژوهشگران، کارشناسان و حتی بازرگانان ترجیح میدهند پیش از انجام هر معاملهای، درصد خطر آن را محاسبه کنند. کسانی که در بورس سهام دارند، با فرمولهایی که برای محاسبهی خطر در بورس به کار میرود آشنایی دارند. در خرید و فروش کالا و زمین نیز راه هایی برای تخمین میزان خطر وجود دارد. اما هنگامی که پای روابط انسانی به میان میآید، محاسبهی خطر، کمی سختتر میشود. این که در ارتباط با یک انسان، چه میزان خطرپذیری وجود دارد را از هیچ فرمولی نمیتوان به دست آورد.
برای حل این مشکل نیز راه هایی وجود دارد. ممکن است در تعامل با اقراد، تمام محاسبات ما درست باشد، اما احساس ما چیز دیگری بگوید، حس ترس، ودیعهای است که ما را از ضرور بزرگ در شرایط انسانی مصون میکند. هنگامی که یک خطر بزرگ ما را تهدید میکند، اغلب این حس به کمک ما میآید تا خطر بزرگ را از ما دور سازد. البته اگر از این حس نابهجا استفاده شود. بزرگتر و بزرگتر خواهد شد تا جایی مانع تصمیم های ساده شود. حال افراد موفق کسانی هستند که ضمن توجه به جا به هشدارهای حس ترس، از خطر کردن نهراسیدهاند، ترس خود را مهار کردهاند و نگذاشتهاند روز به روز گستردهتر شود. به هر حال، برای تسلط بر روابط انسلی در تعامل ها باید به میزان منطقی بودن خطر توجه داشت و برای تعیین این منطق باید به جمعآوری اطلاعات و افزایش شناخت روی آورد و فرصتها را در نظر داشت. شما میتوانید با استفاده از پکیج جامع بازاریابی و تبلیغات تخصصی اینستاگرام باعث پیشرفت کسب و کار خود شوید.
برای مطالعه مقاله های دیگر در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات و ارتباطات اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.